Meningitída - očkovanie

majka11051990
6. aug 2017

ahoj mamičky, chcem sa vás opýtať či ste dávali vaše detičky očkovať proti meningitíde. Táto choroba je pre mna velkým strašiakom a uvažujem nad očkovanim dcerky. Dcerka ma 18mesiacov. Ak ste dávali vaše ratolesti očkovať, v akom veku ej to možné a proti ktorým typom meningitídy ste dávali? A neviete náhodou či je na SK dostupná aj vakcína proti typu B? Za odpovede ďakujem

mishelita
6. aug 2017

My zijeme v zahranici a obe deti su ockovane proti meningokokom skupiny B aj C. Ale su rozne vakciny od rozneho veku. Treba sa opytat lekara. Nasi dostali prvu davku v 4roch mesiacoch a druhu o mesiac. Tretia je po roku

majka11051990
autor
6. aug 2017

@mishelita dakujem za odpoved, opýtam sa na to pediatričky. Prosim ta ockovali vas aj na TBC? mame ist s malou v septembri a mam trosku obavy ci dat alebo nie.

belllinka
7. aug 2017

@majka11051990 najprv si nastuduj, preco bolo ockovanie proti TBC zrusene, potom budes aj sama vediet, ci dat, ci nie.

najk
7. aug 2017

Vakcina proti men.B sa vola Bexsero a v Sr dostupna nie je. My sme ju kupili v Cr a dala som syna zaockovat v necelych 2 rokoch. Este nas caka preockovanie poslednou davkou o rok. Cena jednej vakciny je 3tis kc.

marinka70
7. aug 2017

@majka11051990 ahoj som na tom rovnako, maly ma 17m a uz dlhsie rozmyslam o ockovani proti meningo. Rozpravala som sa o tom aj s pediatrickou tak na sr je dostupna vakcina nimenrix ta je proti typom c a este nejakym. Na sr sa ale vraj vyskytuje jlavne typ B, ockovacia latka proti B - bexsero je dostupna najblizsie v cr. Tiez mam velku dilemu ci to dat ci nie...ta nimenrix sa zas oplati ked chce clovek cestovat ale sama neviem. Minuly tyzden sme boli ockovat mmr a teraz mi dr povedala ze ak chce tie meningo ze sa mam rozhodnut, tiez zvazujem aj tuberkulozu. Jednej znamej kamoska si dala zaockovat dieta nimenrixom aj bexsero vtedy je to najvacsia istota...

majka11051990
autor
7. aug 2017

@marinka70 no my sme na TBC objednané na september. Chcem dať malú na to hlavne kvôli tomu že žijeme v dedine ktorá patrí medzi rizikové oblasti (50% rómovia). A po zaockovani TBC som chcela dať tú meningitídu, ale ako tak čítam tak asi pojdem do ČR kúpiť vakcínu keďže kmeň B je u nás najrozšírenejši. Dala by som tou čo je dostupná u nás plus tu z CR

majka11051990
autor
7. aug 2017

@najk a náhodou proti TBC ste nedávali alebo nerozmýšľala o Tom? Chcem dcérku dať lebo žijeme v obci ktorá patrí k rizikovej oblasti no čítala som dosť negatívne ohlasy na to

tenerifka
7. aug 2017

@majka11051990 u nas v Spain je v ramci ockovacieho kalendara mening.C, dcera bola zaockovana este ako babetko a teraz v 14-tich preockovanie
Este rozmyslam nad B-ckom(to si ale musime hradit sami), doktorka mi povedala, ze tu u nas sa najviac vyskytuje C-cko....no uvidim

najk
7. aug 2017

@majka11051990 TBC som zatial neuvazovala. Ma uz dost nepovinnych - rotavirusy, kliestova encefalitida a teraz tieto meningokoky B. Skor zvazujem este Nimenrix proti dalsim typom meningokokov. Ta sa dava myslim iba jedna davka. A potom uvazujem nad zltackou A. Ale chcem teraz nejaku dobu pockat, lebo mi pride, ze v poslednej dobe sme toho do neho napichali dost. Buduci mesiac ho este caka preockovanie proti kliest. encef. TBC som zatial neuvazovala, lebo prave nezijem v rizikovej oblasti. Aj ked je tu uz dost cudzincov - Srbov a Rumunov a to tiez clovek nikdy nevie, co si so sebou prinesu. .

marinka70
7. aug 2017

@najk a to ockovanie co ste davali proti meningokokom ...nemali ste dake neziaduce ucinky...myslim aj horucka alebo tak. Dakujem

nivea777
7. aug 2017

@najk ahoj a ako ste sa dostali k Bexsero?? Dr vam dala recept na svk a vybrali ste v čr alebo je to volnopredajne?

luliu
7. aug 2017

@najk aj mňa by to zaujimalo

najk
7. aug 2017

@marinka70 Po prvej vakcine mal vecer zvysenu teplotu, myslim okolo 38, dala som pre istotu cipok, lebo som sa bala, aby v noci nevystupila prilis vysoko. Rano uz bolo vsetko ok. Po druhej vakcine ho dva dni bolela noha, kde bol zaockovany a krival, teplotu mal iba mierne zvysenu - nieco nad 37. Ale tri dni po ockovani ochorel. Nepovazujem to uz za vedlajsi ucinok ockovania. Skor si myslim, ze ako mal oslabenu imunitu a telo bojovalo s virusom z vakciny, tak niekde nieco chytil. Mozno priamo v nemocnici, ked sme isli ockovat. Takze skoncil na antibiotikach

najk
7. aug 2017

@nivea777 Nas postup bol taky, ze som si zavolala do lekarne v CR (byvam hned pri hraniciach, takze najblizsiu cesku lekaren mam 18 km), objednala som si dve vakciny, dohodla som sa s lekarnickou kedy si pre ne pridem s receptami (ona ich musela objednat. Nedrzia taketo vakciny u seba) Potom som si bola vyzdvihnut recepty u nasej lekarky a isla som si s nim vakciny vyzdvihnut. Jednu sme priamo zaockovali a druhu nam nechala u seba v chladnicke. Myslim, ze medzi nimi boli dva mesiace rozostup. Urcite to nie je volne predajne. Ale v CR respektuju slovenske recepty..

majka11051990
autor
8. aug 2017

Dnes som volala našej pediatricke a bavila sa s ňou o očkovaní meningitídy. Povedala že ona mi malú tou českou vakcínou nezaockuje keď u nás nie je registrovaná. Že ona si to na triko nezoberie.

najk
8. aug 2017

@majka11051990 Skoda, lebo prave typ B sa tu vyskytuje najcastejsie. Podla mna je ale len otazkou casu, kym tuto vakcinu zaregistruju aj v SR.

majka11051990
autor
8. aug 2017

@najk dúfam že to buď čoskoro. Neviete ako dlho je už k dispozícii v ČR?

najk
8. aug 2017

Myslim, ze od 2014

veve39
8. aug 2017

@majka11051990 vakcina Bexsero ma registraciu EU, co je platna registracia aj pre SR....len nie je v SR kategorizovana, co je obchodny aspekt (kedze nie je zaradena v scheme povinneho ocovania, vyrobcovi sa nemusi "vyplatit" mat ju distribuoavanu aj v SR)..v SR je moznost dat dieta aj dospeleho zaockovat v Bratislave aj Bexserom - tu http://www.inocem.sk/sluzby-odporuceneockovania... /mozno aj inde, toto zariadenie mam overene/

najk
8. aug 2017

@majka11051990 Na druhej strane tu lekarku chapem, predsa len keby sa nieco stalo, tak je zodpovedna ona. Nasa lekarka si najprv nieco o tej vakcine pozrela na nete a az potom nam ju predpisala..
Ja som najprv myslela, ze to budeme riesit tak, ze pojdeme syna dat zaockovat priamo do CR. Su tam ockovacie centra, kde sa clovek moze objednat a zaockuju ho proti comu chce.. Ja som sa v taktomto ockovacom centre v Brne davala zaockovat proti ovcim kiahnam. Ale teraz som blizsie nezistovala, ci by to tak slo, ked uz tam nebyvame a nemame tam zdravotne poistenie. Ale spoliehala som na to, ze ked si to clovek vsetko plati, tak by to nemal byt problem.

https://www.ockovacicentrum.cz/cz

My sami aj s manzelom zvazujeme toto ockovanie. Mojej kamoske zomrel bratranec prave na meningitidu. Mal 40 rokov. Len je to dost velka suma, tak sa do toho nejako nehrnieme :(

marinka70
9. aug 2017

@najk to sa cudujem tvojej dr...ja ked som o tom mojej povedala a som sa jej pytala aj na rizika prave kvoli tomu ze neni dostupna na sr....tak mi povedala ze sr je v tomto pozadu...ale ze ked je registrovana v britanii a cesku mi povedala ze sa nemusim bat ze to su dost vyspele krajiny...teda su pred sr

najk
9. aug 2017

@marinka70 Nechapem prispevok. Preco sa cudujes mojej dr? Ved som napisala, ze nam vakcinu predpisala a aj ju zaockovala. Nemala s tym problem.. Lekarka autorky povodneho prispevku odmieta touto vakcinou zaockovat

marinka70
10. aug 2017

@najk prepac pomylila som si nick...bolo to smerovane autorke... 😉