Môže očkované dieťa nakaziť kiahňami tých, ktorí kiahne ešte nemali?

31. aug 2023

Dobry vecer. Mamy, ktore ste dali ockovat dieta proti kiahnam a mali ste v domacnosti niekoho, kto este kiahne nemal, zamyslali ste sa nad tym, ci ockovane dieta moze nakazit tych, co este kiahne nemali?

deedol
31. aug 2023

ano, zamyslali, preto sme sa s mojou tehotnou sestrou, ktora ich este nemala, v tom case nestretavali. (je to aj v pribalovom letaku)

anjelicek26
1. sep 2023

Po ockovani moze mat dieta neinfekcny vysyp ( u nas sa to picha ako 4 vakcina s rubeolou mumpsom a osypkami)... moji nemali nic a nad tymto som sa Fakt nezamyslala... Zaockovat som sa dala Rok Po malej.

sapetka
1. sep 2023

Moja je ockovana spoku s mmr dostala a ja som kiahne nemala.. alw nezamyslela som sa nadtym

lily246
1. sep 2023

@anjelicek26 výsyp po očkovaní je infekčný, upozorňujú na to aj pediatri, prosím, nepúšťaj tu takéto mylné info, keď ide o zdravie

anjelicek26
1. sep 2023

@lily246 hovorim to, co mi hovorila pediatricka... vysyp nebyva infekcny, za tych 15 rokov praxe mala s vysypom len par deti a nikdy nenakazil nikoho ineho... ani tu na konovi roky rokuce taky pripad nebol... ano nie je to "ultimativna vzorka", ale ja sa drzim mojej lekarky a jej skusenosti, preto k nej chodim, tu na Slovensku sa zrovna plosne na kiahne neockuje (tu v DE ano)... ani jedno moje dieta vysyp nemalo, s kiahnami boli v priamom kontakte a nedostali ich, ja som rada, ze je to takto...

lily246
1. sep 2023

@anjelicek26 ako vie, že nenakazili inú osobu? Veď pediatrička netuší, s kým boli očkovaní pacienti potom v kontakte a či to tie osoby potom mali. Ako vieš, že tu na MK nebol taký prípad? A presne súhlasím, tvoja výpoveď ako jednej jedinej osoby oproti otestovanej medicínskej štúdii na veľkostne výpovednej vzorke je nič. Lenže čítajú to tu aj jednoduchšie ženy, čo si to neuvedomia a prekvapuje ma tvoja nezodpovednosť vypustiť veselo do éteru zdravotnícku info na základe iba vlastnej skúsenosti, hlavne ak všeobecné odporúčanie pediatrov je úplný opak.

anjelicek26
1. sep 2023

@lily246 tak na takomto fore sa pyta presne na toto... osobnu skusenost..

lily246
1. sep 2023

@anjelicek26 potom to tak aj formuluj a nepíš to ako fakt, lebo ty si napísala "Po ockovani moze mat dieta neinfekcny vysyp", čo nie je podané ako tvoja skúsenosť ale ako fakt, hoci ide o nepravdivú informáciu. Potom si už písala o svojich deťoch, čo je úplne v poriadku.

sapetka
1. sep 2023

@anjelicek26 suhlasim. Vysyp nie je infekcny

autor
1. sep 2023

Lebo rozmyslam ako to spravit, ked muz este kiahne nemal. Chce sa dat tiez zaockovat. Ale nechcem, aby dieta chytilo kiahne od ockovaneho muza, ani naopak. Rozmyslam, ze kedze deti prekonavaju kiahne jednoduchsie ako dospeli, ze asi by sa mal dat skor zaockovat muz a potom dieta. Aj ked mi to narusi planovane nepovinne ockovania u dietata.

autor
1. sep 2023

Na pribalovom letaku k vakcine pisu, ze len pre osoby so znizenou imunitou, by mohla byt zaockovana osoba infekcna, ale ja som paranoidna.

anjelicek26
1. sep 2023

Tak ked pre dobry pocit potrebujes muz a potom dieta, alebo dat oboch naraz... pre muza v jeho veku su kiahne vacsie riziko, ako pre dieta.

deedol
1. sep 2023

ja by som dala naraz, je tam ciastocna ochrana tusim uz po prvej davke. prestuduj letak na adc 🙂

lily246
1. sep 2023

@sapetka to je jedno či ty súhlasíš alebo nie, keď zdravotnícki odborníci hovoria inak, nie?
Keďže sa jedná o vakcíny so živými oslabenými vírusmi, je možné, ale len veľmi vzácne, že sa po očkovaní vírus ovčích kiahní prenesie na ďalšieho človeka. To sa môže stať len v prípade, že u očkovanej osoby dôjde k výsypu pupienkov, ktoré sa podobajú ovčím kiahňam. Je preto žiaduce, aby sa títo ľudia nestýkali s tehotnými ženami a s ľuďmi, ktorí trpia nejakou formou imunodeficitu, kým táto vyrážka úplne nezmizne.

lily246
1. sep 2023

Autorka, je to možné, ale len vzácne. Na tých pár dní ich nevieš od seba nejako oddeliť, napr. dať strážiť dieťa niekomu, kto to prekonal?

autor
1. sep 2023

@lily246 myslis na par dni, kym sa neukaze ci muz bude mat vyrazky? Ak by sa vyhadzal, tak by to nemalo byt neskor ako kolko dni?

lily246
1. sep 2023

Tam je presný interval od-do po očkovaní, kedy sa môže objaviť vyrážka a prípadná infekčnosť, ten si už nepamätám ale pediatrička ti to určite upresní.

autor
1. sep 2023

@lily246 dakujem

sapetka
1. sep 2023

@lily246 nie ze ja si myslim. Mne ped po ockovani povedala ze mala moze dostat vysyp ktory ale nue je infekcny. Takze mna tu nemusis presviedcat o svojich nazoroch. Ja svojej ped doverujem

lily246
1. sep 2023

@sapetka to nie je môj názor, ale informácie z príbalového letáku vakcíny. Názor a fakt sú 2 rozdielne veci.

sapetka
1. sep 2023

@lily246 no ved preto vravim to co vravi ped a predpokladam ze vie co hovori😉