Klasické povinné očkovania - za a proti

monikakovacova
31. mar 2021

Ahojte.
Mám otázku na mamičky, ktoré ste si nedali očkovať deti na klasické povinné očkovania. Pri porovnaní rovesníkov sú deti v poriadku alebo vidíte nejaký rozdiel, či to tomu dieťaťu pomohlo? Plus otázka, mali ste poprípade iné zdravotné komplikácie s nimi alebo ťažší priebeh chorôb?
Ďakujem za každú odpoveď 🙂

saimaa
31. mar 2021

Toto sa vobec nedá takto povedat, ani porovnávat..., mozno tak na nejaku obrovsku studiu, ale nie takto......a hlavne, ak je dieta neočkované a zdravé a fakt mu celé detstvo nic nie je, nema ani alergie, choroby, nedá sa to spojit s tým, zovseobecnit, ze preto, ze je neockované..... A platí to aj naopak....Ano, mnohí rodičia neockovanych deti ked hovorievaju, ze deti maju zdrave, nic im nebýva atd - nevieme nic o ich zivotnom style, mozno ziju zdravo, otuzujú, jedia dobre, jdnoducho, atd.. viem o mnohých neockovaných, ktoré bývaju rovnako choré, myslim klasické sople, kašle) ako očkované, dokonca naopak..... myslim, ze v sucasnom svete je velmi vela faktorov, ktoré toto ovlyvnuju....Ale ked mam povedat vlastnu skusenost - Moje deti chvalabohu nikdy nebyvali choré, akurat ked zacali do kolky chodit, sople obcas mali, nic strašné, ale nevidím rozdiel medzi mojimi a inymi detmi, či sú očko alebo nie....ale ani my s muzom nemáme ziadne alergie, ani nijake chron.problemy, ...... Tazsí priebeh chorob - myslis beznych viróz alebo tak?

maresama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaroe
31. mar 2021

@monikakovacova tazko povedat, moje su vsetky neocko, v skolke si chorobami presli, ale miniamalne brali atb, neboli to ziadne komplikovane choroby. Taktiez zatial nie sme pravidelne sledovaní v ziadnej ambulancii. A ako tu uz vyssie spominala
@maresama , tiez mám pocit, ze moje deti v tom babatkovskom/batolacom veku boli také živé, vnímavé, reagovali na ľudí.

monikakovacova
autor
31. mar 2021

Preto som potrebovala poznať názory aj iných mamičiek, tiež si to všímam.. alergie sa u nás prejavili až po očkovaniach.. zaujímavo u oboch po druhom očkovaní.. napriek tomu, že ja alergiami netrpím ani exmanžel.. U staršieho máme aj diagnózu čiastočný autizmus.. a pravidelné respiračné choroby, ktoré až teraz ako tak ustupujú keď sú starší.. Takže pri tom ďalšom nechcem takú chybu už urobiť..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
31. mar 2021

@maresama no lenze o tych tupohladiacich detoch tiez nevies, ci su ockovane ci neockovane, nemyslis? Na kociku to nema ziadne dieta napisane...

alexandra523
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monikakovacova
autor
31. mar 2021

Ako celkom by som bola rada za nejaké zmyslupnejšie odpovede a nie sarkastické veci.. a čo sa týka tých detí.. myslím, že niektoré asi môžu aj poznať, či vy ste sa s inými mamičkami nebavili a nevedeli ste o nich nič?

alexandra523
31. mar 2021

@monikakovacova môj názor, nedaj si ďalšie už očkovať. Píšem ti to z vlastnej skúsenosti, keby sa dal vrátiť čas, už nikdy viac takú hlúposť neurobím.

monikakovacova
autor
31. mar 2021

@alexandra523 a prečo máš až taký vyhranený názor? Ja som si o tom všetko ešte nestihla dopodrobna preštudovať...

euka210
31. mar 2021

Niekedy som citala o spojeni exemu a ockovani v 3.mes....moj mal v takom case exem, ale ockovanie mal posunute o pol roka, takze z tohto viem, ze to nebolo ockovanim...ma 9r a obcas exem, ako aj najmladsi, stredny syn nema. Klasicke skolkarske choroby, ATB mali len par krat. Kym nesiel najstarsi do skolky, chory v podstate ani raz nebol. Niektori lekari davaju neumerne vela ATB aj ked netreba, staci trochu pockat, nasa robi crp tak hned vie ked si nie je ista.

alexandra523
31. mar 2021

@monikakovacova neverím týmto vakcinam. Mám syna. Dodnes nerozprava, má znaky autizmu. Veľa veľa detí tým dnes trpí. Práve tie očkované. A hádam si tu nejdeme nahovárať, že to nemá súvis s očkovaním. Mám brata, obe deti neočkované, sú zdravé a veľmi šikovné.

bona69
31. mar 2021

@maresama keby toto bola pravda čo píšeš, tak tých 90% deti čo je na Slovensku ockovanych je tupich🤦🤦🤦 ako toto môžeš napísať, preto že máš šikovné dieťa? blahoželám. Môj je ockovany, má dva roky a plynule rozpráva, od 16 m nemá plienky, pozná farby, tvary, niektoré čísla aj písmena, ďalej nepokračujem, a to nepíšem že sa chcem chváliť, kamoskin syn nie je ockovany, je starší od môjho 4 mesiace, ešte stále rozpráva tak 10 slov, má plienky, tak v očkovaní to určite nebude. A ak je tvoje dieťa v škôlke s ockovanymi deťmi tak asi sa nemal čoho nakaziť, chcela by som vidieť ako by vyzerala škôlka v ktorej by boli len nezaockovane deti. Prepáč, ale to tvoje vyjadrenie sa o deťoch ma dostalo

bona
31. mar 2021

@alexandra523 ja mám tri deti,všetky ockovane,sú zdravé a šikovné🤷🏻‍♀️🤭

nikpa
31. mar 2021

@maresama takže vnímavé a bystré detí sú tie neočkovane a ostatná očkovana väčšina hľadí do blba, nereaguje a je otupena 😳🙄 každá si myslíme, že práve to naše dieťa je to top a najlepšie a najkrajšie a najmúdrejšie, je to samozrejme OK, každá milujeme najviac to svoje ale v živote by som sa takýmto spôsobom hromadne nevyjadrila k iným deťom. Takže radšej poďakuj matkám ktoré dali svoje deti očkovat a tak pomohli minimalizovat niektoré smrteľne choroby u nás, aby si ty teraz mohla vôbec uvažovať o tom, že nedáš očkovať. Len by som sa pozrela keby ti na niektorú z tých chorôb dieťa ochorelo ako by to zvládlo tvoje svedomie, že si ho mohla chrániť a vedome si tak neurobila.

lienocka2808
31. mar 2021

@alexandra523 ano, boli sme ockovani vakcinami, ktore obsahovali timersal, zluceninu ortuti, to uz dnesne vakciny neobsahuju. Pripadne teda daj, fo navyse je v dnesnych vakcinach, co v minulosti nebolo, celkom ma to zaujima.

miadi
1. apr 2021

Ach zeny 😂moje deti ockovane zdrave nespave vzdy iskru v oku mega šikovne až genialne 😇😜tie babatka v kociku prispate mozu byt jednoducho unavene. Alebo nekojene ( len teoria ale lepsia ako Ta s ockovanim) Proste napchate umom citiace sa vselijak kolikovo refluxovo ( a Mozno aj kojene nevyspate lebo im idu zuby) nemajuce naladu reagovat na vaše cudzie xichty vyškierajuce sa na nich do kocika. Ved to nemaju napisane na cele ci su ockovane ci nie ., asi ich len kocik uspava ..sa niekedy pozrite do zrkadla pred spanim kazdy vyzera otupene ked sa mu chce spat.

sense
1. apr 2021

moja ma vsetky ockovania .... a chora nebyva resp mala par chorob typu ruky nohy usta, kiahne,sarlach a raz zapal pluc za 8 rokov chodila do jasli aj skolky....a nehladi do blba a nie je otupena, sportuje v skole ma dobre vysledky a vyprava plynule dvpma jszykmi.....
@maresama takze s ockovanim al neockovanim to vela spolocne nema... aöe kamaratkima dcera je neockovana a je viac doma ako v skole lebo je stale chora....a chpdia po lekaroch a terapiach kadejakych...

sense
1. apr 2021

@monikakovacova ci ockovat al nie ...univerzalnu radu ti nikto neda...kazdy liek a kazda vakcina ma neziaduce ucinky

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
canany
1. apr 2021

Pri ockovaniach treba v prvom rade pozerat na genetiku dietata a jeho predispoziciu k ochoreniam. Keby sa pred ockovaniami robili geneticke testy a rozbory a podla toho sa ockovalo, tak som za ockovanie, ale dnes sa len ockuje hlava nehlava, od neziaducich ucinkov davaju vsetci ruky prec a v konecnom dosledku si to odseru rodicia. Lenze s tymi rozbormi by sa to predrazilo, nebol by to taky vynosny biznis, uz sa nehladi na zdravie, uz je to cele len o peniazoch. Vzorovy priklad corona a vsetko okolo toho, posrate palicky do nosa atd. Prvorodeny ma 2 ockovania, druhorodena uz nie je a od kedy som sa prestala ja preockovavat kazde dva roky, zmiernila sa mi sezonna alergia na unosnu mieru a zvladam ju bez kortikoidov a liekov.

stanulienkat
1. apr 2021

Je ináč úplne najlepšie zakladať 2583 tu istú tému, presne tieto isté otázky x 500 je tu na koníku milión. Stačí trošku pohľadať a nerobiť virtuálny smog.

stanulienkat
1. apr 2021

@maresama takúto znožku pic..vin som už dávno nečítala. To, že tvoje deti nebývajú choré nemá s očkovaniim absolútne nič spoločné . Voľakedy sa ľudia neočkovali a dožívali sa 35 rokov života a nemali žiadne lieky, nemali chémiu, mali len zdravé stravovanie a pohyb na čerstvom vzduchu. Napriek tomu sa niektorí nedožili ani štyridsiatky, respektíve mnoho deti sa nedožilo ani 10 veku. Zato podľa tvojich reakcií teba očkovali aj tým čím nemali...

h2
1. apr 2021

@maresama 🤦🏻‍♀️ Ako môže toto vôbec napísať matka 3 detí? Tie Tvoje sú v porovnaní so všetkými ostatnými bystrejšie a živšie? A tie všetky ostatné máš tiež vo svojej starostlivosti, si s nimi celý deň, máte medzi sebou vzťah? Ako môžeš o akomkoľvek dieťati povedať, že je otupené, len preto, že nereagovalo, keď sa naňho usmiala cudzia teta? Možno si mu nebola sympatická. Ja som tiež taká "úchyláčka", že sa usmievam na cudzie deti v kočíku, robím na nich opičky a podobne. V 90% prípadov tie deti reagujú. Tak čím to asi bude? Žeby boli všetky nezaočkované?
Každá matka si myslí, že práve to jej dieťa je najinteligentnejšie. Môj syn sa narodil s problémami, rodila som cisárskym v narkóze, išiel hneď do inkubátora a ja na JIS-ku, videla som syna prvýkrát až na druhý deň po pôrode, dotknúť som sa ho mohla až o ďalšie 2 dni. Dojčenie bol obrovský problém, nevážil ani 2 kg, bol slabučký, nevládal si vytiahnuť mlieko. Pritom potreboval pribrať, takže sme dokrmovali umelým. No ukážkový príklad na to, aby z neho bol tupec a aby sme nemali pevný vzťah. Opak je pravdou. Môj syn má momentálne 9 rokov. Máme veľmi blízky vzťah a dovolím si tvrdiť, že je jedným z najmúdrejší detí v triede. A to nehovorím na základe nejakého svojho subjektívneho porovnania, ale podľa vysvedčení a hlavne podľa toho, že pri koncoročnom ohodnotení najlepších žiakov, kde sa odmeňujú 2 najlepšie deti z každej triedy, bol len môj syn ten, ktorý bol doteraz odmenený každý rok. Jáj, na to najdôležitejšie som zabudla: má všetky povinné očkovania. 😉
Tak sa trochu upokoj, buď rada, že máš také múdre, inteligentné, vnímavé a zdravé deti. A buď rada, že my, ostatné matky, očkujeme. Je to aj pre dobro Tvojich detí.

andrea_ff
1. apr 2021

Samozrejme, vsetko je pre neocko deti v poriadku, pokial je 90% deti ockovanych.... ale bola by som zvedava, ako by to vyzeralo, keby to bolo opacne.
A prisla by do skolky nejaka pliaga...ci by boli mamicky take pokojne.....
Vsetky mamicky neockovanych deti tazia vyhody VDAKA zaockovanej populacii deti.
To je moj nazor....

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lienocka2808
1. apr 2021

@h2 ja nechapem, naco vobec reagujete na tuto nevdzelanu a jednoduchu zenu. Nema to vyznam. Toto naozaj dokaze povedat iba clovek bud s nizkym intelektom, alebo clovek, ktory chce iba provokovat. Ziadne dokazy cim by podlozila svoje subjektivne vnimanie neexistuju. Tak ich nechajme zit v ich obmedzenom stastnom svete, ze ich deti su zdrave vdaka tomu, ze su neni zaockovane, lebo na uvedomenie, ze pred vaznymi chorobami ich kolektivnou imunitou chrania zaockovane deti, na to nemaju kapacitu.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
saimaa
1. apr 2021

@monikakovacova čo sa týka tych alergii a dokonca nejakych neurologickych problemov po ockovani....to je niečo, co sa objavuje - x mamin by dali ruku do ohna za to, ze to mali po ockovani - matky nie sú hlupe a ziaden lekár , ktorý trvdí, ze nie je suvislost s ockovaním, ich nepresvedčí...... detí nejak postihnutých ockovaním existujú, a je to fakt......Myslím, ze uz presli casy, kedy kazdý veril, ze sa "nic nemoze stat" a bodka....aj hocijaký bezny liek proti bolesti, má kopec neziadúcich ucinkov, a nieto vakcina, ktorá silno podnecuje imunitný systém.... ja to beriem tak, ze o imunite (ak to tak mozeme povedat) a predispozíciciách k nejakym chorobám u tak malých deticiek absolututne nic nevieme a ockovanie, pravidelné, je velký zásah do organizmu, a preto existuje moznost, ze sa s tým tak malý organizmus nevysporiada, a ockovanie moze nieco spustit, a preto je tolko problémov s tým...........u niektorých detí rodicia zaznamenali nejaky neuro problem, ze sa im zbrzdil vývoj, to rodica tiez nik nepresvedci, ze to nahoda....ale drvivej vacsine detí sa nič nestane a nemyslím si, ze vseobecne mozeme robit nejaké závery ocko deti vs. neockované deti....moje dve neocko deti sú uplne obycajné, také isté, ako ostatné 🙂 ... Ak sa takýchto reakcii rodicia boja, mnohí, minimálne , kym je dieta malé, ockovanie odmietajú - napriek ttomu, ze práve v tom nizkom veku, su niektoré z tých chorob, proti ktorým sa ockuje, nebezpečné...V súcasnosti sa uz ale skoro neobjavujú - to vacsinou ostro vystúpia tí, ktorí hovoria o kolektívnej imunite, ze to vdaka ockovaniu, a ked sa nebude ockovat, zas sa choroby objavia...ja toto beriem, ale myslím si, ze ak sa rodic boji reakcie na ockovanie, toho o kolektivnej imunite ho nepresvedci - prednejsie mu je vlastne dieta ako národ... Ja osobne by som napríklad ocenila viac pružné ockovanie, aktuálne, proti chorobám, ktoré sú aktuálne a pred tak malé deti naozaj nebezpecné - osobne nie som uplný odporcom ockovania (vzdy hovorím, ze keby bola vakcina proti rakovine, som prvá v rade na ňu - lebo toto sú choroby, ktoré sú aktuálne a časté)... napr. taká rubeola - ale az v tehotentve...tazko povedat, ked sme tak skoro zaockovaní, akú imunitnú reakciu mozeme cakat v cca. 30 rokoch, keby sme rubeolu dostali...........takze nic nie je cierno-biele. Vakcíny, to bol obrovský objav pre ludstvo, a sú velmi dolezité, ale nemozeme cakat, ze postupne budeme od malicka ockovat proti xy chorobám, a kázdú dekádu pridáme nejakú inu a inu vakcinu, vsak chorob je vela, a budeme zdraví a nic nám nebude: to je pohyb na tenkom lade: kedysi sa v malom veku umieralo na rozne choroby, proti ktorým uz teraz chvalabohu existuje ockovanie, teraz, naopak, je detská umrztnost nizka, ale zas máme rozne civilizacne choroby, autoimunitne ochorenia, na celý zivot. no tak vyberme si, no :/
Ak teraz neberieme do uvahy kolekt. imunitu, je to vsetko na osobnom zvazeni rodica . Čoho sa viac bojí, ci choroby, ci nejakych neziad.ucinkov - zodpovednost je vzdy na nom - naopak, zial, zodpovednost za nejake nasledky po ockovaní, aj ked je sanca minimalna, nenesie nik.... Osobne by som dala trocha aj na intuiciu, a ked ste mali nejake problemy a citis, ze ockovanie nie je ok, tak minimalne by som to trocha odkladala. Proti intuícii matky netreba ist....

lienocka2808
1. apr 2021

@saimaa tak napríklad, osýpky, príušnice, tetanus, to sú choroby, ktoré sa bežne vyskytujú aj teraz. Len kedze ste zaockovaný, tak ich nedostanete. Baktérie tetanu sa nestratili z povrchu zemského, stále ich vase nezaockované dieta moze dostat, nachádzajú sa v zemi, momentálne sa objavuje viac takýchto prípadov v nemocniciach, práve kvoli odmietaniu ockovania. Takže mi príde zvláštne obávať sa následkov po očkovaní a neobávať sa chorôb, proti ktorým sa očkuje 🙂