5 mesačnú dcérku som nedala zaočkovať proti rotavírusom

ni13
13. jan 2016

Ahojte ja mama 5 mesacnu dcerku ja som neockovala proti rotavirus ale teraz lutujem teraz to uz nemozem nie?? Dakujem

katrinka8
13. jan 2016

@ni13 - toto by som sa opýtala pediatra, či sa dá aj neskôr očkovať - ten Ti najlepšie povie. Ak Ťa to poteší a ukľudní aspoň trochu, ja mám 2 deti (5,5-roka a 2 roky) a poznám teda veľa maminiek s deťmi, ale za tie roky v mojom okolí nebolo ani jedno dieťa, čo by malo rotavírus, či už medzi známymi alebo v rodine.
Viem o rotavírusoch, ktoré sa šírili v nemocnici na detskom oddelení, kde sme boli hospitalizovaní, keď mala dcérka 6 mesiacov - s obštrukčnou bronchitídou. Okolo celá chodba rotavírových detí - neočkovaná dcérka nič, chvalabohu, nedostala. A to musím povedať, že sestričky nedodržiavali ani základné hygienické pravidlá - neumyli si ani ruky (paradoxne nás na to upozornila babička dieťatka, ktoré bolo s nami na izbe - je zdravotníčka a veľmi sa čudovala), keď vyšli z izby s dieťaťom s rotavírusom, a od toho dieťaťa dali odsávačku môjmu dieťaťu 😠 Keď som sa rozprávala na chodbe s maminkami 3 rotavírových detičiek, všetky 3 mi povedali, že vírus schytali v nemocnici, kde pred niekoľkými dňami s tými deťmi boli kvôli úplne inej diagnóze - do 2 týždňov boli späť s rotavírusom.... ☹ Od personálu sme dostali vysvetlenie, že už mesiac sa ho nevedia zbaviť - ja sa nečudujem prečo... 😠 To bolo ešte v r. 2010.

magic08
13. jan 2016

@ni13 podla mojich info od dr. tak sa to po polroku dietata uz neda. No mozno to bol len tah na nas, aby sme ockovat dali hned a nie az po case.

katrinka8
13. jan 2016

@magic08 - vyzerá to tak, že máš pravdu: http://www.rotavirus.sk/vakcina_rotarix.html
"AKO OČKOVAŤ ROTARIXOM®?
Očkovacia schéma vakcíny Rotarix sa skladá len z dvoch dávok. Prvá dávka môže byť podaná už od 6 týždňa veku dieťaťa a medzi dávkami má byť dodržaný odstup najmenej 4 týždne. Celé očkovanie sa má prednostne podať pred dosiahnutím veku 16 týždňov, ale musí sa ukončiť do veku 24 týždňov. "

belllinka
13. jan 2016

Inzercia na koniku zabrala? 🙂

scorpio89
13. jan 2016

@ni13 ja som zas pocula, ze rotavirov je niekolko vela druhov a aj tak sa ockuje len proti casti z nich ( ak sa mylim, tak ma opravte, prosim), takze nie je zarucene, ze dietatko schyta prave ten, proti ktoremu ockovane je...btw. moj syncek ho dostal taktiez v nemocnici a zrejme vdaka koheniu to malo viac menej v pohode priebeh..

evittam
13. jan 2016

@scorpio89 Presne ako píšeš - druhov je strašne veľa - a očkuje sa len proti niektorým - čiže úplne zbytočná vakcína, ale to je môj názor.

katrinka8
13. jan 2016

@belllinka - ak myslíš ten link, čo som dala, tak som len úplne samozrejme hľadala info o vakcíne, ako sa očkuje (resp. kedy) - toto bolo prvé, čo mi ujo google našiel. Mimochodom, ja deti očkované nemám, nechcem to tu rozpitvávať, proste som len skúsia nájsť nejaké info pre zakladateľku, dokedy sa dá danou vakcínou očkovať. Ale asi sa to tu zase zvrhne na boj očko-neočko ☹ Ako píšem vyššie, osobne nepoznám nikoho vo svojom okolí, kto by ten rotavírus mal (okrem tých z nemocky, ale to nie je bežné, to boli deti, čo prišli na magnetickú rezonanciu a pod., čiže nie celkom bežná vzorka).

belllinka
13. jan 2016

@katrinka8 Niee, nemyslim tvoj link. Myslim tu reklamu co tu letela posledne 2 tyzdne okolo celeho fora skakali rotavirusiky a utocili 🙂

katrinka8
13. jan 2016

@belllinka - aha, som si nevšimla, lebo sme boli mimo dom, tak som ani koňa nevidela, chvalabohu 😀

katka1981
13. jan 2016

@ni13, nelutuj. Ja som sa na to pytala pediatricky a ona mi povedala, ze nechyti rotavirus, chyti adenovirus, prejavy rovnake a na ten nie je ani vakciina. Dcerka ma 6,5 a nedostala, a dufam ze uz ani nedostane.

nefertitka
13. jan 2016

@ni13 ani nasa nie je ockovana, ma 7 rokov a este sme nic podobne nemali (klop klop klop)

yanni
13. jan 2016

Nelutuj. Nasa mala ma tiez 5 mesiacov a tiez nie je ockovana proti rotaviru. Hexu som dala ale rota vidim ako zbytocna. Vakcina je myslim len na 7 ci 8 druhov a tych druhov je inak neurekom. Cize aj zaockovane dieta to moze schytat.

renatka100
13. jan 2016

@ni13 moja mala nie je ockovana, nedala by som toto ockovanie. Je velke mnozstvo virusov, ktore sposobuju hnacky a dieta ich musi prekonat, aby dospelo k dobrej imunite v starsom veku. Nasa mala asi 10 hnackovych ochoreni doteraz niekedy aj s grcanim. Pitny rezim, kulisek, homeopatika bola nasa liecba. Do 3 dni bola fit. Kazdy si to musi prezit. Urcite to nelutuj a nakup kuliska 🙂)))

prevenar
13. jan 2016

@ni13 lepsie si ani spravit nemohla, hyper nebezpecna vakcina. ..a preco to lutujes ? ..ze si neznicila svojmu dietatu zdtravie ? lol

janifer
14. jan 2016

hlavne preboha nedavajte ockovat vsetko 3 naraz, Hexu, Prevenar a tie rotaviry. To je kombinacia jak hrom, dakde som to citala ze nie je dobre zive a nezive vakciny naraz ockovat, samozrejme Dr. povie ze v pohode... my sme davali aj Preverar a Hexavakcinu oddelene.
Rotavirusy sme nedali ockovat, tiez sme sa vela rozhodovali ci ano nie. Odradilo nas prave ze je to ziva vakcina a dieta ma niekolko dni infekcnu stolicu, cize sa vlastne tym rotavirom nakazi...a prekona to. Paradoxne sme ochoreli v tych najvacsich horucavach az na Hemofila proti ktoremu sa ockuje... a primar v nemocnici dal vysvetlenie, ze ockuje sa LEN proti Hemofilu typ B. V SR len 1 jediny labak vie zistit ci je to tento typ... a to tam poslu az vtedy, ked je decko skoro na umretie alebo ma zapal mozgovych blan..takze dakujem pekne.