Zaujímalo by ma či ste nikdy neľutovali, že ste nedali zaočkovať svoje deti. Čítala som si už veľa príspevkov a komentárov, ale všetko staré z roku 2013. Zaujímalo by ma, ako sú na tom staršie deti, ktoré niesu zaočkované, či neprekonali nejakú vážnejšiu chorobu, či sa o nich rodičia po celé tie roky nebáli, keď boli nezaočkované. Mám 2,5 mesačného synčeka a rozmýšľam stále nad očkovaním. Ako to je so školou? Vezmu mi ho ak by som ho nedala zaočkovať? Doktor na nás dosť tlačil s očkovaním a ja mam z toho blbý pocit.
Stare choroby sa vracaju, neockovanie je preto vazne "genialny" napad: https://spravy.rtvs.sk/2022/08/virus-detskej-ob...
Do skoly ho pustia, skolska dochadzka je povinna ale do skolky ho zobrat nemusia. My sme museli dokladat v kazdej skolke, ze deti maju ockovanie.
@zmrzlinka2021 pozri čo sa deje vo svete... Ja neverím už ani lekárom preto chcem vedieť viac info.
Toto bude aj keby ti baby odpisu strasne neobjektivna debata... choroby, na ktore sa ockuje, su takmer (bohuzial len takmer vyhubene) vdaka ockovaniu, takze deti maju prakticky nulovu sancu ich stretnut... potom ti nepomoze, ked ti tu sto neockujucich mamiciek napise, ze to nedostali... nemali kde to dostat. Napriklad u nas v nemecku pomaly neexistuju kiahne (na Slovensku ich ma prakticky kazde dieta - 10% s nich konci v nemocnici s tazkym priebehom, jazvicky, znulovana imunita pol roka....)... nasa lekarka ich nevidela dlhych 11 rokov jediny pripad... pretoze kiahne tu patria do vakciny MMR - teda tu MMRV... tym padom drviva vacsina deti ockovana, zvysok to nema kde chytit = ziadne kiahne dokola v skolkach... v skole u nas vyzaduju len ockovanie proti osypkam, ine nie. Ale to moze mat kazda skolka stanovena inak, slovenske skoly netusim, tam myslim bez rozdielu vsetky deti beru. Rozhoduj sa prosim po precitani toho, co sposobi u dietata napriklad taky tetanus... a to moze chytit vsade... dodnes...
@mimuska001 neveríš lekárom a Modry konik je pre teba relevantný zdroj informácií?
Môj ty kvet ….ty budeš nejaká jednoduchšia.
@mimuska001 a čo také sa deje vo svete, že kvôli tomu neveríš lekarom?
@mimuska001 moj starsi už nebol doockovany (kvoli vaz. NU)..... deti mam zdrave, dokonca v školke byvali min. chore (aj teraz max. 1-2krat do roka...co je ok), po skusensoti sa bojim viac inych veci...ale to je na dlhu debatu.... do skolky bez problemov ( v zakone je, že neockovanie nesmie byt dovodom na prijatie do skolky), do skoly tiez normalne - sk. dochadzka je povinna.....
@mimuska001 neviem ti uplne odpovedat, dcera ma iba hexa vakcinu danu prvu davku v 1 Roku cca. Nema surodenca, prvy rok sme velmi do kolektivu nechodili, ale chytila klasicke xte choroby z ihriska..pneumokoky nema a Ani nebude mat, tie su do 4r nebezpecne vraj pre niektore deti a uz ma 4r, MMR vakcinu jej chceme dat niekedy teraz, viac krat nam to uz nevyslo kvoli chorobam..musim povedat,ze za tu hexa som vdacna, boli sme v skolke a ja som sa tam nakazila haemophilusom, tyzden teplotu 38, potom som sla k Dr, ze to kovid urcite nie je a , urobili ster a zabrali atb..male deti sa mozu s tou bakteriou udusit..doteraz napr nemam 100% cuch po tej bakterii...tato bakteria je kryta hexavakcinou..ja som za vakcinu, ale podane neskor, ockovanie v 3mesiacoch mi pride moc skoro..
@mimuska001 doktor Ta do toho tlači, lebo je doktor a vie zvážiť rizika neockovania. Ak sa nebojíš, a vezmeš na seba plnú zodpovednosť, tak nedávaj očkovať a užívaj si život. Ale keď sa nám vrátia choroby, ktoré tu roky nemáme vďaka ockovaniu kvôli takým "zodpovedným" matkám, ako si Ty, tak super. Ale ak si študovala medicinu a nejdeš sa riadiť skúsenosťami neockovanych deti na MK, tak sa ospravedlňujem za svoje slová.
@mimuska001 verme odborníkom.
A čo sa teraz deje vo svete?
@mimuska001
ak sa chces rozhodnut - v prvom rade nastuduj vsetky choroby a ich liecbu. Aj co sa tyka tetanu - treba si nastudovat kedy ho dokaze clovek dostat, ako cistit ranu, ze na vzduchu neprezije atd.... Ak budes vnutorne presvedcena, ze tie choroby, proti ktorym sa ockuje dokazes v pripade potreby zvladnut vyliecit, tak neockuj. Ak sa obavas ze ich chyti a nevies si s nimi rady, tak ockuj. Ja mam velmi zlu skusenost s dcerkou po MMR ockovani napriklad, dovtedy akotak ok. Cize treba si zvazit vsetky pre a proti 🙂 Takisto moze mat nasledky po ockovani, ale to nikto vopred nevie.... Moja bola ockovana po to MMR, dovtedy choroby ako sopliky a kaslik, teplotky neviem, nemerala som. Ako nastupila ako 2,5 rocna do skolky, chytila kiahne - v sobotu sa vysypala, v pondelok mala vsetko "suche" ale nechala som ju do piatku doma. Od dalsieho pondelka isla do skolky. Uplne ok. V cca 3 rokoch zapal priedusiek, dali ATB, hrozne zle zareagovala, tak po 2 dnoch vysadene a len prirodne. Teraz ma 8,5roka a chora inak nebola (klop-klop). Mava raz za rok slabu laryngitidu, ale vzdy zvladnuta za 1-2 dni a stale chodila do skolky a neskor aj do skoly. Ja som mala napriklad vo februari covid, dcera aj muz boli stale so mnou a nechytili to ani jeden.... Takze tazko povedat, ci ma imunitu "prirodzene lepsiu" alebo tym, ze jednoducho nedavame lieky a ani preockovania a tym sa telo snazi bojovat same a posilnuje sa tym.... To nevie nikto veru. A skola - tam sa nikto nepytal na ocko/neocko
@hanka_se presne toto, imunita je tvorena tolkymi komponentami, ze tazko povedat a kedze clovek nema moznost resetu a skusit to nanovo - je to neporovnatelne...napriklad moja najmladsia (7 rokov) mala jedine za cely zivot - covid (ten schytali veru vsetci)... ziadne antibiotika, ziadne lieky, ziadne sople, ziaden kasel... ostatne deti velmi velmi podobne, zo 2x chore za cely zivot a to dcera starsia je uz skoro dospela... maju skvelu imunitu, ale ze by som mala na tom nejake zasluhy...proste su taky...a to ja aj muz sme ako deti byvali chory dost, tak neviem, cim to je, ale dakujem za to kazdy den...
Ja dám len jednu otázku, hoci myslím že na ňu odpoveď nedostanem.. čítala si si aj o chorobách proti ktorým sa očkuje? (Nemyslím tým že ich vieš vymenovat, ale či si si čítala aké konkrétne príznaky a rizika daných chorôb.. neverím že niekto dobrovoľne nechá svoje dieťa v riziku že môže takú chorobu dostať ak má možnosť ho chrániť..)
Ja si myslím, že keď nedáš očkovať deti, že na 90% sa im nič nestane. Populácia je tak preočkovaná a chránená, že chráni aj neočkovaných. Lenže čoraz viac mamičiek uvažuje takto, že nedám očkovať. To znamená o 10 rokov, možno aj skôr sa nám tu začnú rozmáhať choroby, ktoré už 40 rokov neboli v populácii. Tak ako je to napríklad na Ukrajine s tuberkulózou a podobné veci. Takže zatiaľ sú tie deti chránené, ale čo bude o 5, o 10 rokov, keď počet takýchto inteligentne zmýšľajúcich ľudí narastá, to ti neviem povedať. A naozaj je velmi inteligentnej radiť sa na modrom koníku.
@mimuska001 ja ti odpoviem priamo na tvoju otazku, moja dcera mala ockovanie v tusim 3. a piatom mesiaci, to su tie prve dve davky, tretiu som jej uz nedala, cize od vtedy je neockovana. Mala od 3 do 6 rokov problem s castym zapalom priedusiek, akonahle chytila sople v skolke, kam neustale chodilo jedno chore dieta, hned jej to postupovalo do zapalu priedusiek. Nastupom do skoly sa to zazracne vytratilo (klopem). Ma desat rokov a teraz je uz styri roky klud, za tie styri roky mala raz chripku a parkrat bezne nachladnutie - nadcha, slabost, co vylezala doma, inak je ok, chvala bohu. Dufam, ze to tak aj zostane.
Takmer ma 8. Do MŠ normálne vzali, sama riaditeľka hovorila, že to nie je dôvod nevziat dieťa. V skole to nikto neriešil. Bežné detské choroby, prekonala kiahne, nejakú 6 chorobu, klasické sople, kašle. Teraz skončila prvý ročník, bola chorá za celý rok 1x, dva dni teplota, sopel. Inak nič také.
Ahoj, ja som mala kamošku, ktorá bola strašne ,,proti,, očkovaniu každého druhu, robila osvetu, prečo neočkovať, rozhádala sa s každým, že očkovanie je zleee...až pokiaľ jej syn jednu noc takmer nezomrel, detaily si už nepamätám, bolo to veľmi dávno, ale viem, že sa takmer zadusil, dostal streptokoka alebo niečo také, uzavreli sa mu dýchacie cesty, opuchol....potom priznala, ah lekári, že to bolo kvôli neočkovaniu, začala robiť osvetu, aby rodičia deti očkovali, písali sa o nej články v novinách, bola aj v nejakom časáku so svojím príbehom.
Ja som nikdy neľutovala, že som svoje deti zaočkovať dala. Syn má skvelú imunitu, je veľmi málo chorý a dcéra, tá je zas na opačnej strane spektra. Toto leto obaja chytili baktériu Haemophilus influenzae. Syn vyzdravel bez liekov za týždeň a ona, keby nebola zaočkovaná (a dokonca keby bola v kolektíve, kde sú neočkované deti), tak neviem ako by to celé dopadlo, liečba trvala neskutočne dlho a aj lekári nám vraveli, že baktéria v jej prípade bola neskutočne rezistentná na všetky podávané lieky. Bolo to veľké zúfalstvo. Ja osobne nie som odborník, aby som všetkým možným ochoreniam rozumela a vedela ich správne liečiť, jednoznačne verím lekárom, a očkovanie má zmysel. Je to Vaše rozhodnutie, ale vystavujete nielen svoje dieťa riziku, špecificky v kolektíve, ktorý nemáte ako kontrolovať. Imunita je komplexná vec, ktorá rozhodne len od očkovania nezávisí.
@anjelicek26 presne, ja ako dieta chora nonstop, angina, rozne zapaly, v kolenach bakterie, co mi znicili chrupavky.... V 18 rokoch sa mi spravila na krku velka cysta, vyoperovali ju a dr. ze tam som mala akusi dutinku, v ktorej mi "vzdy po chorobe" nieco ostavalo a preto ma nikdy nevedeli preliecit. Odvtedy som uplne skoncila s liekami (len pri MS, to umieram 😂 ) a v podstate ani ja ani muz neuzivame nic. Maximalne paralen, ideme skor alternativne a popravde, chora som odtedy nejako nebola. Ja som s ockovanim co sa tyka rozhonutia bola pol na pol, ale dr a sestricka ma "ukecali". No po poslednej dcerkinej reakcii sme prestali, aj dr mi povedal, ze on by radsej neockoval.... Chodi len na pravidelne preventivky 🙂 Verim, ze vsetko je ako ma byt a o zdravie sa treba starat "popredu" a nie az ked je zle
@danyelia riziko vedlajsich ucinkov niektorych chorob masivne prevysuje riziko ockovania (nehovorim, ze nie su deti, ktore ich nemaju - su - aj syn starsi zle zareagoval na hexu, dlho sa s toho hrabal)... ale spoliehat sa, ze tu chorobu nikdy nestretnem a ked stretnem, ze budem mat mierny priebeh alebo ma ta "zla medicina a ti blbi lekari" aj tak potom v nemocnici s toho vypiplaju... mi prijde obcas absurdne... na tie choroby boli vyvinute ockovacie latky s dovodu tych tazkych priebehov a trvalych nasledkov u deti...tetanus, obrna, hepatitida, podla mna ta hexa je to naj najdolezitejsie ockovanie zo vsetkych...
@hanka_se my sme syna doockovavali v nemocnici pod dozorom a az ako skolaka, chcelo to cas...ma autoimunny geneticky defekt, keby to vieme, nedostal by ani prve, resp. velmi by sme to porozdelovali...ale to na dietati nevidis, ze taky defekt ma...nie, ked je take male...ale s jeho diagnozou by priebeh niektorych tych chorob bol bez ockovania fatalny...
@anjelicek26 ved prave. Ked clovek nikdy nevie dopredu. Ja uz sa ockovania bojim, nechceme dat nic dalsie. Ale zase nikoho nepresviedcam, kazdy sa musi rozhodnut sam. Mam vela kamosiek co ockuju a vela co neockuju a so vsetkymi som za dobre. Povedali sme si kazda svoj nazor na to a vybavene. Ziadne presviedcanie. Takisto napriklad ja a dcerka nosime barefoot, ak sa niekto opyta - vysvetlim, ale nikoho netlacim, ze to je naj a ze ked obuva klasiku tak je hlupy a podobne. Kazdy podla svojho. Riadim sa heslom "ZI A NECHAJ ZIT". ANo, vypocujem si nazor aj pre a proti a rozhodnem sa
@hanka_se tak by to malo byt vzdy, vypocut obe strany a rozhodnut sa podla vlastneho uvazenia 🙂
Mam kolegyňu ktorá je zaočkovaná, nakazila sa zaškrtom, jej nebolo nič vďaka očkovaniu ale bola prenášač... Našťastie vtedy ešte neexistovali vymyšľačky a nikto neumrel, len ona ležala na infekčnom par týždňov
@lauriik v škôlke nemajú právo žiadať doklad o očkovaní, žiadny vyhláška, ktorá by im to umožňovala, neexistuje. Môžu ti dieťa nezobrať, ale nesmú uviesť, že je to preto, lebo nie je očkované. Je to nezmysel, aby 4 alebo 5 ročné dieťa nezobrali do škôlky preto, lebo nie je očkované a o rok v pohode do školy išlo 🙉. To len na vysvetlenie, nie som zástancom neočkovania, ak tomu nebránia vážne zdravotné dôvody, určite by som dueťa očkovať dala
@mimuska001 aj aj by som chcela vedieť, akú súvislosť má to, čo sa deje vo svete s očkovaním alebo neočkovaním. Neveríš lekárom, ale hľadáš info po diskusných fórach? Tu sme síce odborníčky na všetko aj na nič, ale že by sme vedeli posúdiť riziko alebo prínos očkovania pre tvoje dieťa, to si asi cez písmenká nedovolíme
@mimuska001 nemusíš ho dať očkovať hneď teraz v troch mesiacoch, ak máš pochybnosti. Napr my sme začali s očkovaním v 10tom mesiaci. Nie som úplne proti očkovaniu, ale očkovať maličké trojmesačné bábätko, s tým som nebola Ok… chcela som aby syn bol starší, ťažší, imunita aby mu pracovala aspoň do toho roka bez zásahov zvonka. Takisto hematoencefalicka bariéra nie je pri tak malých bábätkách uzavretá, čiže všetko z obehu ide aj do mozgu. To boli moje dôvody prečo trochu počkať. Aktuálne má rok a sme čerstvo po druhej dávke hexavakciny, očkovanie proti pneumokokom sme ešte nedávali, to dáme v 2 rokoch, kedy stačí namiesto troch dávok už len jedna.
Dcéra má základnú hexu a následky po očkovaní. Viac ockovana nie je. Syn mal do roka kontraindikaciu, doockovat sme nedali nikdy.
Dcéra má prekonanu rubeolu a kiahne, syn kiahne a čierny kašeľ. Dostal ho od očkovanej kamošky, ktorá nakazila aj svoju sestru (tiež očkovanu), ta ma po chorobe poruchu sluchu. Dcére zrejme odporučím v dospelosti uvažovať nad očkovaním proti osypkam a teda za úvahu stojí tetanus. Inak nad očkovaním neuvažujem. A teda, deti choré nemavam vôbec, dcéra mala ATB dvakrát, syn ani raz.
@mimuska001 veríš doktorom alebo cudzím ľuďom z internetu?