prosim vas, aky je vas nazor na ockovanie proti kiahnam. pri prvych dvoch detoch som to akosi neriesila, ved sme ich mali aj my ako mali a pohoda. nedavala som ockovat nic mimo povinneho. len teraz citam, ze kiahne mozu nasledne sposobit u dietata onkologicke ochorenie, cukrovku... tak ma to vystrasilo ze rozmyslam, ci krpcov nedam zaockovat. neviete, kolko stoji vakcina? dakujem
@evaachesa cukrovka prepukla dcerke mojej znamej hned po prekonani kiahni. tak to pripisovali tomu. a vcera som tu na mk objavila chlapceka - onko pacienta, kde tiez mamicka pisala, ze lekari to pripisuju kiahnam. tak som z toho zdesena. nasa pediatricka totiz doporucuje kazde jedno ockovanie, tak ked sa jej na to spytam, jasne ze povie "urcite ano"
@uradnikova hmm tak ale to by museli robiť nejaké štúdie ...vieš to sú 2 deti ...ono aj autizmus pripisovali mmr očkovaniu, čo bolo potom vyvrátené. Naša pediatrička nepočula ani o zhoršených priebehoch kiahní keď som sa jej na to pýtala. Vraj doteraz normálny priebeh. Určite ale pohladam niečo v zahraničných článkoch o tom čo vravíš.
@uradnikova ahoj chcem sa spýtať či si dávala očkovať a ako to dopadlo. Rozmýšľam nad tým aj aj.
@anastazia93 nedala.a doteraz ich nemala zatial. Ale radsej to prekoname som sa rozhodla
@anastazia93 ja som nakoniec dala očkovať, v prvom rade kvôli tomu že bude chránený aj proti pásovemu oparu, ktorý sa práve prekonaním kiahní aktivuje na celý život. V škôlke boli nedávno kiahne, aj ťažké priebehy a syn ich našťastie nedostal. Som fakt rada že sme stihli očkovať keďže sme museli prekladať aj kvôli soplikom.
@evaachesa no veď toto že aj my odhladame... A mám pocit že teraz sú tie kiahne všade. Mal nejaké vedľajšie účinky?
@anastazia93 no je to na figu keď sa to prekladá donekonečna, poznám veru. Bolela ho len nozka ale on stále zatne sval a to je asi hlavný problém. Nemal ani teploty.
@uradnikova čože? To som ešte nepočula o tej cukrovke a rakovine. Prosím ťa odkiaľ to máš? Môžeš mi poslať info? Ja som sa na očkovanie pýtala pediatričky keďže som chcela aj nepovinné očkovania (zatiaľ som dala len rotavirus a meningokoky) a teda ona mi to neodporučila, že stačí keď prekoná. Ja som ale čítala že vírus už za tie roky zmutoval a priebeh u detí je horší a niektoré končia aj v nemocnici. Tak ma to vystrašilo. Očkovanie ale stále zvažujem. Ďakujem.