Ahojte maminy,
doktor mi povedal, ze si mam vybrat, akou vakcinou zaockuje mojho maleho synceka, mam na vyber :
13-valentná konjugovaná vakcína alebo lO-valentná konjugovaná vakcína.
Ake mate skusenosti? Su pri tej "trinastke" nejake ine neziaduce ucinky a podobne? Ktora je podla Vas lepsia?
Poprosim len normalne odpovede, nepotrebujem aby ma tu niektore mamicky hned zacli urazat, ze preco davam ockovat dieta, vzdy sa mi nieco podobne stane, ked sem dam otazku...dakujem velmi pekne za kazdu odpoved 🙂
Presne kvoli takym ludom ako si Ty sem väcsinou radsej nepisem...clovek sa slusne opyta a hned niekto ako Ty musi mudrovat...no nic,asi je nacase s MK skoncit, toto tu nema zmysel...
@fidka79
@fidka79 a uz vobec nechapem preco urazas hned vsetky mamicky co su tu, nikde som nenapisala ze si myslim ze su nevzdelane ani nic podobne, keby som mala taky nazor tak asi neprosim o ich rady!!!
@katarinocka1989 Je tu aj samostatná skupina o povinnom očkovaní, tam poradia "odborníčky".
@fidka79 ja som sa pytala na nazory mamiciek, s pediatrom som sa o tom bavila. ale nemusim Ti nic vysvetlovat...dala som otazku a cakala som normalnu odpoved
@lili_mia Vyborne, dakujem pekne, o tom som nevedela, pojdem sa tam hned pozriet, tam snad dostanem slusne odpovede 🙂
@katarinocka1989 pneumokokov je asi 90 typov. jedna vakcina ich ma 13, druha 10... je to malicko oproti tym vsetkym typom, co mozes stretnut ☹ podla mna uplne zbytocne ockovanie, ktore pred par rokmi este nebolo povinne, ale dnes su to uz velmi ohrozujuce ochorenia, ale toto tu neriesime... navyse su to najcastejsie sa vyskytujuce typy v amerike... obsah hlinika je v oboch skoro rovnaky. za 13 sa kedysi doplacalo, 10 bola zadarmo. to su asi vsetky parametre, ktore mozes brat do uvahy. vela zdravia.
@lili_mia ja som chcela vediet ako sa citili vase deticky po ockovani, ci mali teploty, ci boli nekludne a tak, boze dala som jednoduchu otazku, nemusite ma hned ukrizovat...tu je ozaj lepsie chodit len do uzavretych skupin...kaslem na to viac neodpovedam
@fidka79 uplne by stacilo keby si mi toto najprv napisala bez tych blbych poznamok...na taketo nazory som bola zvedava a nie na trapne narazky
@katarinocka1989 ahoj, ja som dala ockovat 13-valentnou po porade s pediatrickou, ktorej plne doverujem, preto som si ju aj vybrala (o.i. ockovala tym aj vlastnu vnucku). Hanka ockovanie zvladla bez najmensich komplikacii. Myslim vsak, ze toto nie je stastna otazka na MK. Najlepsie je ist na http://www.sukl.sk/sk/databazy-a-servis/databaz..., stiahnut pribalove letaky a s detailami sa oboznamit z nich, lebo to, ze moje dieta to zvladlo dobre este neznamena, ze musi aj Tvoje 🙂
@kikuleenka uz som zistila ze to nebola dobra otazka 🙂 ale kazdopadne Ti dakujem za odpoved, a hned si aj poziem tu stranku co si mi poslala 🙂
@katarinocka1989 ahoj.ja som pred pár dňami dala 10 valentnu,doktorka mi povedala ze v oblasti v ktorej žijeme je 13 zbytočna
@katarinocka1989 ahoj neviem ti poradiť ktorá je lepšia ale já mám dcérku plne očkovanú a sme v poriadku asi by som urobila to čo ti poradila @kikuleenka prečítať príbalový leták a ešte sa poradiť z pediatrom čo by odporučil on v prípade že nerozumieš niečo z letáku vypíš si čo a nech ti to lekár vysvetlí a keďže je celoslovenské buuum otázka očkovania na 100% si mala rátať s tým že sa do teba obujú neočkovacie 🙂 držím palčeky aby Vám očkovanie prebehlo na jednotku 😉
moja prva ma 13 a vtedy bola 13 povinna 10 s dplatkom teraz je to naopak ale mne poistovna preplatila tu 13 aj mi ju dokttroka a par zdravotnikov odporucilo. ja som za ockovanie ale je to na kazdom zvazeni
@katarinocka1989 toto je naozaj otázka na lekára. Napíšem ti moju skúsenosť. Môj syn bol zaočkovaný vakcínou Pneumo23 (vtedy ešte očkovanie proti pneumokokom nebolo povinné) a dovtedy zdravé dieťa opakovane prekonalo pneumokokový zápal stredného ucha (dokonca s hospitalizáciami). Takže asi v oblasti v ktorej žijeme je zbytočná akákoľvek z nich (10, 13, 23). 😒
@fidka79 Ja nechapem, preco si tak vystartovala po zakladatelke temy. Uplne bez pripravy z nuly na 100 v jednej vete. Pokial viem ani ty nie si pediater, ani detska sestra, ani imunilog, ani viroĺog...Takze tvoj nazor je tiez len "odborny" aj ked ti neupieram tvaoje zdravotnicke vzdelanie.
@katarinocka1989 o tomto by mala rozhodnut lekarka resp. ludia, co sa zaoberaju epidemiologiou a urcuju, ktore vakciny su potrebne vo vasej krajine. U nas v Kanade sa viac oplati 13 valentna chrani proti viacerymi kmenmi Streptococcus pneumonia, ktore sa tu vyskytuju, PCV10 zase poskytuje potencialnu ochranu proti netypickej Haemophilus influenza.
ked som sa o tom bavila s pediatričkou, tak mi povedala, že môžem dať malú zaočkovať bud 10 či 13-tkou. spýtala som sa aký je rozdiel. povedala mi, že tá prvá obsahuje 10 kmenov proti pneumokokom (je zadarmo), ale že tá 13-tka je lepšia, lebo v nej sú obsiahnuté práve tie 3 kmene, ktoré sa vyskytujú najviac (samozrejme už doplatok 13 € za jednu a dávaš ju 3x). ako zareaguje tvoje dieťa na vakcínu nemôže vedieť nikto, teda až ty, po tom, čo ho dáš zaočkovať - každý organizmus je individuálny (čo doktorom nedochádza)
ja osobne si myslím, že je to úplne zbytočné očkovanie, ktoré sa zaviedlo pred pár rokmi a aj to doborovolne. zrazu je však povinné. možno stojí za úvahu, že asi 95% obyvateľstva toto očkovanie nemá a všetci sme tu...
Len tak pre zaujimavost, moja pediatricka mi sama povedala ze tato vakcina je cisty biznis a je zbytocna, dostala sa do povinneho ockovania tak okate, ze sa to neda prehliadnut ... (kedze sama pracovala pre farma firmu tak vie o tom svoje)
Mensie zlo je vraj 10tka, no najlepsie nedat ziadnu.
Je uplne jedno ktoru das. Moze pomoct- nemusi, moze mat dieta neziaduce ucinky- nemusi. Ak si sa rozhodla ockovat, aj na zaklade tvojho pediatra, kedze mu veris, porad sa s nim aj o type vakciny. Mamicky na MK ti v tomto nepomozu, lebo to co jedna zazila druha nemusi a naopak. Moja vlastna skusenost, od istej doby davam na svoj zdravy rozum a intuiciu matky viac ako na lekarov. Väcsina z nich ma hlboko sklamala profesionalne aj ludsky.
@katarinocka1989 napr. mne nasa pediatricka povedala, ze pneumokoky nemusim davat vobec 😅 ako ti aj @monika2712 napisala. (nedali sme nic nakoniec.. ) tato vakcina je povinna tusim od r. 2009 ci 2008, deti predtym vobec neboli nou ockovane a tu su. Takze si to zvaz sama.
@aristka kde konkrétne píšem že nepoznám vyvolávateľa? 😕 Ja som totiž našla toto: "...Odvtedy trpí opakovanými obojstrannými hnisavými zápalmi stredného ucha, viackrát aj s hospitalizáciou a opakovanou paracentézou. Hádaj, aká baktéria sa opakovane potvrdila ako vyvolávač?..." A ešte. "...bol očkovaný vakcínou Pneumo23 (ak si to dobre pamätám), aký konkrétny kmeň mu zistili neviem, to by som musela pozrieť do záznamov. ..." Takže od začiatku som písala, že sa mu ako vyvolávač potvrdil pneumokok, akurát neviem aký kmeň, takže ťa vyzývam napíš mi kde spomínam že nepoznám vyvolávateľa.
Inak, netuším prečo máš potrebu ma neustále obviňovať z klamstva a zavádzania (najprv rubeola, teraz toto...)