Bol to sen alebo skutočnosť?

saluda
2. jan 2020

Keď si kedysi bývala v podnájme, zvyklo sa mi pri zaspavani udiať niečo zvláštne, na čo som doteraz nenašla vysvetlenie. V polospánku ma akokeby niekto schytil za nohy a ťahal preč z postele. Nemohla som kričať, hýbať sa, otvoriť oči, bola som paralyzovaná, chytala ma panika. Jediné čo som mohla robiť, bolo mysľou odháňať to čosi, dokonca kým som to neurobila, tak to neprestalo. Povedala by som si, že sen. Lenže to bolo úplne iné, ako sú sny, pocity tam boli ako pri reálnom zážitku, dokonca v reálnom prostredí. Vedela som presne kde som, kto je tam pri mne, ako keď človek nespí. Dokonca som cítila to držanie za nohy. Nedá sa to ani porovnať so živým snom. Hneď ako to prešlo, som sa vždy prebrala, otvorila oči a po chvíľke bez problémov zaspala. Keď sme sa odsťahovali, skočilo to.
Až dnes ráno, po vyše 10-tich rokoch, v dome, kde už 8 rokov bývame, ako jeho prví obyvatelia. Preložila som si malého k sebe do postele, že si ešte pospime, začala som zaspávať, keď som zrazu cítila, ako si ku mne niekto ľahol, pritlačil sa na mňa a silno objímal. Zase som ostala paralyzovaná, tak som si spomenula, čo som robila kedysi a myšlienkami som to vyhanala preč. Počas toho som vnímala, že som doma v spálni a vedľa mňa na druhej strane postele, ako to čudo, je maly. Keď to odišlo, otvorila som oči a zase som skúšala zaspať, keď som zrazu cítila, ako mi niekto na brucho akoby tlačil niečo veľké, ploche, akoby veľkú knihu, dosku, neviem čo presne. Zase som to myšlienkami odohnala a zaspala som.
Prosím nerobte si zo mňa srandu, chápem, že je to ako sci-fi, chcem len vedieť, či má ešte niekto iný takéto zážitky, alebo či neviete, o čo môže ísť.

Prosím nerobte si z toho srandu, mne do smiechu nie je. Ani som si to nevymyslela.

valentina90
2. jan 2020

Možno si máš veľmi veľkú kreativitu. Preto sa ti zdajú živé sny, ako realita.. Iné vysvetlenie nemám.

katrin21
2. jan 2020

Ono sa hovori,ze chodia " gniavit" zosnuli.. moze to byt aj vlastny rodic...moja mama toto mavals nejaky cas,ked jej zomrela mama... ja som mozno 1-2x mala taky pocit... fakt neviem,ci to bol sen, ale pocity som mala ako ty,ze som hore a nemozem nic.. ani sa pohnut..ale viac sa to nestalo..
Doktori to opisuju ako fazu spanku,kedy mysel je hore ale telo je paralyzovane, spi....tak si vyber..

Osobne keby sa ti to opakovalo, mozes vyhladat pomoc ludi,co vedia s dusami a duchmi,entitami.. vedia ta toho zbavit..jedna pani je aj pri Nitre,co poznam..

Susedom takto vrieskaval syn, boli uz na prasky, cele noci rev..az raz sli za niekym,ocistil ich aj dom a cuduj da svete dieta odvtedy spalo...

Kamoska zila v Japonsku nejaky cas u kamosky..tam oni na to veria, z pohrebu ked idu, hadxu na seba sol ,lebo stahuje tieto veci prec...
Kamoske,ktora vobec na to neverila, pravidelne sa stavalo,ze videla v izbe pri dverach nejaky bledy tien, siluetu..kamoska jej povedala,ze hej, ze tam mava nieco....no dovi dopo..oni su zvyknuti...mna by svaclo...

anjelaa
2. jan 2020

Verím ti. Nemám radu, ale držím palce, až nájdeš riešenie a dokážeš to psychicky ustáť. Kto nezažije, taketo veci nepochopí.

lintu
2. jan 2020

skús si pozrieť niečo o spánkovej paralýze

ysseba
2. jan 2020

Píšeš, že v novom ste prví obyvatelia. Čiže vieš čo sa v starom byte mohlo diať. Popíšem ti čo sa dialo kamarátke. Nasťahovali sa do bytu. Bývalý majiteľ - mladý chalan zomrel pri autonehode. Kamarátka mi hovorila, že ani mi nebude hovoriť všetko čo v tom byte zažili. Len niečo - vraj slabý odvar mi povedala. Rodičia toho chlapca keď byt predávali boli zhrození, že kamoška sa strašne podobá na priateľku toho chalana. Takéto ťahanie za nohy mával manžel kamošky. Teraz sa z bytu odsťavali, tak som zvedavá či to ustane. Ale vraj "odborníci" tvrdia, že tá duša chalana ju môže prenasledovať. Vieš akú históriu mal ten byt čo ste tam bývali predtým?

saluda
autor
2. jan 2020

Ešte upresnim, že to trvá cca 10 sekúnd a na rozdiel od snu, nevnímam žiadny obraz, iba ten dotyk a strach

aylinn
2. jan 2020

Spánkova paralýza... stalo sa mi to 2 krát v živote naposledy asi tyždeň dozadu. Prvy krat sa mi to stalo ked som mala pri sebe velmi negativnu toxicku osobu a dost blbe obdobie.. teraz pred tyzdnom to bolo uplne iné najhorsie je to ked sa zobudis a sppmenies si natp a nevies si vysvetlit co.to vlastne kurnik bolo ci naozaj alebo nie... a nevies to ani nikomu spravne vysvetlit ten pocit.. ja som počula detsky plač (niekolkondeti) z kupelne a ked som sa tam akoze isla pozriet bola som paralyzovana videla som seba presne ako lezim vwdla priatela ako to bolo aj naozaj a nevedela som sa pohnut ani kricat ani nic.. hrozne no.. nijak sa podla mna proti tomu bojovat neda mozno si skus pustit nejaku meditaciu alebo ukludnujucu hudbu pred spanim.. a len dufat ze sa to uz neobjavi. Drzim palce

marseillefan
2. jan 2020

Ľudia, neriešte tu somariny a nevymýšľajte nezmysly. @lintu vám tu napísala presne o čo ide, poriadne si o tom prečítajte. Ak nefunguje google, tak stačí napríklad tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Spánková_paralýza

Spánková paralýza je stav mezi spánkem a bděním, kdy si již mozek částečně uvědomuje realitu, ale nedokáže ještě dostatečně odlišit tuto realitu od snu a různých obsahů podvědomí, a zejména dosud nedokáže ovládat svaly, takže člověk má pocit téměř úplného ochrnutí příčně pruhovaného (kosterního) svalstva ovládaného vůlí, včetně neschopnosti používat hlasivky. Osoba pak má pocit že je připoutána k posteli. Tento stav, doprovázený často - ač to není pravidlem - různými halucinacemi a pocitem intenzivního strachu.

prevenar
3. jan 2020

@saluda myslim ,ze zazivas "lucid dreaming" (( vygoogli si to )) + spankova paraliza nastava kazdu noc, len onej clovek nevie ..lebo spi. v stave , ked nie uplne spi , ale ani nie je pri uplnom vedomi sa moze prelinat realita so snami + clovek si uvedomuje spankovu paralizu. samozrejme , ked sa realne zobudi , vsetko zmizne , kedze sa to odohravalo len v hlave .

h_petra
3. jan 2020

@saluda je to takzvaná spánková obrna, alebo spánková paralýza.
V byte, v ktorom som bývala s exfrajerom, sa mi to stávalo pravidelne, intenzívne najmä v dobe, keď bol už náš vzťah úplne v prdeli.
Akonáhle sme sa rozišli a ja som sa presťahovala, prešlo to.

miadi
3. jan 2020

Spankova paraliza je to brutus strasidelne zazils som raz. Cast tvojho mozgu je prebrata a nespi druha cast premieta ten fyzicky živy sen ze niekto nieco ti sedi tlaci na tele a ty sa nemozes pohnut. Je to znami fenomen uz aj v stredoveku vzmikli vdaka tomu obrazy o nočnej more ako demon sedi deve na bruchu.. a ty sa chvilku nemozes pohnut lebo tak je telo nastavene aby si sa v spanku moc nehybala, ja màvam dost žive sny kde citim aj hmatovo trebars raz som mala v sne ranu na nohe a pri prebrati sa som ju este par sekun citila hoci tam nebola. Sny nemusia byt iba vizualne ale viac zmyslove. Skus si nabuduce uvedomit ze je to ozaj len sen v klude sa prebrat

saluda
autor
3. jan 2020

Ľudia ďakujem vám, mohla som sa aj skôr optytat 😄

samrolka2019
3. jan 2020

Podla mna spankova paralyza. Mala som ju aj ja v case ked som potratila. Stres, unava s psychicke vypatie. Mala som pocit ze sa dusim, nevedela som sa nadychnut. Tiez som citila obrovsky tlak na hrudi, pocit ze sa topim a neviem nadychnut. Ja som to riesila s obvodnou lekarkou. Ta urobila odbery ci mi nechybaju vitaminy a pod. nakoniec sme sa dopatrali k psychike.

basullinka
3. jan 2020

@saluda tak ako ti pisali. Spankova paralyza. Mala som raz v zivote, stacilo mi to.

esterkazasterka
3. jan 2020

Stalo sa to aj mne. A viac-krát. Ak budeš cítiť, že "to" na teba ide. Rýchlo prekríž prsty - prostredník cez ukazovák a ono to okamžite zmizne.

saluda
autor
3. jan 2020

@esterkazasterka keby som sa vladala pohnúť.....

saluda
autor
3. jan 2020

Len nechápem, ja som v psychickej pohode, nič ma nezoziera, nemám nejaký extra stres, len 3 deti 😅. Ale máme teraz pohodové obdobie, tak neviem

evalin88
3. jan 2020

Mojej mame sa stalo noeco podobne, teda zaspavala a zrazu citila ako ju niekto zozadu chytil a pevne drzal. Bala sa otocit a v byte bola vtedy urcite sama. Toto sa jej stalo 3 noci po sebe. Potom to zmyzlo, v tom byte byvala roky pred tym a aj potom.

vierkainka
5. jan 2020

Problém ktorý opisujes, je spankova paralyza... Precitaj si o tom na nete...

marsellla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kassandra25
Autor odpoveď zmazal
Zobraz