Odmietnutie MMR očkovania

sarah
15. feb 2023

Ahojte maminky, odmietla niektorá vás v blízkej dobe očkovanie MMR ? Nás sa to zatiaľ ešte netýka maly má len polroka ale to rýchlo ubehne a za chvíľu bude mat 15 mesiacov no strasne sa toho očkovania obávam keďže veľa detičiek bohužiaľ skončilo zle. Chcem sa spýtať či je to vôbec možné niekde som prečítala že hrozí pokuta len neviem v akej výške no asi som skôr ochotná zaplatiť pokutu ako ockovat malého. Ostatne očkovania má aj bude mat ale to MMR nechcem aby mal. A hlavne ako zareagovali vaši doktory na to

zooeynka
15. feb 2023

@sarah ...ja len ze po mmr ockovani ako po jedinom nemala dcera ziadnu reakciu. Pri ostatnych ano. Viem ze na to sa nepytas, ale musela som...

henta
15. feb 2023

🍿🍷

sejjby
15. feb 2023

nechápem prečo sa tohto očkovania väčšina mamičiek bojí😃 toto ako jediné zvládol môj syn bez vedľajších reakcií

milanemila
15. feb 2023

@sejjby ja tiez nechapem 🙈 a hlavne teraz, ked sa zacinaju objavovat lokalne ohniska nakazy osypiek 🤷🏼‍♀️

sorayaardente
15. feb 2023

Viete to posunúť po 2 rokoch,my sme tak dali..trvala som na tom a pri druhom sme šli na trec/Krec test a tiež plánujem po druhom roku

nikasmile
15. feb 2023

@sarah tak zaplatíš pokutu je to zverejnené aj na stránke UVZSR. Starší má MMR a mladšia bude mať teraz. Keď som pozerala riziká, zase mi vybehlo len to zlé, čo je stále tak, keď niečo hľadáš, nájde ti len také...tiež ma to teraz zmiatlo a váhala som (neviem prečo, keď starší to má🙈), ale keďže aj teraz sa tu ocitol výskyt osýpok, som samozrejme rozhodnutá očkovať. Ono to čo čítaš znie naozaj zle. Ja osobne nepoznám nikoho, komu by to uškodilo. Naštudovať treba aj tie samotné ochorenia. Ľudia cestujú do rôznych krajín, taktiež sa to môže dovliecť na SK...
Dr. ťa nemôže donútiť, ale nemusí byť z toho zrovna nadšená...

sejjby
15. feb 2023

@milanemila potom tu budú plakať keď ich deti budú ležať a osýpkami v nemocnici 🙈

anavixy
15. feb 2023

@sarah ako zle skoncilo tych vela deticiek? 🥺

stanislavicenka
15. feb 2023

@sarah ja mam dve deti, dcera ma vsetky ockovania, niejake problemy sme s tym nemali. Syn ma iba 2 zakladne ockovania, zvysok nie, takze nema ani MMR. Lekarka to neriesila, neriesi. Tazko niesol aj tie 2 prve ockovania.

evica17
15. feb 2023

to ze mmr ockovanie sposobuje autizmus (pripadne ine veci) je blbost. to dieta na to musi mat predispozicie, aby sa unho prejavil autizmus, a moze ho spustit aj nieco ine. ale ak sa bojis, tak by som dala toto ockovanie neskor, ale urcite by som to nenechala tak, ze nebude zaockovany. minimalne kym pojde do skolky, by som ho zaockovat dala. ved si pozri aj tie choroby, proti ktorým sa ockuje, co s amoze stat a tak. nepodlahni panike, z toho co najdes na nete. v reali nepoznam ziadne dieta co by malo po tomto ockovani nejake problemy

sarah
autor
15. feb 2023

@anavixy vela prípadov je kde detičky skončili s autizmom alebo prestali chodiť 🥺

hanav333
15. feb 2023

@sarah Ahoj. 🙂 Ja som teraz pred pár mesiacmi odmietla MMR očkovanie. Žiadna pokuta nebola, nikto nič neriešil ani doktorka. Dokonca ešte povedala, že chápe a že je to moje rozhodnutie. 🙂 Pokiaľ to tak cítiš nedaj očkovať a ničoho sa neboj. 🙂 Nie je to povinné. 🙂

beata_k
15. feb 2023

@sarah Ockovanie nesposobuje autizmus.

sarah
autor
15. feb 2023

@beata_k spôsobuje nespôsobuje môže byt spúšťačom a to nemôžte vyvrátiť

barbora_t
15. feb 2023

@sarah je vedecky dokázané, že očkovanie na MRR nespôsobuje autizmus, to je genetická vada, človek sa s ňou narodí, to nie sú osypky, že sa nimi človek nakazí...je to na tvojom vedomí a svedomí, v niektorých škôlkach neockovane deti napr.neberú, tiež čakaj že budeš nahlasena na hygiene a môžeš tam byt predvolaná každý rok a každý rok môžeš platiť pokutu...tiež myslí na to ze ľudia cestujú, kade tade po svete...či ti to za to stoji...tvoje rozhodnutie 😊

babo_n
15. feb 2023

Ahoj …môj prvý syn je úplne neočkovaný -ma 10rokov a nikdy nebol chorý ani len teplota nie ,mal aj kiahne aj rotavirus a zvládol ich super …druhý syn ma 2 roky a tiež nemá MMR a naša Dr mi povedala že akceptuje moje rozhodnutie . Nič sa nedialo 🙂

babo_n
15. feb 2023

@evica17 ja poznám v reáli dosť maminiek na to ,aby som zbystrila pozornosť a študovala zloženie vakcín a ich vplyv na organizmus dieťatka - chodila som po rôznych prednáškach ,čítala veľa kníh a rozprávala sa s ľuďmi od biochémie cez doktorov až po homeopatov…vypočula som si každý názor a potom sa rozhodla …najviac mi je ľúto tých mamičiek ,že keď sa opýtam čím očkovali a proti čomu - tak ani nevedia 😏

sejjby
15. feb 2023

@sarah keď som povedala doktorke môjho syna že som čítala, že spôsobuje autizmus a podobné veci ma maximálne vysmiala že ešte nezažila dieťa, ktoré po očkovaní malo až takýto vedľajší účinok

evica17
15. feb 2023

@babo_n dufam ze citas zlozenie aj vsetkych kremikov, antiperspirantov, malovatiek, sprchacov a inych, lebo s tym je clovek v kazdodennom kontakte a teda ma to na telo vacsi vplyv ako jedno ockovanie. (to len k tomu zlozeniu, ze vela zien s aobava ze hlinik vo vakcine a pritom keby vedeli kde este je, ale tam im to nevadi). ale kvitujem ti ze si sa fak o to zaujimala a realne hladala, a nie ako vacsina ze na nete najde par antivax clankov a uz su automaticky protitomu.

cubo2
15. feb 2023

@sarah ale áno, môžeme to vyvrátiť. V tomto sa mýliš. A vedci to vyvrátili. Odkedy vypukol v roku 1998 okolo toho celý ten humbuk, tak sa mnoho vedcov pustilo do skúmania, či to tak naozaj je - odvtedy uplynulo veľa času a veľa vedcov to skúmalo - a naozaj nie je. https://www.noviny.sk/veda-a-technika/145910-va...

babo_n
15. feb 2023

@evica17 ale ja som nikde nenapisala že som proti tomu ani niesom antivax ani nič 🙂 proste obyčajná mama ,ktorá mala v okoli veľmi zle skúsenosti tak som sa zaujímala a dala som si na papier pre a proti …nikoho neovplyvnujem ani nevnucujem môj názor 🙂

annm81
15. feb 2023

@sarah To, že môže byť spúšťačom bohužiaľ neznamená, že dieťa s vrodeným autizmom ostane zdravé. Neostane, prejaví sa to buď pri inom strese, alebo o niečo málo neskôr aj bez akéhokoľvek spúšťača. Nakoniec bude mať taký rodič doma autistické dieťa s osýpkami. Mimochodom, akákoľvek choroba môže byť tiež spúšťačom autizmu.

Ak chceš očkovanie odložiť len kvôli tomuto iracionálnemu strachu, premysli si to. Vystavíš tak dieťa omnoho väčšiemu riziku ako samotným očkovaním. Odmietať toto očkovanie má zmysel ak máte v rodine nejaké významné reakcie na očkovania, ak má dieťa nejaký problém s imunitou a lekár odporúčal radšej sa očkovaniu vyhnúť.

sarah
autor
15. feb 2023

@cubo2 a chcete mi povedať že tie deti pri ktorých sa vyskytol problém to bola len čistá náhoda hej ? Keď pred očkovaním ani vzdaleka nepreukazovalo nic tomu že by mali nejakú poruchu

babulkomale
15. feb 2023

@barbora_t kazdy rok? Akym pravom kvoli comu? Nesir hluposti.

veronikaszabova
15. feb 2023

@zooeynka presne tak aj u nas. Obaja synovia po inych ockovaniach teplotu a po MMR vobec ziadna reakcia

annm81
15. feb 2023

@cubo2 Ešte zaujímavejší fakt je ten, že Japonsko má jednu z najvyšších prevalencií autizmu na svete (tuším tretia najvyššia?). A aké to má spojenie s MMR? Japonsko tieto vakcíny už roky nepoužíva a napriek tomu má autistických detí viac ako Slovensko.

evica17
15. feb 2023

@sarah lebo autizmus sa zvykne zacat prejavovat okolo toho veku kedy sa ockuje mmr, cize 1,5-2 rok. a potom si to ludia spajau s tym ockovanim, aj ked to nema ziadny suvis. ide o genetiku zial, a to neovplyvnis

andrejka1974
15. feb 2023

@sarah po očkovaní nevznikne autizmus je to veľká blbosť deti sa s autizmom narodia ale žiaľ autizmus sa prejaví väčšinou po druhom roku a preto to ľudia spájajú s tomto očkovaním lekár ,ktorý tuto fámu rozšíril a ľudia sa na ňu chytili už dávno má vztu licenciu a je trestne stíhaný

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kristinka92
15. feb 2023

s autizmom sa dieta už narodí. očkovanie nie je žiadnym vyvolavacom a ani spúšťačom. autizmus si rodičia začínajú všímať presne v tom vekovom okne, kde sa bohužiaľ očkuje s mmr.
pretože od toho cca 14mesiaca sa začína dieta najviac sociálne prejavovať- a keď je niečo divne, nejaké jeho správanie, tak tu si to s najväčšou pravdepodobnosťou rodičia všimnú. dovtedy sa učí lozit chodit a tak ďalej, to nie sú činnosti pri ktorých si všimnete autizmus. ale keď “si ide svoje”, keď nemá rado dotyky, blízky kontakt to si už všimnete.