Pekný večer prajem. Rada by som sa opýtala ako sa chránite na internete. Aké máte tipy a rady, aby človek eliminoval hrozby v kyberpriestore. Ďakujem ☺
@viestta ono niektore antivirusy su pomaly horsie ako samotny virus :D
@viestta Ďakujem za tip. ☺
Autorka, ked realne potrebujes rady (prisla mi ta otazka skor ako prieskum), tak by som este k tomu co napisala viestta dodala, ze je vhodne mat stale aktualny operacny system, nie len antivirus (a ten nepouzivat stiahnuty "nacierno") cize neodkladat ziadne aktualizacie a nenavstevovat ziadne "online serialy/filmy" stranky, neukladat si hesla, nepouzivat odtlacok prsta ako pristupove heslo (velmi moderne ale celkom hlupe)
@babovka2321 ďakujem pekne za ďalšie tipy. Nie je to prieskum, len som sa chcela dozvedieť niečo nové. ☺
Autor dodrzuje ,,bezpecnostne opatrenia"pyta sa anonymne...
@viestta no hlavne si treba realne kupit, co myslim, ze drviva vacsina ludi neurobi, radsej si upiratia 🙂 A windows 10tky uz maju celkom slusny defender, kde uz kombinacia s antivirom je viac na skodu nez osoh. Idealne je nepouzivat windows a netreba ani ziadne antiviry riesit.
@viestta no jasne, vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, ja windows nemusim, ale mam aj ten (na zopar veci je predsa len lepsi). Len mam skusenosti s takymi prave pocitacovo negramotnymi ludmi, ktori si nedaju povedat a potom sa pravidelne ozyvaju "oprav mi pocitac, vyries moj problem"... :D a na to uz mam celkom slusnu alergiu... Lebo taki si prave myslia, ze si stiahnu antivirus z bohvie akej pochybnej stranky a su v suchu 🙂
Urcite maj najnovsiu verziu operacneho systemu, ci uz Windows alebo Mac, Limux radsej nie :D
Zadovaz si antivirusovi program, odporucam ESET, je to drahsie ale istotu mas a kupujes si produkt na niekolko rokov.
Nezverejnovat nic osobne, neukladat si hesla a citlive udaje do pocitaca, nestahovat subory ktore antivirus neschvali jedine ak ide o overeny zdroj.
Hlavne sa nelakat roznych stranok ktore ti tvrdia ze musis zaplatit alebo sa tvaria ze nieco vyhravas pripadne ponukaju ine vyhodne veci.
Pri platbe kartou si vzdy over predajcu, ci nieje podvodnik ktory udaje na karte zneuzije ja malokedy cisla z karty zadavam k platbe radsej platim cez este nejaky portal ako je paypal.
No to je asi iba maly uvod, vselico sa moze stat, hlavne nechodit na cudne stranky, nedovolit detom neobmedzene interrnet ale sledovat ich aktivitu, pozri si film V sieti, a ostan pokojna, bezny uzivatel internetu nieje tak casto tercom slavnych hackerov 🙂
@zuzana_klinovska to by ma zaujimalo, preco Linux radsej nie :D
@zuzana_klinovska Android v telefonoch,tabletoch,multimedialnych zariadeniach je system zalozeny na jadre Linux....😎
@niekto2hy Ano ale neodporucala by som samotny Linux beznemu pouzivatelovi. Ja osobne mam Linux aj koli praci aj sa mi paci ze je volne dostupny, ale otvorena cierna obrazovka nie kazdeho prilaka :D
@zuzana_klinovska Tak cierna farba laka...😀
@babovka2321 Iba z hladiska bezneho pouzivatela, moze byt tazsia instalacia programov a podobne, nesuvusi to s bezpecnostou 🙂 Ja osobne pouzivam Linux no casto sa mi stane ze s nim mam problemy.
Ale ak by bezny uzivatel chcel vyslovene linus koli volnej dostupnosti tak by som odporucila Mint, userfriendly prostredie 🙂
@niekto2hy To teda, minule mi volala sestre ked otvorila moj pocitac (chcela napisat ucitelke email) a mala som na pocitaci otvoreny terminal, kde som nieco stahovala. Chuda mi s placom volala, ze mi mozno pokazila notebook 😂