Mamičky,ktoré máte skúsenosť s vyšetrením dieťatka pred očkovaním MMR? Vezmú len krv na zistenie zníženej bunkovej imunity? A do akej miery sú tieto testy spoľahlivé?Ako dlho pred očkovaním sa má vyžiadať toto vyšetrenie? Ak odmietnem očkovanie,čo sa deje potom? Budem mať na krku aj hygienu?alebo príde sociálka?alebo čo? Keď som vyjadrila obavy z očkovania mmr pred našou pediatričkou,tak jej reakcia ma tak rozčúlila,že zvažujem nad zmenou lekárky.Jej odpoveďou bola posmešné vyjadrenie,že si mám pozbierať informácie z internetu, keď som jej na to povedala,že som si kúpila odbornú litertúru a po očkovaní mmr je možnosť autizmu ,tak potom si naveľa sadla a začala o rubeole,že je nebezpečná v tehotenstve. Ale ja si myslím,že aj ovčie kiahne sú veľmi nebezpečné v tehotenstve a nie sú v povinnom očkovacom kalendári.Mala som pocit,že mám len držať hubu a na nič sa nepýtať. Ešte výrazne dodala,že ona to musí hlásiť na hygienu a keď som sa jej pýtala,či pôjdeme pred komisiu, alebo akým spôsobom odmietnutie očkovania bude pokračovať,tak mi povedaĺa,že ona neeviee.Napokon ma vypoklonkovala z ordinácie.Bola som v šoku!!!Tu som sa dočítala o vyšetrení pred očkovaním.Ktorá prosím vás máte s tým skúsenosti. ďakujem veľmi pekne za odozvu. A ešte či ste mali problém aj s prijímaním do škôlky,keď dieťa nie je očkované
@ollynka no ..cele od veci ^^ ..ale musim povedat ,ze to z tym internetom je v podstate velmi dobra rada 😀 ..ked sa nad tym zamyslis , tak pytat si rady od predajcu , ktory ti chce nieco predat je take ..no 😵
nestastie je tu pre teba pripravena skupina , kde su zodpovedane (skoro 🙂 vsetky otazky na ktore sa pytas ..staci si ich precitat. co nenajdes na to sa spytaj . > https://www.modrykonik.sk/group/1799/ pozri si oznacene prispevky na dane temy.
drzim palce k spravnemu rozhodnutiu .
a prečo sa nepýtaš v už založených témach ....
@ollynka ani ja som nedala ockovat malu touto vakcinou mam tiez prestudovane veci z netu aj nejaku odbornu literaturu ale nakoniec ma presvedcil taky moj vnutorny pocit a aj rozhovor s mojou mamou, ktora mi povedala ze moj brat aj napriek tomu ze ockovany bol pred 30 rokmi dostal aj mums a mal aj osypky a nebolo to nic strasne co by sa za tyzden - dva nedalo doma v pokoji vyliecit...stale su tieto tri choroby povazovane za bezne detske choroby...nastastie nasa doktorka zdiela rovnaky nazor ako ja, aj ked ma upozornila na rizika napr.rubeoly v tehotenstve...zatial to riesim tak, ze ockovanie odkladam, a budem ho odkladat tak dlho ako to bude mozne...nevylucujem ze ked bude mat mala o par rokov viac nedam ju zaockovat, no zatial to citim takto a citim ze je to spravne...neviem ci ta vasa doktorka moze, alebo nemoze nahlasit ale mne povedala ze zatial im zo zakona nevyplyva povinnost nahlasit tych, co ockovanie odmietli a keby k tomu doslo bude musiet nahlasit, zavolaju si nas na hygienu tam budu robit natlak ze mozeme sposobit epidemie a bla bla bla a tusim davaju 60€ pokutu...nebiem ci ti to pomoze, ale asi tolko viem k tvojej otazke ja...rozhodni sa tak ako budes citit, ze je spravne...ine ti poradit neviem...
@ollynka nasa lekarka ziadne vysetrenia ani len nespomenula..povedala, dokedy treba ockovat, a hotovo. ja som si tiez "nieco na internete precitala"🙂, a na zaklade informacii aj mojho instinktu tuto vakcinu odmietla. nahlasila ma, dali mi pokutu, tu som zaplatila, a mame svaty pokoj. socialka to neriesila, nema dovod. problemy s prijatim do jasliciek neboli ziadne, vobec sa na ockovanie nepytali-a to su mestske jasle! svoje rozhodnutie nelutujem a rozhodla by som sa tak znova.
@kvieta ja som napisala len to, co mi povedala doktorka, takze ci je ten postup spravny, alebo nie na sto percent neviem a aj som tam napisala ze som sa rozhodla na zaklade vnutorneho pocitu...nikoho o nicom nepresviedcam...len som povedala moju skusenost, nepisala som sem preto, aby tu niekto analyzoval kazdu moju vetu...je mi jasne ze kto zaockovat dal si to obhajuje, tak isto ako si obhajuju svoje dovody ti co ockovat nedali...ak su moje skusenosti mimo ok, ja to beriem, co doktor to nazor, mne to bolo vysvetlene takto a viac som nepatrala...
@ollynka a este k tomu prijatiu do skolky ...predtym nez som isla na matersku som bola zastupkynou riaditelky v materskej skole a prijatie deti sme riesili spolu, no ani raz sme si neoverovali ci dieta ockovane je alebo nie je...aj na ziadosti o prijatie dietata do zariadenia je len kolonka kde ma lekar potvrdit, ci je dieta po zdravotnej stranke schopne navstevovat predskolske zariadenie, nic o ockovani sa tam nespomina aj ked viem, ze mame nato pravo, ale nasa skolka je v oblasti, kde je polovica mamiciek proti ockovaniu a ockovat nedali...no tiez netvrdim ze to tak funguje vsade mozno uz su skolky, kde to riaditelky riesia a pytaju sa na to...
@evkalv http://www.sprievodcaockovanim.sk/povinne-ockov... mums 1987 a kombinovaná 1992..máš zlé info...
ako je to s očk.v 3 mesiaci.
@aristka ok nehadam sa mne povedala mama ze ockovany bol nehladala som v jeho karte, ale aj tak nechapem ako tato opravena informacia pomoze ollynke v tom co sa pytala...v podstate ci ockovany bol alebo nebol dve z tych chorob prekonal a je tu zivy a zdravy, pretoze su to choroby, ktore sa daju pekne liecit ...naco pchat do malych deti chemiu...myslim si ze tato info je pre ollynka smerodatnejsia ako to ci sa na Slovensku zacalo ockovat v 82-om, alebo 87-mom a este raz pisem ze v mojom prispevku som uviedla to co som pocula a bolo mi povedane...neoverovala som si ci to tak je alebo nieje...
ja som sa stretla s tim, ze som musela dat riaditelke prefoteny ockovaci preukaz, moja je ockovasna a tak problem nebol
treba si ziadat vysetrenie ja som na pedi trosku zatlacila, a sice som si odber krvi musela zaplatit spravila to aj ked s velkou nechutou, pretoze to je iba zbytocne stresovanie babatka..netreba sa nechat a razne ziadat to co chces, a tych 5 e co to vysetrenie stoji je nic oproti tomu ze by dieta mohlo mat nejaky skryty zdrav. problem, potom by mohli byt nasledky .. my mmr zaockovat dame ale az po 2 rokoch, chystam sa to oznamit lekarke v obdobi pred tymto ockovanim snad nas zato nenahlasi a ked hej tak to vysvetlime tam
@ivasasa zase iba cisto moj osobny nazor bez odborneho podlozenia, lebo potom ma tu chytaju za slova... toto ockovanie sme my absolvovali z dovodu ze je v tom zahrnute aj ockovanie proti tetanu a toho sa bojim presda dieta sa hra vonku moze sa uskrabnut, porezat, hoci aj v pieskovisku, suchnut si kolienko a moze ale nemusi byt problem...nastastie nasa mala toto ockovanie celkom dobre zvladala aj ked som mala vzdy obrovsky strach...
@ollynka mna by zaujmala ta odborna literatura ktora hovori o ockovani a autizme..... pretože je rozdiel medzi odbornou literaturou a knihami ktore najdes v regali s napisom hobby...ci zivotny styl.... 😉 a dalsia vec internet je tragicky zdroj informacii... uz sa to tu neraz rozoberalo... pretoze si treba uvedoit ze vakciny a veci okolo nich ..to je veda... a vedecke studie nemas bezne pristupne na internete pre hoc koho... pristup k nim je obmedzeny clenstvom v odbornych kruhoch... ci spoplatnením... to vsetko hovori aj o kvalite... to co najdes na internete je urcene pre vsetkych...a tu uz o odbornosti tazko hovorit.... par sa ich da najst ..lenze to si treba za to pekne sadnut a preverovat.. kto a co su zac ty co to zverejnuju... na co vlastne pracovali... vsteko je to zvacsa v cudzom jazyku a treba byt opatrny..pretoze toi co sa napr preklada na slobode v ockovani to casto byva taky tendencny vyvar tychto studii.... streba sledovat ci su za tym nejake certifikovane spolocnosti alebo je to obycajny blog nejakeko odporcu ockovania.... zmyslu povinneho ockovania sa venujeme aj v tejto teme : https://www.modrykonik.sk/group/1838/ ....hladame a odkryvame nedostatky tvrdeni ktore najdes v skupine ktoru ti ponukol pan prevenar... do statnej skolky to moze byt problem do sukromnej asi ani nie... ale ak je doktorka taka neochotna a viac menej sa odmieta bavit ci ti poradit co vsetko by sa dalo pred ockovanim urobit tak treba zmenit pediatra ktory ma otvorenejsi pristup a hlavne trpezlivost pre ustrachane mamicky...
@evkalv no lebo takto to tu vzniká ako je očko neúčinné ,lebo píšeš ,že očko bol a pritom okrem osýpok nebol ,inak som na pochybách aj čo sa osýpok týka ,keď si sa takto kopla ....inak ja mám kamoša a tem po mumse je neplodný ,dostal zápal semeníkov a je to v ťahu a jedna diskt.tu písala ,že v rodine majú po mumse hluchotu ,čo je tiež komplikácia ...takže nie každý mal také šťastie....
@aristka ja si uz presne nepamatam v ktorej diskusii tu na MK to bolo ale predtym nez sme mali ist my na ockovanie MMR trosku som si to pozrela a viem ze som sa tam stretla cca mozno aj s 5 tymi mamickami, ktore povedali ze dva tyzdne po tomto ockovani dostali ich deti osypky, takze vies ono aj vakcinacia ti nezabezpeci 100% nu rezistenciu voci tym chorobam...bud tie choroby dieta nedostane vobec, alebo dostane jednu- dve ci uz s ockovanim alebo bez, alebo ti dieta ostane autista...ja si tiez myslim, ze ak zaockuju zdraveho jedinca s vakcinou si telo poradi, ale kedy vies na 100% ze sa v tele nieco nedeje, aj krv ked zoberu vysledky trvaju cca 2 dni a za tie dva dni sa mozu v tele udiat nove procesy predsa nedrzime deti v sterilnom prostredi...a myslim si ze aj ti tvoji znami co prekonali tie choroby a zostali im nasledky tak podla mna v priebehu choroby sa tam muselo pridruzit aj nieco ine co chorobu skomplikovalo a to clovek ani nikto iny nevie nikdy predvidat co sa deje v ludskom tele prave v tomto momente alebo zajtra...ale zase upozornujem ja nie som striktny odporca ockovania...ja pisem len moj laicky nazor...
@aristka a teraz ma este napadlo ze aj ovcie kiahne u muzov v dospelosti mozu sposobit neplodnost a viem ze ockovanie na ovcie kiahne je dobrovolne...tym sa snazim len povedat ze ja v tomto celom uz dlho nevidim tak presvedcivy argument ktory by ma dal bud na jednu alebo druhu stranu...tak sa zatial riadim instinktom a hlavne neodsudzujem ani jednu ani druhu stranu...ja som medzi, ockovanie hexou a prevenarom sme absolvovali MMR nie, odlozili sme ho...do karty doktorka napisala ze mamicka ockovanie odklada do 2.roku a musela som to podpisat, zaroven mi povedala ze ma nenahlasi lebo zakon jej to zatial neuklada ( viem ze vtedy sa nieco riesilo aj v parlamente ohladom tohto nahlasovania rodicov )...teraz v januari bude mat mala dva a odlozim ho znovu o dalsi rok lebo to tak momentalne citim ze je spravne...
@evkalv pozor ,ale sú osýpky a osýpky ,to čo dostali bol výsyp ,ale od osypok to malo ďaleko ,to si nemýľ a je to popisované aj v letáku ...inak neviem ,čo prekonali rodičia ...nemám ich kartu ,ale mužova mama prišla o brata a nemal ano rok a zomrel na meningitídu ..len by bolo zaujímavé povedať ,čo ju spôsobilo a vieš čo mne stačí sa ísť pozrieť na cintorín a pozrieť sa na dátumy a z akých rokov sú tie hrobčeky ....to ,že ty nevieš ,že niečo bolo tí súrodenci žijúci to vedia ...a vedia to momentálne v syrii ,v tretích krajinách .....nemala by som tam ísť odvahu pomáhať ako humanitárny pracovník bez očka a mal by som aj pitnú vodu ,aj mydlo ...
takze vakcinou MMR moze byt dieta ockovane aj neskor?
@aristka ano ano ja uznavam vsetko co pises je pravda, ale ono tie umrtia pred rokmi a umrtia deti v ,,tretich krajinach" dost podstatne suvisia so zivotnou urovnou ludi, my ako krajina aj ked tu je chudoba zijeme este da sa povedat na dobrej urovni - tym myslim mame osvojene hygienicke navyky a mame moznost ich aj realizovat, kdezto v tretich krajinach je problem voda a zakladne zivotne potreby...to sa jedno od druheho odvija...my si mozeme dovolit pustat vodu z kohutika, umyvat si ruky mydlom, mame kanalizaciu, prasky, cistiace prostriedky, ovocie, zeleninu, potraviny celkovo,primeranu zdravotnu starostlivost,moznost kupit si lieky, teraz to pisem vo vseobecnosti aj ked su na Slovensku ludia, ktori ziju v osadach a tiez tieto moznosti nemaju preto aki su a tam sa takusto siria rozne choroby, staci si len zapnut TV... a aj prieskumy dokazuju ze vela ludi a deti zomieralo napr. V obdobi po vojnach, kedy su krajiny znicene, chudobne a ludia prezivaju...ked je telo vysilene dokaze ho zabit aj obycajna chripka...takze nemozeme porovnavat umrtia deti spred 50-100 rokov, lebo to sa neda...dokonca ochorenie ako TBC sa oznacuje za chorobu chudobnych ockovanie sa stalo od januara 2012 nepovinne a popritom rocne je na Slovensku niekolko pripadov ochoreni TBC,ktore sa vyskytnu hlavne u socialne velmi slabych ludi...
@evkalv vírus si nevyberá hygiena nehygiena ,baktéria si nevyberá hygiena nehygiena ,neviem či si sterilizuješ ruky ,celé telo nosíš rúšku na puse ,lebo tí sociálne slabší sa pohybujú medzi nami ,chytajú tie isté nákupné košíky ako ty ,v autobuse chodia po tých istých uliciach ako ty sú všade a je naivné myslieť si ,že len oni sú nosičmi napr.tuberkulózy ..ako si uviedla a je naivné myslieť si ,že nosičmi hepatitídy sú len promiskuitné ženy ,kurtizány a pod.....to by si sa čudovala a veľmi veľa nosičov ani nevie ,kde sa nakazili a majú jedného partnera a veľa nosičov ešte stále nevie ,že vôbec takú sviňu v sebe majú .....a čo sa osád týka ,prebieha aktívne očkovanie rómských spoluobčanov ,takže aby si sa nečudovala ,že ťa nenakazí cigáň z osady ,ale biela suseda odvedľa.....
Vyšetrenie pred očkovanim a brat krv? tu nie, tu sa Ta opytaju, ci ma dieta teplotu, ci nekasle a nema sopel. Ked povies, ze trosku kasle, tak lekarka povie, ze ved to nevadiiii a sup, dietatko je zaockovane.....aspon nedavno som to zazila u nas u lekarky.....som ostala v soku. Socialka nepride, ak Ta lekarka nahlasi, tak dostanes predvolanie na regionalny urad verejneho zdravotnictva. Ohladne ostaneho najlepsie poradi @prevenar