Očkovanie 3-mesačného bábätka

muchacici
16. jan 2024

Dobrý večer priatelia 🙂

V piatok mi budú po prvýkrát očkovať moje maličké bábätko. Mám z toho trochu obavy.. Nikto to so mnou nijako extra neriešil, len vraveli, že dostane do obidvoch nožičiek. Na internete čítam, že radia tie dávky aj rozdeliť. Či čo si vy myslíte? Nemám to riešiť a dať to naraz ako je to zvykom? Alebo je tu niekto, kto dal tie dve vakcíny s časovým rozostupom?

Ďakujem za komentáre

ankare
16. jan 2024

@muchacici máš naštudované zloženie vakcín? Máš naštudované nežiaduce účinky? Daj na svoj materinský inštinkt a nepchaj to do maličkého a zdravého dieťatka. Veľa zdravia prajem!

anavixy
16. jan 2024

Nie, daj ich naraz. Je to prevenar 13 a infantix hexa. Podava sa bezne naraz, su to dve rozne latky, jedna do jedneho stehna, druha do druheho. Imunitna odpoved prebieha naraz, takze usetris sebe a hlavne babatku pripadnu horucku navyse. Vsetky potrebne informacie najdes na sprievodcaockovanim.sk

muchacici
autor
16. jan 2024

Áno, čítala som si o tom a názory sa trochu rôznia.. starší syn bol v zahraničí takto zaočkovaný, že dostal obe naraz, ale teraz čím viac čítam, tým viac mám obavy. Veľmi chcem, aby bola v pohode, zvládla to v zdraví, ale úprimne, bojím sa tých mojich hororových predstáv a scenárov..... 😖

7lenka11
16. jan 2024

Boli sme nedávno na 3. očkovaní s dcérou. Po každom očkovaní mala asi deň zvýšenú teplotu, inak nič. Cim viac čítaš, ty viac to vyvoláva strach.. Ak máš akekolvek otázky, rieš to priamo s doktorom a nie na diskusnom fóre. Na internete nájdeš milión názorov, rôznych stránok, často aj neoverené fakty. To je môj názor..

ada510
16. jan 2024

@muchacici obe deti zvládli obe naraz a v poriadku bez problému 🤷 ale áno my rodičia sa niekedy stresujeme viac ale zvládla si to aj ty ale ak to chces rozdeliť myslím že lekár ti vyhovie ...no zas mne bolo lepšie mať to naraz rýchlo za sebou ...

44janica44
16. jan 2024

Polož si otázku čo je lepšie- par dňová teplota ako vedľajší účinok ockovania alebo aby tvoje dieťatko dostalo nejakú chorobu proti ktorej sa ockuje?
Mojej starej mame zomreli prvé 2 deti na chorobu na ktorú sa dnes už ockuje - co by ona dala za to keby vtedy existovali vakcíny. - takto som sa na to pozrela aj ja pred prvým očkovaním svojho dieťaťa keď som si začala o tom citst diskusie ... - dcéra je ocko podľa schémy + ešte sme dali rotavirusy .
Každý liek, každá vakcína môže mať vedľajšie účinky...napr toto sú možné reakcie na obyčajný paralen ktorý si v pohode papkaju a dajú papkat svojim deťom aj zaryte antivaxerky.

mili2016
16. jan 2024

@muchacici my sme tiež minule absolvovali ale už druhé očkovanie. Pár dní bola mrzutá+ teplotu. Kúp si chladivé náplaste, čipky na teplotu aby si bola pripravená na všetko.

ada510
16. jan 2024

@ankare vy máte vyštudovanú lekársku fakultu alebo ste molekulárna biologička ?

44janica44
16. jan 2024

@ankare dala si niekedy svojmu dieťaťu nurofen sirup? Prečítala si si nežiaduce účinky,? Tipujem ze určite tvoje dieťa už nutofen sirup malo
Citácia z letáka"Lieky, ako je Nurofen pre deti Jahoda, môžu pôsobiť mierne zvýšenie rizika srdcového infarktu alebo mozgovú príhodu. "
Preboha preco si toto pchala do tela maličkého bábätka? Co tvoj materinský inštinkt?

a_andrejka4
16. jan 2024

Tieto spekulacie🤔 a ked začneš citat tie veci o MMR ockovani, ktore je cca na 15mesiacov to este sa nacitas zaujimavosti🤭 , maly bol akurat vcera na 3tej davke hexa a prevenar, normalne bez teploty ani neviem že mu nieco pichali, ani pri ockovani neplakal len pri druhej nozke zamrncal a okrem hrče na nohe tu behal ako kazdy iny den, vlastne čim menej citas tym lepsie 🙈normalne si daj dieta zaockovat a bud v klude, myslis ze dieta neciti tvoje pocity? Kupiš si naplaste na nozky a nieco na teplotu do vybavy keby nahodou trebalo znizit teplotu. Mimochodom prve 2 ockocania mal spojene este aj s rotarixom, cize 3 ockovacie latky v tele. Ja by som nič nerozdelovala a dala normalne naraz. Dieta s tym pobojuje alebo ani nebudes vediet ze ju ockovali 🙂 držim palce.

slovakboy
16. jan 2024

@muchacici neboj sa práve ten strach a zlé scenáre robia nepohodu aj tebe aj bábätku. Telo úplne inak prijme aj liek s vedľajšími účinkami ak ho psychika berie ako liek. Ak to dávajú naraz tak vedia prečo. Keď bábätko pobozkáš už ho očkuješ svojimi baktériami a vírusmi. Jeho imunitný systém sa vyylepšuje. Všetky tie vakcíny majú za úlohu len vyprovokovať imunitnú odpoveď a nie nakaziť. Prílišná sterilita nášho prostredia dokonca viac škodí ako prospieva. Mierne bruďošstvo je prospešné.

Ešte raz: nečítaj názory na internete a dôveruj vedcom. Ak sa ale nevieš zbaviť toho strachu, tak to očkovanie radšej odlož. Pretože tá nepohoda ublíži aj tebe aj bábätku. Keď bude silnejšie budeš mat menší strach. Proste sibza Tennessee viac toho naštuduj a pohovor s ludmi, ktorí ťa ukludnia a vysvetlia to možno laicky ale zrozumiteľne.

muchacici
autor
17. jan 2024

Ďakujem vám veľmi pekne, žienky ❤️
@slovakboy Ďakujem 🤗

zdenkak87
17. jan 2024

@muchacici pri prvom som tiez tak stresovala, nacitala plno veci a rozmyslala nad rozdelenim. Nakoniec som to dala naraz aj s rotavirusmi k tomu, nech to mame rychlo za sebou. Okrem kusok zacervenaneho miesta vpichu nemal absolutne ziadnu reakciu. Dnes idem na ockovanie s mladsou a davam to tak isto- vsetko naraz.

evka_28
17. jan 2024

@muchacici My mame super detsku doktorku, ockovanie nam o 2 mesiace odlozila, lebo maly mal problemy s travenim a vakciny rozdelila. Je to logicke - ked das 2 naraz, je to jednorazovo vacsia zataz na imunitu a teda aj reakcia moze byt horsia, ako v pripade, ked sa davky rozdelia (a rozostup aspon mesiac). A kazde dieta je rozne, ma rozne dozretu imunitu a teda aj reakciu. Taky odveci priklad 🙂 Co by si mala radsej crevnu chripku a anginu naraz (nech si to odbijes naraz, ale imunuta dostane riadne zabrat pri dvojchorobe), alebo crevnu chripku, doliecit sa mesiac a potom anginu?

kika193
17. jan 2024

daj obe naraz, bude pokoj 🙂 jedna vakcina zaujme mozno 0,3% imunitneho systemu, takze to nie je ziadna obrovska naloz, alo by sa mohlo zdat.

moj syn ma vsetky ockovania okrem tbc (nimenrix, bexsero, rotavirus, kliestovka, chripka kazdy rok, varivax...) a vsetky zvladol skvelo, pokial mozem posudit, mu nic nebolo, len po bexsere mal miesto opuchnute a bolela ho par dni nozka (prvu davku dostal asi ako 7mesacny)
Vakciny su uzasny vynalez a presne ako pisali vyssie, co by za ne dali zeny pred 1950! kolko deti by prezilo, kolko hluchonemych deti by sa nenarodilo...