Ústavný súd bude rozhodovať ohľadom povinného očkovania

prevenar
20. jún 2013

pre tych , ktorych nejak obisla tato vyznamna sprava prinasam linky, kde najdu viac informacii. tak mozno na koniec doplava zakonnost a demokracia (aspon v tejto oblasti) aj k nam ^^ som zvedavy, ako to dopadne ..ale z toho ako sa v minulosti vyjadrovali ustavni pravnici tak dufam,ze sa uzakoni skutocne slobodna volba.

http://tvnoviny.sk/sekcia/domace/archiv/ockovan...
http://www.sme.sk/c/6842207/ustavny-sud-povie-c...

http://portal.concourt.sk/SearchRozhodnutia/pod...

usacek79
20. jún 2013

@prevenar no ja sa praveze velmi obavam vysledku.. Sudnictvo na Slovensku je cista tragedia, o nestrannosti nemoze byt reci a kedze MZ ide o povinnost ockovania, predpokladam, ze uz to maju u Harabina "predplatene" 🙄

lucijag
20. jún 2013

@prevenar kedy sa ma rozhodnut?

prevenar
autor
20. jún 2013

@usacek79 ..ako ..mozne je zial vsetko 🙄 ..v kazdom pripade ustavny sud nie je len Harabin. ..a v pripade neuspechu sa to dostane na europsky sud , kde tomu davam najvacsie sance ..kedze temer v celej zapadnej europe je ockovanie dobrovolne.

ved uvidime , v kazdom pripade je to vyrazny krok vpred 🙂

prevenar
autor
20. jún 2013

@lucijag ..dufam,ze sa toho doziju aspon moje vnucata 😅 😅 😅

(absolutne netusim)

lucijag
20. jún 2013

@prevenar ach jaj dufam ze to bude skoro ale cakat ze to bude este tento rok je asi zbytcne vsak?

prevenar
autor
20. jún 2013

@lucijag fakt neviem 🙂 ..ale ako som to pochopil , tak kym nebude rozsudok , tak nebudu moct pokutovat ludi 😀

metlonka
20. jún 2013

vcera bol o tom clanok v novom case:
http://www.cas.sk/clanok/253406/ustavny-sud-roz...

ninan2
20. jún 2013

@prevenar je to veru skvela sprava, hadam to dopadne dobre, ze ockovanie bude len dobrovolne... A super, ze sa zatial nemozu davat pokuty 🙂 , lebo by nas nejaka asi neobisla 😖

prevenar
autor
21. jún 2013

1) dakujem administracii za dolezitu zmenu nadpisu ^^
2) http://www.sme.sk/c/6843473/nedala-zaockovat-sy...
- aby sme chapali o co ide - ekonomicky : "Úrad od začiatku vlaňajšieho roku do konca tohto marca udelil 235 pokút v celkovej sume približne 18-­tisíc eur. " za tak kratky cas 18 000eur !!! nejak treba dohnat financne straty, ktore im "odmietaci" sposobuju . vypalne sa vyberie tak - alebo onak.

liz_lemon
21. jún 2013

@prevenar
@usacek79
Harabin je predseda Najvyssieho sudu, nie Ustavneho

klincek
21. jún 2013

@prevenar
@usacek79 Ustavnemu sudu uz dost dlho nesefuje Harabin, ten je uz 4ty rok predsedom Najvyssieho sudu 😉. Predsednickou US je Macejkova. Niezeby to bolo podstatne, len upresnujem.

Faktom je, ze US (nielen ten sucasny) je vzdy ovplyvnovany politickou volou, a s vyriesenim niektorych zasadnych otazok sa caka na to, aka vlada vzide z volieb-podla toho sa rozhodne..takze iluzie by som si urcite nerobila. Aj ked zaujem na vyrieseni otazky povinneho ockovania nebude mat az tak politicke vedenie, ako skor farmafirmy - no ale kto sponzoruje politikov na najvyssich postoch, hm? 😖
Bolo by skvele, keby som sa mylila, keby spravodlivost a zdravy rozum zvitazili a zodpovednost za ockovanie by presla na nas rodicov. Ja ju rada preberiem. Budem dufat, ze US prijemne prekvapi..

prevenar
autor
21. jún 2013

@klincek
@liz_lemon

aha 😵 ..musim sa priznat ,ze tieto veci zrovna nesledujem 😵

usacek79
21. jún 2013

@liz_lemon
@klincek ach, pardon, hanbim sa, lebo to praveze aj dost sledujem, no asi to bude tym, ze Harabin je pre mna synonymom zla v justicii, tak mi automaticky napadol.. 😅

dazdovka
21. jún 2013

O dva tyzdne zacinaju ustavnemu sudu prazdniny, pochybujem ze rozhodnu este tento rok 😒

klincek
21. jún 2013

@usacek79 aj pre mna..ja to sledovat musim 😉

monuska342
21. jún 2013

@klincek nevadi hlavne ze nemozu teraz pokutovat 🙂

klincek
21. jún 2013

@monuska342 ano, potesi, ale to je len docasny stav. keby US rozhodol o protiustavnosti "ockovacich predpisov", uz by sme mali pokoj nastalo.

amouramour
21. jún 2013

vyznamna sprava?zatial to nie je nic platne a oficialne🙂ale som sa isla mrknut ako som docitala, ze ci to chlap na materskej hned vycapil - nesklamal🙂dufam, ze sa to schvali a nastane koniec tymto stale sa opakujucim prispevkom🙂

alice107
21. jún 2013

ten clanok je plny neodbornych informacii.napriklad ustavny sud nemoze zrusovat ziaden zakon.ustavny sud len vyslovuje pravny nazor na to,ci zakon je v sulade sustavou sk ,ci nie.
krajsky sud tiez mohol podat podnet na ustavny sud,ci zakon je v rozpore s ustavou SK .ale to ,ze ci sa podanim ustavny sud bude zaoberat ,je ina vec.ustavny sud moze zamietnut podanie,alebo ho prjat.
takze si treba pockat na rozhodnutie ustavneho sudu,ak taketo podanie vobec existuje.

adsumus
21. jún 2013

Môj názor je, že očkovanie sa zdobrovoľní, ale aké všetky dalšie zmeny budú nasledovať uvidíme. Dúfam, že sa zariadime po vzore Ceskej republiky a neočkované deti nebudú príjmať do štátnych škôlok. Alebo si budú liečbu hradiť sami ako je to v iných štátoch Europy, kde je prevencia zadarmo, ale liečba nie. My to máme tak len u zubára. Trochu sa len obávam ako tuto zmenu príjmu osadníci.

raffaella
21. jún 2013

na zaciatok je to vyborna sprava! Azda to bude pokracovat pozitivnym smerom a zdobrovolni sa to ako v Zapadnej Europe, ktora by nam mala byt aj v tejto oblasti vzorom 😉

egyptanka
21. jún 2013

@adsumus preco by neockovane dieta nemalo byt prijate do skolky?

sharlotta
21. jún 2013

No, to je fakt super, dufam, ze sa nam tu z osad zacnu sirit vsetky existujuce choroby. Fakt fasa, tesim sa!

adsumus
21. jún 2013

@egyptanka Ani neviem, prečo, ale aj v Austrálií už majú taký zákon, že školka môže odmietnúť neočkované deti a v Kanade minule poslali domov asi 600 detí nech sa doočkujú a len 12 sa vrátilo bez očkovania. Asi preto, že vo svete sa zvyšuje počet infekčných ochorení a aj úmrti. Tam je hlavný problém te, že ak je očkovanie dobrovoľné, tak AV predstavuju do 2% nezaočkovaných a zvyšok nezaočkovancov (a to dosť aj 10%) tvoria ľudia, ktorým je jedno, či ich deti sú alebo nie sú zaočkované.

egyptanka
21. jún 2013

@adsumus tu nie sme v Australii a ani v Kanade. Nechapem preco sa ockovanci boja priajat medzi seba nezaockovane dieta, ved su predsa ockovani a nemozu sa nakazit. 😉

molka
21. jún 2013

@adsumus prosím ťa, odkiaľ čerpáš tie percentá? Máš na to nejaký zdroj? To akože robili štatistiku a 10% rodičov vyslovene povedalo "nedal som očkovať, pretože mi to je jedno"?!

adsumus
21. jún 2013

@egyptanka Môže sa nakaziť, ale riziko je oveľa nižšie, preto sa aj očkuje. Pri epidémiach tvoria nezaočkovaní drvivú väčšinu chorých. Ideálny stav sme tu mali za socíku, ked ochorenia ani neboli. Osobitne dôležité je potlačiť rubeolu, najmä pre budúce mamičky. V Cechách už majú po rokoch prvé dieťatko s rubeolovým syndromom, mamička bola v zahraničí.

egyptanka
21. jún 2013

@adsumus Ale ved tie vakciny su 100% ako tvrdia pro-ocko., tak ake riziko nakazenia?! Takze tie vakciny nie su az take spolahlive ...

mimi
21. jún 2013

@adsumus jedno mi nedava logiku, nezaockovane deti nezoberu do statnych skolok a do zakladnych skol ich zoberu? 😅