Preočkovanie v 11r a 9M bábätko

potvora1
15. júl 2018

Ahojte maminy, idem si k vám po radu, v prvom rade ma nezaujímajú informácie, či treba očkovať, či nie, nezaujímajú má vedľajšie účinky, alebo hocičo iné....
Rada by som sa informovala, či je vhodné dať preočkovat môjho 11 ročného syna MMR vakcínou, aj mám doma 9 mesačného synčeka, ktorého to čaká až o pár mesiacov...je tam nejaké riziko??? Ďakujem pekne za info.

a_lexie
15. júl 2018

@potvora1 mne doktorka povedala, ze po ockovani dieta nie je nakazlive. Pytala som sa, lebo maly mal ockovanie (hexa alebo pneumokoky, uz sa nepamatam, ktore to bolo) a par dni na to sme mali ist na navstevu, kde mali novorodenca.

evakalna
15. júl 2018

Áno samozrejme - na preventívne prehliadky a očkovania treba chodiť s deťmi. V 9. mesiaci sa neočkuje. V 11 - 12. mesiaci je 3. preočkovanie hexavakcínou.
V 11 roku je preočkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Je aj odber krvi - prvýkrát sa sleduje hladina cholesterolu.

ladyblcha
15. júl 2018

@a_lexie lenze mmr je ziva vakcina. Hexa a prevenar nie.

luliu
15. júl 2018

@potvora1 nie je žiadne riziko, dieťa nie je nakazlive

ladyblcha
15. júl 2018

@potvora1 ja mam doma 3m a 2.5r, ktoru caka mmr prve ockovanie. Odkladali sme, lebo pedi nechcela ockovat, kym som bola tehotna a teraz tiez, kym mam babatko. Mmt sme to posunuli o polroka, ked bude babo vacsie. Na jej odpprucanie, kedze mmr je ziva vakcina. Plus v lete mmr ani nechce ockovat, kvoli slnku a teplotam vonku. Ale ja som spokojna, od zaciatku som chcela ockovat mmr az v 3rokoch.

Ja by som na tvojom mieste pockala, kym bude mat maly 1.5r a dala ich naraz. Ale to je moj pohlad.

potvora1
autor
15. júl 2018

@ladyblcha ďakujem, to je dobrá rada, spýtam sa doktorky, či by to tak šlo...

tin007
16. júl 2018

@potvora1 Preockovanie sa robi v 11. roku, odo dna dovrsenia 11tich narodenin az po 1 den pred 12. narodeninami, takze kludne mozes dat zaockovat aj tesne pred 12-mi narodeninami. Ani sa nemusis na to pytat, vyhlaska jasne hovori o preockovani v 11tom roku, nie v nejaky presny den.

alobalka
16. júl 2018

@potvora1 presne toto som riešila nedávno. Syn mal 11 a ja tehotná. MMR je živá vakcina, názory lekárov sa rôznia na jej podanie vzhľadom na prípadnú infekcnost. Nakoniec som syna dala zaočkovať až ku koncu tehotenstva a navyše bol týždeň po očkovaní v škole v prírode a všetko dopadlo bez problémov.

alobalka
16. júl 2018

@potvora1 posunuli sme to očkovanie o cca pol roka. ..

potvora1
autor
16. júl 2018

@alobalka len si oznámila detskej lekárke že odkladás očkovanie a v pohode akceptovala????

macka23
16. júl 2018

@tin007
je to po dovrseni 10. roku, vtedy zacne plnut 11ty rok veku zivota, a vtedy sa volaju deti na preventivku.
Cize ked ma 10 rokov a 1 den, moze byt ockovane, az do dovrsenia 11teho roku.
V 12 sa ockuje boostrix polio 🙂

alobalka
16. júl 2018

@potvora1 lebo kdesi som našla, že po zaockovani MMR po 2týždňoch sa niečo vylučuje akoby kvapockovou cestou z tela ockovaneho a v tomto duchu boli aj reakcie lekárov. Niektorí boli opatrnejší ale väčšina to vôbec nepokladala za riziko.

tin007
16. júl 2018

@macka23 No, nesuhlasim s tebou, lebo by to bolo v 10.roku a 12.roku a preockovania su v 11. roku a 13.roku, cize dieta musi dovrsit 11 rokov/resp. 13 rokov
http://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-vse...

alobalka
16. júl 2018

@potvora1 áno, vysvetlila som jej, čo som sa o MMR dočítala a že mám isté obavy. ..

macka23
16. júl 2018

@tin007 10 rkov a 1 den uz plynie 11ty rok zivota 🙂 robila som v detskej ambulancii, volala som na preventivky, 12 rokov a 1 den plynie 13ty rok zivota a vtedy sa ockuje boostrix. 🙂

tin007
16. júl 2018

@macka23 Mas jeden vyklad, ja druhy. Ale to nie je az take dolezite, pre autorku je dolezita odpoved, ze nemusi ihned na predvolanie ist ockovat, ale v ramci daneho roku moze kludne pockat aj 11.mesiacov po narodeninach a stale dodrzi literu vyhlasku, ktora hovori, ze sa ockuje v xx.roku, cize nie v 1 konkretny den/datum.

potvora1
autor
16. júl 2018

@tin007 môjho synovca očkovali minulý týždeň a to bude mať 11 rokov až koncom októbra a môjho syna objednala na očkovanie a preventívnu prehliadku mesiac pred jeho 11 narodeninami, možno záleží od lekára

zuzanapjat
17. júl 2018

@potvora1 MMR je živá vakcína... takže áno, bude starší infekčný ešte 3 týždne po očkovaní, bude mať napr. osýpkový vírus v moči, ale infekčný môže byť samozrejme i inak. Synovi spolužiaci po MMR dostali štyria zápal stredného ucha, (ktorý sa pri osýpkach považuje rovnako ako zápal pľúc za komplikovaný priebeh), syna chytilo hrdlo, dýchacie cesty - i keď očkovať som ho nedala... a následne mi doma nakazil vtedy ročného neočkovaného. Priebeh bol asi taký, že mali horúčky, chytené dýchacie cesty a menší sa mi vysypal za ušami. Takže áno, treba presunúť očkovanie, kým ti mladšie dieťa nebude mocnejšie a samozrejme vždy je na očkovanie ideálnejšie jesenné počasie, ako leto.

potvora1
autor
17. júl 2018

@zuzanapjat ahoj, ďakujem za info, skúsim sa ísť poradiť s jeho doktorkou. Ja som si vlastne až teraz uvedomila, že synovca pred 3 týždňami očkovali a bol dennodenne u nás 😬ale vyzerá to tak, že sa nič nestalo..a aj môj synovec mal zrejme šťastie, okrem vpichu na ruke, ani nevedel, že bol očkovaný a to astmatik..

prevenar
17. júl 2018

@potvora1 no ..ak mas smolu (co ma viac deti, ako si myslis) , tak neziaduce ucinky mozu vyrazne postihnut aj tvoje dieta, bez ohladu na to ci ta to zaujima , alebo nie. ..ale zas ked to nezaujima teba, tak to tu nemusi zaujimat uz nikoho dalsieho. tvoje dieta - tvoje rozhodnutie .

potvora1
autor
18. júl 2018

@prevenar moja otázka bola jasná a ďakujem všetkým ostatným, že mi odpovedali "k veci" áno, sú to moje deti a ja si za neho zodpovedám a naozaj nemám chuť riešiť vedľajšie účinky vakcín, ďakujem babám, čo to pochopili a odpovedali na moju otázku

prevenar
18. júl 2018

@potvora1 aj moja odpoved . drzim palce .

momoika
24. júl 2018

@potvora1 “nezaujímajú má vedľajšie účinky, alebo hocičo iné....”
....”je tam nejake riziko?”
Nie, kludne očkuj, aj všetky vakciny čo su odporúčane!😀

momoika
24. júl 2018

@prevenar zastavuje sa mi rozum, že matky absolutne nezaujima vedlajsie ucinky, dokonca v pribalovom to maju napisane...aj lekari(niektori) im povedia, ze je tam riziko..... fakt, asi maju svoje decko totalne nahaku, inak nechapem... Ja nedam ani ziadny liek, pokym neprecitam neziaduce ucinky...

luliu
24. júl 2018

@momoika každý liek ma nežiaduce účinky, vsetko môže mať nežiaduce účinky a co to znamená? Ze žiadny liek, atb a pod. nepodas svojmu dietatu?

zuzanapjat
24. júl 2018

@luliu tak ale je rozdiel nežiaduci učinok pri atb hnačka, alebo vysypanie sa na tele a je rozdiel nežiaduci učinok autoimunitne ochorenie, s ktorym človek musi žiť cely život, pripadne neurologicke ochorenie, alebo vyvojova porucha či rakovina.

momoika
24. júl 2018

@luliu ma nežiaduce, ale ako pise: @zuzanapjat . Pekny deň.

tamarocka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prevenar
24. júl 2018

@momoika no ..vies ako to je ..kto chce kam . aj stare slovanske porekadlo hovori : nestastie nechodi po horach, ale po ockovanych detoch. ^^

luliu
24. júl 2018

@prevenar že ťa to stále baví. To aj keď ste niekde ako rodina ci kamaráti, stále točís dokola o tom istom?