Dokedy má byť absolvované prvé očkovanie?

2. okt 2022

Ahojte mamičky je určené DOKEDY má dieťa absolvovať 1. Očkovanie? Zvažujem presunúť očkovanie drobca o dva mesiace neskôr , nakoľko má zvýšené pečeňové testy a trombocity v krvnom obraze . Myslíte že je jedno či bude prvé očkovanie v druhom alebo štvrtom mesiaci ?

viestta
2. okt 2022

Na očkovanie je vždy dosť dlhé časové okno. Porad sa s lekárkou. Naš ma kvôli chorobám úplne rozhádzané očkovací kalendár ako je uvádzaný ale očkovania ma všetky.

54tinka54
2. okt 2022

Áno je to jedno. Ja som napr začala syna očkovať až v 10. mesiaci (nie na základe nejakých zdravotných problémov, z vlastného presvedčenia).
Tie 3 dávky hexavakcíny sa podľa príbalového letáku majú stihnúť podať do troch rokov života dieťaťa.
A napr ak sa posunie očkovanie proti pneumokokom s vakcínou prevenar po 2. roku života, tam už stačí namiesto troch dávok len jedna.

nevenka
2. okt 2022

@54tinka54 my sme zacinali cca okolo 6 mesiacov, viac uz som nedokazala odolat tlaku dr., ale teda mali sme stastie, ze sme nechodili velmi do kolektivu s drobcami, ze by chytili pneumokoka alebo tie invazivne hemofily... Lebo tie su najnebezpecnejsie do jedneho roka.
Syn ma vsetky ockovania a 2 davky Prevenaru, dcere dali po roku uz len jednu (u nej boli zdravotne problemy, preco sa to vsetko este viac posuvalo), najmladsi mal dokonca skor MMR ako Prevenar a po tyzdni od ockovania MMR dostal brutal covid 😬😔. To som mala riadny stres.
@autorka hlavne by som Ti odporucala sa poradit s lekarmi, kam chodite a ockovala by som len vtedy, ked by sa prislo na pricinu a doriesila by sa. A potom, ked uz, tak nedavat v ziadnom pripade naraz 2 vakciny a nekombinovat so zivymi.
Pri tretom dietati mi doktorka na poradni vravela, teda malemu sa tak prihovarala, ze nabuduce dame prvy prikrm chlapcekovi...A mne kym doplo, co ona mysli, ze aky "prikrm" v tretom mesiaci u nej v ambulancii, tak mi trvalo. Ona myslela, ze naraz mu drbne Hexu, Prevenar a este rotavirusy. No nikdy! Proti vsetkym odporucaniam je to. Ak ma mat dieta nejaku reakciu, tak nech viem, na aku vakcinu. A nie zatazit organizmus hned bojovanim na xy frontoch - ta imunita sa musi zblaznit - 6 patogenov v hexe, 12-14 kmenov pneumokokov a este zive rotavirusy v creve! Fakt dakujem, neprosim, a to nie som proti ockovanou ako takemu. Ale co je vela, to je moc.
Dcera mala 7 rokov a mala teraz preockovanie na tetanus, zaskrt, cierny kasel a obrnu a priserne ju bolela ruka, unavena, otravena, hlava ju bolela a do toho schytala daku virozu hned a uz 2 tyzdne ma hlieny, sopel, kasel, nie a nie sa toho zbavit. Takze co to spravi s 3 mesacnym, ani nechcem vediet...

majlo1234
2. okt 2022

@nevenka akoze deti to spravidla preziju, ale je to strasne fakt😒 ja som to chcela tiez rozdelit, ale nasa lekarka nedovolila, ze v kanade davaju aj 5 naraz, tak co z toho robim vedu😠 decko prezilo, ale prijemne to nebolo

54tinka54
2. okt 2022

@nevenka no pediatri chcú to očkovanie odbiť naraz pri jednej návšteve, preto neradi rozdeľujú vakcíny. My máme našťastie uvedomelú dr, prevenar dáva dva týždne po hexe, aby vedela identifikovať z ktorej vakcíny budú prípadné nežiadúce účinky. Nebola zo mňa nadšená že chcem začať s očkovaním až okolo roka, ale nerobila mi z toho žiadne problémy.🙂 vedela som že s malým nebudem chodiť niekde medzi deti a tak, súrodencov ešte nemá, tak sme si to mohli “dovoliť”. Pri druhom dieťati neviem či by som mala odvahu začať s očkovaním až tak neskôr. 🧐 do polroka by som ale asi čakala, hlavne kvôli hematoencefalickej bariére.

nevenka
2. okt 2022

@54tinka54 no ano, my sme mali skolkarku a prvaka, ked mal treti mat ockovanie, do toho ten covid hrozny, akoze fakt stresy. A teraz cakame cislo 4, takze to zase budem hystericka mama, ale nevadi. Uz su na mna zvyknuti, ze dame ockovat, ale tak neskor. Presne pre toto som aj ja chcela davat s rozpstupom 2 tyzdne, len nam to ani tak nevyslo velmi, s najmladsim kvoli covidu nie, to mi aj sama povedala, ze ma chape a po nom zase, ze pockame, kym sa imunita troska spamata. No a po 3 mesiacoch mal znova covid, horsi, ako prvy raz. Tak zase sa cakalo. A este aj siesta choroba medzitym...😖...Tak Prevenar mal teraz v 21 mesiacoch len. Druhu davku mu da v novembri, ak zase nebude chory niekto z nas.

nevenka
2. okt 2022

@majlo1234 no ved to, ze to chcu odbit naraz, im je jedno, ze sa dieta a rodic bude trapit, vykon zapisany, odfajknute. A este mi povie, ze nebudeme dieta trapit na x krat. No vravim, ja budem, prideme neskor. A ked som chcela brat detom.krv na zelezo, lebo su bledi, vsade len pocuvam, ci nemaju anemiu a dcerka s tym mala problem iateho casu, tak komentare. No ked maminka Ta chce trapit...to sestricka taky koment. Som ostala ako obarena. Ze ja ju chcem trapit 🙄

majlo1234
2. okt 2022

@nevenka rovnako som si musela vydupat odbery krvi, nechodime k rovnakej lekarke?😀