Dobrý deň vie mi niekto prosím povedať aké sankcie udeľuje regionálny úrad verejného zdravia za odmietnutie tzv povinného očkovania u detí? Predtým dávali pokuty ale tie vraj zrušili tak teraz neviem co ma caka... Dakujem
@kulumulu123 mne syn nebol očkovany ale je to už 6 rokov. A nikto nás nekontaktoval. Teraz sme tiež odmietli ale zatiaľ je tiez ticho. Ja som niekde čítala, že záleží od dr, či nahlási alebo nie
Deti nie sú preockovane ,ale pri jednom nás dr nahlásila musela lebo mala kontrolu pozerali akurát očkovania.Pozvalu nás a pokecali sme na tému očkovanie dobre sa s nimi bavilo síce nám dalo 30 eur pokutu ,ale dalo sa s nimi o Tom porozprávať .Dokonca jedna z nich je tiež proti očkovaniu 😆,ale to bolo cca 4 roky do zadu
Je to čisto v kompetencii daného úradníka. Nemusí dať žiadnu, môže maximálnu. Niektoré RUVZ sú tolerantné, niektoré si to vychutnajú. My sme platili maximálnu.
Záleží od kraja, od úradníka, od dr. Max môžu dať za všetky 330€. Nič sa nemenilo, stále to platí rovnako . Nás dr nenahlasila a asi sme mali šťastie, že kontrola nenašla. 4,5 roka sa nikto neozval. 🤷🏽♀️
Ja som podpisala pediatrovi papier na tretie davky hexa aj prevenar, on si ho zalozil a zatial nic viac.
Dievcata ja potrebujem vedieť aktuálne informácie tie XY rokov dozadu sú dosť nerelevantne nakoľko pokuty sa v poslednom čase zrušili úplne tak ma zaujíma co môžeme očakávať. Ja som za dcéru 4r dozadu tiež platila pokutu a odvtedy je pokoj. Teraz riešim syna a neviem na co sa mam nachystať....
@kulumulu123 Kde si prišla na to, že sa pokuty zrušili? To nie je pravda.
@kulumulu123 no to sú aktuálne informácie. Nemusíš sa rozčuľovať. Nechápem kde si zobrala, že pokuty sa zrušili
Tlačové správy
Streda, 21. august 2019 12:35
Vláda Slovenskej republiky schválila dňa 21.08.2019 návrh novely zákona č.355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Uvedená novela právnej normy, ktorú vypracovalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, bude predložená na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky. Účinnosť novely je naplánovaná na 1. januára 2020.
NOVELA ZÁKONA Č. 355/2007 Z. Z. O OCHRANE, PODPORE A ROZVOJI VEREJNÉHO ZDRAVIA A O ZMENE A DOPLNENÍ NIEKTORÝCH ZÁKONOV V ZNENÍ NESKORŠÍCH PREDPISOV
1. Posilňujeme ochranu zdravia detí: do škôlok budú môcť byť prijaté iba zaočkované deti
Po viac ako ročnej dôslednej odbornej diskusii, s cieľom ešte efektívnejšej prevencie ochrany zdravia detskej populácie navrhujeme, aby bolo do predškolského zariadenia prijaté iba zaočkované dieťa v rámci povinného očkovania zodpovedajúce jeho veku a podľa očkovacieho kalendára. Do predškolského zariadenia bude prijaté aj dieťa, ktoré má laboratórny dôkaz o pozitivite protilátok alebo dieťa, ktoré nemôže byť očkované pre trvalú kontraindikáciu. Uvedené sa nevzťahuje na deti, ktoré plnia povinnú školskú dochádzku za účelom povinného predprimárneho vzdelávania. V návrhu novely zákona navrhujeme aj zrušenie sankcií za odmietnutie povinného očkovania, ktoré v súčasnosti môžu byť uložené v celkovej súhrnnej výške 331 eur. Sankcie by sa zrušili po 12 rokoch od zavedenia do praxe.
Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR si uvedomujú, že uvedená téma je pre rodičov mimoriadne citlivou témou. Aj z tohto dôvodu MZ SR spolu s ÚVZ SR pristúpili k rozhodnutiu zrušiť sankcie za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu. Vysielame tým jasný signál, že cieľom povinného očkovania nie je vyberanie pokút za jeho odmietanie, ale prevencia závažných infekčných ochorení, ktorým možno predchádzať
@lucia147852
@abbey1
Presne na tejto stránke ruvz ale nedozvedela som sa tam co ďalej v prípade neockovanie mienia robiť.
@kulumulu123 toto neprešlo. Bol to narvh Kalavskej plus stratifikácia nemocníc. Ale sefko to zatrhol. Preto odstúpila z postu ministerky zdravitvictva. Všetko ostalo po starom. Je to len návrh zákona ktorý neprešiel
@lucia147852 OK to som nevedela vďaka 😊
@lucia147852 takže ak tomu dobre rozumiem do MS berú aj neockovanie deti či ako to vlastne je?
@kulumulu123 podľa zákona áno. Potom už je niekedy na konkrétnom riaditeľovi. Sú chuji čo dajú iný dôvod, ako nedostatok miesta, keďže ockovaci status nemôže byt dôvod na neprijatie. Ale u nás školka berie úplne v pohode. Neriešia ockovaci status.
Ahoj my sme odmietli 2m dozadu ale zatiaľ nikto nič od nás nepýtal, a kamarát ma uz 4r chlapca neocko a tiež ze ešte nič neplatili. Vraj by mala byt pokuta cca 400e. Dr im napísala do karty ze to je proti ich nabozenskemu presvedčeniu.