Synovi idú zuby. Môže byť zaočkovaný?

1. nov 2022

Ahojte, ja by som sa chcela opytat na to, ci mozem syna dat zaockovat vakcinou MMR, ked sa mu tlacia zadne stolicky dole. Uz druhe v poradi. Ma 19 mesiacov.

Tuto vakcinu sme trochu prelozili, kedze sme meskali s tretou vakcinou, kvoli tomu, ze v 11 mesiaci mal operaciu slabinovej hernie. Mal aj slabu hypotoniu v brusku, gulal ocami pri zaspavani a uziva do 2 r pyridoxin. Neurologicka odporucila, aby sme ho ockovali v 18 mesiaci.

Zuby mu idu takym stylom, ze tyzden soplil, plakal od bolesti, dasno napuchnute. Dalsi tyzden nic. Potom opat sopliky a opuchnute dasno. Potom opat nic. Tento tyzden sme ho mali ockovat, ale minuly tyzden cely den mal teplotu od 37,5 - 37,9. Cely den mu takto kolisala teplota, ale nurofen som nedala, kedze mi Dr. povedal, ze az ked bude mat 38,5.

Vcera opat slintal a bol nervozny cely den.

Buduci tyzden by sme mali ist na ockovanie, ale neviem, co mam robit... 😞

Citala som na internete, ze tie druhe stolicky dole maju vyjst az v 23 mesiacoch. Mame dovtedy cakat?

Ked mu idu zubky, imunita je oslabena a ked do toho dostane MMR vakcinu s oslabenymi virusmi, nemoze mat trvaly nasledok? Hlavne neurologicky?

Dakujem!

petamich
1. nov 2022

nechala by som to na lekarku, zavolaj jej a porad sa, tu ti kazdy povie svoj nazor ale ci relevantny, predsa len ten lekar ma najviac skusenosti

petra735
1. nov 2022

Spýtaj sa do skupiny Zdravotníci MK. Alebo priamo doktorky. ja osobne by som počkala, ale niesom ani doktorka ani nič, čiže môj názor si neber

panelacikova
1. nov 2022

keďže nemôžeš s absolútnou istotou tvrdiť, že teplota je práve od zubov, asi by som počkala... očkovať vtedy, keď nebude mať teploty. ak máš normálnu lekárku, asi ti povie to isté, určite sa poraď s ňou. navyše, tvoje dieťa má (malo) aj iné zdravotné problémy, takže určite konzultovať s lekárkou, či už na neurológii alebo pediater, alebo ešte lepšie - s oboma.

autor
1. nov 2022

@petamich
@petra735
@panelacikova nasej som volala, ked maly mal teplotu, povedala, aby som im zavolala o tyzden. To je teraz v piatok.

Nasa pediatricka chcela v 15. mesiaci a cudovala sa, neurologicka preco to posunula na 18. mesiac, ale respektovala to. Teraz uz mame ale 19, len idu zubky... Aj ta teplota trvala 1 den.

Kolko tyzdnov by mal byt zdravy pred ockovanim?

petamich
1. nov 2022

moja pediatricka vravi, ze aspon tyzden pred ockovanim

mikadooo
1. nov 2022

Rieš určite s dr. Pravdepodobne mu to presunie, kým nebude bez soplíkov (my sme takto pri jednej dcére presúvali pomaly pol roka, od jesene do jari mala stále sople, keď bola zdravá, som sa prihlásila k dr., tá dala termín a do termínu už zas bola malá sopľavá 🤷🤷🤷).

autor
1. nov 2022

@petamich Dakujem! 🙂

panelacikova
1. nov 2022

@mikadooo ja som mala od cca roku s dcérou posunuté prakticky všetky očkovania, čo bola stále nejaká usoplená. a tiež niektoré až do roka sa posúvali od termínu, čiže v pohode. až teraz, čo mala tetanovku, ju stihla načas.
autorka - úplne v pohode. sú to odporúčania - tie termíny, ktoré by sa mali stíhať v prípade, že dieťa je zdravé a v poriadku. akonáhle ide o stav, aký opisuješ, nevidím dôvod neposunúť. v dnešnej dobe fakt nevieš, či sú sople a teploty od zubov alebo niekde chytilo (prostredníctvom vás alebo súrodenca) nejaký vírus... je toho totiž teraz veľmi veľa, robím s deťmi a pred dušičkami chýbala v niektorých triedach aj polovica detí. a to ide o 2.stupeň, takže neriskovala by som s očkovaním.

maris5
1. nov 2022

Ja by som ziadala odlozit o tyzden - dva. Mojmu islo 6 zubov naraz a bez problemov to odlozili. Dieta nech je 100% fit, ked sa ma ockovat.

autor
1. nov 2022

@panelacikova
@maris5 a dokedy teda cakat? Kym nevyjdu zubky? Lebo mame iba 19m, a co som citala, tak tie zadne stolicky vyjdu az okolo 23. mesiaca... 😏
A jemu sa tlaci tyzden, potom nic... Potom opat tyzden, potom 2 tyzdne nic. Ako keby naschval... A ked mal teplotu, tak nie a nie vyjst. Vcera zas nervizny, uboleny, cely den mi skoro preplakal. A on je inak velmi zlaty, a usmievavy chlapcek. Dnes je zas ok.

Ach... Neviem vobec... Ja by som mu to odlozila na jar najradsej, ale ktovie, co na to povie Dr..... 😔

panelacikova
1. nov 2022

tak určite dovtedy, kým prestanú teploty a sople (ak sú farebné alebo husté číre...) iste sa poraď s lekárkou

autor
1. nov 2022

@panelacikova urcite jej zavolam.🙏🏼

maris5
1. nov 2022

5-7 dni bez teploty a ziadne sople.

fiafia
1. nov 2022

Dieťa sa má očkovať stopercentne zdravé. Teda aspoň si to musím mysliet. Prvé mmr sa posúvalo o cca pol roka. Teraz preockovanie posúvame už od januára z objektívnych dôvodov. Moja dcéra jednoducho toľko nestihla byť zdravá,kovid a čaká nás operácia vtedy sa vraj nesmie dva mesiace pred očkovať. Do konca roka to isto nestihneme ale pediatrická to tragicky nevidí. Keď sa nedá tak sa nedá, naša skúsenosť

3nikus30
1. nov 2022

Autorka,prosím ťa,počúvaj svoje pocity. Nič sa nedeje keď to dáš na jar,mmr je živá vakcína a treba aby dieťa bolo na milión percent zdravé. Ja som uverila lekárom a potom som búchala hlavu,neskutočne čo u nás spôsobila tá vakcína,takže ďakujem pekne nikdy viac.

autor
1. nov 2022

@maris5
@fiafia
@3nikus30 no ved toto... 😔 Tie moje vnutorne pocity hovoria, aby som pockala, kym zubky nevyjdu, aby bol fit. 🙏🏼 Akurat so susedkou pisem, a povedala, ze oni boli ockovat, ked isli ocne akurat, a 2 tyzdne bol nuestale zly a nervozny, ze mu okrem tych zubkov boleli aj klby. Na to upozornovala aj Doktorka. A mal aj teploty a sa aj vyhadzal.

yanni
1. nov 2022

A co ta nahana? Ockovat nemusis vobec. Cakat mozes dked chces. Ak ockovat naozaj chces, tak caka, opkym bude dieta uplne zdrave. nasa dr. hovori, minimalne mesiac bez kasla, soplov, teploty.

autor
1. nov 2022

@yanni vies co, hlavne to, ze mal mat za sebou v 15. mesiaci, a teraz ma 19. Chcela som to mat za sebou uz cim skor, ale.... Moje vnutro to nejak teraz nepusti. Uz som 3x volala kvoli odlozeniu sestricke. Posle ma uz do teplych krajin. 🤦🏻‍♀️

yanni
1. nov 2022

No nie ze MAL v 15.tich. To si len niekto tak vymyslel. Kludne mozek pockat aj do 5tich rokov. Cim neskor, tym lepsie. Organizmus je vyzretejsi.

lienka.7
1. nov 2022

Neockovala by som ho. Bola som na tom podobne s malou, normalne som to povedala pediatricke a ta s tým nemala problém. Dokonca sama to navrhla posunúť, keďže mala malá teploty. Ze vtedy sa proste neočkuje! Povedala mi, nech sa ozvem, keď bude malá fit, posunuli sme to tusim o 2 tt. Cize normalne, ľudský by som jej to takto vysvetlila a poprosila o odklad.

matkahelka
1. nov 2022

ja by som urcite pockala. aj keby nemal sople a teplotu. dieta ma bolesti, dyskomfort zo zubov a na to este ockovanie, o ktorom nevies, ako zvladne. ockovanie uplne v klude mozes mat prelozene i o pol roka. ja mam 10 mesacnu a len nedavno sme mali druhe. nestriela sa z toho.

autor
1. nov 2022

@yanni
@lienka.7
@matkahelka dakujem vam uprimne. 🙏🏼 Urcite ockovanie prelozime, kym mu nevyjdu tie 2 dolne zubky.

basska_b
1. nov 2022

Nasa Dr. pri teplote neockuje. Znamena to predsa, ze telo s niecim bojuje. Neni problem tieto veci o mesiac alebo i viac odlozit

autor
1. nov 2022

@basska_b To ani nasa. Len pri zubkoch clovek nikdy nevie, ked bude mat teplotu, sopliky, a tieto srandy. 😏

basska_b
1. nov 2022

Hej no... hlavne tie zuby sa vedia "ozvat" a potom mesiac -dva nic nerobit a "spat"