Ako pripraviť 5 ročného syna na očkovanie?

20. jan 2022

Ahojte, o tyzden mame ist s 5 ročným synom na očkovanie a chcem ho na to nejako pripraviť. Alebo teda neviem, rozmyslam aj nad tým, že by som mu o tom nepovedala ale to by asi nebolo moc fér. Ide mi o to, že cca do 4 rokov sa veľmi bál všetkých doktorov, každá návšteva u Dr bola úplný horor či už preňho aj pre mna. Stačilo že sme len vošli do čakárne a už plakal že tam nechce ist aj keď mu nic nerobili a mali sme ist napr len popocuvat (kvôli traume z nemocníce keď bol maličký). Zlom prisiel ani vlastne neviem kedy, mozno pomohlo, že sme si kúpili doktorský kufrík a hrali sme sa na ambulanciu. Odvtedy ho už aj chváli obvodná aj sestricka, ako to už pekne zvláda. Ale keď pride k odberu/pichaniu stale to nejde inak ako nasilu a s plačom. Samozrejme skusala som mu to aj vysvetlit ale aj tak to proste bez vyvadzania neslo nikdy.
Preto zvažujem že by som mu to nepovedala (aby som ho tam vobec dostala) ale viem že by bolo lepšie pripraviť ho na to. Ale ako? Mate nejaké typy ? Čo vaše deti a ihly/odbery?

h2
20. jan 2022

Hm, ja myslím, že pripraviť ho na to v tomto prípade znamená vystrašiť ho vopred. A čím dlhšie o tom bude vedieť a chystať sa na to, tým viac sa bude báť.

pribinak
20. jan 2022

Ja by som mu určite povedala že pôjde na očkovanie, pretože bude o tom vedieť vopred a návšteva doktorky nebude nepríjemne prekvapenie
Lebo ak mu to nepovieš, tak potom sa bude báť každej navstevy doktorky

Možno bude plakať, ale bude mat čas sa s tým vo vnútri vysporiadať. Nebude prekvapený, bude vedieť do čoho ide

Deti by sa nemali klamať,

kitycat
20. jan 2022

Povedat najskor v to rano, ked bude obleceny. Strasit ho tyzden dopredu nema vyznam nude v strese akurat

lauristrk
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
20. jan 2022

@pribinak Ja neradím klamať. Ja radím nestrašiť vopred.

autor
20. jan 2022

@lauristrk na jednej strane súhlasím aj ja ale na druhej neviem ako ho na to pripraviť

pribinak
20. jan 2022

@h2 písala som všeobecne, nie reakciu na tvoj príspevok. To by som tá označila

pribinak
20. jan 2022

@h2 ja Radim neklamať, povedať pravdu. To zo strašením nemá nič spoločne

loliki
20. jan 2022

Nijako ho nepripravuj. Ty si už v strese a ešte si mu nič nepovedala. Tak si predstav, že mu povieš o malej ihličke a včeličke a vôbec to nebude bolieť...a on má byť akože happy? Na čo je to dobré? Ráno povieš, že sa ide k doktorovi. Nevieš, čo bude robiť.

aalt
20. jan 2022

Dcerka 5 rocna bola na ockovanie niekedy na jesen a teraz aj na covid. V tejto dobe je to myslim aj "zlahcene" o ockovanie dospelych. Proste vedela ked sme sa ockovali my rodicia. Bavili sme sa o tom ako o normalnej "beznej" veci. Videla lepku na pleci, bodku po vpichu a tak. Aj sme sa obcas na ockovanie hravali v ramci hier "na doktora". Proste pred ockovanim vedela co bude, opisali sme jej ako to bude prebiehat. Mala slubenu "odmenu" na ktoru sa tesila. To sa priznam, ze neviem ako je vhodne, ale proste my sme to takto, aby mala z ockovania aj nejaky zarucene pozitivny zazitok. Odmena bola hracka, ktoru sme po ockovani isli kupit. Ockovanie prebehlo bez problemov. Nejake au bolo, ale vlastne nic viac. Teraz ju caka este druha davka, stale to spomina a pyta sa kedy, uz ma vyhliadnutu knizku :D
Inac ako 2-3 rocna sa tiez nejako zacala u lekara bat, ale to skor aj tym ze bola chora a tym trosku viac unavena a pomylena. Ale proste nam sa osvedcilo prave vsetko co sa tam bude/moze robit popisat vopred a takto ju pripravit. Ale u starsej to aj tak na 100% nefungovalo a nejaky "nacvik" pred pichnutim obcas bol. Ale nie vzdy.
A teda neexistuje "strasenie" doktorom a injekciou a podobne, nikdy a za ziadnych okolnosti. To raz davnejsie isla skusit znama a zrusil som ju okamzite.
Takze za mna jedine hrou vopred vysvetlit, ze proste to je normalna vec a potrebne. Kupit detsky lekarsky kufrik a tak. Ci to teraz stihnes par dni tazko povedat ... ale ja by som skusil.

jana_eyre_2
20. jan 2022

Ja deťom vždy vravím o takýchto nepríjemných veciach, následne sa ale bavíme prečo je to dôležité a vysvetľujeme si prečo to treba absolvovať.. aj týždne do predu, veľa krát, často.. a to tento rok dcére brali 7x krv a 5r synovi síce len raz ale to bol ťažký zážitok aj premna.. totiž netiekla mu dostatočne a sestra mu tam krútila a strkala ihlu že má v duchu naťahovalo a ostatné deti čo tam snami boli tiež.. syn plakal, ale zvládol..

Dopredu ich vždy teda pripravim a sľubim, že dostanú bolestné.. tým že hračky dostávajú len na sviatky a takéto výnimočné príležitosti to.ich dostatočne ukľudní a zvládnu to.. keď im zoberú krv, vychvalim ich ako to statočne zvládli, že sú hrdinovia a tak..

Na očkovanie idú začiatkom februára proti kovidu.. sľúbila som im že zato že ich asi bude potom dosť bolieť ruka pôjdeme do hračkárstva a výberu si nejakú maličkosť.. tak majú odvahu..

Držím palce..

ladyvi
20. jan 2022

Samozrejme,ze pripravit. Rano v ten den oznamit, ze dnes sa ide ockovat, je to chvilkova bolest, ze to zvladne, vydrzi a ze to boli ako stipnutie od komara. Ja som dceru stipla do ramena, a povedala jej, ze to je ockovanie a ci to bolo take strasne. Ze nie. Tak fajn, potom sa nie je coho obavat. A bolo. A kludne moze aj plakat aj robit sceny, moze sa bat, to je pochopitelne. Nie je na hanbu aj keby tam vyvadzal. A ja teda aj odmenim za odvahu pri ockovani kinderkom alebo malou hrackou. Nie kazdu navstevu alebo odber tak beriem, ale ockovanie som odmenila. A hlavne to neprezivaj ty, ak budes v strese, bude on este viac. A ani sme to zbytocne vela nerozoberali. 2 minuty den vopred. A este 2 minuty cestou k lekarovi.

janulik2008
20. jan 2022

Malá tiež taká bola. Bála sa ale u nej bol problém že ona skôr doktorov uprednostňuje ako doktorky ale hovorili sme jej že pôjde na očkovanie, že to bude cítiť ale že ro nebude dlho. Že to bude ako keď ju štipla včielka, že či si pamätá keď včielka ju uštipla. My sme si mysleli že bude cirkus a mala trošku "hundrala" ale dala to 😀

didi2102
20. jan 2022

Ja som sa ako dieťa bála odberu krvi a rôznych očkovaní, mama ma podplácala, keď to bude tak pôjdeme niečo kúpiť,sladkosť alebo mini drobnosť, keď povedz synovi deň do predu že idete teda zajtra ku dr ako všetky deti, bude očkovanie aj ty si bola, potom to zahovor že pôjdete na nákup kúpiš mu čokoládku napr , v ten deň ho zameriavajú čo bude potom a že veď všetky deti idu

deedol
20. jan 2022

ja mu hovorim vzdy dopredu, co sa bude diat (ma 3,5r) a nikdy nebol problem. aj ked mu beru z prsta krv kvoli crp, tak mu este doma poviem, ze asi mu budu brat, a potom aspon vie, co sa deje, a je kludny a neplace.

uriva
20. jan 2022

Nám pomohlo pozerať konkrétny diel Bol raz jeden život, kde je to pekne vysvetlené a úplne to syn pochopil a dokonca sa sám pýtal, že kedy pôjdeme. A vždy sa o tom bavíme dopredu, aj že má právo pri očkovaní plakať, ale vydržať musí, lebo je to pre jeho zdravie(bojí sa, aj plače, ale drží, lebo vie, že mu to pomôže vďaka tomu seriálu). Video nájdeš napr. tu:

https://www.youtube.com/watch?v=WyUrFOUXBJE
mariska1989
20. jan 2022

Súhlasím s @h2 . Ja mám problém s ihlou 🙈 a keď som šla na očkovanie a vedela som to tak somnou nebola reč po ceste tam

h2
20. jan 2022

@pribinak Áno, viem, že si to nepísala mne. Ale je fakt, že začať vážnym hlasom hovoriť viac dní vopred, že pôjde k lekárke, ktorá mu dá injekciu, je strašenie. Niekde som čítala, že keď dieťaťu povieš, že sa nemusí ničoho báť, alebo, že to nie je nič hrozné, tak ono z toho vyrozumie, že to práveže je hrozné a má sa čoho báť, ináč by to rodič nehovoril.

marylynn
20. jan 2022

Určite pripraviť. Ale hlavne ty z toho nerob veľkú vedú, nestresuj. "Dostaneš injekciu, aby si bol zdravý." Ja tiež dávam deťom nejakú maličkosť za odmenu.
V rámci prípravy ešte okrem hrania s lekárskym kufríkom môžeš pustiť Bol raz jeden život o Očkovaní, je to aj na YouTube. A aj knihy sú, tuším Terka ide k lekárovi, i keď si nie som istá, či tam je aj o očkovaní.

pribinak
20. jan 2022

@h2 je dosť dôležité ako to dieťaťu poviem. Ak sa budem tváriť že ide umrieť a mat totálne vážnu tvar a oznamovať mu že ide ho tam rezať a solit a pichnúť ho tak že mu až ihla ruku prepichne, tak samozrejme že to je celé zle

Ale ak mu poviem, že má 5 rokov a vtedy sa všetky deti ockouju a určite aj jeho kamosi a všetci sú vďaka tomu zdravi a nič ich neboli, …. Plus ak to dobre zvládne, môžeme ísť na pizzu, či do mekaca, alebo niekam kam rad chodí, či si vybrať malú hračku v Drakovi, tak to je rozdiel

Proste nestrasit, ale oznámiť a vysvetlit. Ak bude plakať, vyjadrit porozumenie, opäť vysvetlit prečo je to dôležité.

Dá sa pozrieť x videí aj pre deti o ockovani, proste treba hľadať ako to zvládnuť

ohlala
20. jan 2022

Moje dieta prave potrebuje vediet dopredu, ze nieco bude, odplace si to, potom si povie, ze to je este daleko, neriesi. Ked ten den pride, vie ze sa bude diat nieco neprijemne, vacsinou to na mieste odplace ale spolupracuje. Pomoze, ak ma veci pod kontrolou, napriklad si moze vybrat do ktorej ruky alebo teraz na kovid ockovani mohla odstartovat. Ja som zatajovat neskusala, pride mi to nefer, rovnako netvrdim, ze ockovanie neboli, ake zaroven poviem, ze to boli menej ako ked sa pri siti pichne spendlikom. Odmenu som neslubovala ale bola som potom kupit knizku, ktoru chcela. Uprimne, ak by bolo treba, sla by som aj do vopred slubenych uplatkov, ake tu boli spominane, hrackarstvo a tak, hlavne ak by to bol velmi neprijemny zakrok, aby sa mala na co tesit. Drzim palce.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz