alergiu na vajecny zltok aj bielok,existuje inejaka ina vakcina,ktora jej nemoze uskodit?ja som ako dieta mala tazky priebehpri mumse ,osypkach aj ovcie kiahne boli zle.Nepiste mi prosim, ze mozem byt rada ze ju nebudu ockovat ja som za povinne ockovanie,zial nemozem ho dat dcere.
Pokial viem, tak nic ine nie je.
Ja som chcela dat ockovat len proti rubeole, ale lekarka mi povedala, ze nie su ani monovakciny.
Ak si aj ty mala tazsi priebeh chorob, tvoja dcerka to nemusi mat rovnake. Treba posilnovat imunitu prirodzenym spsobom, a ak horsie znasa choroby, viac ju sledovat. Mozno casom ta alergia aj prejde, moje netere z nej vyrastli. A vzhladom na to, ake je teraz ockovanie diskutovane, sa mozno farmafirmy spamataju a budu aj lepsie vakciny, na inom zaklade.
@xlucia priorix tetra zahrna i ovcie kiahne http://www.zdravie.sk/liek/48807/priorix-tetra-...
@mimikas no ja som chcela malej dat este k tomu aj ovcie kiahne ale asi budu len tie ovcie kiahne ,lebo v priorixe vraj je neviem ci si to pamatam alaitoin neveim to isto,a proste moze vzniknut nejaka skrizena reakcia,to mi povedal moje deckar,a tak som volala k alergologicke a ta mi odkazala ze si mam prist pre papier ze nemoze byt ockovana takze tak ak ma maly alergiu tak volaj alergologice a ta ti da potvrdenie,mne ide o to ze sa bojim ak to dostane a pri tej oslebenej imunite aby to nedopadlo nejako katastrofalne ..............j epravda ze starsia dcera mala pri tomto cokovani jeden den vyssiu teplotu a potom bola v pohode
@ryka2 - nie ina alternativa ako s vajecnym bielkom nie je. To, ze ty si tie choroby zle znasala neznamena, ze ich bude zle znasat aj tvoje dieta.
@mimikas - ako pisu baby, dieta moze dostat sok, o inom ani nehovoriac ak je alergicke... doky ma zasa rozum, ked o vasej alergii vie aj tak ockovat a ani na to neupozornit, no ved mozno motyka vystreli 😝
@anjelicek26
@ryka2
@xlucia
dakujem pekne za info, alergiu mame dokazanu a aj potvrdenu alergologickou a aj lekarka o nej vie a aj napriek tomu nas objednala (mrcha jedna, do teraz som ju mala rada), ja som ho praveze MMR nechcela ockovat hlavne koli ekzemu, ostatne ockovania zvladol v pohode ale ekzem sa vzdy zhorsil tak som si povedala ze MMR davat nebudem, lebo nechcem maleho trapit, ale tie kontraindikacie som nevedela, takze nehrozi aby ho tym ockovali
@anjelicek26 dik za info,tak snad to bude v pohode a mozno sa nam pri najblizsej kontorle strati alergia
@ryka2 neviem, ci som ta pochopila spravne, ale ak ano, tak ani samotne kiahne zaockovat nejdu (teda proti nim🙂), lebo vakciny su len Priorix (osypky, mumps, rubeola) a Priorix tetra (to iste plus kiahne, pricom za tuto vakcinu sa doplaca, prave kvoli kiahnam, ktore povinne nie su).
@ryka2 alergia sa strati? ja neviem, asi som fakt divna, ale ak je tvoje dieta alergicke na zlozku vakciny (tak ju ta vakcina moze aj zabit....).......poskodila aj deti, co neboli ani alergicke 😔 neviem, co je zly priebeh pri mupse?....moj muz mal pri mompse zapal mozgovych blan, ale je ok.....ako tieto choroby sa dnes ani envysksytuju, takze by som sa nebala.....a keby sa k nim aj nejako dostala, tak reakcie mozu byt v pohode....ovela horsie mozu byt reakcie na vakcinu (toboz, ak ma tu alergiu....)....fakt neviem, ake komplikacie si mala, ale komplikacie mozu nastat aj po vakcine..
inak ako to, ze si mala osypky? 😕
@ryka2 Alergia sa len tak sama od seba nestratí - precitlivelosť či intolerancia sa možu s vekom "poddať", ale s preukázanou alergiou to je beh na veľmi dlhú trať (vačšinou bez konca).
Je tiež rozdiel prijímať alergén orálne, kedy sa s ním okrem iného v prvej línii snaži popasovať slizničná imunita, sekrečné protilátky a tak ďalej - a prijať tento alergén cielene (vo vakcíne) priamo do krvného obehu. To je fakt brutalita. Toto by som svojmu dieťaťu vedome nespravila.
Uf.
@anjelicek26
@nae
@sorciera24
no fasa ,ze sa tak musim vyjadrit,doteraz som o alergiach pocuvala len z dialky ,pred tyzdnom nam zistili vela alergii potravinovych,napr,psenica,raz,BKM,vajcia,soja,lieskovce,mandle jablka, a lekarka vravela ze sa to este moze upravit vyzrie vraj traviaca sustava,tak teraz ste ma nepotesili,tazden som stravila s tym co moze a nemoze jest,a dufala som ze ked budeme drzat dietu tak sa to spravi,aspon nieco zmizne,
Ach jaj,ale co hlavne ze sa mala usmieva,dcerka je atopicka ale posledne tri mesiace nemame ziadne flaiciky az na jeden miniaturny na zhybe lakta a tak lekar ma vyslal na alergologiu atam nam vyskocilo toto,esteze je taky ,lebo som sa uz na neho aj hnevala,dnes som rada ze to viem a viem s tym bojovat,
To ze nebudem ockovat ,no pomaly sa s tym zmierujem,ja som tiez mala mumsa tiez som skoncila na infekcom,a osypky som mala aspon mama tvrdi aj ovcie kiahne,snad si to dobre pamata varj to bolo velmi zle,to je jedno proste neublizim svojej dcere urcite ju nebudem ockovat.Inak ma trapi ze ked som spominala alergologicke ze budeme ockovani tak nic nevravela zeby to bolo nebezpecne ,az ked som dnes bola u svojho pediatra tak ma poslal za nou pre papier ze nemozeme ockovat.....esteze ho mame,
@xlucia Ja som z toho nejaka zmatena,moj syn bol ockovany vsetkymi vakcinami,teraz ma 5 rokov,ale pravidelne navstevujeme alergo a gastro,kvoli mlieku a na tej alergo nam pribezne vychadzali aj mizli alergie,raz mal na jablko,potom nemal,mal aj na bielok,ale nikto nic ohladom neockovania ani nespominal.Tak co teraz,co sa stalo,ked nas za cele to obdobie normalne ockovali?Musim ale povedat,ze sme ani nikdy nemali vazne vedlajsie ucinky,ako teploty ci cosi ina,vzdy to bolo v pohode.
@ryka2 Ešteže máš takého múdreho pediatra!
Potravinová alergia sa samozrejme výborne koriguje eliminačnou diétou, ale rieši sa tým vlastne následok - keď nebude papať alergény, nebude mať z toho problémy. Nerieši to však príčinu tohto stavu.
Upraviť sa to može, vo vyššom veku nemusí už reagovať tak silno na tieto alergény (niektoré). Moj manžel mal tiež alergiu na jablká, ale postupne sa mu to upravilo a momentálne aspoň niektoré druhy može (zase mu ale začali vadiť hrušky).
Držím palce!
@peta1510 je to normalne. ale to nie preto zeby ti alergia zmizla, ale skor to ze sa telo zregenerovalo na tuto zlozku, napr. ste ju dlho nejedli.
mne, muzovi aj synom vychadzaju z krvi aj koznych testov niektore stabilne vzdy, este nebolo ze by napr. syn nemal vela krizikov na arasidy, tie ma vzdy na maximum. ale niekedy mu vyjde jablko na krizik, niekedy na dva.
podstatne je tieto potraviny najprv uplne vylucit a nechat creva zregenerovat, trva to dlhsie ako po brati atb. a potom niektore veci mozes skusit podat.
ide o to co vam ako vyslo
u nas konretne synovi stabilne vychadza psenica na jeden az dva kriziky, naprv sme to na rok uplne vylucili, mimo ineho co enbude jest nikdy ako arasidy a spol....ale teraz ked papa aj ine veci zje aj chleba a nic mu nie je. samozrejme ze nie vela....a je kvalitne probiotika hlavne na jar a jesen
moj je extremne alergicky na brezu, a zistili sme. ze ked kvitne breza, nesmie jest jablka, lebo z toho opucha vnutri v hrdle. hrozi zadusenie.... ale v zime papa jablka v pohode....
tak isto som si spravila tabulku s inymi potravinami. jednou farbou mam to, co je dokazane len z krvi, druhou farbou na co realne vieme ze reaguje alergicky. napr. to jablko v case kludu moze. tak isto banan. ten teraz nemoze...
ale cervenym mam arasidy, alebo zeler a pod.
@xlucia a v spojeni s tym ockovanim to je potom riziko?Nevadi,ked nas zaockovali?
Moja mamina je hrozny alergik,presne viem preto aj o tej skriznej reakcii.Ale neviem to pouzit v praxi.Moj syn mal ten bielok na jeden krizik a napriklad ma vysoke hodnoty IgE ale z koznych testov mu nevyslo absolutne nic.
@peta1510 keby sa vam nieco kvoli vajicku malo stat, tak to by bolo hned po ockovani. po MMR. teraz vam uz nehrozi nic.
ale ked vam budu najblizsie robit testy na alergo daj spravit znova aj ten bielok a uvidis ako to vyjde a rozhodne mu nedavaj surovy bielok. napr. na medovnikoch ta poleva. pre istotu
kazdopadne ak to vyslo z krvi a je to na papieri, ockovani ste nemali byt...
to je relat. dost vysoke cislo. moj syn mal 1770 a ine sialenosti... zial
@peta1510 precitaj si riadne ockovaci kalendar, lebo tapes. MMR je ockovanie ktore sa ockuje 15 az 18 mesiac zivota dietata. je to na mumps, ruzienka po starom rubeola, osypky. tato vakcina je kontraindikovana ak ma dieta alergiu na vaj. bielok. a potom ockovania proti chripke.
MMR je vakcina ktora ma najviac neziaducich ucinkov, ockuje sa nezmyselne na choroby ktore mozu deti v klude prekonat, ako mumps
toto v siestom roku zivota je ine. to je DiTePer, to je proti zaskrtu, tetanusu a ciernemu kaslu. siesty rok zivota je ale po piatych narodeninach!!!! osobne ju povazujem za nezmyselnu a zbytocnu, vela deti ma po nej dlho problemy, aj po tom ako sa zmenila cast cierneho kasla za acelularnu. nechrani. zaskrt sa u nas nevyskytuje desatrocia a tetanusovy parameter robi velke bolesti po vpichu. pricom ked poznas ako je mozne nakazit sa tetanom, si uvedomis ze to nema vyznam.
volakedy bolo ockvoanie aj v tretom roku zivota, ale zrusili ho, dufam ze zrusia niekedy aj toto, kedze to v podstate nefunguje
v jednoduchosti by som ti to dala takto
v prvom roku ockuje 3 krat
hexa vakcina je choroby tetanus, záškrt, čierny kašeľ, detská obrna, Haemophilus influenzae typu B, nákazlivá žltačka typu B
sucasne s hexou a ockuju pneumokoky a to bud synflorixom alebo prevenarom. podla toho ci das to co preplaca poistovna alebo si este priplatis 13e x tri aplikacie 😝
v 15 az 18 mesiaci sa ockuje MMR to su osýpky, príušnice, ružienka . na to je priorix. tato aj ked to nie je oficialne priznane u nas, ale napr. len v taliansku spusta autizmus a je celkovo najhorsia
v siestom roku zivota, co je OD PIATYCH NARODENIN PO SIESTE sa ockuje na choroby tetanus, záškrt, čierny kašeľ, detská obrna . ockovacia latka je infarix polio
v trinastom roku zivota je to na tetanus, záškrt, čierny kašeľ, detská obrna a ockuje sa boostrix polio
napisala som to zrozumitelne?
@xlucia vyberam z clanku o potravinovych alergiach
Kvantitatívne stanovenie špecifických IgE
(napr. CAP–FEIA) voči potravinovým alergénom
je užitočné pri stanovení prognózy alergických
detí – či alergia bude pretrvávať, alebo či „z nej
vyrastú“. Ak alergické dieťa v priebehu posledných
2–3 rokov neprekonalo reakciu po potravinách
a hladina špecifického IgE poklesne pod určitú
hodnotu (50% pravdepodobnosť, že
dieťa „z alergie vyrástlo“ a môže sa skúsiť vystaviť
danej potravine
http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_vi...
neviem ci je to pre teba dostatocne relevantny zdroj, ale aj taketo info o alergiach su...
takze u mna plati co som
@ryka2 napisala, nech odlozi ockovanie a ked bude neskor chciet, moze to riesit ked jej dieta "vyrastie" z alergie na vajecny bielok
@xlucia Fuha,dakujem,napisala si to super podrobne,dakujem🙂 Aj tak mi je stale otazkou,ked si vezmes,ze mnohi ani netusia,ze ich dieta je alergicke na bielok a su zaokovane.My by sme ani nevedeli,ze nam vysiel bielok,keby nam ho v krvi ako jeden z najcastejsich alergenov nedali vysetrit.A tiez sme to zistili teda v case,po zaockovani.
@ryka2 nie alternativa nie je. aspon co som si ja zistovala kvoli starsiemu synovi. tiez sme to riesili
hrozi tam minimalne anafylakticky sok z vaj. bielka. takze by som to neriskovala.
do mmr sa kiahne nezahrnaju, tam patri ruzienka