Alergia na BKM a očkovanie

larati
14. feb 2019

Prosím o názory mamičiek, kt.deticky majú alergiu na bkm, dávali ste riadne očkovať deti?Nemôžu tie vakcíny spôsobiť nejakú šarapatu, keď je dieta alergicke?
Nás čaká prvé očkovanie o týždeň a pol, máme alergiu na bkm, neocate, prekonané kiahne v polovici decembra.Pediatricka tvrdí, že je to v poriadku. No nemôžem sa dopátrať viac informacii( preto sa tak laicky pýtam), tak prosím o vaše skúsenosti.dakujem.

prevenar
14. feb 2019

@larati ..kazda jedna vakcina moze a aj sposobuje "sarapatu" ..cim je dieta z hladiska imunity menej v poriadku, tym mas vacsiu sancu na vacsiu "sarapatu" .

no, caka ..ak podpises suhlas s ockovanim , co ale podpisat nemusis, cize.. o ockovani rozhoduje jedine rodic. pediatricke moze a aj je ukradnute, co sa moze stat tvojmu dietatu po ockovani. ona bude vyplatena z poistovne a tym to pre nu konci. je to tvoje dieta, nie jej .

koho zaujimaju info o rizikach ockovania, najde ich tu - https://www.modrykonik.sk/group/1799/

slniecko87
15. feb 2019

@larati Ahoj, my máme skvelého pediatra, ktorý má podľa môjho názoru veľmi osvieteny pohľad na očkovanie. V stredu som so synom bola na 3r. prehliadke a vytiahla som túto tému. Syn je očkovaný iba čiastočne, pretože je predčasne narodený a prvú vakcínu dostal až v 13m. Chcela som poznať jeho názor. Povedal mi, že u dieťaťa, ktoré nie je dosť silné a ma nejaký problém (predčasne narodené, zaostáva vo vývine, má alergiu, prekonalo vážnejšiu chorobu... Atď) môže mať očkovanie vážne NU. Ze on sa počas svojej práce stretol s viacerými vážnymi prípadmi NU po očkovaní. On preto ockuje iba silné a zdravé deti a ockuje v mesiacoch kedy nie je zvýšené riziko nejakých chorôb. Takže napríklad teraz v období chripok neockuje.
Ak ti môžem poradiť, minimálne očkovanie odloz! Nič vám neujde. Pediatricka ta možno bude strašiť, presviedčať a podobne, ale máš na to nárok a nič sa nestane ak dieťa dostane vakcínu neskôr. Dostuduj si informácie aby si v tom mala jasno. Vieš, čreva sú nás druhý mozog a keďže syn má BKM bola by som v súvislosti s očkovaním veľmi opatrná.
Nie som nejaký antivaxer, sama hľadám odpovede ohľadom očkovania a rozhovor s naším pediatrom ma utvrdil, že to, že syn nemá všetky očkovania bolo dobre rozhodnutie. Sam mi povedal, že keby ho za ockuje v 3m malo by to u neho zaručene nežiaduce účinky.
Držím palce! A ešte jedna rada, počúvaj svoj materinsky instinkt. Ten ta neklame.

cianna
15. feb 2019

@slniecko87 súhlas, zdieľam tvoj názor aj pohľad na tieto veci a závidím pediatra.

petah82
15. feb 2019

@larati kiahne oslabia imunitu aj na pol roka. Alergia je prejavom, že imunita tvojho dieťaťa nie je v poriadku. Očkovanie je imunizacia-zasah do imunitného systému. Ak ti je dieťa drahé, tak ho ockovat nedávaj. Ak si viac cenis vašu dr a nechceš si ju pohnevať, daj zaočkovať, ale nakoniec s dietatom ostaneš len ty a ty sa budeš starať, nie tvoja super dr, ktorá vravela, že to bude ok. Matkin inštinkt neklame, riad sa ním!

larati
autor
15. feb 2019

@slniecko87 ďakujem za tvoj názor, máš ozaj šťastie na pediatra.ta moja v ničom problém nevidi, chcem ju isto vymeniť už min.mesiac, lebo zatiaľ malej len uškodila ako pomohla.problem je v tom, že z jedných testov sa alergia potvrdila, z testov rovných na gastro zase nie.mame elimin.cas na mlieku neocate, malej sa síce polepšilo s bruškom, no koliky sú stale.na gastre mi tvrdila dr.ze aj keď testy vyšli neg.na alergiu, bkm môže byť.ja by som sa najradšej pýtala na imunoalergo ambulanciu, tam by mi vedeli zistiť aj ďalšie alergie? A na základe toho by som mala nejaký podklad na odloženie očkovania.mala je krásne silné dievčatko a bojím sa , že po vakcíne sa zloží.tie kiahne,sopliky, pokasliavanie.ja očkovať chcem, ale musím si byť istá, že po zdravotnej stránke to zvládne.mam ešte 2 deti v škôlke,ktoré.mi nosia domov choroby 🙂 a preto sa tiež bojim, že keď bude mala nezaockovana a dostane napr.mums,al.ruzienku, alebo nejaké pneukokok.infekcie, že to bude mať zlý priebeh.nemam sa ozaj s kým poradiť, tá naša dr.ide cez mŕtvoly( naposledy mi povedala že moc sledujeme nase deti- syn v horúckach 40 a poslala ho domov).vymeniť ju vymením, ale skôr by som potrebovala na papieri výsledky imunity malej.a vďaka za odkaz aj v inej téme.je mi ľúto ako dopadlo toto očkovanie :(
Mám jedného syna hypotonika, predčasníka,vakcíny má všetky ale s odkladom.dufam že preockovanie nebude problém.
A ešte na upresnenie túto dr.mame cca rok, lebo sme sa presťahovali, tie odklady sme mali pri predošlej dr, a tam sa to všetko dalo riešiť.

larati
autor
15. feb 2019

@slniecko87 ak sa môžem spýtať, ktoré vakcíny ste nedali u syna??

slniecko87
15. feb 2019

@larati poslednú hexu a prevenar a MMR.

slniecko87
15. feb 2019

@larati stoj si za svojim. Na odklad máš právo. Prinajhoršom ti dá niečo podpísať ale to ti môže byť jedno ;)

diewcatqoo
15. feb 2019

@larati ahoj, syn ma taktiez abkm + alergiu na vajecny bielok. Na tie alergie sme prisli, ked mal maly 7 mesiacov. Prvu hexu sme dali v 3 mesiacoch, to sme este nevedeli o jeho problemoch. Po ockovani mal vysoke teploty a dost zvracal. S pediatrickou sme sa dohodli, ze zvysne ockovania odlozime na neurcito. Ja nie som antivax, chcem ockovat uz len z toho dovodu, ze mame starych rodicov v blizkosti ciganskych osad, kde sa vyskytuju rozne choroby - naposledy osypky.
V 15m sme zacali hexu ockovat nanovo, schemou 2+1 a nebol ziaden problem, ziadne neziaduce ucinky. Pneumokoky sme nedali. Maly ma teraz 2r a 2m a mmr ockovanie zatial nemame. Lekarka ho nechce zaockovat kvoli alergii na vajecny bielok. Radila som sa s inymi lekarmi, ci dat mmr v jeho situacii alebo nie a rozhodla som sa, ze dam, niekedy na jar, ked pominie chripkove obdobie. Tu alergiu nema nejaku silnu, doma mi papa vajicka a nema ziaden problem.
Urcite poziadaj aspon o odklad ockovania a ak mas moznost, porad sa aj s inymi lekarmi.

prevenar
15. feb 2019

@diewcatqoo ..vakcinacia ti v nicom nepomoze, pozri si oficialnu slovensku statistiku , ze kolko % ludi v osypkovej sk epidemii bolo ciastocne, alebo uplne ockovanych proti tomuto ochoreniu. myslim ,ze budes prekvapena z toho percenta . 🙂

diewcatqoo
15. feb 2019

@prevenar dakujem za info, viem o tych percentach. Poznam ta z inych diskusii, viem, ze si zaryty odporca ockovania a nemienim sa s tebou hadat.

lubi40
15. feb 2019

@larati ja som 100% za ockovanie, pozri sa co neockovanie sposobuje v Europe... Ale nie je dobre ockovat za kazdu cenu, hlavne ak je znizena imunuta, alebo nejake ine rizika. Co mozes skusit je, ist sa poradit s alergologom/imunologom a vypocut si aj jeho nazor.

larati
autor
15. feb 2019

Ďakujem za názory, isto mi veľmi pomohli.otazka- keď sa objednám na alergoimuno, vedia zistiť aj takémuto 4 mesačnému bábätku z krvi iné alergie? Napr na ten bielok a iné?odklad budem žiadať isto, lebo nie som presvedčená že to mala zvládne.ma aj ATB kvapky do nosa, pokasliava, takže ...plus tie prekonané kiahne...

prevenar
15. feb 2019

@diewcatqoo ??? co to ma spolocne s % ockovanich na osypky medzi nakazenymi osypkami. nemame sa o com hadat. to cislo je fakt nie vec nazoru ..pre kazdeho jedneho ziveho cloveka na tejto planete.

diewcatqoo
15. feb 2019

@larati vela lekarov odmieta robit tak malym babatkam testy na alergie. Citala som o tom, ze vraj cim je dieta mensie, tak tym viac mozu byt vysledky skreslene, ale neviem, kolko je na tom pravdy. Skus si zavolat niekde na alergoimuno a porad sa, ci by vzali aj take male babo.
O odklad ockovania si poziadaj urcite, asi by som sa bala ockovat babo po kiahnach a ked este k tomu nie je 100% fit, berie atb do nosa a tak.

diewcatqoo
15. feb 2019

@prevenar ty si zacal o percentach, ja som ti napisala, ze o percentach viem, dalej som tuto diskusiu nerozvijala a ani nemienim rozvijat. Prajem ti pekny vikend, ma byt slnecno, chod sa prejst do prirody

prevenar
15. feb 2019

@diewcatqoo ok 🙂 ved ja nic nerozvijam 🙂

larati
autor
17. feb 2019

@diewcatqoo áno orych falošné pozitivnych testoch u bábätkach viem.nam vysiel tiež jeden pozitívny a jeden neg.na bkm.ale snáď alergo zoberie, veď aj bábätká môžu mať alergie.

larati
autor
17. feb 2019

A keď si zavolám na ruvz na odklad očkovania a zdoodnim im to , myslíte že tam nejako pochodim? Či je to zbytočne?

lucia147852
17. feb 2019

@larati zobere 🙂 len byvaju dlheee cakacky. Mne vzali 2 mesacnu a, zistili vajicko a psenicu

zuanach
17. feb 2019

Abkm moze byt prechodna, ak sa budete vyhybat mlieku, moze sa to v priebehu roka upravit, ockovanie by som na nejaky cas odložila, ak mas pochybnosti.

lenadka
17. feb 2019

@larati na odklade očkovania sa dohodni s pediatričkou, ruvz odklad nedáva, ale kontroluje zaočkovanosť. Je obdobie chrípok a malá nie je zdravá, normálne povieš pediatričke, že to chceš odložiť o mesiac- dva. Moje deti majú komplet všetky vakcíny aj naviac a poslednému sme posúvali s pediatričkou očkovanie, vyšlo to skôr od nej ako odomňa, iba preto že malý "nepásol" koníky tak ako by mal. Choré dieťa by nikdy neočkovala a ešte po kiahnach? Strednú dcéru nechcela zaočkovať skôr ako mala v poriadku protilátky v krvi po kiahnach - mala komplikovaný priebeh.

larati
autor
17. feb 2019

@lenadka pediatricke som povedala, že či sa tá doba neda predĺžiť a odpoveď , že nevidí žiadny dôvod prečo neockovat.takze pôjdem zase skúsiť dohodu...ona ide cez mŕtvoly, aj v období chripok, aj po kiahnach je malá podľa nej už fit.lenze ona mi stale pokasliava a ma ten pamycon do nosa.

larati
autor
17. feb 2019

@zuanach veru pochybnosti mám :/, ja mám obe deti ockovane, ale tretia dcerka má tu alergiu, a preto chcem posúvať.inak by som sa tomu nevyhybala

lenadka
18. feb 2019

@larati v tej alergii na BKM by som problém nevidela, moja ju mala potvrdenú, ale vyšlo to napovrch až po roku a pol kedy začala piť UM a začali zápchy. Všetky základné očkovania vrátane MMR už mala. Ako dojčené dieťa skôr nebol dôvod to zisťovať a s očkovaním problémy nemala. Mne by skôr vadilo to, že tvoja malinká aktuálne nie je celkom zdravá a nedávno prekonala kiahne, taký drobček, dosť veľká záťaž.

larati
autor
24. feb 2019

Rada by som vás ešte poprosila o pomoc: viete mi poslať link naschemu očkovania?Dcérka je nar.2018, našla som len schému 2019, to je ono? Prípadne: je nejaký oficiálne.vydany papier koľko sa môže posúvať očkovanie?od ministerstva alebo tak nejako

larati
autor
24. feb 2019

????