Prevenar verzus Synflorix

lusja
23. mar 2012

Ahojte.
V pondelok ideme s malinkym na ockovanie... a neviem cim ho dat zaockovat - Prevenarom ci Synflorixom? Docitala som sa tu, ze sa vyslovene neodporuca naraz tieto vakciny kombinovat s Rotarixom... co nam napr. nasa doktorka navrhla ako ockovanie v jeden den.
Bohuzial sa v ockovaniach ako "prvomamicka" nevyznam a potrebovala by som poradit. Este stale je moznost vybrat si medzi spomenutymi dvomi vakcinami? alebo je presne dane, cim sa tu na SK ockuje?
Nechceme dat drobca zaockovat niecim, co mu moze viac uskodit ako pomoct.
A este k tomu Rotarixu - da sa nim doockovat (podat kvapky) aj dodatocne, napr. tyzden po prvom ockovani?

moc dakujem za radu.

lusja
autor
23. mar 2012

nasla som otazku podobnu mojej:
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/aky-mate-nazor-na-ockovanie-proti-pneumokokom/

aku mate skusenost s odmietnutim takehoto povinneho ockovania? S manzelom sme uvazovali, ze drobca nedame ockovat vobec... nerobil vam po odmietnuti ockovania pediater problemy?

charlize
23. mar 2012

@lusja https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/ sem sa pod spytat ohladne odmietnutia.

A ano, mozes ockovat vsetko zvlast, hexavakcinu, pneumokoky a rotaviry... zaujimave, ze zvazujes aj neockovat vobec, aj ockovat vsetkym (teda aj nepovinnym) . Dobre rozhodnutie prajem.

bobocka
23. mar 2012

moj maly ma uz dva a pol roka,teda toto ockovanie mame uz davno za sebou,no spatne vediet to co viem dnes,tak by som uz neockovala ako predtym.tiez sme sa rozhodli aj pre rotarix a dr mi povedala,ze najlepsie podat hexu+prevenar+rotarix v jeden den 🙄 tak som ju posluchla.tri vakciny naraz trojmesacnemu malinkemu miminku s minimalnou imunitou!!! ja neviem kde som mala vtedy hlavu 🙄 maly mal aj neziduce ucinky-vysypal sa na nozickach, ako krupica to vyzeralo a na ruckach mal male lisaje ako ked ekzem zacina.kozna samozrejme,ze je to atopicky ekzem a predpisala mu kortikoidy(podotykam mal len tri mesiace !!!!vysyp mu vobec nevadil,nereagoval nan a aj tak mu dala kortikoidy 🙄 ).ja som mu ich nedala a dobre som spravila.jasne,ze to po case vymizlo a po AE ani stopy.kozna vedela,ze bol ockovany,no ani len naznakom nepovedala,ze by to mohla byt neziaduca reakcia po ockovani 🙄 .
ja osobne som ockujuci rodic,no nikdy uz nedam viac ako jednu vakcinu jeden den.ked das dve tri naraz a dieta vyreaguje zle,tak ani nevies na ktoru vlastne a pri preockovani sa zbesnies od strachu aby sa to neopakovalo(teda ak vobec potom na preockovanie pojdes).osobne by som ockovala len jednou a odsledovala ako dietatko zareaguje.a podla reakcie by som sa zariadila s dalsim ockovanim.kludne mozes rozdelit ockovania.ty si rodic,lekar ta moze len usmernit,no finalne rozhodnutie je na tebe. 😉 my sme ockovali prevenarom.nie trinastkovym.vtedy ked sme my ockovali,tak trinastkovy este len prisiel na trh a po pravde som rada,ze sme ho nestihli.
ja sa uz teraz pridrzam toho,ze treba dietatko min tyzden pred ockovanim a tyzden po izolovat ,nech nevychyta nejaku chorobu,lebo aj maly soplik moze narobit vela problemov.dietatko musi byt v maximalnom zdravi v case ockovania.dieta by som nedala zaockovat bez crp vysetrenia(to spravi dr za par minut priamo v ordinacii),po ockovani min polhodky neodchadzat prec...
ohladom synflorixu nemam skusenosti,teda priamo k nemu sa vyjadrovat nemozem.drzim palce nech to drobec zvladne na vybornu 🙂

lusja
autor
23. mar 2012

@charlize praveze zvazujem ockovanie odmietnut, ale v pripade, ze by sa to nedalo, chcela som vediet, co je "mensie" zlo - aj ked to asi neexistuje ☹
v pripade, ze ozaj treba ockovat, chceme poznat tu lepsiu alternativu... hoci ani to si nemyslim, ze taka existuje.

lusja
autor
23. mar 2012

@bobocka moc dakujem za info. Citala som na nete velmi vela negativnych ohlasov a bojim sa, aby maly tiez zle nereagoval. Nie som z tych, co sa ockuju vzdy vsade a proti vsetkemu... a ked som citala zlozenia tych vakcin, tym neverim uz vobec ☹ tolko hlinika a inych sajrajtov do takych malych deti chcu pchat ☹
Nechem malinkemu uskodit tym, ze by som ho nedala zaockovat a daco by chytil, ale zas si protirecim - zas naco ho ockovat takymi chmickymi kokteilami ☹ Skutocne neviem, co je lepsie ☹
ale je jasne, ze po tom vsetkom, co som sa docitala, dostane len max. 1 ockovanie v 1 tyzdni - ak vobec nejake dostane...

lusja
autor
23. mar 2012

@charlize a moc dakujem za linku, hned ako prideme z prechadzky, tak sa na nu vrhnem 😉

bobocka
23. mar 2012

@lusja tak ti poviem,ze ockovat a neockovat je vzdy risk.nezaockujes a dietatko ti potom moze na tu chorobu ochoriet a budes nestastna,ze si mala moznost ho ockovanim chranit a nespravila si tak.alebo zaockujes a vychyta ti neziaduce ucinky a budes nestastna,ze si ockovat nemusela dat a neziaduce ucinky by neboli.tam si nenavyberas,len sa rozhodnes pre nieco co je podla teba mensie zlo a budes dufat,ze to rozhodnutie bolo spravne.pri jednom i druhom ti neostava nic ine len dufat,ze to dobre dopadne.tu neexistuje spravna odpoved.rodic si len musi vyzistit info o ockovani a info o danych chorobach a na zaklade toho sa rozhodne ako bude postupovat dalej.tak ti poviem,ze nevedomost oslobodzuje.lebo ja som veru nevedela co vsetko mojmu malemu hrozilo a tak som ockovala hlava nehlava 🙄 nebala som sa zlych reakcii,lebo som o nich ani nevedela.teraz uz viem co a ako a uz tak otvorena ockovaniu nie som.nezavrhla som ho,to vobec nie,verim,ze je tu aby cloveka chranilo a nie aby mu ublizilo,ale uz mam respekt.velky respekt. a uz nikdy nedovolim aby dr rozhodla o ockovani.ona ma moze len usmernit, upozornit na to co pri ockovani i neockovani hrozit moze.rozhodnutie je na rodicovi.drzim palce nech sa rozhodnes spravne.inak ak si nie si ista a potrebujes viac info,teda cas si viac info ziskat,tak ockovanie posun o dva tri tyzdne.dovtedy si vyzistis co treba a budes mat vo svojom rozhodnuti jasno 🙂 taketo mini posunutie nie je problem 🙂 neboj za to ta nikto nikde nebude ohlasovat 🙂

hradnapani
23. mar 2012

@lusja ktoru vakcinu, to si netrufam radit, ale rozhodne trvaj na tom, aby nedavali 2-3 vakciny naraz v jeden den! nam sa podarilo "vybojovat" tyzdnovy odklad medzi hexou a synflorixom, ale su pediatri, ktori sa nechaju ukecat aj na mesacny rozostup. Nasa pediatricka ockuje synflorixom, vraj ma ovela menej hlasenych neziaducich reakcii, ako po prevenare. Ale v zasade myslim, ze je stale na rodicoch, ktoru vakcinu z tych dvoch uprednostnia.
Drzim ti palce, tvoj pocit dokonale poznam. Ockovat sme dali, nastastie bez reakcii, ale stastna z toho nie som.
A na konikovi je fakt strasne vela popisaneho o ockovani, az sa z toho clovek nevie vysomarit.

cigaretka5
23. mar 2012

dievcata doporucujem odborny casopis PEDIATRIA 7/2012 zaujimave citanie ohladom PNEUMOKOKA, TBC vakciny
dobre rozhodnutie ohladom ockovania. My sme sa uz rozhodli

hradnapani
23. mar 2012

@cigaretka5 akurat hladam nejake info o tom casopise (lebo si ho spominala aj vo fore o rotarixe), ale nasla som iba casopis Pediatria, ktory vychadza iba v cislach 1-6. . takze cislo 7/2012 neviem vobec najst... Nevies, ako by sa dalo k tomu cislu dostat? dakujem!

lenka2507
26. apr 2012

@bobocka ahoj písala si, že ste očkovali prevenarom - nie trinástkovým, to čo znamená? Lebo včera sme boli na poradni a tiež sa mám rozhodnúť, či prevenarom alebo synflorixom. A ja neviem, čo mám robiť. Nemám problém doplatiť za ten prevenar, len aby to bolo naozaj to správne rozhodnutie. Bojím sa, aby som jej neuškodila. Prosím poraďťe, musím sa už rozhodnúť dnes. Ďakujem pekne.

lenka2507
26. apr 2012

@lusja ahoj, môžem sa spýtať, že pre aké vakcíny si sa vlastne rozhodla, či prevenar alebo synflorix? A aké boli reakcie? ďakujem

bobocka
26. apr 2012

@lenka2507 moj maly ma dva a pol roka uz a ked bol on miminko ,tak bol iny prevenar ako je dnes.dnesny je trinastkovy a on ma tusim sedmickovy.teda ten dnesny ma akoze chranit lepsie 😕 😅
inak lenka nemusis sa rozhodnut este dnes,kludne to ockovanie posun,povedz dr ,ze bambulka ma soplik a dieta sa inak ako v plnom zdravi nesmie ockovat a teda tak ziskas min dva tyzdne na to,aby si si prebrala ci ockovat chces alebo nie a ak ano,tak ci prevenarom ci synflorixom .rozhodnutie je na tebe 😉

lusja
autor
26. apr 2012

@lenka2507 dali sme nakoniec klasicke ockovanie, ale reakcia bola ok - teda na prve ockovanie. 7.5. ideme na 2.preockovanie, tak uvidime. Len mal drobec chvilu hrcky na stehienkach po vpichoch... ale dalsie ockovania zvazujeme. Studujem na nete co sa da, tak uvidime, ci este daco dame.

nickk
27. apr 2012

Tak milé žienky, len do toho, neočkujme deti, ved načo. Len nezabúdajte, že ešte stále ludia vo svete zomierajú na tetanus/rozbehnutý tetanus sa nedá liečiť, chodte do Afriky, uvidíte/ A že sa nechystáte do Afriky? Ale aj na Slovensku existujú spory tetanu, v zemi, piesku, hrdzavých veciach, klincoch, čo potom, uvažovali ste o tom?
Takisto nástup do školky, ak nie ste očkovaný, nezoberú Vás do kolektívu, na prihlášku sa píše údaj o povinnom očkovaní. Ja rozhodne nelobujem pre žiadnu firmu, ale mali by sme všetci myslieť na to, aby sme naše deti chránili pred chorobami, na ktoré sa ešte stále bud zomiera alebo zostávajú nežiadúce následky a postihnutia. A mozem Vám povedať, že očkujú všetky štáty/ resp opravujem sa, všetky vyspelé štáty, zaostalé neočkujú-nemajú financie/ A ja sama som pred cestou na štúdia do USA musela mať kompletný výpis očkovaní a kedže som ako dieťa nemala kiahne, tak v dospelosti som si ich musela na vlastné triko doočkovať, inak som do USA nemohla. Ešte by ma zaujímalo jedno, ked nedate očkovať a stane sa niečo veľmi zlé, koho potom budete obvinovať? Doktora, že Vás neprinútil na očkovanie, alebo štát, že ho dal do povinností rodičov, alebo žeby seba????......

vrn
27. júl 2012

@bobocka Bodaj by vsetci pediatri ockovali deti len pri plnom zdravi....... nasa chcela dceru zaockovat hned po tom ako sa dostala z virozy - teploty, kasel, sopliky...... ziadne take ze min. tyzdne zdrava...... a protivna bola az hroza, ze co si to vymyslame odkladat ockovanie, este ze som tam bola aj s manzelom a vydupali sme si par dni odklad 😖

kkl82
27. júl 2012

@nickk a si si ista ze ockuju vsetky vyspele staty? ci za vyspele staty povazujes iba usa a vychodnu europu, prip. indiu a ine rozvojove krajiny? lebo iba tam sa ockuje povinne. a ano, v usa mas tiez pravo odmietnut (napr. z nabozenskych dovodov, co vela ludi aj robi). ine staty, ano, aj velka britania, nemecko, rakusko, svajciarsko atd. ponechavaju ockovanie uplne na rozhodnuti rodicov - vsetko je nepovinne. a francuzko ockuje povinne iba DTP (zaskrt, tetanus a cierny kasel) - http://www.slobodavockovani.sk/news/kde-su-ake-... mozes sa spytat aj nejakych mamiciek tu na konovi, ze ci im niekto nutil ockovanie, ze musia zaockovat pokial ziju v tychto krajinach. kazda jedna ti povie, ze im lekar iba odporucil a ony sa rozhodli...
a s tou skolkou tiez nemas dobre informacie, tento udaj u nas na tlacive nie je a teda sa tam vobec nema co vpisovat. to, ze to niektori lekari pripisuju, je na ich vlastnom presvedceni, ze to musia oznamit. plne ockovanie nie je podmienkou prijatia do skolky a nie je zakotvene ani v ziadnom predpise, ci uz legislativnom alebo internom kazdej skolky. inak je to v cechach, kde sa od tohoto roku ockovanie na tlacive uvadza, ale vacsine skolkok aj tak nevadia neockovane deti - ved aj preco? tie ockovane su chranene ockovanim, ci nie?

nickk
18. sep 2012

@kkl82 Ved práve to je to, u nás by malo byť očkovanie tiež nepovinné, potom by sa videli tie frajerky... Myslím, že stále by drvivá väčšina svoje deti očkovala, len už by to nebolo povinné a nemali by proti čomu rebelovať. A školka? Neviem, kto má chybné informácie, ale mne učiteľka prihlášku vrátila/ aj iným/ s tým, aby sme išli ešte lekárke dopísať údaje o očkovaní, že to teraz materské školy majú v povinnostiach a takisto som to čítala vo vyjadreniach hlavného odb pre pediatriu v SR, že sa to zaviedlo . A stále by ma veľmi zaujímalo, ked sa neočkované dieťa pichne o hrdzavý klinec , ako rodičia zareagujú. Nech by tu skúsili napísať rodičia neočkovaných detí, akú by mali reakciu, pretože na pohotovosti sa normálne ranka ošetrí a skontroluje sa doba od očkovania proti tetanu a ked je prešlý interval, tak sa dopichne . A oni čo urobia? Podpíšu reverz, že berú plnú zodpovednosť za prípadne rozvinutý tetanus? Ten sa končí smrťou v krčoch . Kto nastúpi potom ? Právnici? Ale proti komu? Zažila som to pred nedávnom v Ružinove na pohotovosti, rodičia pred nami mali túto situáciu, boli polohysterickí a nevedeli komu volať, či svojej doktorke alebo niektorému odporcovi očkovania. Lebo doktor ich nenútil, nechal to na nich, len nech mu podpíšu plnú zodpovednosť, lebo on kvôli nim do basy nepôjde, má malé deti. A to už sa im nepáčilo, že by mali byť oni zodpovední!!! A najzaujímavejšie bolo , ked sa ich jedna mamička na chodbe opýtala prečo neočkovali, tak tá mamička povedala, že preto lebo ani kamarátky neočkovali, tak to už je fakt dôvod. A ešte jeden príklad, moja sestra má kolegynu a tej v Bratislave dieťa do škôlky veru nezobrali, dôvod : nie je očkované . Mne je v podstate jedno, my sa nechávame očkovať, aj deti aj dospelí, nie proti všetkému, nie proti chrípke a žltačke A, je to môj názor a so svojimi deťmi nech si každý nakladá ako myslí, ale nech si za to nesie aj zodpovednosť. Lenže to dokáže len málokto, česť výnimkám.

alikaa
18. sep 2012

@nickk Ziaden zakon neprikazuje skolkam na prihlasku pisat nic o ockovani, od nas to nikto neziadal a dokonca to ani nikoho nezaujimalo. Neviem sice co sa zaviedlo, ale urcite to nie je ziadna nova povinnost skolok. Dokonca pediater tym porusi zakon o ochrane osobnych udajov, ak na prihlasku napise nieco o ockovani.
Hrdzavy klinec nema sancu sposobit tetanus, trosku si o tom tetane nieco precitaj, nachadza sa v truse hospodarskych zvierat, takze ten kliniec by musel byt z nejakej mastale. Na SR boli za poslednyh 10 rokov 3 pripady tetanu. A mozno ta prekvapim, ale tetanus sa da liecit.
A este jedna vec, vacsina ludi co neockuje, tak hlavne preto, ze ich dieta malo mensie alebo vaznejsie, pripadne az trvale nasledky po ockovani a nie preto, ze je to v mode.
Mozno by teba, ale aj autorku tejto temy - @lusja zaujala tato tema - https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/ake-neziaduce-ucinky-malo-vase-dieta-po-ockovani/

nickk
19. sep 2012

Ano, počiatočný tetanus ano, rozbehnutý nie, opýtaj sa infektologa, ja som tak urobila

nickk
19. sep 2012

A ešte maličkosť, trus hospodárskych zvierat je vo všetkých hnojivách a tým pádom v pôde všeobecne tej, ktorá sa hnojí, čo je dnes prakticky každá, sušený kravinec je aj v hnojive na balkonové rastliny. A ešte som v rámci svojej zvedavosti konzultovala s jednou významnou infektologičkou otázku kolektívnej imunity detí a odporúčam to každému, očkovanie totiž nechráni 100 perc, navodzuje toleranciu organizmu, takže ked príde do kontaktu s chorobou, už ju vie vdaka očkovaniu rozpoznať,vytvorí protilátky, ale to platí pre deti zdravé, čo tie so slabšou imunitou, takže neočkované deti sú problémom pre naše deti, hoci zaočkované, nedá sa to samozrejme paušalizovať a nič nie je len biele alebo len čierne, je to ako s tými tromi prípadmi za 10 rokov/ že vraj máš zlú štatistiku/, ja ako mama by som nechcela , aby moje dieťa bolo jedným z tých troch. Ja si myslím, že očkovanie by malo byť dobrovoľné, očkovať tých, čo chcú a tých čo nie, nech podpíšu právnikom pripravené prehlásenie, že si neželajú očkovať a že za prípadné následky nesú plnú zodpovednosť rodičia, tým pádom sa nebudú konať súdy a nebude treba protivakcinačných hnutí, ani týchto diskusií.

jitu2
3. okt 2012

@nickk Plne sa stotoznujem s tvojim nazorom. Tym ostatnym mamam by som rada odkazala, aby menej spekulovali co s nacatou slobodou v nasej demokratickej krajine. Okrem toho, nie je to tak celkom pravda, dieta ma pravo byt zaockovane a vy ako rodicia ste povinni mu to umoznit. Skoda, ze v nasej krajine este nefunguje ucinny system hlaseni o rodicoch, ktori nedali povinne zaockovat svoje dieta s tym, ze by to bolo dotiahnute aj sudnou cestou - nahradenim prejavu vole rodicov + pripadnym odstrasujucim financnym postihom. Nie je spravne, aby sa napr. 10% obyvatelstva ""prizivovalo" na ostatnych zaockovanych jedincoch. Ci si neuvedomujete, ze prave tyto jedinci absolvujuci ockovanie poskytuju ochranu aj vasmu dietatu? Ale len do toho casu, kym podobne rozmyslajucich nebude viac a nakaza sa bude moct veselo sirit a vyberat si svoju dan (vyssiu ako pripadny negativny ucinok po vpichu ockovacej latky). Ako pisal(a) nickk, je to vasa zodpovednosť voci vašim detom (legislativne zakotvena) a nehnevajte sa, ale ja som rada, ze moja mama tymto sposobom neuvazovala.

kamilkka
20. nov 2012

ahojte, táto téma znie prevenar verzus synflorix - rada by som sa k nej vrátila a opýtala sa vás pre ktorú sa rozhodujete a prečo... nás to čaká o mesiac, vďaka 😉

prevenar
20. nov 2012

@lusja ok tak k teme "Prevenar verzus Synflorix " podla mna je jedno ktorou poskodis zdravie svojmu dietatu , nie ? kludne si mozes hodit eurom.

- ockovanie samozrejme mozes odmietnut , je cisto len na tebe ci podpises, alebo nepodpises suhlas s ockovanim. ak nepodpises , tak sa ockovat nebude . na tvojom mieste by som si predtym urcite dostudoval viac info.

v mojom fotoblogu najdes postup ako sa dostat do sukromnej temy kt. sa venuje tomuto problemu.

prevenar
20. nov 2012

@kamilkka

- rozhodli sme sa pre ziadnu .
- koli tomu ,ze nechceme zdravotne poskodit, alebo zabit vlastne dietatko.

nemas zac 🙂

pugosal
18. jan 2013

@prevenar Dobry den a ako ste to odovodnili, lebo ked som odmietla ockovat prve dieta tak ma pediater zvozil pod ciernu zem....a teraz s druhym nas zasa caka to ockovanie a neviem ako by sa dalo tomu vyhnut. prosim poradte mi dakujem.

prevenar
19. jan 2013

@pugosal ahoj

v kratkosti ..nemusis nijako nikomu nic zdovodnovat, ani tvojmu lekarovi (ak sama nechces) ..neockujes, lebo nechces a tymto konci . nikoho do toho nic. je to tvoje dieta a ty sa onho staras.

1) zmenil by som lekara za ineho , ktory bude vediet ze neockujete a bude to respektovat.
2) isiel by som tam s manzelom , kt . by mu po takomto vystupe vysvetlil,ze zacina "unavovat"
3) vstup do nasej verejnej skupiny a sukromnej temy , najdes stovky ludi kt. neockuju a zdielaju informacie. ako na to najdes v mojom fotoblogu. > https://www.modrykonik.sk/fotoblog/prevenar/?fr...

lauricka
16. mar 2013

uzasne, nazov temy Synflorix vs. Prevenar a zasa len horlive debaty ockovat vs. neockovat a clovek sa prd zas dozvedel. Lebo horlivci musia okamzite vsetko zamorit svojimi nazormi a asi to tu uz popisali vsade kde sa len dalo, do vsetkych tem, ktore sa okolo ockovania len obtreli.

bralilienka
16. mar 2013

"Nechceme dat drobca zaockovat niecim, co mu moze viac uskodit ako pomoct."

tak preboha neočkuj. prečítala si si príbalové letáky? vieš čo obsahujú. vieš ktorá zložka ako škodí?
my sme očkovali a hned z prvej hexy a synflorixu máme doma onko pacientíka..
lekári ako príčinu medzi 4 očami spomenuli očkovanie..inak na papier nedajú nič. alibizmus najhrubšieho zrna ☹

porozmýšľaj, zvažuj, čítaj nesponzorované články farmafirmami.. čítaj skutočné príbehy a príbalové letáky- najlepšie anglické, v slovenských na tých istých vakcínach chýba aj 50% nežiadúcich účinkov..

nae
17. mar 2013

@lauricka Keby si nebola reagovala, tak vyjadrenia horlivcov by ostali medzi neaktívnymi témami, keďže posledný príspevok bol 2 mesiace starý. Takže vďaka ti za reklamu všetkých horlivcov 😉