Podozrenie na NKS a preočkovanie

5. apr 2022

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať mamičiek, ktorých dieťa má diagnostikovanú NKS. Za predpokladu, že dieťa bolo očkované povinnými vakcínanami, dali ste dieťa preočkovať aj po stanovení tejto diagnózy? Môj syn má 4,5 roka a je tam podozrenie na NKS (nie je diagnostikované ani vylúčené). Dnes mi pediatrička (návšteva dieťaťa s chorobou) povedala, že by sa mal preočkovať.... Mám z toho obavu, netvrdím, že daná dg ma niečo spoločné s očkovaním, ale čo ak...

duza2020
7. apr 2022

Mám tiež 4,5 ročného syna, ktorý má NKS. Mal byť ako 4 ročný preockovany,ale akosi stále sme to odkladali,ako škôlkar stále nachladene,resp. pochybnosti zapracovali,tak som stále odkladala. Pri poslednej návšteve mi bolo povedané, že ani nádcha nie je dôvod prečo ho nepreockovat. Potom som stretla jednu mamičku,ktorej syn práve po takomto preockovany začal mať vážne problémy, takže opäť pochybnosti. Mňa zaujíma či je to povinné?

autor
8. apr 2022

@duza2020 neviem či je to povinné píšem len čo si myslím, že asi áno keďže je to vrámci preočkovania povinného očkovania. Tu na stránke v poradni mi napísala pediatrička, že na rečoví vývin to žiadny vplyv nemá, no ale.... Neviem čo mám urobiť, s pediatrickou som to zatiaľ neriešila nakoľko, oni mi povedali že sa mám ozvať keď bude zdravý (to bolo pred týždňom) chorý je stále.... Ja to ale zrejme odmietnem aj za cenu pokuty alebo neviem čoho. Lebo čo ak, budem si to celý život vyčítať?! Som rada, že konečne sme sa niekam posunuli a je to boj a ja sa nehodlám vrátiť na začiatok

duza2020
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
duza2020
8. apr 2022

Dočítala som sa, že sa vsunulo ďalšie očkovanie MMR kvôli výskytu osýpok pred pár rokmi,resp. podchytiť tie deti, ktorým sa nevytvorili protilátky. Takže je povinné. Neviem či s pediatrickou mojich detí bude rozumná reč,lebo ona očkuje aj nachladene deti. Prinajmenšom by som to chcela posúvať, možno nejaký test na protilátky,či je vôbec potrebné ho opäť preockovat. V rámci diskusií som sa dočítala veľa zaujímavých vecí, takže mám opäť o čom premýšľať. Keď som bola pred dvoma rokmi v pôrodnici,tak som spoznala mamičku, ktorá vôbec nechcela očkovať svoje dieťa, ešte pred rokom mi tvrdila, že našla pediatra, ktorý nemal s tým problém. Moje deti majú povinné očkovania,ale odkedy môj starší syn má poruchu reči,tak mám veľké obavy. No jednoducho radšej by som to čo najviac oddialila, veď donedávna očkovali v 11.roku.

autor
8. apr 2022

@duza2020 tak pediater nemôže urobiť nič, iba to nahlási. Max pokuta do cca 350€. Ja som sa už rozhodla, že ho nedám a ani mladšieho už nedám. Keby sa dal vrátiť čas, tak nedám ani jednému žiadne očkovanie. Celý život ma už bude prenasledovať otázka či by starší nebol bez očkovania úplne v poriadku. Ten kto ma zdravé deti toto nepochopí. Ja nebudem za žiadnu cenu riskovať, že mu tým pohorší. Ďakujem ale za napísanie. Viem, že táto téma je kontroverzná, tak som ani nečakala, že sa niekto ozve.

duza2020
8. apr 2022

Áno, téma je kontroverzná. Ja synov problém pripisujem ako dôsledok nezvládnutého pôrodu, neskutočne to naťahovali, teda asi nedostatočné okysličenie by mohlo spôsobiť oneskorenie vývinu reči. Ale poznám osobne dieťa, ktoré po prvej dávke okolo roku a pol začalo stagnovať dg.autista, ktorý je neverbálny a ešte dieťa okolo 4 roku,teda po tom preockovaní má autisticke prejavy a nastal regres toho čo už vedel,lebo dovtedy sa vyvíjal bez problémov. Keď si už rozhodnutá,tak som to tu napísala. Ja síce verím medicíne,ale tiež ide o moje dieťa, ktoré má ešte život pred sebou. Chápem argumenty aj za aj proti očkovaniu, no v takýchto prípadoch mi môže odborník povedať, že nemám sa obávať,ale ako píšeš potom ťa to bude prenasledovať.

noemi125
29. jún 2022

Mozem sa spytat ake priznaky ma maly pri nks? Dalujem

autor
30. jún 2022

@noemi125 neskorý nástup reči, poväčšinou do 4 roku je to OVR ak sa nerozhovorí ani po 4 roku z najväčšou pravdepodobnosťou už ide o VD. Veľmi často býva aj slabšie porozumenie, nechapanie abstraktných pojmov. Keď dieťa začne rozprávať, reč pripomína reč cudzinca, agramatizmi, problém s časovanim, skolnovanim. Nie je to však len o reči, častý problém je aj hrubá a jemná motorika, dieťa je také neobratnejšie ako "slon v porceláne". Toto je veľmi stručný a jednoduchý opis.

noemi125
30. jan 2023

Dobry,mozem sa spytat co je od tej doby s vami a ci dostal syncek preockovanie?

autor
30. jan 2023

@noemi125 dobrý deň, syn má potvrdenú NKS, preočkovaný nie je

noemi125
30. jan 2023

A mozem sa spytat kedy zacal maly rozpravat a ako sa mu darí teraz ? Dakujem

autor
30. jan 2023

@noemi125 Tak on rozprával aj ako 2,5 ročný ale nie je na úrovni rovesníkov. Veľmi sa zlepšil v lete keď mal 5 rokov. Aj učiteľka v škôlke mi stále hovorí, že je z neho nadšená ako napreduje. Nedá sa porovnať ako bol minulý rok v škôlke a tento rok. On ma ale problem s výslovnosťou, nie každý mu všetko rozumie. Porozumenie sa dosť zlepšilo, už začal chápať aj abstraktné slová ako ľúbim ťa. V bežnej komunikácii je to ešte ok napr on normálne povie chcem ísť von, chcem ísť na ihrisko, opýta sa či príde aj jeho kamarát. Keď mu poviem, že ideme do obchodu, tak sa opýta čo ideme kúpiť... Problém nastáva, keď mi ma povedať nejaký príbeh napr čo robil v škôlke...tam sú už tie vety všelijaké, slovosled nič moc ako keby ste počuli rozprávať cudzinca, čo sa učí po slovensky, na ňom je strašne vidieť ako loví v pamäte slová, nie je to skrátka prirodzené, mužský a ženský rod je u nás stále španielska dedina... Minule sa ma po ceste do škôlky opýtal, mama čo si pamätáš s toho keď si bola malá? Pre človeka so zdravým dieťaťom normálna otázka už v skoršom veku, pre mňa neskutočná radosť... Celkovo na jeho osobnosti je vidieť, že je "trochu iný".

anett30
26. okt 2023

Môžem sa Vás prosím spýtať, či ste dávali malého do bežnej škôlky? Chodili ste aj na nejaké terapie? Absolútne neviem čo mám robiť 😔

autor
30. okt 2023

@anett30 áno, chodí do bežnej škôlky v súčastnosti je predškolák, ma odklad. Začiatkom roka pôjdeme psychologičke na "školskú zrelosť", ona posúdi a dá odporúčanie na asistenta ak podľa nej bude treba. Minulý rok mi vravela, že možno prvý rok skúsime bez a uvidíme. Bola by do ale radšej ak by asistenta mal, aj keď to že ho odporučia nič neznamená, nakoľko ich je žalostne málo. Chodim s nim na logopédiu a špeciálnej pedagogičke, na žiadne terapie nechodím ani som nechodila. On potrebuje čas, čas a ešte raz čas.