Čo robiť s hnisavou vyrážkou po očkovaní proti TBC?

susiqa
12. júl 2010

ahojte ...moj maly ma tri mesiace a ma na ruke velmi skaredu a hnisavu vyrasku ako reakciu po ockovani proti TBC...doktorka vravi ze je to v poriadku ale mne sa velmi nezda...poradil by mi niekto co mam s tym robot ???

junovka
12. júl 2010

pokial to ma hnisave, tak podla pravdy by vas mala lekarka odporucat na plucne

kuriatko33
12. júl 2010

co?? si ma naplasila?? co to ma spolocne s plucnym??? ☹

arrett
12. júl 2010

@susiqa Netreba s tým nič robiť. Je to normalna reakcia na ockovanie proti tbc. Prejavuje sa 12 týždňov po ockovani. Ono to nahnisa, potom sa urobí chrasta, odpadne a ostane znamienko tak, ako mame všetci na ruke. Je to normalna reakcia.

traktor
12. júl 2010

neplas sa...aj nas poslali na plucne, tam mu to vycistili / nepresdstavuj si pod tym nic strasne 😉 /, prelepili a 3 dni sa nesmel kupat, potom sme to odlepili ....zahojilo sa to a bol pokoj.... 😉

denisocka
12. júl 2010

v poriadku nieje tvoja doktorka , ty s malým chod na plucne

sabiatko
12. júl 2010

moj maly to mal tiez strasne nahnisane a lekarka mu to v ordinacii vycistila (narezala a vybrala hnis), potrela liehom a zalepila. kazdy den to musime cistit liehom (tym co je aj na pupok), kupat sa moze. najprv tam mal taku velku ciernu chrastu, ta odpadla a teraz sa mu tam robi z koze taka supinka... proste sa to hoji.

bejkka
12. júl 2010

mne lekárka povedala, že je to v poriadku a tak to má byť - nič s tým nerobiť, nebabrať, samo sa to upraví, zahojí a mala pravdu 😉

maryanna
12. júl 2010

ak je to nahnisané veľmi treba s tým niečo robiť, buď pľúcne, rezanie a podobne, ale ako bolo písané ak je to len navreté a dr povedala že ok tak ok, môj malý mal tiež také som myslela že to je zle ale to je práveže dobré tak to má byť..ono ten hnis vyjde pri kúpaní, potom sa zas vxtvorí a tak a nkoneic zmizne....netreba stresovať

samasa
12. júl 2010

Mali sme tiež skoro do 4 mesiacov... Až mu to raz pri kupkaní prasklo a hnis vytiekol- vyčistili sme tinkturou a do týždna to bolo zahojene... Ide len o to že sa ten hnis hromadí pod chrastičkou a nemá sa kam prepustit. Takže sa nemusíš strachovat a ked ti doktorka ovorí že je to OK tak asi vie prečo .. Nemusíš sa bát.

byggyt
12. júl 2010

pridávam aj moju skúsenosť, aj my sme boli na plúcnom a ako písala traktor ranku vyčistili zalepili a asi o dva týždne sme išli na kontrolu a bolo to ok, mne moja dr. hovorila že takúto reakciu má asi každé 4 dieťa a asi záleží na tom ako velmi je to nahnisané podla toho odosielajú na plúcne, moja malá to mala teda riadne velké......

weronyca
12. júl 2010

aj my sme mali s tymto problem.. riesilo sa to tak isto. a lekarka nam vysvetlila,ze to zacne hnisat vacsinou z toho dovodu,ze je velmi kratka doba medzi ockovanim na TBC a zltacke.. neviem,ci ste uz bolina tom ockovani do noziciek.. vraj kedysi bol rozdiel 7 mes.teraz temer 2mesiace

desszi
12. júl 2010

nam to zacalo reagovat takto az po prvej davke hexy, bolo to dost skarede, detska nam to kazala potierat repikom, ale nepomohlo, poslala nas na chirurgiu vyrezat, ale ja som sla na plucne, tam mu to pekne vycistili, hoci maleho to bolelo, kazali nam na to framykoin prasok par dni a vyhybat sa vode. hojilo sa to pekne ale museli sme este raz na vycistenie a potom to uz bolo ok. teraz ma malu jazvicku. ale vo vacsine pripadov to aj same praskne a zahoji sa. nam sa to same nezahojilo. takze ja by som pockala a keby dlhsie nenastalo zlepsenie, isla by som na plucne, predsa s tym len maju viac skusenosti. na plucne mozes ist aj nezavisle od toho co ti povie detska. tam netreba ziadny vymenny listok, teda aspon u nas to tak je.

moon1979
12. júl 2010

jaj, nastastie moj maly take nic nemal ... onedlho nas caka druhe ockovanie do noziciek a uz teraz mam z toho stres. A ked to zahnisa nemoze sa to vytlacit? asi nie ... no ale narezavanie sa mi zda hrozne drasticke

newyorkgirl
12. júl 2010

nevytlacat nechat tak a same sa to spravi... my sme v UK a tuna ockovanie proti TBC uz ani nerobia...

maggie2
13. júl 2010

ad1 oznámiť ŠÚKL (štátnemu ústavu na kontrolu liečiv formulár na toto nájdeš na ich stránkach) vedľajší účinok vakcíny - t.j. hnisanie. Zároveň oznámiť tomuto Ústavu skutočnosť, že lekárka odmietla uznať toto hnisanie ako komplikáciu, zároveň požiadať a maximálnu diskrétnosť pri riešení podnetu v prípade že máš obavy z reakcie lekárky.
Vakcína BCG je v niektorých štátoch Európy už nedovolená na plošné očkovanie a to už niekoľko rokov z dôvodu väčších škôd na zdraví (komplikácie, vážne vedľ.účinky) než úžitku (pravdepodobnosť ochorenia vážnou formou TBC je oveľa nižšia než riziká vakcíny). To je oficiálny postoj množstva zahraničných odborníkov, lekárov, ktorí to v svojich štátoch presadili i legislatívne. Nie však na Slovensku.
ad2 pre pokoj v duši ísť s dieťaťom inému lekárovi nech posúdi jeho stav. Ak by i iný lekár vyhodnotil stav ako bežný, dať si to písomne od neho potvrdiť, potvrdenie na žiadosť musí vydať. Zostáva sa už potom len veriť že bude dieťa OK. Držím palce PS: Pozri na internete stránku rizika ockovania, špeciálne ohľadne vakcín BCG

fifik
13. júl 2010

Aj moje deti to mali... presne ako pisala samasa - pri kupani to prasklo, je to na takom mieste , kde si mamina chyta babo za rucicku pri kupani. Takze tym tlakom alebo tahom prave v tom mieste to prasklo, vytiekol hnis a zahojilo sa to. Rozhodne si nemyslim, ze je to zavazna komplikacia. Tiez som to ako nahnnisane ukazovala dr., a nic nepovedala. Rozhodne to my nevidime a kazdy pripad treba posudit individualne.

miska1981
13. júl 2010

ahoj, moja ma 2 mesiace a uz dva krat jej pediatricka vytlacala z toho hnis.
povedala, ze je to normalna reakcia, ze jej to mam potierat liehom co som mala na pupok a natriet framykoinom.
takze to ma vela babatiek, aj kamoskina to mala a jej ten hnis dr. tlacila az tri krat
🙂

lekno
13. júl 2010

Vidíte, všade majú iné postupy..
mômu prvému synovi to tiež zahnisalo, tak mu to sestrička prepichla ihlou, hnis vytlačili, vyčistili a prelepili.
Potom sa mu to zahojilo, vraj sa to niekedy tak stáva 😉

zuzanka.j
13. júl 2010

no a mojmu malemu sa tam preistotu neurobilo vobec nic, ani neni vidno kam ho pichali... takze dr povedala ze v 18 mesiacoch ho budu preockovavat. no ked to tu citam moc sa mi ho ockovat nechce dat. ked to uz skoro nikde nerobia a tie reakcie su nic moc 😒

bzuco
13. júl 2010

nám to tiež pri oboch deťoch samé prasklo pri kúpaní

suzik77
13. júl 2010

ahoj, mojej malej sa to tiez urobilo. ked sa to urobilo prvý krát, tak sme s tym nic nerobili, len po kupani som pretrela alpou a za par dni to zmizlo. Potom sa jej to objavilo znovu. Vycistila jej to jej detska lekarka, nikde na plucne nas neposielali, lebo tam to vraj vycistia uplne rovnako. Potom som to nemala 1 den kupat a dalsie dni pohoda. Odvtedy sa to uz neurobilo. To bolo asi tak pred 6 tyzdnami.....

lujza123
13. júl 2010

Hnisanie je reakcia na vakcinu, cize trochu hnisat to musi. Vacsinou sa urobi vyrazka s bielou bodkou na vrchu (to je ten hnis) ktora sa casom zahoji a zmizne. Bohuzial dost casto sa stava ze ockovanie hnisa nadmerne, hnis vyteka, je to cele zapalene...pripadne sa to zhoji len naoko a znovu rozhnisa po par mesiacoch, pri dalsom ockovani, chorobe.
Chodi sa s tym na plucne, tam vacsinou odoberu vzorku, vycistia, daju framikoin na natieranie. Treba aj kontrolovat lymf. uzliny pod pazuchami , keby su zdurene (nahmatas hrcky) treba hned utekat k dr. Pri kupani ranku s ktorej vyteka hnis moc nenamacat.
My sme boli tiez na plucnom, jazva sa este ani po polroku poriadne nezahojila, ani sa nedivim ze sa tieto vakciny inde neockuju povinne, sama som bola prekvapena kolko deti naokoli malo s tym problemy, kolkych sme stretli na plucnom......nechapem preco toto ockuju 4 dnovym babetkam, Dr. mi hovorila zevraj sa toto ockovanie ma zrusit uz aj SK. Keby mozem vratit cas tak TBC urcite ockovat nedam.

kvetinka211
13. júl 2010

Mali sme take v rodine a detska lekarka pol roka tvrdila ze je to v poriadku. Potom sme zmenili lekarku a ta bola zhrozena a okamzite to riesila, poslala nas na specialne pracovisko pre tbc, kde to davali do poriadku .. aj tak vsak zostala jazva. Zial, neda sa bezhlavo doverovat lekarom ...

nice203
13. júl 2010

aj nam sa to urobilo. pri obliekani body sa jej strhla chrasticka a vytieklo neuveritelne mnozstvo hnisu, fakt strasne vela. vydenzifikovala som to peroxidom vodika, zasypala framikoinom a odvtedy je to v stave hojenia sa.

njonja
13. júl 2010

Ahojte, moja maly ma 5 mesiacov a mal to velmi skarede - nie len hnis ale asi 1,5 com x1,5 cm navrete. Kedze nezijeme na Sk, nemohli sme s tym ist na plucne - tu take nepoznaju. Al eslovenska lekarka nas okamzite odporucala na plucne, kedze je to ockovanie proti plucnej chorobe - tbc. Vraj to na Sk nesmu obvodaci ani ocetrovat, ak to robia, len na vlastne riziko. Mozu sa v tom babarat len plucniari. Len je otazka, ze ako je to zahnisane, pretoze isty stupen zahnisania je ok, od isteho ale treba s tym nieco robit.
My sme tu nasli odbornika na tieto ockovania a dal nam na to mast a vycistil, musim to robit aj doma. Su to uz vyse dvoch tyzdnov a stale to nema este suche, ale aspon to uz nie je tak strasne navrete.

jasminet
13. júl 2010

nam lekarka vravela, ze je to vakcinou. nasej to po 4 tyzdnoch od ockovania zahnisalo,prasklo, par krat sme to pretreli liehom a viac nic.