Mám dať zaočkovať dieťa MMR vakcínou?

2. mar 2023

Ahojte, prosím o radu. Máme ísť na očkovanie MMR vakcínou, malá má 22 mesiacov. Očkovanie malo byt v 15 M, ale stále niečo bolo, prečo sa to odkladalo. Už som malú objednala no teraz začala dosť kýchať a začalo jej slziť oko. Ale sople žiadne, len kýcha. Mám ju dať zaočkovať alebo to znovu odložiť? Mne je už trápne aj pred lekárkou.
A čo v prípade keby ste vy, matky choré (nejaké sople, kašeľ), alebo otec dieťaťa pripadne súrodenec… dali by ste v tomto prípade očkovať?

Ďakujem ta rady

rk123
2. mar 2023

ak je chory hocikto v domacnosti nedala by som.
ale ci je kychanie a slzenie oka znakom choroby, to neviem posudit 😀

mimi3008
2. mar 2023

Sla by som k lekarkektora pred podanim ockovacej latky dieta riadne vysetri a zvazi, co je vo veci

hipuska
2. mar 2023

Ja by som nedala a ani som nikdy nedávala v čase december - apríl, kedy je zvýšená chorobnosť. A vždy som dala na svoj pocit. Tiež som raz tak mala..dr očkovanie odporučila ale nedala som. Dieťa malo do vecera horúčku.

autor
2. mar 2023

@rk123 no ja súdim podľa toho, že keď mala 4 mesiace tak bola na čistení kanálikov a tam mi vraveli že jej oči ešte môžu slziť skrz začínajúcej nadchy 😊

autor
2. mar 2023

@mimi3008 naša dieťa ani nevysetri

angel993
2. mar 2023

My odkladáme MMR už dlhšie, presne kvôli chorobám. Ja odmietam dať očkovať choré dieťa. A nech si doktorka myslí čo chce. Našťastie rešpektuje moje rozhodnutie. Naposledy mu len trochu slzilo oko, tak som nedala, lebo som mala pocit že začína byť chorý a do týždňa sme skončili v nemocnici. Čiže ak máš čo len trochu pochybnosti určite nedávaj. Ja to plánujem posunúť na leto, kedy budeme všetci doma, aj tých chorôb by malo byť menej.

matkahelka
2. mar 2023

pediatricka sa ma vzdy najprv opytala, ci sme doma vsetci zdravi. pretoze aj ked je dieta navonok ok, ak je doma niekto chory, virus uz moze mat v sebe. a v ziadnom pripade sa neockuje, ak dieta nie je uplne fit.
ak s pediatrickou a jej pristupom nie si spokojna, preco ju nevymenis?

ludinka
2. mar 2023

Daj zaockovat iba zdrave dieta

54tinka54
2. mar 2023

Ako že vaša dr dieťa ani nevyšetrí pred podaním vakcíny? To je predsa jej povinnosť, zhodnotiť zdravotný stav dieťaťa a na základe toho rozhodnúť. K takej dr čo zanedbáva základné veci by som nechodila..
Naša dr vždy keď sme prišli na očkovanie sa ma opýtala či sme všetci doma zdraví (ak nie, tak by neočkovala) a vždy ešte syna popočúvala, pozrela do hrdla, prehmatala bruško, pozrela pokožku…
Ak sa ti niečo nezdá, tak to prelož. Dieťa sa má očkovať zdravé.

selest
2. mar 2023

Odkladali sme kym maly nebol zdravy..

deedol
2. mar 2023

odloz, nema ti co byt trapne. teraz je vela chorob vsade, tak pre istotu. tiez sme odkladali, dr to brala uplne v pohode.

mikadooo
2. mar 2023

Ahoj, ja som dcére takto veľmi dlho posúvala očkovanie, stále keď sme mali mať termín, nebola úplne fit. Presne proste ako začala jeseň, tak stále niečo bolo (bola aj zdravá, ale my sme museli prísť na presný termín, nie len tak hala bala, zato, že bola zrovna chvíľku zdravá 🤷). Doktorka s tým posúvaním bola úplne v pohode, vôbec to neriešila. Napokon pred letom sa termín podaril a dostala to mmr ako úplne zdravá. Nič sa neboj, zavolaj doktorke a povedz, že zas nie je fit. Neboj sa, doktorka tam má milión detí, niektoré z tých mamín sú na tom úplne rovnako ako ty, nebudeš určite jediná a dr to z praxe určite pozná.

jazula
2. mar 2023

Som v rovnakej situácii (dcerka o dva týždne 22m a stále nemá MMR, len pomyslím na očkovanie a ochorie 🤦‍♀️). Nedám očkovať, kým nebude úplne zdravá. Aj doktorka mi hovorí, že dieťa musí byť aspoň týždeň úplne zdravé a pri každom očkovaní doteraz sa ma vždy pýtala, či sme doma všetci zdraví.

nelca0510
2. mar 2023

Musí byť úplne zdravé dieťa. My sme x-krat počúvali, bohužiaľ,bola chorá a basta. Dr.sama povedala,že dva týždne po chorobe najskôr a že sa mám potom ozvať.

janage
2. mar 2023

Štandardne 2, 3 týždne pochorobe. Závisí aj aká choroba. Po liečbe ATB aj 3 týždne by som počkala. Na druhej strane odkiaľ si? Aby sa vám nestalo, že pôjdete k lekárovi s niečím iným a chytíte tam osýpky ako teraz nedávno tuším v BA na pohotovosti deti sa nakazili.
Ak nie si v oblasti, kde sa teraz osypky objavujú a nechodíte často po nemocniciach, pohotovostiach apod . počkaj a v každom prípade pouvažuj nad pediatrom, ktorý dieťa pred očkovaním vyšetrí

alezia
5. mar 2023

Nasa lekarka vzdy dceru najskor osetrila a ked mala aj sopel tak nam povedala, ze sice to nie je kontraindikacia, ale ze radsej ju nejde ockovat. Ja ked som bola chora, tak som tiez presunula ockovanie. Vseobecne podla neurologicky by mala byt zdrava dcera aj vsetci v domacnosti 2 tyzdne. Aj my teraz odkladame preockovanie MMR v 5tom roku, mame novu pediatricku a ta nas dost nahana, ale dcera mala kiahne a odvtedy je kazdy druhy tyzden soplava, takze stále som ju nedala. Mame cas do aprila, potom vraj musime podpisat, ze sme nedali ockovat. Ale ja dufam ze do aprila sa nam konecne podarí vyzdraviet tak, aby sme 2 tyzdne boli vsetci fit.