Očkovanie v piatich rokoch - Adacel verzus Boostrix

paja74
5. máj 2016

Aké skúsenosti máte s týmito dvoma vakcínami? Ktorá je podľa vás lepšia?
Je vôbec možné na Slovensku očkovať aj vakcínou Adacel? Koľko stojí a ako dlho vopred je to treba nahlásiť doktorke? Alebo má obidve tieto vakcíny normálne k dispozícii v ordinácii?

prevenar
5. máj 2016

@paja74 zial neviem odpovedat na vsetko , nie sme uzivatelia vakcin. ...ale podla mna u vakcin nie je lepsia volba. vakciny su velmi neucinne a zaroven nebezpecne - rizikove pre imunitu dietata.

cize vzdy riskujes velmi vela za velmi malo ..ok, otazka mensieho zla ci taka / onaka vakcina je na mieste , na strane druhej, preco pre dieta vyberat nejake zlo , ze.

adsumus
5. máj 2016

@paja74 Ja som mala pred rokom a pol boosterix a bolo to uplne ok, očkovali ma do ramena, ani som necítila bolesť, na druhý den ma veľmi mierne bolelo rameno, ked som zodvihla ruku a na tretí den som už o tom nevedela, adacel nepoznám a nemám skusenosť, ty sa prečo rozhoduješ medzi tými dvomi?

fuska
5. máj 2016

To je hrozne. Otazka o ockovani a stretnu sa tu hlavni rivali. 😀
@paja74 Ved si zavolaj vasej pediatricke. Ona ti najlepsie poradi. Zase sa tato tema zvrhne na pre a proti ockovaniu.

prevenar
5. máj 2016

@fuska huh, to si prehnala (rivali) 😵 ..ja tu nemam ziadnu konkurenciu 😀 ..vsimol som si par imitatorov, ale to je vsetko. 😎

paja74
autor
5. máj 2016

@adsumus Vakcína Adacel obsahuje celkom 5zložkovú vakcínu proti čiernemu kašľu oproti vakcíne Boostrix (iba 3zložková verzia).

adsumus
5. máj 2016

@paja74 ja som našla že len tie tri iste, čo boostrix.

paja74
autor
5. máj 2016

@adsumus môžeš mi sem hodiť odkaz, ďakujem. Ja som práve čítala, že 5. Tak neviem.

paja74
autor
5. máj 2016

@adsumus A kde tam čítaš, že obsahuje iba tri zložky toho čierneho kašľa? Ja čítam, že je trojzložková na posilnenie ochrany pred záškrtom, tetanom a pertussis (čiernym kašľom), ale nič o tom, koľko kmeňov toho čierneho kašla... Asi som slepá? 😅

paja74
autor
5. máj 2016

@adsumus Ja som o tom Adaceli čítala tu... píšu... "Vakcína Adacel obsahuje celkem 5složkovou vakcínu proti dávivému kašli na rozdíl od vakcíny Boostrix (pouze 3složková verze)"

http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2010_23.htm

adsumus
5. máj 2016

@paja74 aha, tak teraz ťa ja poprosím odkial máš tie 3 a 5 zložiek proti čiernemu kašlu.

adsumus
5. máj 2016

@paja74 už som to našla.

prevenar
5. máj 2016

@paja74 porovnaj si mnozstvo hlinika a dalsich toxickych latok v oboch vakcinach. je to uvedene v pribalovych letakoch. mozno zvol tu , kde je menej toxickych latok ?

paja74
autor
5. máj 2016

@prevenar Tak na stránkách SUKL píšu
boostrix: adsorbované na hydratovaný hydroxid hlinitý (Al(OH)3) 0,3 miligramu Al3+
a na fosforečnan hlinitý (AlPO4) 0,2 miligramu Al3+

adacel: fosforečnan hlinitý 1,5 mg (0,33 mg hliníka)

paja74
autor
5. máj 2016

Čo Adacel obsahuje
Liečivá v každej dávke (0,5 ml) očkovacej látky sú:
Difterický toxoid minimálne 2 medzinárodné jednotky (2 Lf)
Tetanový toxoid minimálne 20 medzinárodných jednotiek (5 Lf)
Pertusové antigény:
Pertusový toxoid 2,5 mikrogramu
Filamentózny hemaglutinín 5 mikrogramov
Pertaktín 3 mikrogramy
Fimbrie typu 2 a 3 5 mikrogramov
Adsorbované na fosforečnan hlinitý 1,5 mg (0,33 mg hliníka)

Boostrix
1 dávka (0,5 ml) obsahuje:

Difterický toxoid1 najmenej 2 medzinárodné jednotky (IU) (2,5 Lf)
Tetanový toxoid1 najmenej 20 medzinárodných jednotiek (IU) (5 Lf)
Antigény Bordetella pertussis
Pertusový toxoid1 8 mikrogramov
Filamentózny hemaglutinín1 8 mikrogramov
Pertaktín1 2,5 mikrogramu

1 adsorbované na hydratovaný hydroxid hlinitý (Al(OH)3) 0,3 miligramu Al3+
a na fosforečnan hlinitý (AlPO4) 0,2 miligramu Al3+

Ďalšie zložky sú: fenoxyetanol, voda na injekciu

sana15
5. máj 2016

Adacel skor nezozenies ako zozenies. Ak by sa ti to podarilo,isto budes hradit plnu sumu vakciny. Pediatricka ho iste v amblancii nema,kedze nie je zahrnuty v ockovacom kalendari. Over si u lekarky, ci bude pristupna zaockovat Boostrix-om,lebo tym sa preockovava az v 13-tich rokoch.

paja74
autor
5. máj 2016

@sana15 A prečo až v 13 tich, keď píšu, že je pre deti od 4 rokov? Takže sa očkuje normálne hexavakcínou? To ja práve nechcem...

sana15
5. máj 2016

@paja74 ano,pisu to v pribalovom letaku tak-tiez to tvrdim nasej lekarke, ale ta si stoji za svojim,ze v piatom roku zivota sa ockuje vyhradne Infanrix Polio.

xana17
17. jan 2020

Ahojte.Mám ísť na preočkovanie pre dospelých na Tetanus.Vie mi niekto poradiť či si mám pýtať aj záškrt vakcína IMOVAX D.T. ADULT alebo BOOSTRIX vakcína ,ktorá má aj látku čierny kašeľ.Kto má akú skúsenosť,ktorá vakcína je najlepšia.Mali ste nežiaduce účinky.Môže mi lekár odmietnuť výber vakcíny?Dakujem za odpovede.

adsumus
17. jan 2020

@xana17 ja som si dala tu druhu.

xana17
17. jan 2020

Boostrix?Mala si nejaký problém?Lekár Ti ju predpísal bez problémov?

adsumus
17. jan 2020

@xana17 ziadny, my sa ockujeme podla odporucani a bez problemov.

adsumus
17. jan 2020

@xana17 mozes cakat, ze budes mat v mieste ockovania alebo okolo opuch. Je to teplejsie miesto a ja som to citila asi dva dni.