Zaujimalo by ma, ako casto (t.j. raz za kolko rokov) sa v dospelosti davate preockovat proti osypkam a ciernemu kaslu? A co rubeola pred otehotnenim? Nebali ste sa, alebo ste si predtym dali pichnut MMR? Preco je toto preockovanie v dospelosti iba odporucane a nie povinne?
A mam este jednu otazku. Ako to riesia matky, ktore nechcu, aby sa jej deti stykali s neockovanymi detmi a aby ani neockovane deti nechodili do skolky... Ako riesia to, ked sa ich ockovane dieta styka s nepreockovanymi dospelymi?
@belllinka Jednoducho sa nevyhnes styku s (ne)ockovanymi detmi/ludmi. NEviem si predstavit ako by si to chcela riesit v beznom zivote. KAzdeho sa budes pytat- ockovany alebo nie? Este v skolke ked sa ucitelka pyta- ok ale v beznom zivote?
A co sa tyka NEockavanych dospelych, napr. tu v NL sa VOBEC neockuju dospeli ludia! MM mal 3x operaciu kolena a nikdy nedostal antitetanovku. (na svk dr. povie, ze preockovat po 10, resp. 15rokoch- a posledny datum by mal byt zaznaceny na karte) A o MMR v dospelosti tu nikto nema zaujem. Ked som bola tehu, pri prvom odbere skumali aj protilatky proti rubeloe, a ja ich este mam, takze som kludna.
pripojim sa k teme otazkou: ako to riesia matky, ktore nechcu, aby sa ich neockovane deti, stykali s ockovanymi??? naozaj veeeelmi plodna tema 🙂 🙂 🙂
@belllinka:
Davam sa preockovat podla platneho rakuskeho ockovacieho planu, lebo tu zijem.
Rubeolu viem, ze som bola ockovana, ale to mi hned lekarka dala vysetrit krv, ked som prisla na zaciatku tehotenstva, ze ci mam este dostatok protilatok.
Cierny kasel ani neviem, ci sa tu ockuje/preockovava.
Osypky som prekonala ako dieta, tak by som mala byt imunna, pokial viem.
Tetanus is nepamatam, kedysi som bola urcite ockovana. Ako to bolo po mojej nehode na bicykli si nepamatam, otras mozgu a tyzden v nemocnici 😅
Styku s neockovanymi alebo chorymi detmni sa aj tak nevyhnem. To neriesim. Chytit moze clovek hocico aj v autobuse. Co ma prave teraz divi je, ze v skolke maju momentalne rotavirusy, a pritom je to ockovanie zadarmo! Ale ja mozem byt aspon kludna, lebo moje deti ockovane su 😉
MMR vakcínu som v živote nedostala, keďže v čase môjho detstva ešte neexistovala. Ani pred tehotenstvom som o tom neuvažovala, a ani nepoznám nikoho, kto by si ju kvôli tomu dával. Tiež nepoznám nikoho, kto by sa v tehotenstve nakazil rubeolou.
Tetanus tiež neočkujem, je to raritná choroba, i napriek biednej preočkovanosti dospelej populácie, sa od roku 2011 na SK nevyskytol (www.epis.sk). Počet obetí za posledné desaťročia môžeš zrátať na jednej ruke.
Inak nechápem, prečo sa bojíte neočkovaných, keď choroby ako čierny kašeľ, či mumps zvesela roznášajú hlavne očkovanci, pohľadajte si správy z Regionálnych úradov verejného zdrav., tam sa dozviete, koľko nakazených bolo zaočkovaných.
To mi pripomenulo, že už vyše mesiaca mám tetanovku v chladničke, s ktorou meškám už tri roky. Asi si ju ďobnem sama. 😀 Tie ktoré píšeš neriešim, ale dávam sa očkovať proti žltačke typu B. Je mi divné, že je tu tá téma už pol hodiny a nikto nič. Kde ste ženy? Nemá jej kto povedať, že dostane autizmus, alebo rovno umrie z toho. 😀