Očkovanie v 13. rokoch a zvýšený cukor

gabriela7791
13. júl 2015

Dobrý den, chcela by som poradit. Syn 12r. mal pri vysetrení krvného obrazu zvyseny cukor- hodnota 5,9 (norma je 5,6). Caka ho ockovanie proti tetanu, ciernemu kaslu,zaskrtu a detskej obrne. Mam ho dat zaockovat? Bojim sa aby ockovanie nespustilo detsky diabetes. Nasa detska lekarka na nas nalieha, ze ho mame dat zaockovat, ze to, ze ma zvysený czkor nic neznamená atd. Bojim sa, lebo syn je citlivejsi, a vela som uz pocula o tom, ze deticky dostali cukrovku prave po ockovaní, i ked priama suvislost nie je dokazatelna. Mozete mi prosim poradit, ci dat alebo nedat zaockovat, resp. ake mate vy skusenosti? Mam tri deti a vsetky su ockované, proti ockovaniu nemam negativny postoj, len v pripade syna zacinam byt opatrnejsia, kedze ide do puberty a mam strach aby prave ockovanie nespustilo detsky diabetes. Dakujem velmi.Gabriela

mamina222
13. júl 2015

@gabriela7791 ahoj, moj 12 rocny syn mal tiez zvyseny cukor, tak sme obmedzili cukor, uz mu to kleslo na normu. Nic mi ale nehovorili o ockovani, to byva v ktorom roku? Inac dietu drzi stale, aby ten cukor nevyskakoval, lebo na endokrinologii mu zistili nabeh na cukrovku.

gabriela7791
autor
13. júl 2015

@mamina222 ahoj mamina222, jedna sa o preockovanie v 13 roku veku diatata na zaskrt, tetanus, cierny kasel a detsku obrnu. Moja doktorka to uz zacala riesit na konci 12 roku, neviem preco. Preto mam z toho obavy, lebo ten cukor ma zvysený. Vypytala som sa k detskej diabetologicke (na endokrinologiu), tak som zvedava co nam tam povedia, lebo neviem preco ho ma syn zvysený, i ked je pravda, ze jedava dost sladkosti ale zase aj dost sportuje, tak ma to prekvapilo.Moja doktorka na mna dost nalieha s tym ockovanim, tak neviem co mam robit, lebo ak ma nabeh na cukrovku, moze sa ockovanim vseto skomplikovat a urychlit, ale aj nemusi. Nemam sa s kym poradit, lebo lekari tvrdia zasadne ockovat a moja doktorka je ocividne bez akychkolvek iných znalostí, je len a len za ockovanie, vraj ten cukor s ockovanim nema nic spolocne, no neviem, som z toho trochu zmätená, tak uvidim. Dakujem aj tak za tvoj nazor. Pripadne ak by si bola u tvojej endorinologicky so synom, mohla by si sa jej opytat, co ti odporuca, ci ockovat alebo nie, ak ide o nabeh na cukrovku. Pripadne mi potom daj vediet, budem rada. Dakujem ti velmi pekne 🙂

trgypadl
13. júl 2015

@gabriela7791 odber bol robeny nalacno???opakoval sa odber??

gabriela7791
autor
13. júl 2015

@trgypadl , ano odber bol robeny nalacno aj bol opakovaný, pre istotu, ale vysledky boli rovnake ☹

trgypadl
13. júl 2015

@gabriela7791 venozna krv alebo kapilarna?s akym odstupom dni??

jeennyv
13. júl 2015

@gabriela7791 ja uz mam 24 sice, ale v tomto veku nam davali to "ockovanie" ze na lyzicku cukru nieco nakvapkali...ale vela sa toho uz asi pomenilo... a k tvojej otazke hlavne ty ho poznas najlepsie a jeho lekarka by mala tiez, cize by ste mali najst nejaku spolocnu cestu.... ja osobne s ockovanim proti tetanu nemam dobre skusenosti a u nas v okoli s tym mal kazdy problem, zdurene uzliny, rozne hrce atd...cize ak je citlivejsi, urcite by som stav lepsie zvazila a presetrila....

veriiii
13. júl 2015

@gabriela7791 ten krvny obraz mu robili za akym ucelom?a bol nalacno?z jednej zvysenej hladiny a aj to mierne (inac,kazdy labak ma ine referencne hodnoty) sa neda vobec posudit..na potvrdenie/vyvratenie treba urobit oralny glukovy tolerancny test..alebo aspon premerat 3x nalacno..takze popros dr ,ak mas strach.ale ako hovorim, zvyseny mohol byt lebo nebol uplne nalacno..resp zo stresu!
samotne ockovanie nesposobuje diabetes..diabetes sposobuju predovsetkym geny..cize, ide vzdy o predisponovane osoby..mate geneticku zataz?najskor ho moze spustit u predisponovanych ludi aj bezna viroza..

dahra
13. júl 2015

@gabriela7791 - ja len k tomu naliehaniu, sesternicin syn nar. jul 2010, bol zaockovaný teraz jun 2015, a malo to byť očkovanie v 6. roku života. Tiež sa ponáhľali, a pritom mal ešte kopec času do jula 2016 🙂 Kým dieťa nie je fit, radšej počkať a dať veci do normy. Máte čas (podľa zákona) do dovrsenia 13teho roku života.

gabriela7791
autor
13. júl 2015

@trgypadl , neviem presne o aký odber islo, ci venozny alebo kapilarny, v tomto naozaj nie som odbornik, a veru aj pochybujem, ci by mi to moja dr. vedela povedat. Brali mu krv normalne z ruky, zo zily? 🙂

gabriela7791
autor
13. júl 2015

@veriiii , odber mu robili nalacno, potom s odstupom dvoch dni.Krv mu brali kvôli vysetreniu na alergologii, kedze ma sennu nadchu, zdedenu po manzelovi. Geneticku predispoziciu na cukrovku asi nemame, i ked starka mala cukrovku ale az v pokrocilom veku (ked bola stara). Moj bratranec z druhého kolena mal sice detsky diabetes,ale neviem ci tieto predispozicie siahaju az tak daleko.Je pravda, ze syn je trochu citlivejsi a aj stresak (hlavne ked ide o nejake vysetrenie) ale inak je to pohodak a flegmatik. Len ma to prekvapilo, ten zvysený cukor, tak patram po tom cím to moze byt, resp. preco. Dakujem za tvoj nazor 🙂

danielita18
13. júl 2015

@gabriela7791 ahoj v prvom rade cukrovka nevzniká zo sladkého ale už ked sa objaví zvýšený cukro tak už treba davat pozor na sladké a veľké percento vzniku cukrovky tvorí stres,ja som mala tehotenskú cukrovku,prvé čo sa ma diabetologička spýtala bolo kto ma v rodine cukrovku a či nemam nejaký stres,u nas v rodine cukrovku nikto nemal ani zatial nemá,ale je pravda že som mala aj sters aj som zrazu prudko pribrala a to boli dovody tehotenskej cukrovky dietu som už musela držat a do porodu,po porode hned zmizla ale ze pri dalsom tehotensvte sa moze zase objavit,a ze nech do buducna rátam na 80 prcent že ju v starobe dostanem pokial sa nebudem zdravsie stravovat a odvtedy s auplne inak dívam na to čo jem a hlavne sa snažím davat a malému hlavne zdravé jedla,treba si veľa preštudovat ohladom stravovania a o tom očkovaní by som sa určite poradila aj s iným lekárom,aj ked nie je dokazané že by cukrovka vznikla priamo z očkovania,tam už pred tým niečo muselo byt

aristka
13. júl 2015

Odkedy sa v krvaku vyšetruje cukor.....to boli hepatalky ,plus je to hodnota ,ktora absolutne nestoji za riešenie a treba prv komunikovat z dr a mozno predist zbytocnemu stresu

adsumus
14. júl 2015

@gabriela7791 ja som mala v tehotenstve meraný cukor a vyšli mi trošku vyššie hodnoty a tak som bola na pozorovanie, brali mi krv z prsta vždy asi hodinu po jedle, trikrát denne celý týžden a tie vyšli už v norme a chápem to tak, že som mala ten cukor po prvýkrát vyšší kvoli stresu. Malého treba tiež poriadne vyšetriť, aby sa to bud potvrdilo alebo vylúčilo. Co sa očkovania týka, tak sa porovnávali očkované a neočkované deti a rovnako ako pri autizme, mali rovnaký vyskyt cukrovky obidve skupiny. Pre mna to znamená, že či očkuješ alebo neočkuješ ochoreniu tým nezabrániš a dceru som si dala zaočkovať. Tiež som nad tým dumala, práve kvoli tomu mojmu cukru.
http://www.sprievodcaockovanim.sk/myty-a-famy-o...

trgypadl
14. júl 2015

@gabriela7791 a Vas pediater to nejak riesi??z tej hodnoty by som si nerobila nejak tazku hlavu, kedysi bola normo hodnota od 3,3-6,6...stale sa tie normy v labakoch upravuju...a niekedy sa stane , za aj z dvoch roznych labakov pridu pri vysetrenie urciteho parametru odchylky...je to este dieta v puberte, cize by som z tych odberov nerobila zaver.
niekde sa uvadza, ze v jeho veku ta hodnota patri este do normy

ipurple
14. júl 2015

ahoj,ja som diabeticka 14 r.1.typ,na inzuline,nevyliecitelny.podla mna to niesu este zvysene hodnoty.alee ja som bola ockovana proti tetanu v marci a v decembri mi zistili cukrovku,ktora uz sa rozbiehala cca od augusta.v rodine nemame vôbec cukrovku aj to je dedicne len male percento.az teraz po rokoch ako som zacala viac citat o ockovani si myslim ze cukrovka u mna vznikla z ockovania.nic ti neradim ,to je len moj pripad.hlavne odporucam vela si o tom nastudovat a radit sa terbars aj s viac dr.

rebeka11
14. júl 2015

@gabriela7791 Gabika, ak si si nie ista, neber ohlad na doktorku, ktora ta do niecoho tlaci. Kasli na nu, ona si ta potrebuje odfajknut.. Predsalen je to tvoje dieta a ty si zan zodpovedna, nie doktorka.. Dokedy si nebudes ista s tym cukrom v krvi, co sa to deje, dovtedy ho neockuj, dobre postupujes, ze davas synceka na dalsie vysetrenia.. patraj co je za zvysenym cukrom..Drzim palce.

veriiii
14. júl 2015

@ipurple nemusite mat v rodine konkretne cukrovku 1 typu,ale kedze ide o AUTOIMUNNE OCHORENIE ,staci nabeh na autoimunne ochorenia..takisto, nadcha, chripka a mnohe virusy a aj stres mozu u predisponovanych ludi spustit diabetes 1..netreba vsetko hadzat na ockovanie..velakrat prejdeme infekciou ,ktoru sme ani nepocitili..

kacena4
14. júl 2015

ahojko cukrovka je metabolicke ochorenie (pecene v tomto pripade) a kludne sa datuje aj do niekolkeho pokolenia ak ho mate v rodine, moze sa prejavit ci bude spustacom ockovanie je diskutabilne... kedze deti si dala ockovat uz aj predtym a nic sa im nevyskytlo prebehlo ok, tak je minimalne riziko ze by prave teraz vyskocila cukrovka, ak ma vyskocit vyskoci, nakolko tak ako autizmu sa prejavuje najviac okolo 2 rokoch tak cukrovka v puberte ☹ ☹ a spustis ich moze hociaky vacsi stres nie len ockovanie aj napr. chripka, angina.... hoco. to ze ma vyssi cukor este nic nie je kludne tomoze mat od sladkeho z predchadzajuceho dna. staci ak poobede vypil kolu, zjedol cokoladu ci parene buchty s makom.... proste hoco sladke. zbytkovy cukor mu ostal v krvi a rano sa este objavil v hodnotach. sestra aj babka su diabeticky takze ked maju ist k lekarovi na kontrolu davaju si velky pozor na to co jedia nech maju dobre vysledky. hoci aj medovy caj na vecer vie zvysit hodnotu cukru v krvi. ak by ste mali ist znovu na krv vynechajte den predtym total vsetko sladne, aj nahrady (sladidla) a uvidis co vam vyjde hlavne sa nestresuj. teraz boli horucavy bolo teplo organizmus inak reagoval tak aj krv mala ine hodnoty nez bezne. a ockovanie kludne odloz mate cas do konca 13r.zivota lekarka dostava na dieta zaplatene len ak pride na ockovanie, a za preventivku tak si chce "privyrobit" nedaj sa odbyt povedz ze teraz nie, ma zle hodnoty a pockate ze mate este cas a hotovo

veriiii
14. júl 2015

@kacena4 cukrovka je ochorenie pankreasu..nie pecene...je to v podstate metabolicke ochorenie,ale podla typu ide aj o autoimunne..

tess328
14. júl 2015

zienky,dovolte aby som vas trocha opravila...
-tzv.glykovany hemoglobin,ktory sa vola ako sa vola, dokazuje vasu slavnu/neslavnu dietu,ak ste diabetici,preto lekar/ka vidi,ako ste ju dodrziavali pocas celych TYZDNOV pred odberom,nie len den/dva
-za dalsie,diabetes je metabolicke ochorenie,ktore zial moze vzniknut aj ako nasledok vycinania autoimunity po prekonanych infekciach,kde patria aj pripady diabetu po ockovani,ked telo vytvara imunitu,ale vlastne bojuje proti podanemu agensu-a tu je jedno,ci je virus zivy a oslabeny,alebo uplne mrtvy,tito jedinci maju ci uz gen.predispoziciu k tomuto ochoreniu,ale aj oslabenu imunitu a ani o tom nemusia vediet,alebo aj "nahoda je svina"
-dr. ta do toho tlaci,pretoze si ta potrebuje odfajknut v karte ale aj preto,lebo je tiez zodpovedna za tvoje dieta a ked nebude ockovane,tiez bude mat z toho problem...ale ty vacsi 😖
-a ano,v krvi sa vysetruje hodnota glykemie nalacno,pri podozreni na diabetes aj niekolko dni za sebou a aj po vykonani oralneho glukozo-tolerancneho testu,co znamena podanie 75g glukozy v 300g vody nalacno,kde sa vyda recept a pacient ide do lekarne pre veci s naslednym navratom na ambulanciu,pricom hodnoty sa meraju nalacno,po hodine od testu a po dvoch hodinach od testu, normalne hodnoty glykemie nalacno su od 3.6 po 6,3,kazdy labak ma ale ine referencne hodnoty (niekedy viac zial ako bohuvdaka ☹ -ako hovoril byvaly prezident 🙂 )

adsumus
14. júl 2015

@tess328 mohla by si doadať podklady pre tvoje tvrdenie, že diabetes može vzniknuť po očkovaní? z čoho vychádzaš, na základe čoho to tvrdíš? dakujem.

veriiii
14. júl 2015

@adsumus inymi slovami-ak mas 'dostat' cukrovku,dostanes ju -ci ockovany alebo nie😉

tess328
14. júl 2015

prepac,nevyjadrila som sa jednoznacne,
vychadzam z rokov studia na skole ale aj z roznych inych zdrojov,vsetko vedeckych 🙂 .
netvrdim,ze diabetes vznika priamo po ockovani,pretoze castokrat ockovanie samotne za to nemoze.

ide o to,ze telo ponici bunky pankreasu autoimunitou tak,ako dokaze AI (rozumej autoimunita) znicit postupne po cele roky moje klby.

vsetko zacina obycajnou infekciou,kde do tela vnika cudzoroda latka/virus/bunka. imunita sa ju snazi znicit (co je v samej podstate dobre) . avsak virusy casto neprinasaju so sebou len sopliky a slzenie z oci,kychanie a teploty so slabostou. castou virusy aktivuju nechcene (nie zamerne)procesy v tele,kedy AI zacina omylne utocit na bunky vlastneho tela,v tomto pripade ide o beta bunky pankreasu,ktore produkuju inzulin. tu zacina DM (diabetes mellitus) prveho typu,tzv.nevyliecitelny (pretoze transplantacie buniek pankreasu su zatial len v stadiach pokusov) .

ockovanie samotne je prospesne telu,pretoze inak by sme videli na cintorinoch len same detske hroby a urcite prispelo k tomu,aby sme boli odolnejsi voci roznym chorobam,ktore sme v minulosti riesit nemohli .
to,ze ockovanie,ako samotna ock.latka obsahuje podla toho co davas zaockovat, rozne virusy, a to vzdy bud 1. zive a oslabene alebo 2. mrtve virusy,plus konzervacna latka, len dava moznost uvazovat o tom,ze tieto virusy mozu u oslabeneho jedinca logicky vyvolat DM,avsak nikto ti to nepotvrdi,lebo sa to dokazat neda vzhladom na siroke spektrum ludi, z ktorych kazdy ma inak porusene geny a ine predispozicie a nachadzal sa v inom aktualnom stave imunity.
zaver : nikto ti to nepotvrdi a ani nevyvrati,lebo sa to proste neda ani vedecky. je fakt,ze existuju ludia,kt.by odprisahali,ze u nich DM bol vyvolany zapalom pluc/chripkou/ockovanim,avsak vedecke testovanie na kazdeho jedinca by bolo ekonomicky neefektivne (gen testy) a uplne zbytocne,lebo ako som povedala,kazdy pacient je iny 🙂

katarina644
14. júl 2015

@gabriela7791 myslim, ze pani doktorka vie co robi. doktori su nato, aby pomahali. a ked ma mat cukrovku, tak ci je ockovany alebo nie. ja som mala tiez zvyseny cukor a kolisavy. bolo to s prezierania sladkeho. a teraz som obmedzila a nic nemam.

tess328
14. júl 2015

@veriiii
ano,aj tak sa da povedat,avsak za DM si casto mozeme aj sami svojim zivotnym stylom ;)
a ano,DM sa da velmi lahko dostat,aj ked spapas na jeden sup celu velku cokoladu milku 🙂

veriiii
14. júl 2015

@tess328 jojo,ale zasa-ide o uz predisponovanych ludi😉

adsumus
14. júl 2015

@tess328 ty tvrdíš, že ti to nikto nevyráti, ani nepotrvdí, ale vedci sa zaoberali spojením curkovky a očkovania a túto spojitosť vyvrátili http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorb... alebo to nie je pravda, nie je pravda k čomu dospeli vedeck= studie z celého sveta, že očkovanie cukrovku nepsosobuje?

kacena4
14. júl 2015

@veriiii 🙂 pardon ano pankreasu moj omyl myslela som na nieco ine a trepla som blbost 😀 neviem preco ma napadla pecen

veriiii
14. júl 2015

@tess328 za zivotnym stylom je skor typ 2 ,hlavne ak ide o inzulinovu rezistenciu..za 1 typom su rozne geny..

kacena4
14. júl 2015

@tess328 @veriiii no pokial ja mam vedomosti tak medzi 1 a 2 je rozdiel taky ze tu co ziskas v mladosti tak tam odide pankreas a treba jeho funkciu nahradzat inzulinom injekcne a starecka ze odchadza pankreas postupne (ciastocne funguje) a tak netreba injekcne, stacia vacsinou lieky, dieta a zmena zivotneho stylu az ked prestane fungovat cely prejde sa na injekcie aj pri stareckej. - teda tot moje laicke vysvetlenie a urcite sa neda chytit z prehnaneho jedenia sladkeho. ak clovek "je" vela sladkeho je to len symptom ze sa s telom nieco deje nie ze je cukrovkar. curkrovkar sa skor prejavuje, ze vela vody pije a moc mu "voni" po acetone - nie?? - ale to som uz mimo temy