Očkovanie proti chrípke v tehotenstve

emuska72
8. okt 2020

Ahojte dievčatá 🙂
Prosím Vás, čo si myslíte o očkovaní proti chrípke v tehotenstve a kto bol počas tehotenstva očkovaný? V tejto šialenej dobe nad tým rozmýšľam a neviem čo si myslieť. Píšu všade, že teraz sú očkovacie látky neaktívne, že neobsahujú vírus a tým pádom nedostaneš tú chrípku po očkovaní (lebo ja si pamätám raz môjho otca, ktorý bol očkovaný a potom 2 týždne nevstal z postele lebo bol chorý ako pes).
Odporúčajú mi to všetci lekári, s ktorými som sa bavila 🤦‍♀️

janinah
8. okt 2020

lekári odporúčali.....tak prečo potrebuješ ešte názor laikov?

emuska72
autor
8. okt 2020

@janinah vďaka za pohotovú odpoveď ale keďže nie je vôbec relevantná, nemám Vám čo viac odpísať 🙂 pekný deň.

limetka69
8. okt 2020

@emuska72 moja mama sa ockuje kazdy rok a kazdy rok je do tyzdna chora, ja by som sa neockovala, je jedno ci tu chripku chytim, alebo ju prekonam po ockovani :D

veronika_pb
8. okt 2020

@emuska72 ja sa idem davat. davam sa kazdy rok (kardiopacient), aj moji rodicia a sestra sa ockovali kym sme byvali spolu aby znizili riziko prenosu na mna .. v ockovani pokracuju, aj ked uz spolu nebyvame .. nemaju nijake neziaduce ucinky po ockovani a aspon eliminuju riziko nakazy, pripadne choroba neprepukne v plnej sile .. kto ostal chory po ockovani chripkou uz bud bol chory v case ockovania a tato choroba len medzitym prepukla, alebo mal smolu a dostal typ chripky, ktory v ockovacej latke nebol zahrnuty (vakcinu miesaju z typov minulej sezony) .. zaujimalo by ma ci ta choroba, ktoru ludia vzdy zazracne dostanu po ockovani chripkou, je aj naozaj chripkou a ci v case ockovania boli 100% fit .. stale vsak znizujes riziko nakolko sa chranis proti 4 druhom- lepsie ako nechranit sa vobec .. prekonat silnu chripku v tehotenstve nie je vobec sranda a moze mat zly vplyv na babatko ..

ak nestaci, prikladam vyjadrenie mojho imunologa, mimochodom kapacita na Slovensku, ktoremu som pisala ze ci a kedy sa mam davat ako tehotna ockovat : na toto je jasné stanovisko a odpoveď - očkovanie je jednoznačne odporúčané, bez ohľadu na štádium tehotenstva, tak, aby bola tehotná žena chránená v správnom čase, čiže určite očkovanie v druhej polovici oktobra. (prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, Dott.Ric., MHA
klinický imunológ a alergológ
pediater)

.. ludi, co tvrdia ze ochoreli po ockovani, mali neziaduce priznaky a bla bla je kopa, ale zatial som nevidela jedinu tehulku/maminu, ktora prekonala silnu chripku v tehotenstve a tvrdi, ze ani pocas druheho tehotenstva by sa neockovala ..

veronika_pb
8. okt 2020

@limetka69 je rozdiel byt chory a mat chripku .. mala tuto chorobu po ockovani klasifikovanu ako chripku? ak nie, tak mohla byt len klasicky prechladnuta a na to bohuzial vakcina proti chripke nepomaha .. ja, mama, otec, sestra a manzel sa ockujeme uz niekolko rokov a ani jeden z nas nikdy neochorel po ockovani na chripku .. chripka sa neda dostat Z ockovania .. mozes ochoriet po ockovani, to ano .. mozes mat aj chripku PO ockovani, ak si ju dostala od niekoho 3 dni po ockovani tak logicky este nemas vytvorene protilatky .. prave preto sa ockuje este pred sezonou, aby to telo stihlo

limetka69
8. okt 2020

@veronika_pb ma chripku kazdy rok, a vzdy po ockovani, no sakramnetska nahoda 🙂

veronika_pb
8. okt 2020

@limetka69 kolko po ockovani? a v akom datume sa zvykne ockovat?

emuska72
autor
8. okt 2020

@veronika_pb ďakujem krásne za vysvetlenie 🙂 Vysvetlili ste to lepšie ako všetci lekári tuto dokopy (nežijem na SK a lekári v krajine, kde žijem sú totálne na prd). Pekný deň želám 😊

veronika_pb
8. okt 2020

@emuska72 rado stalo. Pekny den a prijemne tehotenstvo 🍀

limetka69
8. okt 2020

@veronika_pb neviem, na jesen, nechcem kecat, do tyzdna od ockovania je stale ko, nevladze vstat z postele, toho roku sa nedala ockovat, ale pominule roky fakt akoby si to ockvanim privolala, este mna stale nahovarala na to, co som sa jej smiala, ze ci chce aby som bola taka chora ako ona, :D

veronika_pb
8. okt 2020

@limetka69 tak do tyzdna od ockovania si telo nestihlo vytvorit protilatky (trva to par tyzdnov), preto je dobre ockovat sa oktober/november a pri 100% zdravi .. kto je zdravy a zvlada lahko hocijaku chorobu, sa ockovat nemusi, ale minimalne rizikovi ludia (starsi, s pridruzenymi chorobami, kardiopacienti a ano aj tehotne), by sa mali, nakolko chripka im moze skomplikovat ich ochorenia

limetka69
8. okt 2020

@veronika_pb nehadam sa 🙂

pallacinka
18. okt 2020

@veronika_pb Ja som bola dvakrát očkovaná ako tehotná a vždy bez problémov (tiež som žila v krajine, kde to bolo bežne odporúčané, rovnako moje tehotné kamarátky boli očkované a tiež v pohode).

pallacinka
18. okt 2020

@veronika_pb Ups pardon, to malo ísť zakladateľke témy, ospravedlňujem sa za chybné označenie.