Očkovanie mimo Slovenska

elizita
20. feb 2015

Ahojte, na uvod hned poprosim neodbocovat o zadanej temy. Tuto diskusiu som otvorila preto, aby sme sa oboznamili s ockovanim mimo SR. Ako to chodi v inych statoch s povinnym, nepovinnym ockovanim, skutocnym preockovanim, s nastupom do skoliek a skol, skusenosti tych, ktori tam ziju a zazili a nie, ze pocula som, ze znama znamej.. ocenim aj odkazy na zdroje. Prosim vyvarujte sa presadzovaniu nazorov za a proti ockovaniu. O to v tejto teme nejde, takych je tu uz vela, kde sa mozete vyjadrit. Dakujem vsetky maminkam zijucim mimo SR, ktore duchaplne prispeju.

elizita
autor
20. feb 2015

VELKA BRITANIA @veriiii dovolim si skopirovat: ockovanie je nepovinne v UK , info dostanes na 14.den po narodeni babatka ,vtedy pride detska sestra,prevazit,premerat babo,a porozprava sa s rodicmi, ako ide krmenie,starosltivost atd a spyta sa aj na ockovanie, ci rodic uvazoval nad tym a da brozurku,kde su rozpisane choroby proti ktorym sa ockuje a zakladne info o ockovani a ockovacich latkach ,ako vedlajsie ucinky, potom temy,ktore odpovedaju na kontroverzne otazky okolo ockovania- okolo autizmu,tiomersalu, atd..ockovanie je dobrovolne.
zacina sa ockovat od 8 . tyzdna=Pentavalentna vakcina+Pneumokoky+rotavirusy -(tie od jula 2013)
dalsie ockovanie je v 12tyzdni=Pentavalentna vakcina+Meningitida C+rotavirus
dalsie ockovanie je v 16 tyzdni=Pentavalentna vakcina+pneumokoky+meningitida C
dalej v 12 mesiaci Meningitida C a HiB v jednej striekacke.
dalej v 13.mesiaci MMR +pneumokoky

v 40 mesiaci DTaP IPV +MMR

24,36,48 mes.chripka do nosa
12.-13. rok u dievcat HPV
13.-18. rok D T IPV =zaskrt,tetanus,polio
pentavalentna vakcina = zaskrt+tetanus+cierny kasel+polio+HiB ...
MMRko sa ockuje uz v 13 mes a dalsie v 3.roku..
cize- je toho ovela viac ako na Slovensku,este vynimka,ze Hepatitida B nepatri k zakladnym,treba si ju doplatit..

@slniecko77 Mozes dat zaockovat vsetkymi vakcinami, alebo si vybrat ktoru ano a ktoru nie, v UK ta nikto do nicoho nutit nebude, kedze je tu ockovanie dobrovolne.
Vsetky ockovania su platene z verejneho zdravotnictva - NHS. Ockuje vyskolena zdr.sestra, ktora by mala predtym vyzistit anamnezu - ci dieta nie je chore a pod. Popripade ti da aj letak od vakciny.

elizita
autor
20. feb 2015

USA @mariuskaa V USA nie je povinne očkovanie žiadne.
Vsetko očkovanie Vola sa RECOMMENDED=doporučene
Pri nástupe do škôlky/skoly vo väčšine štátov USA si rodič moze uplatnit tzv výnimku prečo neockuje ktorá sa pricvikne na strane vstupných materiálov. Na strane kde su vakcíny sa pripne táto výnimka ak ju uplatnujes.
Tieto výnimky mozu byt;
1. Náboženská výnimka - svoje náboženstvo nemusíš nijako špecifikovať, proste napíšeš vetu, ze tvoje náboženstvo ti nedovoľuje vakcinovat. Oni sa nesmú pýtať nic viac.
Negatívom je, ze Škola ma pravo vylúčiť nevakcinovane dieta na týžden dva ak v škole vypukne nejaká choroba ako ovčie kiahne kde hrozí nebezpečenstvo ze nevakcinovane dieta moze byt nosičom.
2. Medicinska - pokial nastali vážne zdravotne dôvody/alergie/reakcie a prestane sa následne vakcinovat.
3. Filozofická z vlastného presvedčenia (vo väčšine štátov je ťažšie uplatnovana, a preto nie je povolená, vačšinou 1. A 2.)

Co stojí za povšimnutie je to, ze niektoré vakcíny ktore su povinne na Sk su neni "doporučene" v USA a naopak. Viem ze napriklad ovčie kiahne su doporučená (väčšina ide podľa doporuceneho schedule) vakcína v USA a na sk je dobrovoľná.

pectore
20. feb 2015

@elizita mas aj pri jednom zdroje?

slniecko77
20. feb 2015

@pectore viem, ze sa nepytas mna, ale ake mas na mysli konkretne zdroje?

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 odkaz kde ste tieto informacie čerpali...niekde ste to čitat museli..tak to myslim...pretoze bez toho to treba prejst ci je to ok... skratka link na povodny text...s ktoreho ste informacie vybrali...

adsumus
20. feb 2015

@pectore Ona to okopírovala z fora, to su príspevky z iných diskusii.

domak2
20. feb 2015

V UK je ockovaci kalendar trochu posunuty, mensie rozostupy ale velmi podobny. Nie je povinne, ale uplne vsade kam idem tak sa pytaju ci je dieta plne zaockovane. Moja je, takze neviem ako by konverzacia pokracovala, keby nebola. Inak zaockovali by dieta aj s teplotou, ako som sa presvedcila, ale to som razne odmietla.

slniecko77
20. feb 2015

@pectore http://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/pages...
Btw som zijuca v UK 😉 poznam system lepsie ako ty...
V UK je ockovanie dobrovolne, nikto ta do nicoho nenuti, vakcinu si mozes vybrat popripade odmietnut vsetky. Letak dostanes bud na poziadanie, alebo automaticky - zrejme zalezi od sestry.
A na co este potrebujes link?

elizita
autor
20. feb 2015

PREHLAD POVINNYCH OCKOVANI
neda sa to sem prehladne skopirovat
http://www.slobodavockovani.sk/news/kde-su-ake-...

Keby ste niekto natrafili na skutocnu zaockovanost v statoch mimo SR, bolo by to super.

elizita
autor
20. feb 2015

@domak2 no, to by bolo tiez zaujimave ako je to potom s nastupom do skoliek a skol pre nezaockovane deti...

adsumus
20. feb 2015

@elizita základné očkovanie má 94,7% detí ukončené a zaočkovanosť MMR maju v UK za rok 2013 92.3%, najvyššiu od zavedenie očkovania v roku 1988.
http://www.hscic.gov.uk/catalogue/PUB11665

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 ..zaujimam sa..tod vsio...ale bez zdroja je to len taka schema ...torzo bez ruk a noh.....bars nech o sebe autor tvrdi ze vie veci lepsie.......pre mna to neni rozhodujuce...

pectore
20. feb 2015

@adsumus JPP ? ... tema sa mi pozdava..ale uvidime čo sa dozvieme....

slniecko77
20. feb 2015

@pectore hm, tak mi skus vyvratit tu ockujucu schemu co som sem dala a, ze je ockovanie v UK dobrovolne 😉 cakam na tie zaujimave linky..
Viem, ze sa snazis oponovat za kazdu cenu, ale v tomto nemas sancu uspiet 😉
Ockovanie je v UK dobrovolne!

mariuskaa
20. feb 2015

@elizita ahoj vidím ze si môj príspevok kopírovala

slniecko77
20. feb 2015

@elizita pokial ma vedomosti a skusenosti neklamu tak v skolke sa vypisuje tlacivo ake choroby dieta prekonalo a na co je zaockovane..nikto nic neriesi.
Do skoly dieta nastupit musi (tak ako u nas na SVK), alebo moze poziadat o individualne studium..nikto neriesi ockovanie, alebo neockovanie. Skolska dochadzka je proste povinna.
Co sa tyka skolky, cca rok (zalezi od toho kedy je dieta narodene) pred nastupom do skoly je zadarmo 15 hodin tyzdenne od statu, ak ta do nejake skolke nezoberu pre nedostatok miesta (vobec nie z dovodu neockovania) tak ti miesto v skolke prideli miestny council ked o to poziadas 🙂

elizita
autor
20. feb 2015

@mariuskaa ano. je to problem? nestojis si za nim? oznacila som ta tam, aby si o tom vedela. ked som sa v tej teme pytala na to, tak som sa rozhodla, ze by bola lepsia vyhradena diskusia pre lepsiu prehladnost..

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 ja sa nesnazim oponovat za kazdu cenu... ja viem ze je tam dobrovolne -respektive odporucane ockovanie....ale viem aj to ze tam riesia lokalne epidemie napr osýpok... ktore pri takej ockovacej scheme ako je u nas pozname len z knižok... dalsia vec ten vyber vakcin je niekde zoznam s ktorých je mozne si navolit?..na tej stranke co si dala to najdem? ... to preplacanie vsetkych? to je asi jedine co sa mi nezda ze to bude vsetko hradene aj ked pojde o nestandartnu vakcinu...

elizita
autor
20. feb 2015

@pectore mozes dat prosim nejaky link na tu epidemiu osypok? mozno tam bude aj spomenute, ze ake percento nakazenych bolo ocko a ake neocko..

slniecko77
20. feb 2015

@pectore rodic urcuje cim necha dieta zaockovat a cim nie..bud da vsetky, alebo niektoru, alebo ziadnu.
Vsetky vakciny su preplacane NHS - verejnym zdravotnictvom UK. Hep B, BCG a ine vakciny sa davaju len v pripade potreby a aj tie samozrejme mozes odmietnut..kludne si preklikaj stranku, je tam aj ockovanie dospelych, cestujucich do rizikovych krajin a pod. Len treba hladat...nemusis sa tolko pytat 😉
Neviem co presne myslis "nestandartnou" vakcinou..

hameeda
20. feb 2015

@elizita : no tak príspevky som nečítala ale môžem povedať za seba, moje deti boli očkované v Sýrií, tam je očkovanie dobrovoľne povinné tak by som to nazvala, lebo vlastne je povinné ale ak neočkuješ tak sa o to nikto nezaujíma, a očkovanie je zrýchlené, keď som prišla na SR dala som preložiť knihu očkovania a dala som to lekárke, tá skonštatovala podľa očkovania a veku detí čo je potrebné doočkovať, u synov mali vtedy 2 a 3 roky som doočkovala len streptokoky, u dcéry mala vtedy 4 mesiace jej chýbali dve očkovania čo nám zaočkovala keď mala tuším pol roka, u najstaršiej dcéry sme očkovali až na 10 rokov, v škôlke a v škole na SR sa ma nikto na očkovania nepýtal, a ani doktorka mi nedávala žiadny papier že boli očkovaní

elizita
autor
20. feb 2015

@hameeda a nevedela by si najst nejaky zdroj (aspon v anglictine) kde by bolo, ze cim sa deti "povinne" ockuju?

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 na zaciatok bude stacit zoznam s vakcinami dostupnymi v UK....je tam taky zoznam ci budem hladat zbytocne..ked to mas tak preluskane...urcite budes vediet.... 😉 tam zacnem ...s tym zoznamom aby sme vedeli s cim vlastne pracujeme... pretoze pises ze si mozu vybrat ..tak ma zaujimaju z coho vyberaju a ako to je z financnej stranky..... ja som prave citala ze pri epidemii vo wales bol problem pretoze ludia odmietali konkretne MMR ...no monovakcinu proti osypkam ochotny boli dat...za to si vsak museli priplatit ....samozrejme sa mozem mylit...kludne v tejto teme svoj nazor prehodnotim....

pectore
20. feb 2015

@elizita ktoru epidemiu myslis tu vo Wales? : http://www.his.org.uk/files/9213/8442/3157/FINA...

slniecko77
20. feb 2015

@pectore dala som sem statny ockovaci program UK, vsetky tieto vakciny preplaca NHS - National Health System, ked chces dieta ockovat inymi vakcinami tak si ich platis privite.
Ak patris do rizikovej skupiny tak ta zaockuju aj inymi potrebnymi vakcinami napr BCG, Hep B, Chicken Pox a pod, a samozrejme zdarma.
Ked si kliknes na jednotlive vakciny v linku co som sem dala, su tam aj znacky vakcin, ktore sa pichaju.

elizita
autor
20. feb 2015

@hameeda teda myslela som, proti akym ochoreniam

elizita
autor
20. feb 2015

@pectore ja neviem ktoru, ty si pisala, ze riesia lokalne epidemie osypok.. tak asi nebola len jedna.. diky za link, prestudujem ako to v tom Walese bolo..

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 no to vypada ze tam je informacia co vakcina obsahuje ake choroby - proti comu ockuju ..ale to na co sa pytam tam nevidim... aby si si to vedela predstavit nieco take.... : http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/DTP.htm priamo nazvy vakcin s popisom ...take ktorimi ockuju v UK...ci je tam rozdiel vo vakcinach a z coho vsetkeho maju oproti nam na vyber a do akej mieri je to hradene nielen to odporucane ale aj to "nadstandartne".. pripadne ak to tam je tak ma nasmeruj lebo toto tam nevidim...uplne idealne ak by to bolo aj s pribalovomi letakmi...teda neviem ci to maju az tak do podrobna riesene... pretoze ak maju v ponuke len take vakciny ako mi. a len tieto vakciny su hradne tak v takom pripade sa od nasho systemu kde tiez mame vakciny hradene (az na to ze to maju odporucane ) nelíšia.....) na zaklade coho teda vidis rozdiel?...pripadne kde konkretne si ho nasla (okrem tej "dobrovolnosti")

pectore
20. feb 2015

@elizita kazdorocne v krajinach s dobrovolnym ockovanim zapasia s lokalnimi epidemiami....relativne čerstve aj nemecko : http://www.smh.com.au/national/germany-battling...