Ahojte,
prosím, neviem, do akej kategórie túto temu smerovať, ale náhodne pri Hormonalnom profile som si dala skontrolovať hormony štítnej zľazy a vyšlo mi zvýšené TSH na 7,62 a prolaktín na 35,6. Mám za sebou jeden zamlčaný potrat. Čakám na termín u endokrinológa. Prosím, mala ste niektorá takéto alebo podobné hodnoty, aká bola liečba a tehotenstvo? Ďakujem
@lucia0202 interpretovať výsledky by vám mal predsa lekár, ktorý vám vypisoval žiadanku....
Veľmi záleží v ktorej časti cyklu ste mali branú krv.
Prolaktín ako taký je aj stresovým hormónom. Takže ak máte napr.psychicky náročnú prácu, alebo robíte nočné, tak môže byť zvýšený. Pri TSH závisí aj od ďalšieho parametra- fT4. Podľa toho sa určí o aký typ poruchy št.žľazy ide.
ft 3, FT4 mam v norme, iba TSH zvýšené a prolaktín mierne. Fáza cyklu je 19. deň, dĺžka cyklu 25 dní. Robil mi to gynekolog tieto testy, nevie mi ale interpretovať liecbu preto ma poslal k endokrinologovi. Ja sa len pýtam, či mal niekto toto čo ja a akú mal liečbu prípadne.
@lucia0202 aj ja som mala dlhodobo zvyseny obe tie hodnoty ze vraj pco syndróm som mala tiez som mala prve tehu MA v 12tt kyret akoby všetko vycistil druhe tehu cca rok po MA úspešne
@zuzkaa1991 dakujem, ten prolaktín mám zvýšený iba mierne, TSH mam teda vyššie dosť. Strasne sa bojim čo to bude, vraj to moze byt kludne nezhubny nador na hypofyze, ale to by snad bol ten prolaktín vyšší.
@lucia0202 ten nádor sa volá prolaktinóm, týmto smerom by som neuvažovala. Ja mám tiež zvýšený prolaktín, robím nočné, v zdravotníctve, takže tak...môže byť problém s otehotnením, ale pokiaľ je to len mierne, tak by som si nerobila s tým problém.
A čo sa týka štítnej žľazy tak niekedy labáky dobehnú neskôr, takže časom možno budete mať nižšie ft4. A znamenalo by to zníženú funkciu štítnej žľazy. Na to vám nasadia liečbu.
@javoska dakujem, pravdou je, že po tom potrate som stále nejako vnútorne v strese, pred tym odberom som moc nespala tú noc a na odber som sla fakt hned ked som sa zobudila (vraj vtedy moze byt zvyseny). Nakoniec som ale rada ze som na to prisla skor, ako sme sa po tom prvom potrate, zacali snazit o dalsie babo, lebo vraj je velka sanca, ze by sa mi to zapokovalo. Dakujem za povzbudenie, ste zlata
@lucia0202 cooo?to mi nikdy nepovedali mne bolo povedané ze.deti nebudem mat alebo tazko.ale.to.som mala.okolo 20r
@zuzkaa1991 mozno preto lebo mate PCO, ak som dobre pochopila teda. Ja nemam PCO, dokonca sa mi podarilo otehotniet na prvy raz, len som mala MA a teraz mi našli zvýšené TSH, čo budem riešiť teda s endokrinologom
@zuzkaa1991 a ak teda reagujete na ten nador, tak som vas nechcela vystrasit, vraj ten prolaktin by bol velmi zvyseny pri tomto aj nad 300. Ja mam napríklad 35 hodnotu.
@lucia0202 uz pco po potrate nemam...resp uz 7r je všetko ok a po pôrode dokonca mam pravidelne ms a dokonca mam ten hlien ovulacny co som pred.tehu nemala
@zuzkaa1991 mne tiez lekar povedal ze po porode sa moze MS upravit k lepsiemu
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@lucia0202 určite sa poraď ešte aj so svojou dr.