Potrebujem poradiť, už mi z toho šibe. Musím sa rozhodnúť, či dám syna zaočkovať proti ovčím kiahnam alebo nie. Lebo do 22.12 si môžem vybrať recept od lekárky a 3.1 by sa očkovalo + s povinným očkovaním... ☹ Váham lebo sa mi nepáči, že je to spojené s dalším očkovaním a zdá sa mi, že je toho naraz do takého malého telička vela. 😖 Bojím sa aby nebola nejaká silná reakcia a neskončili sme v nemocnici. Ja aj manžel už sme ovčie kiahne mali....A na druhej strane sa bojím, že zaočkovať nedám, malý to niekde chytí a bude to mať nejaký ťažký priebeh a ja si budem vyčítať, že som ho nedala zaočkovať. Ak máte túto skúsenosť už za sebou alebo máte dilemu ako ja, prosím o názor.....
ďakujem za odpovede 🙂
mne hned ako lekarka ponukla tuto moznost ockovat proti kiahnam som odmietla, ved my ako deti sme to zvladali v pohode aj ked bol lahsi ci tazsi priebeh ale zvladli sme to, tak si myslim ze aj nase deti to zvladnu a nedam do dietata pichat dalsie ockovania navyse ktore nemusim a aj to ockovanie MMR sme odkladali az do nejakeho 20-21mesiaca a zvladla bez problemov 😉
ja som ešte o očkovaní proti ovčím kiahňam ani nepočula 😀 😝 . Ale naozaj.
A ja by som nedala,aj tak je toho dosť,čo do nich pchajú, kiahne sú v pohode podľa mňa to patrí k deťom, ja som sa strašne tešila keď som mala kiahne, lebo som bola ako lienka- ale nie s čiernymi, ale s bielymi bodkami - od púdru 😀. Inak, jedna pani učiteľka v škôlke má vnuka, ktorý mal 4 vyrážky pri kiahňach, moja dcérka mala teda neúrekom, ale v pohode, a chlapec hoci bol celý čas s ňou doma kiahne od nej nechytil..... na neho sa lepia iné sajrajty,ako piata a šiesta choroba, a máva alergické reakcie celotelové..To des...............
Ja by som nedala zaočkovať🙂.
nedala som a ani nedam
ja som ziadnu dilemu nemala a nemam, ockovat proti kiahnam som nedala a ani nedam
urcite nie ,ja nedam ani mmr... a uz vobec nie mmr a kiahne naraz by som nedala
Neockovat. Ovcie kiahne su bezne detske ochorenie a prave preto je lepsie prekonat ich v detstve - raz prekonas mas cely zivot pokoj. Ockovanie nezarucuje celozivotnu imunitu, takze "vdaka" nemu je potom sanca ochoriet v dospelosti, kedy byva priebeh ochorenia tazsi. Nevidim dovod, preco by tvoje dietatko, keby ovcie kiahne aj chytilo, malo mat prave tazky priebeh - ak ma zabezpecenu zdravu zivotospravu so vsetkym co k tomu patri, tak toto ochorenie by zvladol urcite bez problemov.
To je teraz taka tendencia ist na rodicov hned taktikou komplikacii. Jasne, ze kazdy ma potom chrobaka v hlave. V minulosti detsky lekar pri ovcich kiahnach len "mavol rukou" a oznamil dietatku, ze chvilku nemusi do skolky.
tiez nedam malu ockovat... jedina situacia, z ktorej mam strach je, ze by ich dostala kym som tehu...ale to je nstastie dost malo pravdepodobne
Neočkovať,už nie popri povinnom očkovaní,ak nechceš riskovať nejakú reakciu a potom si to budeš vyčítať do konca života,je obdobie chrípok a iných prenosných chorôb,dáš si dieťa zaočkovať a ani tvoj pediater nemusí vedieť že máte v telíčku už nejaký vírus ale ta to vakcína to bude vedieť,a ešte jedna vec ako chceš aby tvoj synček mal vybudovanú ako takú imunitu,keď už dávame očkovať voči každej "somarine",s ktorou sa telo určite vysporiada 😕 😒
nedala som ockovat, tiez som mala uz aj strach aj nervy kolko do nich ide, a uz sme kiahne aj prekonali 😀 tak poviem to takto, prezili sme to 😎 a urcite by som nedala ockovat keby som mala dalsie dieta, proste tiez si myslim ze to patri k detstvu a koplikacie mozu byt aj s ockovania, ked to ma byt tak to bude 😉
keď bude väčší a neprekoná ich v škôlke , tak ho zrejme ,,preočkujem"u nejakého už nakazeného kamaráta 😉
nedala som ho zaočkovať ani proti rotavírusom a ani proti ovčím ho nedám. Skutočne je tých povinných očkovaní v prvom roku a celkovo počas celého ich detstva tak strašne veľa , že už ďalšie odmietam. Ak je to zdravé babatko tak načo to kaziť nejakými vakcínami.
A už začínam naberať dojem , že lekáry majú od týchto f.firiem nejaké provízie za každé takto pichnuté dieťa.
Lebo sú pediatry , ktorý ti ani nespomenú že takéto štepenie existuje a napr. moja pediatrička ohromne zasvätene robila prednášku aké je to dôležité (vakcína na rotavírus) Po tom ,čo som jej povedala svoj názor naň , tak ma už ovčími kiahňami neponúkala 😀
Ockovat urcite ne! Zbytecne malou nedavam a vlastne uz ji nikdy nenecham proti nicemu ockovat. mala uz ma dva a pul roku tak sme dohodnute i skamaradkama ze na jare az bude nekdo kiahne mit jdeme si pro ne.. v detsvi je to bezne onenocneni, ockivaci latka nefunguje vecne a v dospelosti je tato nemoc komplikovanejsi. a a prirozena imunita nam vydrzi na cely zivot! Vetsina sme je prece meli. a je to risk stejne jako nemuze nikdo vedet jaky bude prubeh nemoci u tveho ditete nemuze ani nikdo vedet jaka bude reakce na ockovani. zbytecne ockovat nedavej. stejne je i tak dostane.. tot muj nazor 😉
neockovat, je to bezne detske ochorenie, zbytocne zatazovat maly organizmus..... 😉
neockovat
Ja si myslím, že tiež neočkovať, moje deti už mali obidvaja kiahne, to bolo zhruba pred tromi rokmi a vtedy som ešte nevedela o očkovaní, ale asi by som ani nedala. Starší to doniesol zo škôlky a potom to dostal aj mladší a to mal vtedy 10 mesiacov a zvládli to úplne v pohode. Aj keď som sa trochu bála, lebo ten mladší bol predsa ešte dosť malý. Takže neočkovať. 🙂 🙂
..ja som v tej istej situácií 🙂, už mi volala sestrička z ambulancie ako som sa rozhodla lebo v januári je poradňa s očkovaním, ale nedávam očkovať proti kiahňam, myslím, že to nie je potrebné, aj tak ich dostanú, len možno v slabšej forme(po zaočkovaní) ..načo ho zbytočne budem očkovať...medzi deťmi dostane kiahne a zadarmo 🙂), staršie neboli očkované, ved ani sa myslím neočkovalo a v pohode to prežili aj keď vyzerali ako muchotrávky 🙂)
neockovat,
moje deti prekonali kiahne takto presne pred rokom na vianoce, ba dokonca aj dcerka ich mala a to mala vtedy len 1 mesiac a zvladli sme to v pohode
moje deti som nedala očkovat , dokonca mladsia dostala pri starsej kiahne ako 2 mesačna 😖 ale len v takej slabšej forme ale maju uz pokoj a imunitu posilnenu
aj ja som túto dilemu prednedávnom riešila a väčšina mamičiek ma odhovárala... a vieš čo???mali pravdu. niekedy sa neočkovalo proti tomu, všetky deti ( teda skoro všetky) tým prešli a sú tu..dáš dieťa zaočkovať..ok.ovčie kiahne však môže aj tak dostať, no a žiaden lekár ti nezaručí aký budú mať priebeh...a to nehovoriac o tom, aký môžu mať priebeh v neskoršom veku, keď náhodou pozabudneš na preočkovanie, pretože telo dieťaťa bude mať umelo vytvorené protilátky, no nie svoje vlastné a nebude vedieť bojovať proti kiahňam..takže ja sa tiež prikláňam k názoru NIE..čím viac umelých látok do tela dávame, tým je to horšie, pretože telo nie je schopné sa v neskoršom veku brániť a tvoriť svoje vlastné protilátky..
ja som sa rozhodla, že jej už nedám ani hexu,ani žiadne iné svinstvo, dosť bolo
Kiahne su rovnake ockovanie ako mumps, ruzienka, osypky... pre dieta neskodne... vo vakcine je na vyse kadejaka primes, ktora uz tak neskodna nie je. Takze pre mna vychadza, ze neockovat. Dozivotnu imunitu ziska len ich prekonanim. Ak das zaockovat, o desat rokov ti nikto nezaruci, ze sa niekde nenakazi... a ten priebeh je cim je dieta starsie, tym horsi...
nepoznám vo svojom okolí nikoho, kto by mal nejaký strašný priebeh kiahní /že by skončili napr.v nemocnici a pod./ Synátor mal "celých 20 výražok" a priebeh bol bez teploty. A budeš dávať stále preočkovať? Lebo stále sa budeš báť? Ved očkovanie ho nechráni po celý život, ak vôbec...
ja som malu nedavala proti OK ockovat. prekonanie dava dozivotnu imunitu,ale zaockovanie nie.
ja by som nedala, to je podla mna uplna zbytocnost 😖 myslim, ze je uz dost svinstva v tych povinnych ockovaniach, takze ziadne nepovinne by som nedala.
kiahne su bezna detska choroba...niekto ma vyrazok viac niekto menej, niekto moze mat teplotu, ale takisto ako luba41 nepoznam nikoho, kto by mal taky tazky priebeh kiahni zeby ho to ohrozilo....ved aj my ako deti sme ich prekonavali, aj moji dvaja starsi ich uz mali a v pohode...este mali srandu z toho aky su bodkovany 😀 😀 ...
a v tych vakcinach je velke svinstvo...tiez som neverila, kym som sa nezacala o to zaujimat ovela intenzivnejsie....
osobne som ani u jedneho nedala ani ockovanie proti rotavirusom a nemame ziaden problem...aj to ze tvrdia, ze rotavirus dostane kazde dieta, je podla mojho nazoru tlak na rodicov aby sa bali a davali ockovat....hold je to biznis
a ano, lekari maju za kazde ockovanie proviziu....za jedno povinne ockovanie maju 6 € a z nepovinneho si myslim, ze je to este aj viac kedze sa tak snazia prehovarat rodicov....
a este ako dodatok...my uz odkovat nedame ani povinne...uz sme odmietli 3 davku hexy a mmr uz vobec nie...
co este zvazujem, ked budu starsi tak len tetanus a zaskrt....
Nedávať očkovať, to len doktorka má z toho profit.... 🙂 🙂
nechapem preco??? vela mamiciek bojuje zato, aby sa aj povinne ockovanie zrusilo... ani my sme sa nedavali zaockovat a ani nedame!
1) nie je to povinne
2)dieta by touto chorobou malo prejst - podla mna
3)organizmus by sa mal sam obrnovat a nie do neho (v takom utlom veku)tlacit dalsie latky...
4)osbne my mame super dr. ktora ma triezve nazory, netlaci nam zbytocne lieky, ked ich nepotrebujeme a ani nam toto ockovanie neponukala. jedine som rozmyslala nad hepatitidou A - nepovinne ockovanie - mozno by som dala, ale to ma este par rokov cas🙂
zbytocnost. detske choroby su tu na to aby sa prekonali. posilnuje to imunitu... nie je to nic strasne. vedlajsie ucinky po ockovani su niekedy ovela horsie ako sama choroba... ja by som nedala ani cez moju mrtvolu!!!! 😉
My sme kiahne prekonali pred dvoma mesiacmi, malý mal pol roka. Nemali sme ani teplotu, ani ho to nesvrbelo, prekonali sme to za týždeň. Uplna pohodička a máme doživotne pokoj 🙂
Ahoj, ja tiež nerozmýšľam o tom, či dať malú zaočkovať, alebo nie...Jednoznačne nie...Ja, môj muž, moje sestry, všetci sme prekonali kiahne a v pohode, sme tu...Podľa mňa je to zbytočné...
Ja som dala moju starsiu dceru zaockovat vakcinou Varilrix - osobitne, nie s dalsimi ockovaniami,ked mala asi 4 roky. Pichali sa dve davky po tusim polroku. Nemala ziadnu reakciu, uplne v pohode. Ked bola malicka - jednak u nas vtedy este nebola dostupna vakcina proti kiahnam a tiez si myslim, ze do roka apolmaju drobci tych ockovani uplne dost povinnych, takze takto sa mi to zdalo pre nu lepsie. A kedze to bolo v pohode, tak som spokojna.