Očkovanie rodičov dôchodcov

viera1107
12. apr 2021

Ahoj, dúfam že nerozprúdim nejakú agresívnu debatu týmto príspevkom.. Chcem sa spýtať či máte zaočkovaných rodičov v dôchodkovom veku a či dobre znášali vakcínu? Doma sa trápime nad touto otázkou, moja mama má 69rokov a dosť vážne diagnózy (cukrovka, obličky, vysoký tlak, problém so srdcovou chlopňou, v mladosti mala trombózu, má peľové alergie..) no má asi všetko možné .. Dnes jej internista odporučil dať sa zaočkovať proti covidu, neviem čo urobiť ☹️.. Prosím aké máte skúsenosti?

baboobchod
12. apr 2021

Rodičia a svokrovci, všetci 70-71 rokov už majú po druhej dávke pfizeru. Úplne bez vedľajších účinkov.

deedol
12. apr 2021

je tu cela tema koronavirus (https://www.modrykonik.sk/group/11814/), kde je vela debat aj o tomto. ja mam rodicov aj babku uz po ockovani - babka pfizer obe davky, nasi astra zatial prva davka. vsetko ok, len mama bolo jeden den trocha unavena a mala miernu teplotu (37,4). su aj psychicky pokojnejsi, ked uz maju aku-taku ochranu. kamaratovi zomreli v priebehu jedneho mesiaca obaja rodicia (60+) na covid, zaockovat sa uz nestihli :(

pribinak
12. apr 2021

Moji rodičia obaja cez 75, svokor po 80tke. Všetci zaockovani, bez problémov
Všetci traja ťažkosti s tlakom, mamina je kardiacka.

natalienka12
12. apr 2021

@viera1107 áno, mám oboch rodičov očkovaných vakcínov od Pfizer/Biontech. Bez vedľajších účinkov. Aj ja som očkovaná vakcínou Astra Zeneca, bez vedľajších účinkov. Dostať covid nikdy.

trema
12. apr 2021

rodicia, tety aj strykovia, vsetci zaockovani, bez vedlajsich ucinkov

deedol
12. apr 2021

este spomeniem kamosku (30+), ktora mala pred rokom a pol trombozu (zistili jej leiden mutaciu) - zaockovana pfizerom (robi v kritickej infrastrukture), uz ma obe davky a vsetko ok.

bimbambim
12. apr 2021

Naši ešte síce čakajú ale sused sa dal zaočkovany druhou dávkou nepýtala som sa ako značkou ale dostal covid aj zomrel naň.Z vedľajšieho vchodu tiez zaočkovany oboma no už tiež zomrel.U našich suseda zaočkovana prvou dávkou zatiaľ v pohode.

nikoll29
12. apr 2021

rababka a babka su zaockovane obe uz dvomi davkami, pfizerom, bez nejakych vedlajsich ucinkov. Svokor ma za sebou prvu davku astry, den mal horucku a bolela ho hlava inak nic 🙂 Podla mna ak jej to odporucil lekar a vie o jej diagnozach tak je to ok. Ono sa este vypisuje taky dotaznik este aj pred ockovanim takze podla mna keby sa im nieco nezda tak jej este aj tam povedia

viera1107
autor
12. apr 2021

@bimbambim aj toto sú tie veci ktorých sa bojím.. Môj svokor tiež zomrel na covid, zaočkovaný nebol.. Zomlelo sa to strašne rýchlo.. On bol relatívne zdravý, chcem tú mamu ochrániť ako sa dá..

viera1107
autor
12. apr 2021

Práve som jej vypísala registráciu, dúfam že robím dobre..

jazula
12. apr 2021

Moji rodičia majú zatiaľ prvú dávku Astry, mamu jeden deň boleli kĺby na rukách, ocovi jeden deň veľmi vysoko vyskočil tlak a na další deň bol oťapený (ako vždy po problémoch s tlakom). Otec je ale kardio pacient, opakujúce arytmie, problémy so zrážanlivosťou (nábeh na trombozy), začínajúca dna a podobne. Pred očkovaním sa poradil s lekárom a hlavne mu urobili kontrolný quick test pre istotu. Keď to tvojej mame ale odporúčal internista, ten najlepšie pozná jej zdravotný stav a zvážil, že prevažujú benefity nad rizikami...

sweetdreams1
12. apr 2021

V mojom okolí je zaočkovanych asi 25 ludí vrátane mňa, rôzny vek a diagnózy. Pfizer úplne ok, po Astre na druhý den únava a slabosť, potom ok.

mikadooo
12. apr 2021

@viera1107 oco áno (Astra, 1. dávka), mierne teploty, mama sa vakcíny už nedožila.

viera1107
autor
12. apr 2021

@mikadooo to je mi veľmi ľúto..

kath1210
12. apr 2021

@viera1107 dat ju zaockovat!!!

matabb73
12. apr 2021

Moj otec má 81 rokov a má obe ockovania Pfizer. Má srdečnú aritmiu. Prihlásila som ho hneď ako sa dalo. Po prvej dávke mu nebolo absolútne nič, po druhej mal mierne zvýšenú teplotu. Nechodili sme k nemu tri mesiace, až po očkovaní sme ho boli pozrieť. Určite odporúčam očkovať.

ofzuza
12. apr 2021

Moji stari rodicia su, jedna babka sa stazovala na bolesti ruky, rodicia (nedochodci) bez NU.

mikadooo
12. apr 2021

@viera1107 aj mne, hrozne 😟. Hlavne keď to všetko zbehne tak mega rýchlo a ostanú len oči pre plač...😔

mon895
12. apr 2021

Mama 66r zaockovana modernou mreakcia nebola ziadna

mogaa
12. apr 2021

@viera1107 je to na zváženie...mamina mi zomrela do 2týždňov od prvého očkovania....tým nechcem tvrdiť že to bolo z očkovania ako takého....zlyhalo jej srdiečko a mala zápal plúc....ale ak by som vedela vrátiť čas, tak ju očkovať nedám...každé očkovanie minimálne zníži dočasne imunitu a možno by zápal plúc nedostala....lekár na urgente sa vyjadril že výsledky má akoby mala postcovid - teda poškodené srdce z covidu a pridružený zápal plúc....

viera1107
autor
12. apr 2021

@mogaa je mi to veľmi ľúto, tiež sa bojím či nerobím chybu.. Na druhej strane ako som tu už spomenula, môj svokor zomrel na covid.. Dostal ho od susedy..

mogaa
12. apr 2021

@viera1107 ono človek nikdy nevie dopredu či urobí dobre....dáš očkovať, môže to urobiť zle, nedáš očkovať - tiež to môže skončiť zle.....

jazula
12. apr 2021

@viera1107 Keď jej internista odporučil to očkovanie, aj ju teraz niekedy videl? Bolo by možno fajn, keby ju vyšetril, že je momentálne zdravá, zminimalizuje sa tým riziko... V každom prípade lekár vždy zvažuje prínos verzus riziko, takže dôvod na odporúčanie určite mal...

zara0201
12. apr 2021

@viera1107 diabetici ktorí boli u nás v nemocnici mali vždy vážny priebeh,máloktorý išiel domov...

cacianka
12. apr 2021

Svokor 81 r. -10 diagnóz, (rakovina, srdce) comitnaty 1.x, týždeň, bez VU
Svokra 80r. - 5 dg(rakovina, tlak) comirnaty 1.x,týždeň, bez VU
Mama 76 r. - 5 dg (cukrovka, srdce, neuropatia) comitnaty 2x, mesiac po, bez VU

luuubik
12. apr 2021

Ja si hlavne myslim, ze konecne rozhodnutie by malo byt na rodicoch/ starych rodicoch samotnych. Treba im samozrejme objektivne vysvetlit vyhody aj rizika - najlepsie poradit sa s ich lekarom/lekarmi ak maju viac diagnoz. A povedat svoj nazor. Ale rozhodnutie - slobodne - musia prijat oni, pokial su svojpravni, maju na to plne pravo. A samozrejme, ze to nemoze byt rozhodnutie pod natlakom, lebo aj take som uz zaznamenala, ze nesmu vidiet vnucata, kym sa nezaockuju...To uz je hnus, dovolim si povedat - a nakoniec tie vnucata uz aj tak ktovie ako dlho nevideli, lebo zakaz cestovat, obmedzenia atd... Mne to pride take divne "dat rodicov ockovat" ... Sedi mi to skor k - dat ockovat babatko... A nie dospeleho cloveka...

viera1107
autor
12. apr 2021

@jazula áno, bola tam dnes po výsledky krvi.. Nemala ich zrovna dobré, obličky nemá v poriadku.. Zajtra ju idem objednať na kontrolu na nefrologiu..

gladys_07
12. apr 2021

@bimbambim boze to vazne? 😔 akurat citam na blogu jedneho lekara ze este nemali ani jeden pripad umrtia na covid po zaockovani, tak som sa tesila.....

renatka100
12. apr 2021

@viera1107 tu sa pravdu nedozvies, negativne ohlasy na vakcinu mazu...daj si do googlu a pozri co sa moze udiat po vakcine a hlavne u ludi ktori uz nejake ochorenia maju - tam sa lahko patologom povie, neumrel z dovodu podania vakciny ale mal problem s oblickami...

viera1107
autor
12. apr 2021

@luuubik juj, tak to by som nikdy neurobila aby som rozhodla za ňu alebo ju nejak presviedčala nebodaj nútila.. Tiež nevie či to bude dobré rozhodnutie, niektoré susedky už má zaočkované a iné ani neuvažujú, že by si to dali.. Preto sa tu pýtam aby som vedela názory iných ľudí či už budú pozitívne alebo negatívne..