Očkovanie a (ne)preplácanie časti vakcíny poisťovňou

wera.g
7. mar 2012

Prosím vás, ako by ste postupovali?
Chceli sme dať malému rotarix, tak sme to povedali detskej doktorke, keď mal ešte len 2 mesiace, ona hneď zavolala do lekárne a objednala nám to.. Povedala, že už len si to v lekárni vyzdvihneme, že to stojí okolo 50 eur jedna dávka, a dávky sú to dve.
Tak sme si pre to boli, platili sme 61,09€ ... bolo nám divné že až toľko, aj sme jej to povedali, ona len že aha, to tak zdraželo?To bolo v januári...
A včera mi volala kamarátka, ktorá má o mesiac mladšiu dcérku, že jej nechceli v lekárni bez receptu dať rotarix, že to prepláca poisťovňa ! A stálo ich to 48 eur ! A majú tú istú poisťovňu ako my...Tak som volala sesternici, ona je vedúca lekárne v inom meste, som sa jej na to pýtala - že nám to bez receptu nemali čo predať, že to nie je voľnopredajné, poisťovňa prepláca 13,5 eura.
Teda nás oklamali o 13,5 eura a kebyže na to sami neprídeme, tak budúci týždeň prídeme o ďalších 13,5 eura, nakoľko ideme po 2 dávku.
Prosím vás ako by ste to riešili? Ja mám také tušenie, či náhodou nie je doktorka dohodnutá s lekárňou, že si potom ten rozdiel rozdelia.. Inak si neviem predstaviť, prečo nám doktorka nedala recept a prečo nám to v lekárni dali bez receptu, ani nás na to neupozornili...
Našťastie manžel včera našiel blok od toho rotarixu, teda v piatok mám v pláne ísť do lekárne a mojich 13,5 eura žiadať. Nenechám sa okrádať. 13,5 eura nenájdem len tak na zemi... Ako by ste vy postupovali, prosím vás?
Ďakujem za každú radu, každý názor, pekný deň vám prajem

bambi2
7. mar 2012

@wera.g najlepsie neockovat a mas po starostiach a usetris este aj prachy 😉

wera.g
autor
7. mar 2012

@bambi2 vďaka 🙂 ale myslím, že to mi teraz nepomôže 😉

medyna
7. mar 2012

ja celkom nechapem... to Vam predali ockovaciu latku bez receptu?

medyna
7. mar 2012
elka74
7. mar 2012

@wera.g určite si to v lekárni zisti, a ked nepochodíš, tak sa obráť na poisťovňu.

wera.g
autor
7. mar 2012

@medyna áno predali bez receptu, ani si ho nepýtali, nič... a platili sme 61,09 a keďže na tú vakcínu dopláca poisťovňa 13,5 eura, tak nás o tú sumu oklamali..

wera.g
autor
7. mar 2012

@elka74 a mám to aj s doktorkou riešiť? Ako jej mám teraz veriť, kurnik, keď sa toto stalo... Normálne mám chuť vziať malého kartu a ísť inde...

elka74
7. mar 2012

a ved si jej povedala sumu a aj reagovala.. tak by som sa na poisťovni určite informovala. hlavne si nechaj blok a s vyjadrením poisťovne by som šla do lekárne a potom by som to ukázala aj doktorke. potom sa rozhodni, či tam ešte chceš chodiť alebo nie..

elka74
7. mar 2012
anjelicek26
7. mar 2012

@wera.g - s blockom do poistovne a nechat si to preplatit.

dana33
7. mar 2012

@wera.g informovala by som sa v poistovni,povedala by som im čo sa stalo,myslim,že na taketo veci maju revizneho lekara,/ja som mala pod.problem s očkovanim proti klieštom,ale dopadlo to dobre pre mna/ 🙂 ...a s bločkom by som potom išla za veducou lekarne a vydiskutovala by som si to,ale peniaze by mi museli vratit,na tom by som trvala,no a čo s tou mudr.?asi by som jej už neverila...

oskvarka
7. mar 2012

@wera.g radsej chod do poistovne a popytaj sa ale pripravila by som sa na to ze budes mozno menit doktorku ak v tom naozaj islo o nieco take ako pises lebo oni to urcite budu hned s doktorkov riesit a potom by uz mohla byt neprijemna a dovera uz asi nebude s tvojej strany mozna........ ale nedaj sa... takto bordely v zdravotnictve treba riesit....

wera.g
autor
7. mar 2012

@anjelicek26 len sa bojím, že ak to je tak ako myslím, tak doktorka dodala recept dodatočne... ale tak vlastne na bločku je napísaná suma..

@dana33 tak zbehnem predtým aj do poisťovne, som zvedavá čo mi povedia... snáď ma nepošlú do čerta.. 🙂 Tiež chcem hovoriť s vedúcim lekárne, a bez tých peniažkov neodídem - veď to je dosť peňazí.. A s doktorkou, no uvidím ako sa vyjadrí a keď tak, tak beriem kartu...

chavierka
7. mar 2012

my sme pochodili takto: lekár nás nahovoril na rotarix, predpísal nám recept na I.dávku, zaškrtol mi tam, že pacient si hradí sám. Vtedy s nevedela, že poisťovňa niečo preplatí. v lekárni kupujem rotarix a našťastie ma upozornila lekárnička, že koľko mesiacov má Váš malý?Lebo deťom do 6mesiacov hradí časť sumy poisťovňa, prečo Vám sem dal lekár, že pacient hradí sám...? A ja že neviem prečo, že malý má 2 mesiace...A ona, že prepíše to na recepte, že mám predsa na to nárok a potom som platila len 48€ a to vďaka tej lekárničke. Neviem, prečo toto náš doktor spravil...Keď som si pýtala recept na druhú dávku, hneď som mu povedala, prečo mi tam minule zaškrtol, že si to mám hradiť celé sama atď....a robil sa sprostým....Ešte si vypýtal 5€ za podanie rotarixu, že je to nadšandart..pritom to len sestrička vyliala do štupla od koj.flaše a ja som to malému dávala sama.....

dana33
7. mar 2012

@wera.g do poistovne stači zavolat,uložit si čislo a keby bol problem v lekarni,treba sa ohradit..."volala som so svojou poistovnou,mam čislo na revizneho lekara,chceta s nim hovorit"???... a uvidíš potom,ako sa budu ksichtit 😀

dana33
7. mar 2012

@chavierka ano presne toto sa stalo aj nam,lekarka mi na recepte zaškrtla, 😠 že hradi si pacient sam.. 😠 .tak som sa k nej vratila a musela mi to prepisať...a robila sa prekvapena 😲 že ano,vam to preplaca poistovna???oni podla mna fakt kšeftuju s lekarnami,na ukor nas pacientov...

chavierka
7. mar 2012

@dana33 istotne aj ja si myslím, že kšeftujú a isto aj s dílermi farmac.spoločností...

dana33
7. mar 2012

@chavierka potom dajte vediet ako to dopadlo a držim palce... 😉

kukucg
7. mar 2012

@wera.g Lekaren ta o tu sumu vlastne neoklamala, pretoze ak nema od teba recept, nemozu ti dat tu sumu co s recoptom, pretoze im nepreplati poistovna ten zvysok. Poistovna ta tiez neoklamala, ked nema recept, nema ti co preplatit.
Otazkou zostava len to preco ti to dali bez receptu, to by nemali, takze byt tebou a zajdem do lekarne a spytam sa ako je mozne ze vam liek viazany na lekarsky predpis dali len tak a potom by som to s lekarkou riesila, ta bola prva co vam recept mala dat!!!

wera.g
autor
7. mar 2012

@elka74
@anjelicek26
@dana33
@oskvarka
@dana33
@kukucg takže volala som do poisťovne. Doplácať sme mali 47 eur a nejaké centy. Ale že u nich to už nedožiadam, keďže to je už uhradené, mám sa obrátiť na konkrétnu lekáreň a riešiť to s nimi a s doktorkou.. teda mi nepovedali nič nového.. Ale dali mi kontakt na revízneho doktora, len nezdvíha, ale budem mu volať a v piatok nech si ma v lekárni neželajú. A doktora môžem zmeniť malému až po 6 mesiaci.. tak neviem, kurnik, bojím sa, teraz je ešte k tomu aj chorý, aby na ňho doktorka nebola nejaká hnusná potom.. Ďakujem vám za rady, isto dám vedieť ako sme dopadli ! 😉

wera.g
autor
7. mar 2012

@kukucg ďakujem 😉 len ja si myslím, že ak je doktorka dohodnutá s lekárňou, ona tam vie ten recept veľmi ľahko priniesť 😉 rotarix nie je neznáme očkovanie, aby nevedela, že je na recept a nedala by nám ho, no nie? A v lekárni aby si recept nepýtali? A to už nám vtedy chceli aj druhú dávku nanútiť, že nech si ju vezmeme.. a načo by sme ju mali 3 mesiace doma?
A si predstav, koľko rodičov dáva rotarix.. koľko by si na tom uliali, keby toľkých oklamali ako nás.. Teda, nikoho nechcem obviňovať, ale ja mám z toho ten pocit... Neviem si to inak vysvetliť 😨

wera.g
autor
7. mar 2012

@chavierka tak ešte šťastie, že ste natrafili na dobrú lekárničku 🙂 ja takýcht doktorov nechápem... čo z toho má, že to takto spraví? A ešte si vypýta 5€... a vám to dali do fľaše? Nášmu malému to sestrička vyliala do pusinky... Samozrejme, že drobec veľa aj vyplul.. tak ani neviem či tá vakcína nebola zbytočná..

kukucg
7. mar 2012

@wera.g 😉 No ved prave preto som ti pisala ze v poistovni to nie je, zakladny problem je to ze ti dr recept nedala a v lekarni ti rotarix dali bez, no mozno su tak dohodnuti ale to zistis v poistovni, mozes si ziadat vypis, ak budu mat evidovane ze vam doplacali na vakcinu tak je jasne ze je to tak ako pises a dr je dohodnuta s lekarnou. Co je hrozne samozrjme a to este netreba opomenut fakt, ze nutia ockovania, len aby zarobili aj ked su skor na skodu nez na uzitok, ale to je asi ne inu debatu.. 😒

wera.g
autor
7. mar 2012

@kukucg ja som to ani s poisťovňou pôvodne riešiť nechcela 🙂 ale super, že mi tu poradili za toho revízneho doktora, som zvedavá čo mi povie.. V poisťovni mi dajú výpis na počkanie? Fíha, to som ani nevedela, isto tam v piatok zbehnem, tak som zvedavá ako to dopadne celé.. Len potom by som rada varovala aj iné maminky, aby sa nenechali oklamať, teda uvidím ako to dopadne celé a dám potom aj meno doktorky aj názov lekárne..
Tak tak, no ja sa bojím nedať očkovať, keby sa niečo stalo, tak by som si to vyčítala, že som tomu mohla zabrániť.. ale ako píšeš, to je na inú debatu 😉

kukucg
7. mar 2012

@wera.g No neviem presne ako to s tymi vypismi je ale vsak oni ti povedia 😉 vsak nedavno v telke davali ze ludia co si ich dali spravit boli prekvapeny ze lekari si dali preplacat na nich take veci co im nikdy nerobili 😠 takze deje sa vselico, v kazdom pripade som zvedava ako vam to dopadne 😉
No a tym ockovanim, ja sa bojim dat ockovat, ale tak to je vec nazoru asi.. a mali sme aj rotavirusovu hnacku, aj sme boli na infuzky, no nic hrozne, dalo sa to prezit, nemenila by som za ockovanie 😅

halienka
7. mar 2012

@wera.g podľa mňa je podstatné zistiť si, či posiťovňa uhrádzala ten doplatok alebo nie...neviem, čo tým mysleli, ke´d ti povedali po telefóne, že oni s tým nič nemajú keďže je to už uhradené..Uhradené mysleli celé tebou? alebo že oni už uhradili ten doplatok? a tým pádom je jasné, že doktorka s lekárňou kšeftuje a máš si to riešiť s nimi? Toto je dôležité si zistiť. Ak poisťovňa neplatila nič, tak si lekáreň zapýtala logicky celú sumu, ako keby ti dala doktorka ten recept zo zaškrtnutým, že si to hradíš celé sama. Čiže by tam boli 2 pochybenia: 1) že ti to vydali bez receptu - ak je to len na lekársky predpis, čo osobne presne neviem. 2) Doktorkina buď lajdáckosť alebo neinformovanosť o tom, že tvoja poisťovňa časť vakcíny prepláca, keď ťa už na ňu dokázala nahovárať, tak by mala aspoň toto vedieť a informovať rodičov. Ak však doktorka kšeftuje s lekárňou, tak to nie je lajdáckosť ale zámer. Tak či tak by som si to s ňou vybavila a pri najbližšej príležitosti ju vymeň, takýto lekár, čo je buď lajdák alebo zámerne okráda predsa nebude dobrým lekárom pre tvoje dieťa nikdy. A či už je to tak alebo onak, aspoň v tvojom meste by som tej doktorke urobila parádnu "reklamu". 😝 Držím palce aby to dobre dopadlo. V poisťovni sa ešte spýtaj, ak ten doplatok lekárni neplatili, či ti ho preplatia ak im donesieš bloček o uhradení celej sumy. Veď keď máš na to nárok, či už to uhradia lekárni alebo priamo tebe, by im malo byť jedno.

sisaha
7. mar 2012

@wera.g držím ti palce, určite to rieš. Ja by som už doktorke asi neverila. Je smutne, ze ked si clovek dopredu nepozistuje, tak sa stale najdu takí, ktorí chcu na jeho nevedomosti ryžovať...

oskvarka
7. mar 2012

@wera.g takze poistovna tych 13,50 uz preplatila ..?.. existuje ten recept... to by ti poistovna mala vediet zistit...

oskvarka
7. mar 2012

este ma napadlo ze poistovna nemusi vediet o tom ci to preplatila ak nahodou vypise lekarka predpis na niekoho ineho :( ... samozrejme umyselne... ale mozno by vedelo pomoct to potvrdenie tvoje o zaplateni....teda blocik tam je aj casovi udaj o kupe takze by sa to v ich systeme urcite malo dat najst...

dana33
7. mar 2012

@wera.g ten ako pišeš vypis z poistovne existuje aj vo forme elektronickej faktury,aspon u nas v apolle to tak je,aktivovala som si el.fakturu,dostala som prihlasovacie meno a heslo a takto si možem kontrolovat čo a kedy za mna akykolvek lekar u ktoreho som bola liečena ,dostal zaplatene,ale piše sa to tušim v rozmedzi 2-3 mesiacov,čiže nieje to vypis aktualny zo včera napriklad,ale ajtak mam to a občas tam kuknem a zatial mi to sedi,a takto sa daju kontrolovat aj moje deti,ked sme u lekarov takže tak. 😉