Mamicky, mam taku otazocku, ci ste sa nahodou nedostali k informacii, ze starsi surodenec moze nakazit mladsieho /babatko ktore este neprislo do kontaktu so ziadnymi vakcinami ani chorobami/, kedze sa jedna o zivu vakcinu. Mam na mysli tie prve 2 t po ockovani, kedy sa prejavuju reakcie a dieta v sebe nosi zive virusy.
Prosim nerieste, ci ockovat a ci nie, chcem len odpoved na tuto otazku. Vdaka.
Ako tu bolo povedané, aj z vlastnej skúsenosti, infekcny bude súrodenec, ak by prepukla po tom ockovani niektora z tých chorôb.
no napriklad ja viem ze ak je matka tehotna tak neockuju jej dieta s MMR ... prave kvoli tomuto ... moj dostal rubeolu po tomto ockovani .. ale nikto iny to nedostal .. len on .. samy doktori neverili na kramaroch ... ze to ma ale teda robili protilatky a potvrdili ze to je rubeola.. inak to je v pohode choroba ...
@iwesska Ja som zistovala u mojej doktorky presne toto a povedala, ze nemoze nakazit nikoho. Jemu sa mozu vyhadzat nejake vyrazky, ktore su sprievodnym javom ockovania, ale nejedna sa o chorobu. Je to len reakcia organizmu. Aby bolo jasne - ja len reprodukujem vyrok lekarky - nepisem svoj nazor🙂
@hanaja No ako baby pisu vyssie, tak tiez mi pride viac logicke to, ze ked v sebe nosi oslabeny virus, tak logicky infekcne moze byt. Neviem ci to tie lekarky myslia vazne, alebo len zatajuju fakty. To je ako ked sa niekto ockuje proti chripke a nasledne na to ju dostane - tak tiez moze nakazit dalsieho. Chapem ze to bolo vyjadrenie tvojej lekarky ale nechapem jeho podstate 🙂
@maznacik007 No, tak toto spomeniem doktorke. Tiez si myslim ze ak dieta ma v sebe zarodky nejakeho virusu tak moze prepuknut, nikto nemoze zarucit, ze toto konkretne dieta to nedostane.
@sisaha ved rec bola o tom, ze ak dieta po MMR ockovani dostane jednu z tych chorob, vyvolanu vakcinou. Cize ak dieta po MMR ockovani dostane osypky (ako napr. ja ked som bola mala), tak moze niekoho z okolia nakazit. Ak nedostane, tak nenakazi, samozrejme. Ale ja som reagovala na tie hovienka, ze osypky, mumps a rubeola sa hovienkami neprenasaju, ale rotavirusy a MMR vakcina nie je na rotavirusy.
@iwesska
@maznacik007 Ked mala byt dcerka ockovana MMR, pediatricka sa ma presne pytala, ci nie som tehotna... Takze riziko tam asi naozaj je..
samozrejme ockovane dieta par dni moze nakazit nezaockovane dieta. treba si pozriet odborne clanky. O tom ludia ani nevedia ani lekari sa nestresuju, ale boja sa ze nezaockovane deti (ktore nemaju ziaden virus v sebe) nakazia zaockovane.
ja som citala v pribalovom letaku od Pfitzeru podotykam ze o ockovani - taky ten co je v cakarni u doktorky..a v brozure pisali, ze aj zaockovane dieta moze byt nosicom choroby na ktoru je ockovane
a nebolo to myslene ked unho choroba prepukne...kazdopadne to ze ked uz ochorie tak jasnacka ze je nakazlivy..a jasnacka ze aj ockovane dieta moze dostat chorbu na ktoruje ockovane..tu ziadne zaruky nie su..
Ja som sa na toto pytala lekarky pri MMR. A odpoved, je ze nie, dieta po zaockovani (ani par dni po nom ked moze mat reakciu) nesiri do okolia virusy. Pri rotavirusovej vakcine je pisane aj v pribalovom letaku, ze matka si ma po kazdej vymene plienky cca po tyzdni od zaockovania poriadne umyvat ruky, lebo od asi 5-teho dna sa zacinaju virusy vylucovat stolicou dietatka...
očkované dieťatko je preto očkovaní im tj do svalu ,preto lebo sa vlastne vynecháva prirodzená cesta nákazy ,tj perorálne kedy dochádza k osídleniu hor dých ciest a šíreniu infekcie do svojho okolia kvapôčkovou infekciu ,tot sa deje pri prirodzenom ochorení ,pri očku sa táto prirodzená cesta vynecháva ,oslabený antigén je vychytaný imunitou vo svale a to ,že sa to stane vo svale zamedzí sa šíreniu krvnou cestou do org.jedinca a aj keď sa niečo dostane ,nedeje sa spätná cesta cez pľúca a osídlenie hor .dých ciest a možnosť šírenia inf....pľúca nie sú vylučovací orgán .......a lekári mali určite anatómiu ,takže to určite ovládajú...
a ešte k tým rotavírom ,tam je prenos pri normálnej ceste fekálno orálny prenos ,,tj ako tu niekto písal ak si po očistení stolice neumyje postih ruky a podá tými rukami napr.rožtek dieťaťu a to ho puskou spapá ,nejde o prenos kvap,inf.tj z osídlenia hor ,.dých ciesť ,ale osídlenia trác traktu a prenos špinavými rukami do pusy a keďže očko sa deje podaním per os oslabeného vírusu tak sa jeho vylučovanie samozrejme deje ako prirodzene tj fekálnou cestou ...ak si mamička umýva ruky nemá sa čo stať plus ide tiež o oslabená vírus ,takže šanca nakazenie od očko drobce je minimálna...
@aristka Nikdy nebol zaznamenaný prenos na iného človeka z čerstvo zaočkovaného človeka, čo sa mmr očkovania týka. Inak, že tu nikomu nedôjde čudné, že sa očkuje už desaťročia a výsledok je že tu choroby nie sú. Ved keby zaočkovaní mohli nakaziť po zaočkovaní tak by sa tu tie choroby predsa museli vyskytovať. Posledné ochorenie na osypky bolo na Slovensku v roku 1998. Pred zavedením očkovania bolo napr. v roku 1970 180,000 prípadov rubeoly. A k jej poklesu došlo až po roku 1987 po zavedení očkovania 2 ročných detí.
@adsumus ale prosim ta, nepis nieco co sa domnievas. Net je plny odbornych info o pripadoch, kde sa ludia nakazili od cerstvo zaockovaneho cloveka zivym vyrusom. Napr. 7-8% zaockvanych ludi proti ovcim kiahnam ich dostane hned po zaockovani v mensej miere a prave ti ludia su nosicmi ktory ten virus mozu preniest na niekoho kto ma slaby imunitny system
@tova MMR vakcína sa nešíri na ostatných, kiahnová sa môže velmi, velmi, velmi zriedkavo preniesť, ale len ked dojdeš do rpiameho kontaktu s vyrážkou rotavirova tiež. Ak máš nejaký prípad, že sa niekto ktokolvek nakazil od čerstvo zaočkovaného dieťaťa po mmr ako ty tvrdíš, že je toho plný net sem s tým, som zvedavá.
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... očkovanie proti ovčím kiahňam ,ak príde veľmi zriedkavo k vysypu po očku nákaza je možná a je to dané pľuzgierovou vyrážkou ,ktorá je typická pre kiahne ,ale vzdušná nákaza nie je možná ,keďže očkom sa obchádza prirodzená cesta nákazy tj ak po očku nepríde k výsevu ,očkovaný chorobu neroznáša ani vyrážkou ,ktorú nemá a ani vzdušnou cestou ,keďže je vynechaná prirodzená cesta nákazy .......je veľký omyl na základe jedného očka posudzovať zvyšné očka ,každé očko a každá choroba má svoje špecifiká a nemožno ich zrovnávať.....plus v článku je napísané komu je očko odporúčané ...
inak vzdušná nákaza je tu myslená ,že postih.nerozširuje chorobu kvapôčkovou infekciou do svojho okolia ,tak ako sa to deje pri prirodzenej inf. asi 2 dni pred výsevom tj v inkub dobe....
Je to len teoreticka uvaha ,a len u zivych vakcin..mnoho mamiciek sa tak domnieva na zaklade vedlajsich ucinkov, najcastejsie po MMR:ich dieta dostane napriklad vysev podobny osypkam ale to neznamena,ze ma osypky.tu je vysvetlenie:
After six to ten days, the measles vaccine may cause a fever, a measles-like rash, and loss of appetite.
Po 6-10 dnoch osypkova vakcina moze sposobit horucku a vysyp podobny osypkam a stratu chuti do jedla.
Three to four weeks after the injection, the mumps vaccine may cause mumps-like symptoms in some children (fever and swollen glands).
3-4 tyzdne po injekcii ,mumpsova vakcina moze sposobit sympotmy podobne mumpsu u niektorych deti((horucka a zvacsene uzliny)
The rubella vaccine may cause a brief rash and possibly a slightly raised temperature, most commonly around 12 to 14 days after the injection. A rash may also occur up to six weeks later but this is very rare.
Rubeolova vakcina moze sposobit kratkotrvajuci vysev ,mierne zvysenu teplotu ,najcastejsie okolo 12-.14. dna po injekcii.Vysev sa moze objavit az do 6.tyzdna,ale toto je velmi vzacne..
pozor, zive vakciny maju vzdy za sebou nazov Atenuovane=oslabene,su avirulentne,maju nizsku virulenciu-laicky ,sa virus tak, akoby ste dostali akykolvek iny virus dostava do bunky(pre kazdu skupinu virusov,tie svoje speciificke) a tam sa pomnozuje ovela pomalsie,slabsie ako normalna nakaza, a takto je stopnuty normalnou imunitou.. len pri tazkych imunodefintoch si nevie imunitny system poradit s oslabenou vakcinou..preto je napr.imunodeficit KI pri ockovani zivymi vakcinami..vyrobcovia neodporucaju takychto pac.ockovat,kedze chybaju klinicke data o moznom prenose ochorenia..
cize, samotne ockovanie zivou vakcinou napr.MMR chorobu nesposobuje u ockovaneho jedinca,tym padom,nie je nakazlive na ineho.,avsak,ako som pisala, u ockovaneho moze sposobit podobne priznaky..ide vsak o pseudoochorenie,ta nie je nakazliva.
druha vec je,ze virusy zo zivych vakcin sa mozu vylucovat isty cas po ockovani,napr rotavitus stolicou s najvyssou hladinou po 7.dni,.rubeolova zlozka do materskeho mlieka(avsak ochorenie sa nezaznamenalo atd.. )lenze ,opat,kedze su "avirulentne", nesposobia za normalnych okolnosti ochorenie,ale tzv pasivnu imunizaciu..
,
@iwesska príspevok je už veľmi starý ale možno niekomu pomôžem mojou skúsenosťou. Dostala som čierny kašeľ, cca týždeň-dva- (už si presne nepamätám) po zaočkovani syna touto vakcínou, doktorka neverila, ale urobili rontgen pľúc aj krvné vyšetrenia.. takže nakaziť sa môže asi hocikto.. no neviem ako je to s vakcínou mmr, ale môže sa stať niečo podobné aj pri nej aj keď ide o iné ochorenia
Moze sa stat, ze ockovanemu dietatu prepukne jedna z ockovanych chorob z MMRky a v tom pripade moze byt aj nakazlive.