Je druhá dávka Bexsero nevyhnutná?

smejussska
24. júl 2023

Ahojte, malú (5r.) som dala pred 1,5 mes. zaočkovať Bexserom, mali by sme ísť na druhú dávku, ale pravdupovediac moc sa mi do toho nechce. Dcéra mala po očko vysoké teploty, nechutenstvo a doteraz ma hrčku na rúčke po vpichu... Myslíte, že je druhá dávka nevyhnutná? Je možné, aby sa už po prvej dávke vytvorili protilátky proti meningokokom alebo jedna proste nestačí a musia byť dve? Ešte nás čaká preočkovanie MMR a malá má už teraz hysáky, keď počuje o očkovaní a to nevie, že by mala mať ešte 2 😞

evaachesa
24. júl 2023

@smejussska meningitída je strašne zákerná a má veľmi rýchly spád...do 24 hod väčšinou nakazený zomiera, v lepšom prípade ostáva žiť s následkami. Preto niet divu že aj vedľajšie účinky po tejto vakcíne sú trochu silnejšie. Opuch a hrčka je úplne bežná...syn ju mal asi 1,5 mesiaca. Taktiež mal vysokú horúčku po oboch vakcinach. Určite je potrebné podať aj druhú dávku a zaočkovať následnej aj Nimenrix vakcínou o mesiac od Bexsera. Po tejto vakcíne už neboli žiadne NÚ.

anavixy
24. júl 2023

Hrcka v ruke je neskodna, vytvara sa ked bola (akakolvek) vakcina prilis schladena, na ucinok to ale vplyv nema a hrcka zmizne bez akejkolvek intervencie. Mojej dcere hrcky mizli tiez vyse mesiaca, ale zmizli a uplne bez problemov. Par dni trvajuce nechutenstvo za mna nie je az taky problem aby som dieta neockovala a vysoke horucky, ktore reaguju na antipyretika a teda su v medziach ocakavanych NÚ, tiez nie. Moja ide na jesen na tretiu davku.

e1i
24. júl 2023

@smejussska urcite dokoncit schemu. My sme davali v roku prvu davku a celkovo teda mala 3. Aj v PIL doporucuju podat liek proti horucke vopred,asi pri jedinom ockovani takto.