Zvláštne OVU testy

15. mar 2021

Zdravím, nemám skoro žiadne skúsenosti s OVU testami, tak si idem po radu. Myslela som si vždy, že OVU test začne silnieť keď prichádza OVU a následne slabne. Ja som vždy mávala ovu hneď po skončení MS, tak na 10 deň cyklu. Bola som v tom, že tomu tak bolo aj tento mesiac. Na 10 deň som mala bolesti a typický ovu výtok. Nemala som doma testy na OVU, ale keďže sa dlhšie snažíme o mimino a nedarí sa, tak som sa rozhodla, že si to skúsim aj takto sledovať a v piatok som si kúpila testy a spravila, aby som vedela začať zbierať údaje a následne vedela jednotlivé mesiace porovnávať. Veľmi ma však prekvapuje ako sa testy vyvíjajú. V piatok 12 deň som mala čiarku, no viem, že to nebol pozitívny test a ani som nečakala, že by bol, lebo už som bola v tom, že je po ovu. V sobotu bola čiarka zase slabšia a v nedeľu už ani nebola, tak som ani nefotila. Takže som si bola istá, že obu už prebehla. No dnes ma celý deň pobolieva v podbrušku, tak som spravila zase a tam koľajnice. Tak som zostala zaskočená. Je to normálne? Viete mi dať viac info?

Ďakujem 🙂

pondelok01
15. mar 2021

Ta ciarka tam moze byt stale, roznej intenzity. Luteinizacny hormon ma zena v tele stale, na rozdiel od hormonu, ktory sleduju tehotenske testy (HCG). Preto na potvrdenie tehotenstva staci slabulinka ciarka - zistuje sa pritomnost HCG, nie hodnota. Pri ovulacnych testoch sa nezistuje pritomnost LH, ale nahly narast hladiny hormonu. Tento nahly narast je nasledne impulzom pre uvolnenie zreleho vajicka. Pozitivny ovulacny test moze mat zena aj viackrat za mesiac, castokrat tesne pred MS. Zavisi od prirodzenej hladiny LH v tele konkretnej zeny. Preto je vhodne si ovulacne testy robit hned od skoncenia krvacania (ak je dlhsie, napr. 5 dni, a cyklus kratky, 28 a menej, tak robit testy uz pocas krvacania) a odsledovat si, ktory den je ciarka prvykrat naozaj tmava. Popritom si merat rano ihned po zobudeni, bez ineho zbytocneho pohybu bazalnu teplotu na dve desatinne miesta. Ak mas pozitivny test, a merias aj teplotu, ta ti po 3 dnoch od pozitivneho testu potvrdi, ze ovulacia prebehla. Ak mas iba testy a teplotu nemerias, to ci ovulacia bola nevies. Vtedy odporucam kazdy pozitivny ovulacny test povazovat za mozno ten pravy, a nacasovat pohlavny styk do 24-48 hodin. Aj teraz ked ho mas pozitivny na 12 DC, aj keby si mala dalsi pozitivny na 18 DC, alebo neskor. Lebo nevies, ci a kedy ovulacia prebehla.

autor
15. mar 2021

@pondelok01 ďakujem za vysvetlenie, takže v podstate ale potom je tie OVU testy zbytočné robiť. Lebo aj keď je pozitívny, tak aj tak to ešte neznamená, že OVU skutočne aj prebehla. Aspoň som múdrejšia a nabudúce nebudem zbytočne za to vyhadzovať peniaze. Myslela som, že to funguje inak.

autor
15. mar 2021

@pondelok01 lebo ja som robila zatiaľ iba pár krát a vždy bol negatívny. Teraz je to prvý krát čo bol pozitívny, tak som sa potešila.....

pondelok01
15. mar 2021

Zbytocne nie su, ak nemavate bezne sex 3x za tyzden, tak sa tym vies v pohode riadit. Ak mavate casto, tak ano, su zbytocne. Pises, ze vytok si mala na 10 DC, a pozitivny test na 12 DC, z toho vyplyva, ze ovulacia kludne moze byt na 13-14 DC. Vytok nemusi znamenat, ze v ten den bude ovulacia, moze byt par dni pred. Ak mavate sex menej casto, a chcela by si si byt viac ista nacasovanim, odporucam kupit velke balenie 100 ks testov z ebay za cca 15€, maju menej farbiva ale ucel splnia. A testovat stale, bars aj kazdy den, od krvacania po krvacanie. S testami z lekarne by si skrachovala.

pondelok01
15. mar 2021

Tu ovulaciu 10 den cyklu ti povedal doktor alebo nejaka appka?

autor
15. mar 2021

@pondelok01 niekto mi nepovedal, ale cítila som, že mám ovu, boleli ma vaječníky, mala som výtok, citlivé prsia a veľkú chuť na sex, tak ako vždy keď mám OVU. Vždy aj keď mám preventívku u DR na 10 deň tak zakaždým povie, že je ovulácia akurát. Tak pre to. Ale aj podľa appky mala byť tak, ale tou sa neriadim. Čo sa týka milovania, tak to máme častejšie ako 3 krát do týždňa, v podstate až na výnimku skoro každý deň. Z týchto testov, čo som sem dávala je pozitívny ale iba jeden. Ten posledný, teda dnešný a to mi príde divné, že dnes nemám žiadne príznaky okrem tej bolesti v podbušku. Preto mi to nejak nedáva, alebo nedávalo zmysel.

pondelok01
15. mar 2021

Ked mate styk kazdy den, tak testy neries.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre