Ahojte, mám pochybnosti s povinným očkovaním. Som viac priklonená k rozhodnutiu NEočkovať. Mamky ktoré sú proti NEočkovaniu zdržte sa komentovania prosím. Nepresviedčajte nenúťte. Mamky ktoré ste NEočkovali na vás mám zopár otázok.
Ako to vzal Váš lekár, čím ste oponovali ?
Museli ste niečo vyplniť, podpísať?
Prečo ste sa rozhodli NEočkovať?
Platili ste pokutu?
Platí sa zvlášť pokuta za každé jedno odmietnutie očkovania ?
Odmietli ste všetky naraz alebo postupne ? Ako je to lepšie ?
Mal niekto už “stretko” s kiahnami osýpkami alebo inou chorobou na ktorú sa očkuje a nebol samozrejme očkovaný ?
Aký bol priebeh choroby ?
Ďakujem každému za odpoveď 🙂
Tu sa dočítaš o osýpkach:
https://en.wikipedia.org/wiki/Measles
V roku 1980 na túto chorobu celosvetovo zomrelo 2,6 milióna detí. Vďaka vakcínam sa toto číslo znížilo na 73 tisíc detí v roku 2014. Od roku 2017 bohužiaľ znova začal počet úmrtí stúpať práve kvôli odmietaniu očkovať. Chvalabohu, čísla sú vyššie hlavne v menej rozvinutých krajinách, ale tá choroba nie je žiadna sranda.
@kakawah nemáš obavy? napr. záškrt v civilizovanom svete je vďaka očkovaniu potlačený ale stačí osôbka napr. z tretieho sveta ( myslím, že UK sa len hemží indmi môžu si čosi také priniesť z domova) a dieťa v škôlke sa nakazí od spolužiaka. https://zdravoteka.sk/choroby/zaskrt/ a bohvie ako zareaguje.
alebo taký tetanus, pôjdeš na lúku z dieťaťom ublíži si pádom a rozbije kolienko, ty ošetríš ale v pôde sa budú nachádzať mikroby tetanusu a dieťa sa ti nakazí. nemáš z toho obavy? "Do organizmu sa dostáva po poranení kože. Tento bacil sa dostáva do prostredia s výlučkami rôznych zvierat (kone, ošípané, ovce, hovädzí dobytok). Zostáva v pôde niekoľko rokov, " http://www.ockovanieinfo.sk/sekcia-sk-50-Tetanus
Ako ja len chcem vedieť, či nemáš obavy? Že čosi také sa tvojmu dieťaťu stane. Ty chránená si, ako dieťa ťa očkovali a svoje dieťa vedome ohrozuješ? Síce tetanovku musia opakovať každých 15 rokov a v podstate pri úrazoch kde dochádza k znečisteniu rany zemou ju mám pocit, že automaticky pichajú v nemocnici na svk každému skrz vysokému riziku neviem ako je to v UK.
@kakawah ďakujem Vám za odpovede, cením si to 🙂
@marseillefan dobrý deň, áno úmrtnosť bola vysoká. Ale dajme si otázku. Aké hygienicke náviky mali ľudia v týchto rokoch ?
Z akých krajín sú štatistiky úmrtnosti ? Do popredia sa udáva štatistika zo zaostalých krajín. Pre deti sú rizikové všetky infekčné choroby a na mnoho z nich očkovanie neexistuje. Žiadna choroba nieje “sranda” to ani netvrdím. Už len obyčajná chrípka dokáže s človekom naložiť.. tiež sa na ňu očkuje a tiež sú ľudia chorí…ale to je na dlho..
Podľa rôznych autorov aj deti/ ľudia ktorí boli očkovaní ochoreli na túto chorobu počas epidémie osýpok.
Štúdie uvádzajú, že očkovanie v mnohých prípadoch nezabráni ochoreniu ani ďalšiemu šíreniu infekcie. Ale to by Vás muselo zaujímať. Ja Vám k Vášmu komentáru taktiež odpoviem keď ste museli aj Vy 🙂 presne toto som nepotrebovala aby ma niekto poúčal a hľadal link-y na google kde už som dávno ukončila hľadanie. Na internete je kopec info o tom aké je očkovanie “super” ale nikde sa nerozoberajú vedľajšie účinky a 100% účinnosť vakcín. Aj napriek tomu, že som sa chcela vyhnúť týmto komentárom a vyslovene som to napísala aby sme to nemuseli riešiť, no vidím že aj tak mamky majú potrebu presviedčať o opaku. Pekný deň
@zalka vidím, že ste si neprečítali úplne celý príspevok, kde prosím mamky (áno, spadáte tam aj Vy) aby sa zdržali komentovania keď majú iný názor.
Keď už ste ale musela napísať svoje znalosti, nebudem Vás presviedčať o opaku, lebo hľadíte jedným smerom a máte svoju pravdu. To Vám neberiem. Ak si myslíte, že očkovanie je potrebné, bezpečné a prospešné nech je tak 🙂 Vy ste sa tiež rozhodli podľa seba. Tiež je kopec štúdií očkovania ktoré sa nedajú nájsť na internete, ale treba si zaobstarať knihy. Samozrejme som si zisťovala obe strany nie len tú (podľa Vás neprospešnú).
Samozrejme, že mám obavy kto by ich nemal je to 50/50 a stalo sa niečo čo ma prehovára k tomu neočkovať, ale tam Vám na nos vešať nemusím a ani sa nijak obhajovať. Každý čin človeka má svoj dôvod.
Pýtala som si hlavne rady od mamičiek, ktoré s tým majú skúsenosť aký bol priebeh a podobne. Dokázala mi k veci odpovedať zatiaľ len jedna.
Aj tak Vám teda ďakujem zato, že ste si dali námahu googliť a prilepiť mi to sem. Niesu to veci, ktoré by som už dávno nečítala. Prajem pekný deň 🙂
@silvia6111 ja som sa k tebe nevyjadrovala, až si si to nevšimla, mňa zaujímal postoj
@kakawah a to či nemá strach.
Rob si čo chceš, ja ti nič vyhovárať nebudem ani som sa ťa nič nepýtala, tak prosím ťa vyprosím si tvoj komentár. Ďakujem.
@silvia6111 osýpky sú vírus, ktorý sa šíri vzduchom... čo to má prosím ťa spoločné s hygienou? ak sa tvoje dieťa dostane do kontaktu s iným infikovaným dieťaťom, tak ti nepomôže žiadna hygiena. Jedine tak rúško...
@zalka dobre beriem a ospravedlňujem sa, že som si nevšimla že ten komentár nebol pre mňa.
@marseillefan hygiena v tom má dostatočnú rolu. Ak ma nakazené dieťa túto chorobu a utrie si dajme tomu sopel rukou a tou následne niečo chytí tak je to tam. To platí aj pre kýchnutie olíznutie aj iné možné varianty.
Preto je dôležité dodržiavať aspoň základné hygienické návyky 🙂
Ľudia niekedy nemali také možnosti aké sú dnes.
ja len toľko 🙂
@silvia6111 ale už ked sa bavíme, ako ochrániš dieťa pred tetanom? nepustíš ho na lúku, nepustíš ho vôbec von? Dieťa behá, dieťa padá, sem tam si to koleno rozbije, o hlave, lakti ani nehovorím. A z človeka na človeka sa neprenáša. Len z pôdy.
A očkovanie proti tetanu patrí tiež k povinným očkovaniam.
@silvia6111 Prosím ťa, prečo rozprávaš hlúposti, ktoré si ani neoveríš? Toto je text skopírovaný zo stránky Úradu verejného zdravotníctva. Rukami a predmetmi sa šíria len zriedkavo. K prenosu dochádza v prevažnej miere vzduchom. Je to rovnaké ako pri COVIDe, ktorým sa na Slovensku nakazilo caz 700 tisíc ľudí, takže hygienou to nebude:
"Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam. Rýchlo sa šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosolom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo dochádza k prenosu aj nepriamo –predmetmi a rukami kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojovky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojovky."
A ešte jeden FAKT. Osýpky (measles) majú R0 reprodukčné číslo 16-18. To znamená, že jeden nakazený infikuje v priemere ďalších 16 až 18 osôb. To je VIAC ako COVID. Takže jediné, čo tejto pliage bráni v rozvinutých krajinách sa rozšíriť je miera zaočkovanosti. Bez očkovania by sa to tu šírilo rýchlejšie ako COVID:
Smallpox has an R0 of 3
Polio has an R0 of 4-6
Mumps has an R0 of 10-12
Chickenpox has an R0 of 10-12
Pertussis has an R0 of 15-17
Measles has an R0 of 16-18
@zalka chcela som ho “chrániť” práve očkovaním ktoré UŽ má, lebo je povinné a má ho každý, no nastala istá komplikácia ktorá ma donútila študovať si viac vecí nielen z tej dobrej stránky očkovania. Aby bolo všetkým jasné čaká ho tretia dávka “hexy” no kvôli okolnostiam to nechcem dať. Videla som čo to spôsobilo. Čo ak by to nebolo len krátkodobé (to čo sa stalo) čo ak by sa z toho nedostalo (netrvalo to len zopár dní) to do konca života by bolo “mimo” ? Ja niesom mudrlant, nejdem nikoho presviedčať nech sa pridá ku mne. Ja som sa pýtala na skúsenosti práve kvôli tomu, že to potrebujem vedieť.
A teraz dám ho očkovať a môže mať zdravitné následky alebo neočkovať a môže dostať tetanus a mať taktiež následky ?! Je to stále 50/50
Veľa závisí od prirodzenej imunity.
Neviem ako to inač napísať aby ste chápali čo tým chcem povedať. 😶
@marseillefan dobre ďakujem za info
@silvia6111 naozaj sa nechcem rozpisovst, ale NU po ocko u mojho prvého syna a u kamoskiho syna autizmus, potvrdeny, 5r.vysetreni, chodenie po dr., kým v Uk uznali, že po ockovani to má chlapec. Toto má donútilo viac čítať o očkovaní. Bojim sa o neocko dcéru ako aj o ocko syna.
@kakawah my máme v rodine tiež dieťa, ktoré dostalo autizmus po mmr vakcíne. Dovtedy zdravé veselé dieťa ktoré začínalo rozprávať a po vakcíne bum. Nevnímalo, vadil mu hluk, nešlo k človeku, prestalo rozprávať. Akoby sa vývoj zastavil… sú tam aj iné veci, ale to si viete domyslieť ak poznáte nejakého autistu…
Mňa hlavne zaujíma priebeh choroby u neočkovaného dieťaťa. Nechcem si nič vyčítať neskôr..
ja som neočkovana. Moj mladší brat je očkovany. Mala som kiahne osypky mumps, aj môj brat mal !!! Chytil odomna. Mali sme to v detstve, a to je pointa detskych chorôb, keby to všetci v detstve prekonali, tak nepotrebuju očkovanie už nikdy. Som tak stara, že všetci moji spolužiaci a rovesnici to mali a nikto nemal žiadne nasledky. Všetko sme prekonali v škôlke. Ktora choroba Ta najviac "trapi" ?
@silvia6111 tiež by som chcela vedieť ako to také neocko dieťa prežije. Ale nepoznam nikoho, a moja moc nechorlavie. Musim zaklopat. Tu v Uk nás nikto do niečoho nenuti, nemame pokuty, a všetci sa správajú k nám normálne 😆
@kataina mozem vedieť kolko mas rokov? A ešte má zaujima, prečo brata dali rodičia zaockovat. Ja som o tom nevedela nič pred 18-timi rokmi, a keď začal mať syn problémy, okolo druhého roku, tak sme celá rodina nechapali, čo to je, prečo to je. Až kým nevynasli internet😂 začala som čítať, preto sme sa s mm rozhodli neockovat. Keď dom bola tehotná, spoznali sme sa s jednou rodinou zo sk. Majú 3 deti, všetci vyzerali ok, až kým som si na najmladsom nevšimla niečo. Keď som sa k nemu prihovarala, akým štýlom so mnou hovoril, opakoval niekoľko krat jedno a to iste. A vtedy nám hovorili o ich trapeni. Vtedy sme už na 100% vedeli, že je dané očkovat.
hned po narodení sa deti očkovali proti TBC, ani sa nepýtali matky dieťaťa. Ked ma zaočkovali mala som asi nejaku reakciu, moja mam si nič nepamata, asi pri tom ani nebola, deti neboli s mamou na izbe. Napísali do karty "dalej neočkovať" dodnes som neočkovana zo zdravotnych dovodov
@kataina pekný večer, ďakujem Vám za odpoveď 🙂 presne vakcína mmr a kiahne+osýpky …presne s tým súhlasím, že detské choroby sa už len pre niečo volajú detské
@kataina proti TBC prestali očkovať kvôli dokázanej zbytočnosti a hlavne škodlivosti vakcín. Zaujímavé, že to bolo tiež povinné a už to povinné nieje, nemusí lebo sa preukázalo, že je to zlé.. 😶 tiež som bola 6 dní po pôrode očkovaná ako bábätko…
@silvia6111 TBC je asi ako chrípka v tom, že ho je 100 druhov ale očkuju len proti niektorym nebezpečnym variantom. Dnes sa vyskytuje TBC ale lieči sa. Chrípku je zbytočné očkovať, lebo môžeš dostať iny variant, a to je niečo celkom iné, na čo nie si očkovana. Podobne by som povedala, že je to s covidom, vyrobili vakcinu proti prvej mutacii, ale teraz je už 4.-tá, už nie su priznaky ako strata čuchu... už je to akoby celkom ina choroba. No ale očkovať "musia" a "musia"....aj ked je jasne že to nezaberá...
TBC mam pocit, že dodnes očkuju tie ohrozene skupiny ludí...
@kataina Vy ste presvedčenie o neočkovaní získali z nejakej literatúry alebo z iného presvedčenia ?
🙂 mam vynimku z očkovania. Ale asi by som sa očkovať nedala.
aj tu je skupina, kde je dosť info.
https://www.modrykonik.sk/group/1799/
Moja 5r.dcera nie je očkovana, ale my zijeme v Uk. Len sa nas pytali na dôvod, povedali sme, zapisali to do kompjutra, kiahne prekonala v pohode, dokopy 15 bodiek, bez teploty. Nejaký hnackovy virus, tiež prekonala v pohode. ATB brala zatiaľ len raz, mala lahky zapal pluc. Sopliky zo školy priniesla, týždeň vyplachovanie nosa morskou vodou, inak vitamíny B, C, D. Viem, že na sk z toho robia haloooo. Pokuty, do skolky nechcu zobrať.