Ahojte mamicky. V januari 2018 ideme s dcerkou na prve ockovanie . Dost sa toho bojim pretoze som kadeco uz o tom citala. Takze chcem vediet vase skusenosti ako ste to zvladali vy a vase dietatko? ake ste mali vedlajsie ucinky. Davali ste im aj Homeopatika Thuyuu ch15? Znama mi odporucila ju pred ockovanim dat na CRP test ano ci nie?? Dakujem Vam za zapojenie sa a za vase rady 🙂
Mozes pozriet tento link (osobne skusenosti): https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/ake-neziaduce-ucinky-malo-vase-dieta-po-ockovani/
@katika1811 Takých tém je tu aspoň tisíc a zakaždým sa to aj tak zvrtne na "verbálnu bitku" dvoch táborov, tak nechápem, načo si otvárala novú tému☹
tak v januari bude mat 3mesiace a 3dni co nas dala na toho 3.1. ockovat . Urcite to crp dam pre pokoj mojej dusi. Znama mi tiez poradila ze ak sa bude dat nech to trosku potiahnem stym ockovanim aspon na 4mesiac tak uvidim .. urcite chcem dat ockovat ... len no tu na modrom konikovi som uz kadeco citala ze u deti sa prejavil autizmus a podobne veci co ani neviem co si o tom mam vobec mysliet... v com je rozdiel od obycajnej a prevenar?? davala si jej naraz do oboch noziciek tu davku alebo rozdelila?? ano to viem ze len nurofen mozem a ziaden paracetamol 🙂
tak pretoze chcem si o tom pisat s mamickami aktualne a nie citat prispevky niekolko rokov stare 🙂 a potrebujem radu nakolko je to moje prve dieta a caka nas prve ockovanie 🙂
@katika1811
Prevenar je 13 valentna vakcina proti viacerym kmenom pneumokokom, inak vraj nie je rozdiel od tej hradenej poistovnou. Davali sme naraz, lebo nam to.nechcela ani za pana rozdelit dr. Kamoskina dr deli, tak ja nvm...
No poviem ti, ze ja som zazila len tie.dve ockovania a boli to pre mna dni strachu... my sme tusim prve davali vo veku okolo 5 m, ja som to posuvala, ako sa len dalo
Nič nečítaj. Moje obe deti všetky očkovania bez problémov.
joj tak to ti verim :-/ je to velky strach a to ma este len caka :( ... sesternicina mala sa dusila ked lezala tak ju musela stale na rukach nosit :-/ pokusim sa to posunut ak sa bude dat :-/
@martinka13 no ide o to ze som vela toho nacitala .. a od vcera mi je z toho dost na figu
@katika1811
@martinka13
Jasne, ked citas, je ti zle a bojis sa. Ale aspon sa mozes na niektore veci pripravit. To, ze necitas, neznamena, ze sa nic.nemoze stat 😕
Takze ak.si rozhodnuta ockovat, nech je dieta co najvacsie a hlavne pozor na tu prevenciu pred chorobami.
jasnee tak teraz ma 4,6kg tak neviem aj aka je idealna vaha aby to lepsie zniesla ... myslis aku prevenciu aby bola zdrava aby nic nenachytala pred ockovanim?
Pokiaľ máš normálnu pediatricku, ta urcite veľmi dobre zváži, či je dieťa vhodné v danej dobe očkovať. Naša určite neockovala ani keď mali deti sopliky..... neboj sa nič. 🙂
@katika1811
Cim tazsie, tym lepsie, lebo ocko sa nedavkuje rozdielne na 5 ci 20 kg.
Ano, tak som myslela, aby nehrozila nejaka zacinajuca choroba.
ked chces ockovat, tak skus to natiahnut a rozdelit. asi aj podla toho poznas pediatra ako je ochotny vyjst v tom v ustrety. homeo, c a d je vyborna volba. ockovala som az po 5. mesiaci a rozdelila, takze posledny prevenar bol v 16 mesiacoch, co podla ockokalendara ma byt uz po mmr. reakcie mala len zvysenu teplotu, aj to nie vzdy. je to tazke rozhodnutie ked je tolko protichodnych info. my, co ockujeme, sa bojime kvoli vedlajsim ucinkom, a ti, co neockuju, sa (asi) boja, aby ich dieta nechytilo niektoru z tych chorob
tak ja urcite skusim natiahnut to ockovanie aspon na ten 4-5 mesiac uvidime ako to vyjde 🙂 predsa aby aj malicka viac nabrala na vahe a urcite to dam rozdelit lebo je to velka zataz 🙂 a ano @tana85 mas pravdu vtej poslednej vete
Crp sa pred ocko robi vzdy aspon u nasej pediatricky ta neockuje ani ked je vonku nad 25 celzia. A samozrejme dieta musi byt absolutne zdrave a tiez po chorobe aspon mesiac. Ak chodite do odbornych ambulancii mal by sa k tomu tiez vyjadrit lekar. Nam napr neurologicka vtedy neodporucala koli vojtovke. A nikdy nevies ci sa po ockovani nieco stane alwbo nie je to loteria. Drzim palce
@lindusss2016 preco sa nesmie paralen? 😨 nam dr povedala ze ked vypije sirup tak kludne paralen a maly to zhltol a pomohlo mu to... dala som len jednu davku a teplotu uz nemal, ale teraz som trosku v soku...
@taga
Myslim, ze paracetamol sa neznasa s nejakou ockovacou latkou, ale nie som si ista, tak nechcem podavat zavadzajuce info 😕 je to uz vyse roka, co som to citala, takze si to poriadne nepamatam.
Vela dr to bohuzial stale preventivne odporuca. Ale treba brat do uvahy, ze doktori to ockovanie maju nakazane, samozrejme nepripustaju, ze by ockovanie nohlo aj nejako skodit. Je len malo takych (aspon na SVK), ktori su proti a ktori aj maju realne nastudovane, co ktora vakcina moze sposobit a varuju ta pred rizikami.
Ale nic sa neboj, pokial je to uz za vami a neboli ziadne komplikacie, tak je dobre 🙂 nabuduce uz das po ockovani na horucku nurofen a hotovo🙂
Som epidemiolog. Dieťa mám očkované,žiadne extra reakcie, pri jednom mierne zvýšená teplota. Prínos je obrovský. Všetky tie zuzky376 a matky 209 čo čítajú fóra a vychádzajú zo samostudii pochybných šarlatánov nemajú žiadny vedecký dôkaz a teda snažia sa veľmi,no keďže to nie je,nedá sa to dokázať. Navyse tieto dámy nemajú šajnu o fungovaní
ľudského tela,imunológii,bunkovej pamäti a ďalších faktoch. Ale diskusii je vela,nechce sa mu rozpisovať. Každopádne očkovanie vtedy keď dva týždne dozadu nebola u dieťaťa infekcia ani teplota a ani momentálne v čase očkovania nie je chorý žiadny člen rodiny. Inak očkovanie odmietnuť a preložiť na iný termín. Očkovacia látka mmr sa nemusí s paracetamolom, pri každom očkovaní sa v prípade zvýšenej teploty odporúča nurofen ( pri malinkých deťoch najlepšie cipok). Všetkým matkám,ktoré sa bijú do prs za neockovanie by som priala vidieť čo som videla ja a teda deti choré na osýpky a iné pliagy. Plakali by. Sú sebecké,pretože vedia,že ich deti neochoreju,keďže stále je ešte zaočkované také množstvo populácie,že to tvorí kolektívnu imunitu, no týmto spôsobom sa táto hranica raz zlomí a potom som zvedavá,či budú stále tak hlasno kričať. Prajem vám bezproblémove očkovanie a už radšej necitaj a hlavne filtruj na koho názory dáš...
@lindusss2016 dakujem 😊 tak nabuduce nurofen... ach jo, uz teraz sa desim,lebo tie tri dni kriku a placu, co sa nedal utisit som mala pocit ze trvaju tri roky... nastastie ziadne ine vedlajsie ucinky neboli...
@tamarka9 dakujem pekne za vasu odpoved ... jednoznacne som za ockovanie .. a ako pisete radsej uz nic nebudem citat lebo nazory su rozne.. ja sa len bojim aby nemala ziadne zle vedlajsie ucinky tak dufam ze to bude dobre a budem vas tu informovat ako sme to zvladli 🙂
@tamarka9 nuz ked je takmer 98% zaockovanych, povedz mi ake deti mali osypky? Podla statistiky to museli byt zaockovane. Osypky je virusove ochorenie, ktore sa cyklicky opakuje kazdych 4-5 rokov, bez ohladu na ockovanie.
@tamarka9
Vela matiek neockuje preto, ze prve dieta malo nejaku zlu reakciu (nemyslim tie bezne), aspon teda co ja.mam v okoli, tak kvoli tomu.
Osobne som zazila silnu alergicku reakciu na ocko (chvalabohu nie u dcery, lebo to by som sa zblaznila) a preto mam pred tym aj velky respekt, ale tiez netvrdim, ze som uplne proti ockovaniu. Snad sa aj na to mmr raz odhodlam.
Chcela by som sa ta spytat, aky je tvoj nazor na ockovanie zivou vakcinou. Ja som mmr momentalne nechcela dat aj kvoli tomu, ze som tehotna. Nasa dr mi ale tvrdila, ze to nie je problem. No kamoskinho maleho jej dr odmietla zaockovat, lebo ona bola tiez tehotna. Preco su tie nazory lekarov tak odlisne? Znamej mladsi syn sa nakazil po ockovani brata cca 2 tyzdne (uz nepamatam ci to bola rubeola alebo.mumps) Nechcem rozryvat ziadnu ostru debatu, len ma zaujima tvoj nazor ako odbornika. Dakujem.
@katharines bolo to v zahraničí a zaočkované neboli. A čo je to za nezmysel že sa opakuje aj u zaockovanej populácie?! Povedzte mi presnú prevaleciu a incidenciu tohto ochorenia a potom môžme diskutovať. Vlastne mne sa nechce diskutovať, nemám čas a ani chuť sa hádať s niekým,kto ani netuším na akej úrovni sa pohybuju jeho informácie o medicíne. Chcela som len reagovať na príspevok,kde som videla zmätenu maminu z milióna informácií.
@tamarka9 prilis podcenujes. Ako pisala lindussss, aj lekari sa rozchadzaju v nazoroch. Su aj taki lekari, ktori nevahaju zaockovat deti ani ked su chore. Znamej babo ochrnulo na 1/2 tela po ockovani, lebo jej lekarka tvrdila, ze nevadi ze bolo kratko predtym chore.
@lindusss2016 názory sa preto líšia,lebo pediatri sú leniví študovať,sú leniví poučovať a vzdelávať a často ockovanie podceňujú,zaockuju aj deti so soplom a podobne,co mi brutálne dvíha tlak, lebo práve tak vznikajú komplikácie. Taktiež sa musí zvážiť stav dieťaťa,predčasne narodené deti,deti so zlou reakciou atď. Očkovanie má byť prínos,nie záťaž a nesmie sa brať plošne,ale individuálne a to naši lekári nerobia. Pokiaľ ste vy ockovana na mmr,čo myslím že ste, protilátky chránia aj váš plod. Ak však máte strach, pokojne očkovanie odložte, no potom budete mať doma novorodenca, ktorého po určitom čase vaše protilátky nechránia. Jedine,že by ste vedeli dať staršie dieťa v prípade,že by sa u neho vyskytlo ľahšie ochorenie babke,alebo niekomu. Verím vám že je to ťažké rozhodovanie v tomto období. Tiež som tehotná,dcérka má v škôlke kiahne a viem,že môjmu babu by nemali ublížiť keďže ja mám protilátky,ale to ale tam stále ostáva, ľudské telo nie je stroj a čo keď to moje zlyhá...strach matky tu stále bude,od toho tu sme. Ja na vašom mieste,ak ste v druhom trimestri,by som očkovať dala. Ak ste v prvom, čakala by som. Ale držím palce,nech ste bez reakcie,moja dcéra na mmr nemala žiadnu reakciu.
@katharines prosím prečítajte si môj príspevok pre lindusss2016. Nič nepodceňujem,pri očkovaní uznávam prísne pravidlá a posúdenie kadzeho jedného stavu. Som 15 rokov v praxi a beriem každé nové informácie,veda sa aj mýli a treba to priznať, stým problém nemám, vsetko treba prísne individuálne posúdiť. Naši pediatri to majú často na háku a to tvrdo kritizujem aj ja.
@tamarka9
No moja mala ma este k tomu slabu alergiu na vajce, alergologicka povedala, ze casom by sa to malo.vytratit, takze to je dalsi dovod, preco ockovat zatial nechcem. Mala do skolky chodit nebude, zijeme na dedine a mame vsetko dost od ruky, takze sme tu relativne izolovani, ma 19 m a este chora nebola. Je aj trosku predcasne narodena a drobna, preto som aj ockovania odkladala, ako sa len dalo.
@lindusss2016 prosím ťa, ale vakcíny sa kombinovane aplikovať nesmú. Veď to je zakázané nie?
@katika1811 držím palce nech čo najlepšie a hlavne sa nedajte odbiť,dva týždne dozadu dieťa zdravé a nikto aktuálne v rodine chorý,len vtedy dajte očkovať,inak presunúť.
@katika1811
CRP je len rychle pichnutie do prsteka a par kvapiek vytlacia, zaplatis 2€ (aspon u nasej), takze ja radim urcite ano, nic tym nepokazis a aspon si budes ista, ze dietatko nema v tele zapal,.co by mohlo velmi skomplikovat ockovanie.
Nvm, z akeho zdroja si citala tie skusenostibo ockovani, ale velmi fajn stranka je slobodavockovani, tam sa dozvies o nejakych preventivnych opatreniach, ktore mozes spravit, ak sa uz rozhodnes ockovat. Napr.ja som dodrziavala dva tyzdne pred karantenu, ani som s malou nechodila po obchodoch, aspon 10 dni podavaj co.najvyssie davky Ccka (najlepsie vraj prirodneho, ale u nas som pre take male babo nasla len Cebion), Dcko (to pravdepodobne davas pravidelne). Po ockovani nepodavaj preventivne ziadne lieky, ak drobcovi vyskoci horucka, podaj nurofen (alebo teda ibuprofenove antipyretika). Nie paralen, panadol (lieky s ucinnou latkou paracetamol)!!!
Nvm teda, kolko bude mat tvoje dietatko v januari mesiacov, ale ja som odkladala ockovanie tak dlho, ako to bolo mozne. Inak v zimnych mesiacoch sa odporuca neockovat vobec.
My mame len prve dve kola hexa + prevenar, tretie som nedala, kedze mala mala prisateho kliesta v lete a bola este v inkubacnej dobe, kedy by sa mohli prejavit infekcie prenasane kliestami. Momentalne ma 19 m a zatial sme nedali ani mmr, pravdupovediac nvm, ci sa na to este niekedy odvazim.
Inak po prvych dvoch ockovaniach mala tie klasicke NU, horucka do 72 hodin, bolest, nic ine som nebadala.