Je neočkovanie zlé rozhodnutie?

katkaa123
10. nov 2013

Chcela by som vás poprosiť o vaše skúsenosti. O mesiac máme ísť so synčekom na prvé očkovanie a ja sa stále neviem rozhodnúť, či mám odmietnuť alebo nie. Čítala som kopec diskusií, článkov atď., ale väčšinou mamičky píšu o zlých skúsenostiach po očkovaní. Mňa by zaujímalo, či sa medzi tými, ktoré svoje dieťa nedali zaočkovať, nájdu také, ktoré to teraz ľutujú??

ira111
10. nov 2013

tiez ma toto pred casom zaujimalo, skuste pozriet aj tu https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/skusenosti-neockovanych-deticiek/ 😉

bubulka722
10. nov 2013

@katkaa123 Je to veľmi náročné rozhodnutie. Ja som ale to vlastné nikdy neoľutovala, skôr mi je ľúto že môj starší syn očkovaný je. Je výrazne častejšie chorý ako neočkovaná dcéra. Po tom čo viem by som do takého vysokého rizika bez dokázateľných benefitov tejto "prevencie" neišla. Samozrejme sa musíš rozhodnúť sama, zohľadniť aj to, že je to v tomto totalitnom režime na SK povinné a čo to znamená. Je dôležité ako je možné komunikovať s tvojou dr.

katkaa123
autor
10. nov 2013

@ira111 ďakujem, idem si to preštudovať 🙂

katkaa123
autor
10. nov 2013

@bubulka722 môžem sa opýtať, koľko rokov má tvoja dcérka? Bohužiaľ s našou pediatričkou to bude ťažké, má 3 deti a všetky majú aj nepovinné očkovanie proti rotavírusom 😒

adriana7
10. nov 2013

@katkaa123 , ja mám takú istú skúsenosť, ako @bubulka722 , pri najstaršej sme nikdy nepochybovali o očkovaní, ale potom ako trojročná, to dopadlo veľmi zle...takže ďalšie deti som už neočkovala, teda syna niečo a najmenšia nie je, a teda klop, klop, je zdravá, samozrejme, že sa stretáva s rôznymi vírusmi, ale prehorúčkuje 24 hodín a na ďalší deň jej nič nie je...
toto rozhodnutie je veľmi ťažké, lebo sa na teba všetci pozerajú ako prinajmenšom na psychicky chorú, ale ja by som to už proste psychicky neuniesla, že po očkovaní takmer prídem o dieťa, tak pre mňa je prijatelnejšia pokuta, ako toto zas podstupovať...ale ja mám aj veľkú podporu v mm a aj v celej rodine

aristka
10. nov 2013

@katkaa123 a prečo má všetky deti očkované ,keď je tu taká hrozba obrovská nu ,ktoré tu deklarujú av ,ktorý nevedia ani kliniku chorôb a idú mudrovať ohľadom očka ....potom na to mysli ak ti ponúknu homeopatiká ....inak je tu dosť tém na tému očko ..toto je ďalšia téma umelo vytvorená ...nikto, kto neočkuje ti tu nič na to aké je očko užasné a ako ľutujú ,že neočkujú nenapíšu ,pretože nemajú prečo lebo na slovensku zatiaľ žiadnu epidémiu nemáme ,ak budeme mať potom sem daj túto otázku ,ktorá bude mať odôvodnie alebo choď do skupiny k prevenarovi a tam ťa prevenar poučí aj o klinike chorôb ,ktorým absolútne nerozumie ani on ani jeho súkmeňovci.....a ja ti odporúčam ,komunikuj z dr.a ak nemáš k nej dôveru lebo má 3 deti očkované vymeň ju ......

aristka
10. nov 2013

@adriana7 ak smiem vedieť čo sa očkuje v 3 rokoch ....

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaja73
10. nov 2013

@aristka pred par rokmi sa ockovala v 3 roku-Di-TE-PER-ka----hexa este nebola.
Moj st.syn bol este takto ockovany.

aristka
10. nov 2013

@kaja73 ja mám 2003 ..pozrela som si to .... 😉,inak malý je z mojich najzdravší...musím si zaťukať ....a maminka toho príspevku je v nesúhlase ....takže si stojím za tým ,že je to zbytočná téma.....

1177
10. nov 2013

Ja mam ockovanych oboch synov. Pri druhom s ockovanim vyrazne meskam, tak snad ho uz tento tyzden zaockuju...

katkaa123
autor
10. nov 2013

@aristka ja som sa nad neočkovaním nezamýšľala až do času, kým sa neozval jeden náš známy, ktorý je farmaceut (asi tak týždeň dozadu). Bola som rozhodnutá očkovať. ale keď povedal, že on by určite neočkoval, tak som začala pochybovať. Vravel, že je veľa informácii, ktoré sú pred lekármi pediatrami zatajované a že v skutočnosti sú tie vakcíny riadny humus.. no a teraz nech sa človek rozhoduje, keď jedni tvrdia to, druhí zase opak.. ☹

bubulka722
10. nov 2013

@katkaa123 Syn bude mať onedlho 15 rokov a vzhľadom k veku by som predpokladala, že bude oveľa menej chorý. Dcérka bude mať o mesiac 3 roky, nikdy sme ATB nemali, liečime sa pomocou byliniek a doteraz sme mali možno 5x nejakú virózu, horúčky zvládame bez liekov, ak vystúpi príliš vysoko, riešime to zábalmi alebo kúpeľom. Vždy odzneli do 24 hodín, tak ako píše @adriana7. Syn mal po očkovaní vždy veľmi výrazne zdúrené lymfatické uzliny, chodila som s tým k dr., tá ma však vždy odbila, že je to normálne 😠 V tom čase nebolo možné dostať sa k informáciám, takže som nemala inú možnosť len jej veriť. Dnes je situácia iná a nikomu z tohto fachu bez výhrad neverím, ale všetko si preverujem. 😉

1177
10. nov 2013

Musis si najst niekoho, komu doverujes, ak je to ten farmaceut, je to na Teba, ak je to Tvoja lekarka, tiez je to Tvoja volba. Blbe je to, ze musis zaujat stanovisko ockovat, ci neockovat a niest nasledky, hoc nemas vzdelanie a skusenosti na take rozhodnutie. A tejto situacii je 99% rodicov. Ja verim svojej lekarke a viem preco.

aristka
10. nov 2013

@katkaa123 je farmaceut a farmaceut,kde pracuje ,ako farmaceut ,by podľa zložiek a limitov mal ovládať ,kde sú aké bezpečné limity tj.myslím prídavné látky ,pretože o tom neustále av rozpráva .....sú informácie zatajované ,to je ako jedna babka povedala a ako farmaceut ti to mal aj vysvetliť ,učil sa chémiu a vplyv tej chémie na človeka a mal by ťa aj poučiť ak ti drobec ochorie akú chémiu vo forme liekov do tvojho dieťatka dajú ....na farmaceuta je mi to zvláštne ...

quaxi
10. nov 2013

@katkaa123 ja som pri dcere odmietla prevenar (ockovanie proti pneumokokom) a vdaka tomu ma trvale osidlenie sliznic pneumokokom, akekolvek nachladnutie skonci 2tyzdnovymi zelenymi soplami a 3x sa jej to rozsirilo aj dalej (zapal priedusiek, zapal pluc), zakazdym z vyterov a krvi vysiel pneumokok, takze ockovanie by tomu asi zabranilo. Takze som to po tych troch zapaloch (samozrejme zakazdym ATB, rengeny pluc a mesiac sedenia doma) uz olutovala a chcela doockovat, len uz to neslo, premeskali sme termin a museli by sme to cele platit, na co nemame. Ona nema ani TBC, to ale nelutujem, aj tak to zrusili par mesiacov po tom, ako mala byt ockovana. Syn ma vsetky povinne ockovania a je omnoho zdravsi, chodi do skolky uz treti rok a zatial bol asi 4-5x lahko chory (take ze sopliky, trochu kasel - nikdy sme ani nesli ku lekarke, nebolo treba, stacilo 3 dni nechat doma preliecit), dcera este v kolektive nebola a uz teraz sa desim, co z toho bude.

bubulka722
10. nov 2013

@katkaa123 Zodpovedná za rozhodnutia si vždy len ty, nie systém. Ten dá v prípade poškodenia zdravia ruky preč a následky znášaš len ty. Myslím, že utvoriť si názor na základe výroku jedného človeka nie je možné. Možno je dobré, že to v tebe vzbudilo určité pochybnosti v dogme očkovania. Teraz je ale len na tebe koľko informácii si ochotná si vyhľadať a nakoniec podľa vlastného vedomia a svedomia sa rozhodnúť. Je to veľmi zodpovedné rozhodnutie a mnohí svoju nevedomosť v tejto oblasti trpko oľutovali.

prevenar
10. nov 2013

@katkaa123 neistota = nedostatok informacii . informacie do teba nikto nevleje , musis citat a studovat sama ..k tomuto ucelu je pre teba pripravena skupina v ktorej vsetky potrebne info najdes , ak nie ..tak sa opytas 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/1799/

ockovanie / neockovanie je cisto na rozhodnuti na rodicov a je dobre nacerpat pred tymto rozhodnutim co najviac informacii - idealne nie zo sponzorovych materialov samotnych vyrobcov. ^^

ani my sme neockovali (po prvotnom poskodeni vakcinou ^^) a nemame co lutovat , co sa da lutovat na zdravi ?

drzim palec 🙂

aristka
10. nov 2013

@katkaa123 inak bubulka je matersky fytoterapeut a veľký zástanca neočko .....máš to ťažké ,ale tu odpoveď nenájdeš 😉

aristka
10. nov 2013

@prevenar no tetanus si si naštudoval ..anaeróbne infekcie aj tvoji druhovia ... 😀 ,inak som ťa odporučila diskutujúcej ,aby ste mohli niekoho zblbnúť vašimi amatérskymi výrokmi ..... 😝

katkaa123
autor
10. nov 2013

Práve to je najťažšie, rozhodnúť sa komu veriť.. nikto nie je neomylný a mýliť sa môže lekárka, ale aj môj známy.. asi predsa len zaočkujem, lebo ak by môj synček neskôr dostal detskú obrnu, tak by som si to do konca života vyčítala.. ostáva mi asi len dúfať, že to očkovanie prebehne bez následkov. @bubulka722 @adriana7 @aristka @1177 ďakujem vám za vaše názory a odpovede.

bubulka722
10. nov 2013

@aristka Nikoho nenavádzam aby postupoval ako ja, ale odporúčam rozhodnúť sa sám na základe informácii. Mne je úplne jedno či niekto očkuje, ale cítim, že ty nenávidíš všetkých, ktorí nekonajú podľa tvojich predstáv. Farmafirma platí dobre, že? 😝

1177
10. nov 2013

Presne tak, tu odpoved nenajdes. A ak chces studovat, pocuvaj obe strany- prave si dostala link na skupinu, co neockuje. Citaj, ale porad sa aj s druhou stranou.

katkaa123
autor
10. nov 2013

@quaxi až teraz som si všimla tvoju odpoveď, prepáč. Taktiež ďakujem za tvoju skúsenosť, pravdupovediac, som rada, že sa konečne našiel niekto, kto neočkovanie oľutoval.

aristka
10. nov 2013

@bubulka722 mne platí štát a ako každému občanovi tohto štátu slabo ..... 😉

cherry1981
10. nov 2013

@quaxi Aj ja som odmietla prevenar pri dcere, pri synovi este nebol povinny takze ho nema, ale dcerka je stale soplava, a uz aj mala pneumokoky ja rozmyslam, ze ju dam na jar zaockovat pred nastupom do skolky. 😖 Neviem, tiez ako sa spravne rozhodnut.
Inak MMR zatial nema,ale asi ho tiez dam,lebo pri mojom stasti, schyta osypky, mumps a aj ruzienku a s nasledkami 😖 Neviem sama . Ma 18 mesiacov mame sa rozhodnut do aprila, kedy bude mat 2roky

1177
10. nov 2013

Inak nechapem tu demonizaciu farmafiriem. Verte mi, farmafirmy chcu, aby sa deti dozili vysokeho veku. Komu by potom predavali lieky na tlak, cholesterol, kornatenie ciev...

aristka
10. nov 2013

@1177 ale to som tu písala niekoľkokrát a vidíš dudrú si svoje ,načo im je dieťa ,ktoré zomrie podľa nich na encefalitídu ako nu ,čo tu staršia ,keď ako ty píšeš ,do 80 a viac rokov na ňom zarobia omnoho viac ,dokonca aj taká osýpková meningitída ,čo je komplikácia osýpok ak sa pridruží k tomu oslabenému telíčku bakteriálny infekcia ,tá liečbe je omnoho drahšia a pre farmafirmy omnoho väčší kšeft ako samotné očko ,ale oni to stále nechápu ,len by ma zaujímalo či ten vit.C si vyrábajú sami na kolene .....

bubulka722
10. nov 2013

@katkaa123 Treba sa pripraviť na to, že toto je téma zvlášť tu na MK výrazne čierno-biela. Na jednej strane sú tu ľudia tvrdo a dosť "zvláštne" propagujúci očkovanie, na druhej strane názory rodičov, ktorých deti utrpeli vážne NU po očkovaní. Je na tebe ktoré riziko je pre teba únosnejšie, snaž sa ale rozhodnúť tak aby si to nikdy nemusela oľutovať. Držím palce! 😉

bubulka722
10. nov 2013

@aristka Vit. C na kolene 😀 😀 😀 Načo, je ho dostatok v ovocí alebo v takých obyčajných šípkach. Más dlhú a nudnú službu, ja viem.