Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

luu1122
18. jún 2024

Ahojte mamicky, kedze mam male deti a byvame “v prirode” denne nachadzam u deti klieste. Preto zvazuje. ockovanie aspon na kliestovu encefalitidu. Mate prosim skusenosti s danym ockovanim, mozno by potesil nazor preco ano a preco nie 🙂 Dakujem a pekny den.

andrea_ff
18. jún 2024

@luu1122 ja aj deti sme očkovaní. Nič zvláštne som nepostrehla....

luu1122
autor
18. jún 2024

@andrea_ff dakujem za nazor ❤️

evaachesa
23. jún 2024

Ak na vás takto lezú kliešte, tak dávno by som dala zaočkovať. Syn je zaočkovaný. Samozrejme ale striekam aj repelent keďže ešte stále je tu hrozba boreliózy.

luu1122
autor
23. jún 2024

@evaachesa mam tri deti a nikdy to nebolo tak strasne ako tento rok, dve z nich doteraz nemali ani jedneho a tento rok stale vyberam.

evaachesa
23. jún 2024

@luu1122 aj napriek repelentom? 😲Nežijete náhodou v endemickej oblasti KE? No hlavne dajte testovať tak o mesiac a pol ..proti borelióze a encefalitíde. V prípade začervenaného kruhu treba okamžite nasadiť ATB. Svokrovi sa až po trištvrte roku začali pridružovat problémy a zistili mu boreliózu z kliešťa ktorého mal v lete.

luu1122
autor
23. jún 2024

@evaachesa nie sme bratislavsky kraj 🙂
akoze zatial nestresujem, moja nevlastna sestra si v detske presla boreliozou a lezala dva mesiace na infekcnom oddeleni. cize by prisli priznaky ak by nieco z toho bolo. lenze tie klieste su tak malicke, ze dnes som vybersla jedneho a lupou by ste ho nevidela 🙄

evaachesa
23. jún 2024

@luu1122 ani my nie sme v nebezpečnej oblasti ale tak istota je istota. Neďaleko nás kamarátkin otec predsa chytil kliešťa nakazeného encefalitidou. 😬 Ja mám z tých kliešťov paniku...jeden sa na mňa pridal v 7 mesiaci...vtedy som tŕpla ako vyjdú testy...našťastie všetko ok. Ako píšem, svokrovi začali príznaky až o vyše pol roka ..dovtedy absolútne nič, ani len červený kruh...preto treba urobiť preventívne krvné testy na protilátky. To mi vraveli aj na pohotovosti keď som bola vyberať kliešťa keď sa mi ho nepodarilo vybrať samej.