Tretia vakcína

citronade
13. feb 2015

ahoj, cau...

prosim vas, neviem to nikde najst tak pokope, ta 3 vakcina je vlastne to iste co tie dve predtym?
co ak odmietnem teraz dat dieta ockovat, tie dve nebudu mat ucinok?
musi sa preockovat teraz, dokedy najneskor?
co vsetko sa tymito 3 vakcinami ockuje? 3x to iste? ( nepamatam si to vsetko, to je nejaka 6kombinacia? )
Neviete ci tie choroby su nejak rozsirene proti ktorym sa ockuje?

Nestojim o nejake negativne nazory subjektivne, ale fakty, dik za pochopenie.

Dakujem.

jana_eyre
13. feb 2015

@citronade ak nedas tretiu, dieta nebude tak chranene akoby bolo plne ockovane - cize je vysoke riziko ze choroby dostat moze.. co sa tyka rozsirenosti, je realne riziko, ze choroby sa opat rozsiria.. ano ockuje sa proti stale rovnakym chorobam 3x..

http://zivot.azet.sk/clanok/19426/osypky-zaskrt...

liz_lemon
14. feb 2015

@jana_eyre napr. c CR sa Hexa vakcina dava az 4x, neznamena to teda, ze u nas nie je dieta plne chranene, ani po 3 davkach?
v pribalovom letaku je napisane, ze staci 2 ALEBO 3 davky, cize 2 su dostacujuce

jana_eyre
14. feb 2015

@liz_lemon vynatok z pribaloveho letaku "Základná vakcinácia - Základná vakcinačná schéma (ako napr. 2-3-4 mesiace; 3-4-5 mesiacov; 2-4-6 mesiacov; 3-5 a 11 alebo 12 mesiacov) pozostáva z troch 0, 5 ml dávok. Medzi jednotlivými dávkami by mal byť časový odstup najmenej 1 mesiac. Rozšírený program imunizačnej schémy (v 6-10-14 týždni života) sa môže použiť len vtedy, ak bola dávka vakcíny proti hepatitíde B podaná hneď po narodení. Mali by sa dodržiavať lokálne zavedené imunoprofylaktické opatrenia proti hepatitíde B. INFANRIX HEXA sa môže použiť ako druhá dávka od šiesteho týždňa života tam, kde bola dávka vakcíny proti hepatitíde B podaná hneď po narodení. Ak sa druhá dávka vakcíny proti hepatitíde vyžaduje pred týmto vekom, môže sa použiť monovalentná vakcína proti hepatitíde B"

nie som odbornik, ani zdravotnik, ale z pisaneho mi vychadza ze do tela sa musi dostat urcite mnozstvo lieciva aby bolo ucinne.. cize v pripade ciech sa podavaju asi mensie davky viackrat a v inych odstupoch, zatial co na nasom uzemi sa podava vacsia davka iba tri krat - celkove podane mnozstvo sa ale zhoduje v oboch pripadoch..

veriiii
14. feb 2015

myslis hexu?bud 2 zakladne davky +tretia booster alebo 3 davky a stvrta booster..Booster sa uprednostnuje do 18. mesiaca..a bez boostru nemas skompletizovane...Ci su niektore z tychto chorob AKURAT TERAZ rozsirene-kukni epidemiologicke hlasenie na RUVZ,ale ja to nesledujem..

veriiii
14. feb 2015

@liz_lemon kazda krajina ma svoj ocko kalendar vypracovany podla potreby a epidemiolog.situacie danej krajiny....napr v Britanii sa MMR ockuje v 13.mesiaci a dalsie je v 40.mesiaci-3roky+4 mesiace, na Sk v 15-18.mesiaci a dalsie az v 11.roku..cize- netreba robit zavery podla poctu,ci je alebo nie je dieta chranene,ale podla danej potreby krajiny..

sorciera24
14. feb 2015

@jana_eyre http://www.gskkompendium.cz/spc-infanrix-hexa,-... tu mas cesky letacik......je to rovnaka mnozstvo, len v Cechach niekto pretlacil ockovaciu schemu 3+1, kym u nas 2+1....asi lepsie biznis 😉 inak rozdiel nevidim....neviem o tom, ze by bolo ceske deti ine nez nase...ale budis.....krajina si voli svoj ocko kalendar....a my podaktori aj vieme podla coho;) ....inak logiku to nema.....a
@citronade ano, tretia davka je u nas booster....cize 2 by mali stacit (ale nemusia, ze?...vraj)....najlespie je to zistit cez protilatky, co a vytvoria....mozno budes prekvapena....

jana_eyre
14. feb 2015

@sorciera24 len zopakujem, co pisala @citronade v zakladnej otazke:

"Nestojim o nejake negativne nazory subjektivne, ale fakty, dik za pochopenie."
tvoj prispevok mi pride ako presne ten negativny a subjektivny nazor..

citronade
autor
14. feb 2015

@sorciera24 caw, ja nechapem co pises, som trocha retardovana )) prosim ta, napis mi viac o tom, dik.

citronade
autor
14. feb 2015

booster? som stratena ))

jana_eyre
14. feb 2015

@citronade booster ak spravne chapem je posilovacia davka.. priznam - netusila som, ze to tak je..

sorciera24
14. feb 2015

@jana_eyre ano, moze sa zdat...preto odporucam sa presne na toto opytat lekarov, rpeco sa ceske deti ockuju 4mi davkami a naase 3mi...? ja som sa opytala, ale kedze sa to tu poklada za moj subj. nazor, tak enchs a opyta aj zakladatelka, mozno bude prekvapena 😉 inak pribalovy letak z Ciech nie ej subj. nazor a ak si da 2a 2 dokopy, tak jej vyjde co je za tym....
ty si tu dala pod ten citat, tiez len subjektivny nazor a to doslova;)
ok, uz som prec...ja len, ze mna by sralo, ze preco ma moje 3 davky a tu hned za hranicou dieta potrebuje 4 😀

sorciera24
14. feb 2015

@citronade ano booster je posilnovacia davka.......ak si si nie sita, ci ti treba 3tiu....daj si spravit test na protilatky napr.

citronade
autor
14. feb 2015

idem sa pozriet na tie hlasenia epidemie, alebo hlasene pripady a teda tie dve stacia? niiekde som citala, ale to bola protiockovacia stranka, ze tie dve vakciny chrania na 97 percent, ked k tomu zohladnim, ze na svk je vysoka zaockovanost 98 percent, vychadza mi, ze ked nedam ockovat tretou, tak by sa nemalo nic stat. ale aspon ten tetanus by som chcela dat... ale tiez na tej stranke boli chyby, omyly, napr. ze hep. b sa prenasa len krvou a pohl. stykom co nie je pravda...to zodpoveda hep. c a nie b..takze neviem uz comu verit, kazdy len to svoje..ale mam obavy, dieta mam skor narodene, nemalo dobre nasledky po ockovani, ( a to nepatrim k ziadnej skupine) riadim sa tym co vidim na dietati... uz aj tak je drazdive dieta, ma to v karte plus skor narodene, mala akoby zachvaty placu, aj dlheho, sa nedala utisit, vyhadzana bola uplne vsade, hnacky mala, nespavost, zle dychala, to bolo po druhej, v tom case uz napr koliky boli davno za nami, to nebolo z toho, to vidite na dietati, zacalo to horuckami.. trvalo mesiac kym sa vratila do starych kolaji..tretikrat nechcem nejak.

jana_eyre
14. feb 2015

@sorciera24 ok, to mas pravdu - tiez som pisala svoj subjektivny nazor.. dostala si ma 😉

veriiii
14. feb 2015

len pridam,ze na zaklade coho su 2 alebo 3 zakladne davky:
Každý stát má podle svých národních doporučení různě odlišná schémata dětského očkování. Je to jednak dáno národní epidemiologickou situací, která se může stát od státu měnit (dle výskytu infekčních onemocnění a výskytu podle věkových kategorií) a také dostupností vakcín a v neposlední řadě cenou vakcín.

V případě hexa vakcíny je schváleno a registrováno tří nebo dvou dávkové schéma pro základní očkování. V Rakousku používají dvě dávky v ČR máme tři dávky. Proto je možné v zásadě použití obou schémat. Vzhledem k současné epi situaci a situaci např. s pertusí a pro vyšší imunogenitu je v ČR v rámci národního imunizačního schématu doporučeno právě třídavkové základní schéma. Mezi dávkami pak 1-2 měsíce rozestup.

veriiii
14. feb 2015

@citronade ten booster predlzuje ucinnost vakciny..Ak sa bojis len tetanusu , tak ten je akurat najlepsie chraneny ...po 2 ale aj 3 zakladnych davkach 100%..ale -neviem na ako dlho bez boostru..Porozpravaj sa s pediatrickou,ved ti snad 'uznala' tie zle reakcie?pripadne ak chces ockovat a bojis sa reakcii,skus sa popytat sem:
http://www.ockovanieinfo.sk/clanok-sk-1-77-Cent...

citronade
autor
14. feb 2015

@veriiii ale, taka bola, vyhybava atd.. akoby ma strasila mi to prislo, ale povedala, ze rozhodnutie je na mne, ale musi potom podat podnet na tu pokutu...
neporozumela som dobre prepac, ako si to myslela s tym tetanom, ze najlepsie chraneny? ako dieta, ze je po druhej davke dobre chranene?

veriiii
14. feb 2015

ano, pozri si letak od Infarix hexa,ten pre odbornu verejnost...po 2 aj 3 zakladnych davkach ma 100% deti potrebny ochranny titer..,avsak,ten booster predlzuje ucinnost vakciny -casovo teda, takze na ako dlho jej budu stacit 2 davky -bez toho boostru co nechces dat -by ti mohli vediet povedat napr na epidemiologii..pripadne sa opytaj na www.sprievodcaockovanim.sk.

belllinka
17. feb 2015

No, dalsia ockujuca mamicka, co nema ani sajnu...
@citronade Sama vidis, ze tvoje dieta nemalo dobre reakcie na ockovanie, tak uz radsej neockuj. Tie choroby vobec nie su rozsirene, tak neznic svojmu dietat zdravie.
Hepatitida B sa prenasa iba krvou a telesnymi tekutinami, to je pravda, to si lahko vygooglis.

pectore
20. feb 2015

ano hepatitida ...- 30-40% chorych sa nakazi v detskom veku.
- virus sa neširi iba pohlavnym stykom ale aj krvou a ostatnými telesnými tekutinami
(odreniny , porezania, pohryzenie, krvacanie s nosa... vsetko toto mozu byt rizikove faktory)
- jeden z rozhodujucich argumentov preco je tato vakcina podavana uz detom je ze ak sa nakazia v tomto veku hrozi vo velmi velkej miere chronicke celozivotne ochorenie vo forme zlyhania pečene alebo rakoviny pečene...
Malé deti – 40% sa zbaví vírusu a uzdraví; u 60% ochorenie prejde do chronicity.
Dojčatá – 90% prejde do chronickej infekcie, iba 10% sa dokáže vírusu zbaviť.

-zložite testovanie na chorobu celu vec komplikuje rovnako ako aj jej skryte nosičstvo...

Choroby u nas niesu rozsirene vdaka vysokej preockovanosti.... ked prestaneme vsetci ockovat tento argument nebude platit....rovnako tak neplati teraz v nemecku kde maju vyskyt osýpok kde preockovanost nieje na takej urovni.... Tie rizika pri chorobe niesu az take nizucke ako je to v pripade vakcin....

citronade
autor
21. feb 2015

@belllinka ja som preliecena na hep. C... hepatitida C sa prenasa len krvou.A pohl. stykom je male riziko, jedine, ze by islo o zadery a premiesala sa krv. A toto tvrdia na neockovacej stranke o Becku, ze sa prenasa len krvou a sexom, co nie je pravda, Becko sa prenasa aj slinami, nemusi tam byt vobec krv. To je jeden zo zasadnych rozdielov medzi C a B, aj preto su aj odlisene pismenom. Becko je dost rozsirene, tak ako aj C, len B chyti clovek lahsie kedze nemusi ist o krv,je plno narkomanov, ktori to siria dalej medzi normalnych ludi atd... nie je problem, aby dieta sa po niekom napilo, casto to robia a je to. Uvazujem o tej vakcine. Uvidim. ale teraz nie este.