Očkovanie proti kiahňam - áno/nie

11. okt 2024

Syn ma 3 roky, ale ma dost citlivu pokozku, preto uvazujem.

kiki68
11. okt 2024

Ja som dala cca v 2,5 rokoch, je to za mna super, nemam starost so 14 dnami OCR, lebo v Rakusku mame 7 dni, navyse ja som mala ako dieta zly priebeh a toto som nechcela riskovat. Nakolko par deti okolo malo teraz nepekny priebeh. Tak radsej takto. Tak vela to nestoji. Neziaduce ucinky ziadne, mimo par vyrazok po prvej davke, vyzeralo to ako mini kiahne, ale po 2-3 dnoch zmizli. Bez teploty. V skolke uz boli kiahne a nas ich nedostal. Za mna super vec toto ockovanie kiahni. Ak si niekto mysli, ake je to fajn, tak nevidel horsi priebeh.

majlo1234
11. okt 2024

Toez som dala ockovat, syn ma ekzem a nemal ziadne neziaduce ucinky

janage
11. okt 2024

Citlivú v akom zmysle? Je atopik? Je normálne zdravý, či je chorý často?
U mňa obe deti AE. Prvé kiahne v pohode, druhé antivirotika, ATB do očí, krémy na kožu po odozneni lebo všade kde bol akútny zapálený ekzém to bolo zle. Ostali aj jazvy.
Bežné zdravé dieťa bez diagnóz by som konzultovala s Dr.čo ho pozná.

h2
11. okt 2024

Ja som nedala, toľko som nad tým váhala, až tie kiahne dostal skôr, než som ho stihla dať zaočkovať. Veľmi to ľutujem.

13uzivatelka11
11. okt 2024

Ja som dala očkovať nie len kvôli kiahnam, ale aj kvôli tomu, že s kiahnami dostane spiaci vírus pásového oparu. Takže aj ochrana pred tým

kat_
11. okt 2024

ockovala som, aj pediatricka odporucala

biglovemom
11. okt 2024

Dala,chrani aj pred pasovym oparom.neziaduce ucinky ziadne

milanemila
11. okt 2024

Podla mna super vec, nevidim ziaden prinos prekonania kiahni, zbytocne sa dietatu dostane virus herpesu do tela 🤷🏼‍♀️ starsiu sme zaockovali, ked mala necele 3 a mladsieho 1,5r

minesasubu
11. okt 2024

proti kiahniam som dala očkovať ked mal syn 1r a 3 mesiace
určite daj

kiki68
11. okt 2024

@janage nas ma tiez jemnejsiu formu AE, zdedil to, tiez vitiligo ( zdedene)

jana_eyre_2
11. okt 2024

Mám najmladšieho ockovaneho, doktorka odporúčala toto očkovanie deťom ktoré ochorenie neprekonali v škôlke.. dala som ho očkovať v predškolskom veku, bolo po pár mesiacoch preočkovanie, ale už to prvé chráni.. teraz má aspoň 10r pokoj, treba preočkovanie.. predtým sa niekoľko krát stretol s niekým komu vypukli kiahne ale nechytil ich.. staršie deti ich prekonali keď ešte nebol na svete..

autor
11. okt 2024

@janage ma mastocytom na brusku. A tym padom citlivejsiu kozu, uz teraz sa mu tvoria vyrazky na cele kvoli ofine... Neviem si predstavit, co by kiahne sposobili... Mal by dierky vsade :(

autor
11. okt 2024

Asi ho dam teda, a kolko to stoji, resp. kolko davok potrebujeme?

zuz987123
11. okt 2024

Ja som dala očkovať. Sú to dve dávky. Cena jednej je cca 45€. Nám Union polovicu prepláca. Neviem ako iné poisťovne.

janage
11. okt 2024

Informuj sa vo vašej zdravotnej poisťovni alebo u pediatra.
A určite ti povedia aktuálne info. Môžeš aj mail do zdravotnej alebo cez apku. Budeš to mat najrýchlejšie.

olifcek
11. okt 2024

Rozhodnutie je na Tebe. Ja som za prirodzené prekonanie. Samozrejme, v detskom veku, keďže je to detská choroba. Každá Ti tu povie iba svoj pohľad, svoju skúsenosť, skúsenosť lekára ich deti. Ja nepoznám jedine dieťa, čo malo trable po prekonaní kiahní 🙂 očkovať už musíš potom párkrát za život... Jedna ani dve dávky to nestoja, ak mám dobre info. Prirodzené prekonanie je trvale

jana_eyre_2
11. okt 2024

@olifcek prirodzené prekonanie je síce trvalé, ale hrozí pri každom kontakte s ovcimi kiahnami pásový opar.. môj manžel ho prekonal, lebo chodieval ku kamarátovi nosiť úlohy lebo on už kiahne mal.. a pásový opar je teda riadne bolestivý.. pri očkovaní ti pásový opar nehrozí, jediné čo musíš robiť je preočkovanie sa raz za 10rokov.. ja som vsak proockovaci človek, čo očkovanie pokladá za najväčší vynález ľudstva.. (to ale nemyslím ako slovo na hádku, len konštatujem)

A mimochodom poznám dve deti ktoré teda kiahne neprekonali len tak ľahko... Inak ja sama som mala kiahne až v 14tich rokoch a bolo to dosť blbé..

janage
11. okt 2024

@kiki68 ja som si povedala, že keby som vedela co nás čaká a aké všetky lieky bude dieťa musieť brat, očkovanie je omnoho menej rizikové pre mňa.
Pre atopika vo fáze vzplanutia sú kiahne nebezpečné.

myrra81
12. okt 2024

moje deti prekonali kiahne ked mal starsi 4 roky a mladsi 1 rok, milion vyrazok kazdy, ale priebeh mali super, (mladsi mal novorodenecky ekzem do 2 rokov) ale ako vieme kazde dieta je ine, rozhodnutie je na tebe. prajem vela stastia v kazdom pripade ako sa rozhodnes.

kiki68
14. okt 2024

Moja mama a tiez svokor mali nad 60 a dostali ten pasovy opar, mama mala 3 tyzdne lieky, dobry priebeh, svokor 4 tyzdne a nechodil 6 tyzdnov von prakticky. Ma aj vitiligo a to komplikovalo situaciu. Preto som radsej za to ockovanie, u nas 43 eur, to neni taka palka.

evaachesa
14. okt 2024

@olifcek aj keby sa malo očkovať pár krát za život tak je to úžasné pokiaľ sa tým kiahňam vyhneš, nie? 😏 Na chrípku sa dávam očkovať každý rok a neubudlo zo mňa. Najväčší benefit očkovania je, že dieťa ochrániš pred pásovým oparom a to už fakt za to stojí. Okrem toho ľudia si mylne myslia že je to len detská chorôbka ktorú treba prekonať, no kiahne vedia byť veľmi nebezpečné a človek môže skončiť prinajlepšom s jazvami po tele a na tvári alebo sa ti priebeh skomplikuje tak, že môžeš nakoniec bojovať o život. Ako chlapec v ČR ktorý prišiel o nohy. :(
https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/852674-st...

milanemila
15. okt 2024

@olifcek nemusis ockovat par krat za zivot. Varivax 2 davky s rozdielom 8 tyzdnov a si vybavena, netreba preockovavat.

kiki68
15. okt 2024

@milanemila my sme mali myslim varivax tie 2 davky. Aj keby je treba este, nelutujem to vobec

milanemila
15. okt 2024

@kiki68 ja som sa specialne na to pytala kvoli dcere, ze ci sa bude musiet preockovat, kedze kiahne su nebezpecne v tehotenstve, ale netreba uz. Ja tiez nelutujem, ja som mala ako dieta strasny priebeh a aj deti kamosiek nemali len par pluzgierikov a hotovo.