Očkovanie proti ovčím kiahnam

1gabriela13
19. apr 2019

Ahojte, sme pred povinným očkovaním mumps atď, je možné tento čas zaočkovať dieťa na ovčie kiahne. Je to odporúčane očkovanie. Dali ste niektorá mamička zaočkovať dieťatko aj na ovčie kiahne? Kedy sa preockuje? Aké máte skúsenosti? Ďakujem

lubik87
19. apr 2019

@1gabriela13 prečo chces dávať očkovať ? Mali ste v rodine nejaký veľmi zlý priebeh?

1gabriela13
autor
19. apr 2019

@lubik87 nie, len sa pýtam na názor či to niečo pomôže resp ak to dieťa aj dostane ci to bude mať ľahší priebeh alebo ci je zbytočné dávať očkovať. Ani ja ani muž sme to ešte neprekonal. Takže neviem aké to je

evittam
19. apr 2019

@1gabriela13 Nie, neexistuje vakcina ktora zarucuje lepsi priebeh choroby alebo,ze ju nedostanes.😉
Obe deti mali kiahne-syn doniesol az v prvom ročníku aj ked mal minimálne 2x za rok príležitost-jasle,skolka,... Dcérka dostala od neho (1.5roka). Obaja perfektný priebeh bez komplikacii, teplot. Syn bol na 10.den od vysypu v poriadku, dcerka na 8. Ano su aj horsie priebehy ale to nemá nic spolocne s očkovaním.

sissy27
19. apr 2019

@1gabriela13 ja som sa na to pýtala našej pediatričky a ona to odporúča až po 15.roku. Kiahne sú detská choroba, je lepšie ak ju deti prekonajú, v dospelosti je to horšie a môžu byť aj následky. Zbytočne túto chorobu potlačiť v detstve a "odložiť" na dospelosť.
Ale určite sa aj lekári v názoroch nezhodnú. Ja našej pediatričke dôverujem, má také triezve názory aj celkovo čo sa očkovania týka (nie je vyslovene proti, ale zas ani netlačí očkovanie za každú cenu), takisto atb a mnoho ďalšieho.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jajka257
19. apr 2019

Ja som dala. Obe davky. Pred kiahnami a osypkami mam respekt. Kiahne nedostala.

vroni
19. apr 2019

Ved ak ste s mužom neprekonali, dajte sa zaočkovať. Pre dospelého sú kiahne obvykle pomerne náročné. Deti ich zvyknú zvládnuť bez problémov. Moje deti mali obe, nedala by som ockovat.

tehulka2011
19. apr 2019

Ja som sa dala zaockovat az ako dospela pred tehotenstvami. Akurat ich ma polrocna dcera a je to dost humus, lenze pri nej este nebola moznost zaockovat. Syn 7rokov ich zvladol lavou zadnou - za par dni, takze som rada, ze som ho nedala ockovat

lubik87
19. apr 2019

@1gabriela13 no ako dieťa to nieje taká strašná choroba a v pohode ju dá možno skôr pouvažujte o zaockovani vy dvaja .v dospelosti to býva s horším priebehom ...🙂

sissy27
19. apr 2019

Inak zaujímavé, že túto vakcínu odporúčajú pediatri a nie obvoďáci pre dospelých, kde by to malo väčší význam 🤔 asi biznis so strachom o deti viac vynáša...

dskjhfdlkdjhl
19. apr 2019

@sissy27 ja som kiahne dostala az od mladsej dcery (po 40-tke), par rokov predtym som sa svojej obvodacky pytala, ci sa mam dat zaockovat, tak mi povedala, ze branit mi nebude, zaockuje ma, ale velky zmysel v tom nevidi. Nedala som sa, dostala som, nebolo to take hrozne, aj ked asi horsie ako to mali deti.

sissy27
19. apr 2019

@dskjhfdlkdjhl ono povedzme si ako je, úmrtnosť na ovčie kiahne vysoká nie je, očkovanie nechráni na 100% a nesie so sebou asi vyššie riziká ako samotné kiahne...

nellita
19. apr 2019

@1gabriela13 nedavaj zaockovat na vsetko, dieta si potrebuje vybudovať aj imunitu, ovcie kiahne nie su az tak zavazne ochorenie, potom niekto na dieta prskne a bude hned chore, ja co nie je povinne nedavam

bibistec
19. apr 2019

Aky to ma zmysel? Ja som mala kiahne aj ako dieta aj ako dospela, moj muz takisto dokonca som mala suseda co ich mal 3 x napriek tomu ze vraj sa nedaju dostat viac krat. U nikoho to nemalo ziadny vazny priebeh. Ja som si aj vydriapala do masa a nic. Je to detska choroba radsej ju prekonat.

minuskad
19. apr 2019

Len nezabudni, ze ockovanie vyprcha o cca 10rokov a treba preockovavat kazdych 10rokov, aby ak mas dceru nedostala kiahne v dospolesti, pripadne ako tehotna.

evittam
19. apr 2019

@minuskad Prosim ta, ako sa volá vakcina co mi zabezpeči,ze moja dcéra ked ju preockujem každých 10rokov tak nedostane danu chorobu?

extempore
19. apr 2019

@ptmt1011 láskavo tu nešíri bludy... Že tvoje deti sú čierni pasažieri je tvoj problém.. raz sa ti za to "poďakujú" ☹️

extempore
19. apr 2019

@evittam napr. protitetanovka?

evittam
19. apr 2019

@extempore Určite a preto na pohotovosti pichaju hotove protilátky pri vážnejšom uraze ci si alebo nie si ockovana. Dalsia?

yanni
19. apr 2019

Nedavaj. Je To zbytocne. Ja a muz sme Mali ako deti. Decka 13, 11, 9, 3 roky a posledna 3 mesiace nemala Este Ani jeden. A nie su na Kiahne ockocani Ani jeden.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evittam
19. apr 2019

@ptmt1011 Viem.😉 Už chýbajú len ďalšie kamošky.😀😉

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matabb73
19. apr 2019

Moja kamarátka dala syna zaočkovať, lebo má ťažký atopický ekzem a kiahne by to riadne skomplikovali. Ma 10 rokov a kiahne nemal. Moja dcéra mala veľmi komplikovaný priebeh kiahní. Dostala do nich infekciu a musela brať antibiotiká aj antivitotiká. Chýbalo málo a bola by skončila na infekčnom. Keby som to vedela; dala by som aj ju zaočkovať. Nie je to až také neškodné ochorenie ako sa hovorí. Niektoré krajiny to majú v povinnom očkovaní.

1gabriela13
autor
19. apr 2019

Ďakujem za vaše názory baby. Ja som tiež nebola očkovaná na kiahne a nikdy som nedostala, muž tiež nie. Viem ze v dospelosti to ma horší priebeh. Uvidíme ako sa rozhodneme, je veľa pre a proti. Ajked na rota vírusy sme dali zaočkovať y takisto sestra dala dieťa, dostalo, ale malo to úplne ľahký priebeh. Všimli sme si to tak, že nechcela jest, nič iné. Potom sa to zistilo z vyšetrení že ma rotu a prešlo to úplne bez hnacie dehydratácia, len nechuť do jedla bola, ale bola kojenia takže to bolo super.

rik01lulaka
19. apr 2019

Ovčieho kiahne sú bežná detská choroba...ani vo sne by ma nenapadlo očkovať....týmto činom budú kiahne za pár rokov na úrovni osýpok...

katka708
19. apr 2019

My sme si tým teraz čerstvo prešli. Kiahne boli v okolí dosť rozšírené a syn ich priniesol zo škôlky. U manžela si nik nepamätal ci ich mal alebo nie. Syn (5r)mal mierny priebeh a neuvedomoval si ani teplotu 38C ani svrbenie. Po týždni bol takmer ok. Medzitým to dostala 30r suseda od dcerky. Prvé tri dni vysoké horúčky a ťažký vysyp. Bolesti... Ale po týždni ok - už len chrasty na tvári.
No a minulý víkend to dostal nakoniec aj manžel. Prvé príznaky divné -slabosť, nevoľnosť, zimnica. Na tretí deň vysyp, veľké bolesti ale dnes už je fit. Už len chrasty musia zmiznúť.
Na základe toho co sme prežili my a moje okolie sme názoru ze 90% detí to vníma v pohode. V dospelosti to dostať je oveľa horšie a bolestivejsie. Ale po 4 hrozných dňoch sa aj to da zvládnuť ( existuje dithiaden, paralen, flector,...) ale radšej to chytiť ako dieťa v škôlke ako sa potom trápiť v dospelosti. Krsny syn to dostal pred 3 dňami (tiež 5r) priebeh ma horší ako môj syn. Bodkovy je ako muchotrávka a úplne v pohode. Ani fenistil kvapky nepotrebuje. Dnes sa naháňal s mojim synom doma...