Mala absolvovala zatial vsetky povinne ockovanie ale z tohoto mam taky nejaky vnutorny strach, fakt nemam z toho dobry pocit...pri ziadnom ockovani som to tak necitila :(. A chcela by som toto ockovanie odmietnut, ze ci to mozem urobit alebo aspon oddialit ked bude mala vacsia...dakujem
my sme MMR odmietli, zatial sa nič nedeje.
aj my sme odmietli, pred rokom a nič sa nedeje, chválabohu. 🙂
...tento link poznáš?
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/
...tu sa dočítaš viacej 🙂
Aj ja mam z toho dilemu 😝
Samozrejme môžeš odmietnuť akékoľvek očkovanie. Možno Ti budú chcieť dať pokutu, ale to závisí od toho, pod ktorý RÚVZ spadá Tvoja detská lekárka. Keď tak napíš do IP, kde sídli a možno budem vedieť niečo viac. Je to tak, že iný kraj, iný mrav.
Ahoj mozes odmietnut MMR 🙂
Ja som dala oboch zaockovat a prvy nemal nic,ani teplotu a ani vyrazku.
Ale druhy syn po 9 dnech zacal mat horucky a po dvoch dnoch sa tak vyhadzal (osypky) sme maly
Ale vsetko zvladol na jednotku ziaden plac,a aj pekne papkal.kazde dieta to zvlada inac... Ale tretieho nedam zaockovat.
@ajca123 nás doktorka aj varovala, že ešte aj po dvoch týždňoch (tuším) od mmr sa môže vyhádzať a dostať akoby osýpky, že to je prirodzená reakcia, ale nie je to infekčné ani to netreba liečiť, že to má rýchly priebeh.. našťastie sme ale nedostali, ani pri jednom dieťati.. to kvôli tomu už tretieho nechceš dať očkovať?
@luckamorka všeobecne treti syn ma zlu imunitu a je alergig. a preto som si vse prestudovala a neodporuca sa ockovat
Podĺa zákona o zdravotnej starostlivosti 576/2004 môžeš navrhovaný výkon odmietnuť, to sa týka aj očkovania. Ak sa rozhodneš odmietnuť:
Zákon 576/2004 Z.z.
§ 11 Práva a povinnosti osôb pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti
odsek 8 Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti má každý právo za podmienok ustanovených týmto zákonom na
písmeno d) odmietnutie poskytnutia zdravotnej starostlivosti okrem prípadov, v ktorých podľa tohto zákona možno poskytnúť zdravotnú starostlivosť bez informovaného súhlasu (§ 6 ods. 8),
Poznámka: na očkovanie sa vzťahuje povinnosť informovaného súhlasu
Podľa zmienky o § 6 odsek (8): Informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade
a) neodkladnej starostlivosti, ak nemožno včas získať informovaný súhlas, ale ho možno predpokladať,
b) ochranného liečenia uloženého súdom podľa osobitného predpisu, 6)
c) ústavnej starostlivosti, ak ide o osobu, ktorá
1. šíri prenosnú chorobu, ktorá závažným spôsobom ohrozuje jej okolie, alebo
2. v dôsledku duševnej choroby, alebo s príznakmi duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie, alebo ak hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu.
Toľko ku Tvojim právam. Máš plné právo odmietnuť očkovanie. Lebo odmietnutie očkovania, neznamená šírenie prenosnej choroby (to by ste ju najprv museli mať)
Keďže v súčasnosti existuje ale vyhláška o očkovaní ktorá protirečí tomu zákonu (a nikoho zo štátnej exekutívy to zjavne nezaujíma) v prípade nesúhlasu musíš i rátať s možnosťou, že Ťa bude chcieť buď lekár alebo ÚVZ šikanovať a poťahovať po priestupkových konaniach. Iní partizáni už tu sú ktorí bojovali a pokutu nedostali, i tí ktorí bojovali a pokutu dostali a idú sa súdiť (a veríme že uspejú)...takže rady treba hľadať u nich, na stránkach, kde je to hlavná téma.