Očkovanie vakcínou Priorix kvôli alergii na vajíčko

jarka1191
4. nov 2016

Dobry den 🙂 ... chcela by som sa opytat ci mate niekto skusenosti s vakcinov priorix ale nie priamo tou ale nahradnou vakcinov kedze moja mala ma alergiu na vajicko,sestricka mi oznamila ze nebude moja mala ockovana vakcinou priorix koli silnej alergii na cele vajicko a po tyzdni mi oznamila ze nasli nahradnu vakcinu ktoru jej budu musiet pichnut az v kosiciach tak som sa chcela opytat ci mate niekto skusenost s touoto vakcinov po pripade ako sa vola alebo ake moze mat vedlajsie ucinky za kazdu odpoved ci radu budem vdacna dakujem

alikaa
4. nov 2016

Mala si sa opytat na nazov vakciny, aby si si mohla precitat letak. Podla tohto zoznamu vakcin, ktore maju registraciu na SR - http://www.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ock... - nevidim ziadnu vakcinu podobnu MMR. Zlozka osypok je mnozena na kuracich embryach a okrem klasickej MMR je este Priorix tetra, kde su pridane k MMR aj ovcie kiahne, cize to nie je alternativa a potom este MMRVaxPro - http://www.ema.europa.eu/docs/sk_SK/document_li... - kde je v letaku tiez spomenute, ze zlozka osypok je mnozena na kuracich embryach. Inu vakcinu s danymi chorobami v registrovanych vakcinach nevidim.

jarka1191
autor
4. nov 2016

panecky tak cim mi ju chcu ockovat 😨 😨 😨 😨 dakujem za reakciu ... hned v pondelok volam o nazov vakciny

tova
6. nov 2016

odloz jej MMR vakcinu . Moje deti mali ako 1r. silnu alergiu na vajicko a od 6r. uz jedia aj prazenicu. Na vajicko ako zlozku v potrave nemali nikdy reakciu, v krvi ukazovalo ze su silne alergicke. Pokracovala som a cele roky davala pecivo , palacinky atd. s vajickom, nemali na to reakciu len na tvrde alebo prazenicu. teraz uz aj to mozu, vyrastli z toho.

jarka1191
autor
7. nov 2016

ahojte dievcata tak uz som bola dnes u lekara a on mi povedal ze bude ockovana normalne tou vakcinou co vsetky deti ale preto v kosiach aby bola pod dohladom
...ale mala je nachladena tak sa to mozno posunie 😀

alexandramaria
7. nov 2016

@jarka1191 ahoj, je to úplne v poriadku, očkovať ti ju budú v tzv. očkovacom centre, kde sa venujú práve detičkám s alergiami, kde si ich odborníci predmedikujú, aby sa nemohlo nič stať. Následne po zaočkovaní ju budú sledovať. Bude to v poriadku 🙂

jarka1191
autor
7. nov 2016

alexandramaria a ako sledovat ? to tam budem musiet ostat alebo tam chodit alebo ako .... ale strasne dakujem ste ma uplne najviac ukludnili ....

alikaa
7. nov 2016

@jarka1191 Ano, ostanete tam 24-hodin na pozorovani a dieta nadupuju vsetkym moznym, aby nemalo reakcie. Ked odidete a prejavia sa nejake reakcie, uz to nebudu spajat s ockovanim. Reakcie po MMR vakcine prichadzaju najcastejsie po 7-14. dnoch, tak neviem ci si vas este vtedy zavolaju alebo ako. Mam dve kamaratky s detmi s alergiou na vajicko a maju zakaz ockovat MMR vakcinou. Mozno by si o nazor mohla poprosit este nejakeho imunologa, alergologa.

jarka1191
autor
7. nov 2016

Ja uz neviem doktorovi zakazal alergolog ockovat malu a neviem preco nas posiela teraz do kosic .... a to este sme boli na testy na vajicko ked mala presne jeden rok a vysledky mala raz take zle jak prve druhe testy vysli cisla raz take vysoke jak prve nechapem preco nas doktor tak ryskuje .... tak pojdem tam s malou dusickou zeked ukazem zdravotnu kartu tak ju nezaockuju .... 😒

langac
7. nov 2016

@jarka1191 ahoj, moj maly mal alergiu na vajecny bielok. zistila som to tak, ze bol v kuse od 3.mesiaca vyhadzany, vylucila som zo stravy vsetko... latky prechadzali cez materske mlieko...reakciu mal aj ked som si dala do vyvaru vajecne cestoviny. Tiez som sa bala ockovania...a tiez mal byt ockovany v ambulancii pre rizikovych pacientov. (tam som tiez volala, a bolo mi povedane, ze pediater moze kludne ockovat za podania antihistaminik). Bola som sa porozpravat aj s imuno-alergologickou a jeho stave a ta mi povedala, ze na ockovanie zivymi vakcinami je dolezitejsia skor bunkova imunita /zobrala mu krv na rozbor-vysledky mal v poriadku/. Z alergie na vaj.bielok vyrastol /este ako 8mesacny mal vajce pozitivne, na 19 mes. uz bolo negativne/ . Ockovanie mal ale odlozene...

jarka1191
autor
7. nov 2016

@langac ahoj moja mala mi opuchla z piskoty v siestom mesiaci tak ze som ju nespoznala ... tak ked som dobre pochopila tak jej vezmu krv na testy a tak mi povedia ci bude alebo nebude ockovana ? este ze take fora existuju ... velmi vam dakujem

jarka1191
autor
7. nov 2016

dievcata aj toto som sa este docitala takze som sa ukludnila ....strasne vam dakujem ...Očkovacia látka MMR (proti osýpkam, mumpsu a ružienkam) obsahuje oslabené vírusy týchto ochorení, ktoré boli vykultivované na bunkách kuracích embryí - teda "na vajciach". V minulosti, kedy ešte neboli vypracované dokonalé čistiace metódy, mohla vakcína obsahovať zbytky vajca a u ľudí precitlivených na vajce (vaječný bielok) mohlo dôjsť k alergickej reakcii. Dnešné výrobné procesy odstraňujú z vakcín aj tie najmenšie zbytky nechcených látok a ak si prečítate príbalový leták vakcíny MMR zistíte, že sa tam precitlivenosť (alergia) na vaječný bielok v kontraindikáciách vôbec neuvádza, len na konci upozornení je uvedené, že treba byť opatrný ak má dieťa údaj závažnej alergickej reakcie na vaječný bielok. Pod pojmom " treba byť opatrný" je myslené to, že po podaním vakcíny by malo dieťa cca 3O minút počkať pri ambulancii, či nebude mať nejakú reakciu, ktorá by si vyžiadala podanie lieku proti alergii. Ak sa u dieťaťa zistí len v testoch pozitívna reakcia na vaječný bielok, nie je to dôkaz alergie - až 40% ľudí má pozitívne kožné testy bez alergie. Takže, Vaša dcérka mala byť už zaočkovaná dávno a bez obáv. Na očkovanie nie je neskoro nikdy - uvedené choroby sa môžu objaviť aj u dospelých.

langac
7. nov 2016

@jarka1191 krv brali malemu na alergologii, vyziadala som si to.
maleho nakoniec zaockoval pediater. Kedze mi v rizikovej ambulancii povedali ze nevidia dovod, aby ho ockovali oni tam🙂
Moj maly sa vzdy do 4,5 hodiny povracal, ked zjedol nieco, kde bolo cele vajce (napr.piskota, stacilo ze si len odhryzol)

jarka1191
autor
7. nov 2016

@langac tak uvidim no dufam ze sa nepozeniem do kosic zbytocne ....dakujem

alikaa
7. nov 2016

@jarka1191 Ked uz pridete do rizikovej ambulancie, urcite zaockuju.... Ja osobne by som neriskovala, ale je to tvoje rozhodnutie. Ked alergolog zakazal, tak to pediater ma respektovat a nie posielat do KE.

jarka1191
autor
8. nov 2016

Ahojte dievcata takze som volala na alergoologiu sa este raz uistit ked to vtedy zakazal a on mi povedal ze ked ma posiela do kosic ze je to v poriadku ze malu mi tam otestuju precitaju spravy z alergoologie a urobia testy ci smu alebo nesmu ze prv jej pichnu iba na kozu ze ako zareaguje ze vo vakcine je minimalne mnozstvo vajicka tak sa tesim ze je to tak a urcite vam este napisem ako to dopadlo a cele prebiehalo ... za vase rady a cas vam dakujem 😉

alikaa
8. nov 2016

@jarka1191 tak drzim palce. V BA na Kramaroch v rizikovej ambulancii ockovania co viem, ziadne taketo vopred testovanie nie je, ale rovno ockuju. Zaujimalo by ma teda ci a ako to teda prebieha v KE.

jarka1191
autor
8. nov 2016

neviem aspon tak mi povedal alergoolog tak uvidime dam vam vediet a dakujem podpora sa zide ja uz tyzden poriadne koli tomu nespim a manzel ten je tak v strese z toho ze koniec vcera povedal ze sa nepohne z nemocnice a ked sa nastve tak ju ani neda ockovat tak som sama zvedava ako to dopadne vo stvrtok ideme a v piatok a mozno este vo stvrtok vam napisem .... dakujem 🙂

mmmj
8. nov 2016

@jarka1191 no ta ide len o to, ze bude pod dohladom a keby dostala silnu alergicku reakciu, nebodaj anafylakticky sok, tak jej hned budu davat adrenalin alebo inak ju budu ratovat. Ja osobne by som dceru pri takej silnej alergii urcite nedavala ockovat. Kamoska mala to iste a po dlhom zvazeni tiez nedali ockovat.

barby1982
8. nov 2016

môj malý má tiež alergiu na vaječný bielok a alergológ priamo napísal pediatričke, že neočkovať a ona si to len poznačila a vôbec neriešila. Ja som nechcela riskovať, tak MMR očkovanie nemá. Teraz má 25 mesiacov.

jarka1191
autor
8. nov 2016

ja uz neviem,pojdem tam a budem sa vsetko pytat a ked sa mi nieco nebude zdat tak sa na pate otocim a pojdem domov... by som sa zblaznila keby sa mojej malej nieco stalo ...

alexandramaria
8. nov 2016

@jarka1191 neboj sa a prosím ťa počúvaj lekárov. Nie pokútne rady, ktoré sa tu už zas namnožili. Určite vedia, čo majú robiť. Ak vyjde silná alergická reakcia, určite nebudú očkovať.

mmmj
8. nov 2016

@jarka1191 presne tak, na vsetko sa vopred opytaj, nedovol, aby malu zaockovali skor ako Ti zodpovedia vsetky otazky, nie je sa kam ponahlat. A rozhodni sa podla seba, nedaj na seba tlacit.

jarka1191
autor
10. nov 2016

Ahojte dievcata tak uz sme doma,a malu nezaockovali musi brat antihistaminika a kedze idu vianoce tak nas objednali v januri a bude sa ockovat ,vakcina obsahuje minimum vajecnej bielkoviny po zaockovani ostane hodinu este na oddeleni a ze sa nemusim bat ... takze tak

alikaa
10. nov 2016

@jarka1191 dovtedy si skus o tych chorobach nieco nastudovat, porovnaj si nasledky prekonania chorob a mozne nasledky po ockovani, z letaku. Za mojho detstva to boli bezne detske ochorenia. Ja som ich prekonala, ako aj kopec mojich rovesnikov. Vakciny boli testovane na zdravych ludoch, nikto netestoval vakciny na detoch s alergiou na vajce. Ked dr. tvrdi, ze sa nemusis bat, daj podpisat dr. papier, ze za pripadne nasledky (ktore su vypisane v letaku) bude niest zodpovednost a zafinancuje pripadnu liecbu. Ked to mysli vazne, ze sa netreba bat, v pohode ti to podpise.

jarka1191
autor
10. nov 2016

Neviem mala som z tej dr dobrý pocit že vie čo robí uvidím a ďakujem za radu