Kontakt čerstvo zaočkovaného dieťaťa s batoľaťom

ssussie
22. feb 2013

Caute mamky, mame v okoli deti v podobnom veku ako je nas 7mesacny poklad a teraz sa chodia ockovat. Chcem sa spytat ci je bezpecne stretnutie cerstvo zaockovaneho starsieho dietata s mladsim,ktore este proti danym chorobam nebolo ockovane, kedze cerstvo zaockovany sa stava na par dni nosicom daneho virusu. Chapete nemozem sledovat kazdeho ockovaci kalendar alebo sa spoliehat na zodpovednost inych mamiek. Dakujem

nae
22. feb 2013

@ssussie Ahoj, je veľmi málo pravdepodobné, že by došlo k nakazeniu zdravého neočkovaného dieťaťa. V neživých vakcínach typu hexavakcína sa nachádzajú len časti baktérií/vírusov (tzv. acelulárne zložky). Čo sa týka živých vakcín, tak to je na zváženie - napr. u očkovania proti rotavírusom dochádza k vylučovaniu týchto vírusov stolicou ešte po dobu cca 14 dní. Mamičky ale o tom nie sú informované a veselo chodia napr. na baby plávanie (čím nechcem povedať, že rotavírusy budú z vody skákať na deti, aby ma niekto nechytal za slovíčka, ale berme v úvahu používanie rovnakých ploch a miest - prebaľovacie pulty, apod., kde sa infekcia prenáša ľahko). U očkovania typu MMR (tiež živá vakcína) je prenosdaných vírusov na iného hostiteľa veľmi ojedinelý (muselo by sa jednať o zvlášť vnímavého jedinca).
Na tvojom mieste by som nemala obavy 😉

renab
22. feb 2013

@nae o rotavírusoch som to nevedela, že sa takto vylučujú, ale moje deti ani neboli proti nim očkované. ale napr. staršie deti nezaočkovali proti obrne, keď som bola tehotná s najmladším. vraj je tam tiež riziko.

nae
22. feb 2013

@renab Pokiaľ boli očkované "po starom", kedysi, orálnou vakcínou, tak je to samozrejme možné. ("Osoby, které jsou v kontaktu s očkovanými jedinci, by měly dbát na přísnou osobní hygienu, protože polioviry, které se po podání vakcíny množí ve střevě, mohou ve stolici očkované osoby přetrvávat po dobu 6 týdnů (výjimečně i déle)
po očkování."). Teraz je toto očkovanie už v inej forme, je súčasťou tzv. hexavakcíny, ktorá sa aplikuje intramuskulárne.

katy1979
22. feb 2013

Myslim ze fundovane ti odpovie iba lekar ci hygienik.
Ale co uz je toto za doba. Ockovani sa boja neockovanych, neockovani cerstvo ockovanych.
To by sme sa mali aj my dospeli vyhybat kedze sa vacsinou neockujeme od detstva a nase deti su ockovane proti chorobam na ktore my nie sme.
Popravde nemam dovod sa vyhybat takym detom a nikdy som sa nevyhybala.

ssussie
autor
22. feb 2013

@nae no prave to mmr ma zaujimalo - o rotavirusoch som vedela - samych nas s tatom prehnalo, ale kedze aj mmr su zive - no veselo ... a kedy sa ockuje to mmr? .... a mimochodom mame za sebou dve hexavaxiny, co nas este do roka caka???

ssussie
autor
22. feb 2013

@katy1979 no hej je to zacarovany kruh ja viem .... ale ked dnes vidim ako mamicky funguju hura system - ze dieta nema ani polroka a uz funguje ako dospelak - tuha strava, ziadny spanok, kazdodenny pobyt v pocetnych kolektivoch ... za hlavu sa chytam - ale kazda sme ina ...

sisaka
22. feb 2013

ja som bola zaockovana MMR vakcinou, ked moj syn mal necele 3 mesiace a podotykam v tom case som ho plne kojila! a nikto sa odo mna nenakazil, ani on, ani moj muz, ktory toto ockovanie nema. Boze ludia, uz sa spamatajte a prestante stresovat, ak verite vsetkemu, co sa kde napise, tak vam odporucam pocitac radsej ani nezapinat, lebo sa za chvilu stanete paranoidnymi, vlastne zda sa, ze niektori uz paranoidni su.

tea333
23. feb 2013

@ssussie podla mna si si sama odpovedala v poslednej vete. nesnaz sa ovladnut nieco co ovladnut a odkontrolovat nejde. Nemozes sledovat dokonca ani choroby deti, mnohe este infekcne deti sa chodia hrat na ihriska lebo ich mamam sa nechce byt doma s chorym dietatom, najma ked je teplo. Mnohi rodicia su v tomto nezodpovedni a pridu dokonca na navstevu so soplavym dietatom aj ked ty mas doma novorodenca.
co sa tyka ockovania, ja mam deti neockovane a ani starsieho sa nebojim pustit do kolektivu, ani medzi cerstvo ockovanych

ssussie
autor
23. feb 2013

@sisaka kazdy z nas ma svoje paranoje, fobie a podobne, tak sa prosim nebi do hrude. Ja sa za tie svoje nehanbim a radsej sa opytam ...

ssussie
autor
23. feb 2013

@tea333 no a presne si opisala zas ty co ja najviac neznasam - usoplencov muchlujucim sa s malym dietatom 😀