Prvé očkovanie v treťom mesiaci dieťaťa

martina374
25. jan 2015

Ahojte, chcem sa spytat neviete na co su deti ockovane v 3. mesiacoch? proti comu? Vdaka

liebling98
25. jan 2015

@martina374
Hexavakcina - polio (detská vírusová obrna), hepatitída B, Hemofilus influenzae, difteria (zaškrt), tetanus, pertussis (čierny kašeľ)
Vakcíny proti Streptococcus pneumoniae (pneumokoky) sú dve - Synflorix alebo Prevenar

nanka3
25. jan 2015

@martina374 asi by som len dodala, ze hexa vakcina je bezplatna, a proti pneumokokom vyberas bud 10 valentnu vakcinu (za nu neplatis), alebo 13 valentnu (prevenar)-za nu sa plati cca. 12eur

stanula77
4. mar 2015

@nanka3 prosim ta aky je rozdiel medzi tou synflorix a prevenar? v com je lepsia aleho horsia?

adsumus
4. mar 2015

Informácie o očkovaní. http://ockovanie.sme.sk/

ukulela
4. mar 2015

dovera preplaca aj prevenar (povedala moja dok) ... esteze sme junaka dali do vseobecnej ...
@stanula77 ja som to laicky pochopila tak, ze prevenar ma sirsi zaber a nacitala som aj tu na konovi, ze s nim maju lepsie skusenosti / resp. ze synflorix niekt. deti horsie znasali ... individualne rozhodnutie, no ale ako sa mam rozhodnut ...

nanka3
4. mar 2015

@stanula77 rozdiel je v tom, ze prevenar je proti viacerym virusom 😉

kbeata
4. mar 2015

@stanula77 mozes si pozriet,vyhladat aj synflorix

http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/pre...

katyt
4. mar 2015

Prevenar je proti 13- tim druhom pneumokokov a Synflorix proti 10-tim druhom, Synflorix prepláca poisťovňa a na Prevenar sa dopláca 9 eur na všetky 3 vakcíny, čiže na jednu vakcínu je doplatok 3 eurá. Čo sa týka toho, ktorá z nich je lepšia, tak ťažko povedať, lebo napriek tomu, že Prevenar obsahuje menej hliníka ako Synflorix, tak výrobca má s ním vraj viac problémov od uvedenia na trh, deti majú po ňom viac nežiadúcich účinkov a už bolo veľa kauz spojených s Prevenarom. Ak chceš dať očkovať proti pneumokokom, tak najlepšie zvlášť, nie spolu s hexavakcínou, pretože vtedy je väčšia pravdepodobnosť nežiadúcich účinkov.

katyt
4. mar 2015

...a ešte som zabudla dodať, že pnemokokov je asi 90 a viac druhov a táto vakcína je vyrobená proti 13-tim najčastejšie sa vyskytujúcim v USA, nie tu na Slovensku a je veľmi malá pravdepodobnosť, že dieťa sa nakazí práve tým typom, ktorým je zaočkované.

stanula77
5. mar 2015

@katyt a lekari zvyknu ockovat obe vakciny naraz? aj hexa aj tu proti pneumokokom? a ta proti pneumokokom nie je povinna da sa to aj odmietnut? ci potom ma uda lekarka?

stanula77
5. mar 2015

@kbeata ty si dala ktorou ockovat?

katyt
5. mar 2015

@stanula77 ano, dávajú to naraz, ale keď sa dohodneš s doktorkou, že to chceš zvlášť, tak Ti nemôže povedať nič. Rozostup medzi tou hexavakcínou a pneumokokovou by mal byť aspoň dva mesiace, nie hneď po nejakých dvoch týždňoch, to by bolo skoro. Je to povinné očkovanie, takže ak ho odmietneš, môže Ťa doktorka nahlásiť, aj keď by vraj nemala, lebo poskytovať osobné údaje nesmie. Záleží to od každej doktorky. My sme očkovali asi pred dvoma týždňami hexavakcínu a pneumokoky som povedala, že zatiaľ nechcem, až tak po roku, napísala to do karty, že momentálne odmietam a bolo. Nemyslím, že ma nahlási, chcem to zatiaľ odsúvať a asi sa to ani nechystám dať, lebo podľa mňa je to zbytočné, v Čechách to napr. nie je povinné očkovanie a to sú hneď kúsok od nás, takže asi to také nebezpečné nie je. Ešte som čítala v príbalovom letáku, že ak sa pneumokoky očkujú až po roku, tak stačia len 2 dávky a nie 3.

stanula77
5. mar 2015

@katyt aha dakujem za info...aj ja by som teda tak chcela..aj ja osm citala tak na letaku len som tomu nejak nevenovala pozornost..ako nechapem preco to robia naraz ved to je vela si myslim na take male dieta..a co ako ste znasali toto ockovanie vpohode?

katyt
5. mar 2015

@stanula77 naraz sa to dáva preto aby mali lekári menej roboty. Očkovanie sme znášali zatiaľ v pohode bez teploty, uvidíme druhý krát čo bude, len sa mi nezdá, že na druhý deň po očkovaní začala tak čudne škriekať čo nikdy nerobila, ale nerobí to stále, takže zatiaľ to len sledujem a začala robiť také divné grimasy, čo tiež nikdy nerobila, takže uvidíme ako sa to bude vyvíjať. A nenamýšľam si to, lebo aj muž to potvrdil, že to nikdy nerobila a to má postoj k očkovaniu taký neutrálny. 🙂
Ale my sme boli očkovaní až po polroku prvý krát, lebo vždy keď sme mali byť očkovaní tak bola chorá, brala antibiotiká, tak som nechcela ani skôr očkovať ako po mesiaci od dobratia ATB.

kbeata
5. mar 2015

@stanula77 ziadnou,len som chcela dat info o liekoch a dostupnych strankach 🙂

stanula77
6. mar 2015

@katyt no my sme boli teraz tiez v nemocnici tyzden a bral kopu liekov a este nie je zdravy a ma stale sopliky a dusi s az nich tak tiez posuniem radsej to ockovanie..ved ked bude starsi aspon je silnejsi..

stanula77
6. mar 2015

@kbeata jaaj🙂 diky

katyt
6. mar 2015

@stanula77 ak má soplík tak ho doktorka ani nesmie očkovať, musí byť úplne zdravý. Mne v nemocnici povedala doktorka, že dva týždne po ATB už môžem dať očkovať, ale to sa mi zdá veľmi skoro, takže som si u obvodnej presadila aspoň mesiac.