Zväčšené vaječníky, Inofolic a snaha o dieťa

kikus1452
20. júl 2020

Dobrý deň. Lekár mi zistil, že mám PCO syndróm. Mám zväčšené vaječníky 21 a 12. Vraj mám užívať Inofolic a v septembri prísť na folikulometriu. Ani umelé oplodnenie nepripadá do úvahy.
Nemáte nejaké rady čo robiť okrem užívania Inofolicu? Ďakujem

renatka1985
20. júl 2020

preco by umele oplodnenie neprichadzalo do uvahy?
ja mam silne pcos a doma dvojrocneho chlaoceka pocateho prirodzene.

kikus1452
autor
20. júl 2020

@renatka1985 povedal, že by to nedopadlo dobre. Viac mi k tomu nepovedal.

barus26
20. júl 2020

@kikus1452 ja mám tiež pco, inzilinovu rezistenciu a problémy so stitnou žľazou a otehotnela som prirodzene, síce to trvalo ale otehotnela som.. A tiež nechápem prečo by umele oplodnenie nemalo vyjsť, to je sprostý názor doktora

kikus1452
autor
20. júl 2020

@barus26 keď pco tak ovuláciu nemám alebo ju môžem mať aj tak?

barus26
20. júl 2020

@kikus1452 väčšinou ovulacia nebýva, ale su aj baby ktore ju maju pravidelne. ja som ju nemavala skoro vôbec ale jeden mesiac prišla a otehotnela som

renatka1985
20. júl 2020

tak v prvom rade, PCOS je syndrom, to znamena ze okruh priznakov je siroky, ale nie vzdy sa vyskytuju vsetky, alebo rovnake kombinacie.
pri pcos ti odporucam, ak chces otehotniet, sledovat si Bazalnu teplotu. na grafoch krasne uvidis, ci ovu prebieha alebo nie.
Mavas pravidelny cyklus? Alebo nekonecne dlhy? Lekar by mal zacat podavanim progesteronu na upravu / spravidelnenie a robit vzdy na 12-14dc folikulometriu.
infolic neublizi, odporucam vsak lacnejsiu alternativu v podobe cisteho inozitolu + kyselinu listovu.
Pitie cajov - od 1dc do ovu - alchemilka a malinik, ak mas nadvahu tak sportove aktivity.
Tej poznamke s ivf skutocne nerozumiem, ale podla mna to je az uplne krajna moznost.
Spravil ti lekar hormonalny profil?

ak je jeho pristup taky, ze od neho odchadzas s diagnozou a so ziadnou pomocou, len odporucanim na uzivanie drahych preparatov, odporucam vymenu lekara.

ja s pcos mam po tom, ako som zacala cvicit, brat inozitol a pit caje, krasne ovu kazdy mesiac potvrdenu sonom aj bazalkou. ale ako pisem, pcos sa u kazdeho lisia.

kikus1452
autor
20. júl 2020

@renatka1985 pravidelný cyklus som nemala. Po vysadeni HAK mi raz menštruácia prišla hneď v septembri a potom mi prestala menštruácia chodiť (v januári som ju opäť dostala sama od seba). Potom opäť nič. Lekár mi dal lieky na vyvolanie a menstruacia prišla v apríli (trvala sedem dní). Potom mi opäť nedorazila a lekár má poslal domov aby som čakala či nedorazí sama. Dorazila až teraz v júli a trvala 6 dní. Po menstruacii mi spravil hormonalny profil, kde mi povedal, že všetko sa zdá byť okej až na jednu vec ( neviem čo, spomenul jednu hodnotu ale nešpecifikoval) a dnes mi má pozeral a povesal, že mám zväčšené vaječníky o dosť a ovulácia neprebieha podľa toho čo vidí. Odchádzala som od neho s tým, že mám PCO, či chcem mat deti teraz a nech sa zastavím až v septembri a spraví mi znovu folikulometriu. Inofolic mám brať a v septembri sa uvidí.

renatka1985
20. júl 2020

@kikus1452 inozitol ti moze pomoct s upravou cyklu, ale nemusi. Ja som tiez mavala tak, ako pises. MS tak 2-3x do roka a len po vyvolavacke. To nie je normalne a progesteron /duphaston/ by urcite pomohol. KOlko mas rokov? Chcete babatko?

simca06022011
20. júl 2020

Ja som s PCO otehotnela prirodzene, MS som ale mala, aj ked natiahnuty cykuls. ALE po vysadeni antikoncepcie (a to som ju brala asi len rok ) iba po vyvolavacke! Cize mne prave ta antika dokafrala cely cyklus. Po case sa mi to upravilo.. ale otehotnela som o vela neskor. Zeny s PCO ale chodia bezne na ivf... skusila by som aj ineho lekara a poradit sa, ked tak.. napr. moj gynekolog mi pco vobec nediagnostikoval, nazaklade toho, ze mi nebyvalo dobre a aj ine priznaky som mala, nechala som sa vysetrit inde a tam mi okrem diagnozy nastavvali aj liecbu.

kikus1452
autor
20. júl 2020

@renatka1985 21 a áno chceme 🙂

kikusha2212
20. júl 2020

Ahoj. Podľa toho čo píšes, mohlo by ísť o estrogenovu dominanciu. Škoda, že nevies ktorý hormón bol zlý v hp. Odporucam okrem toho čo baby písali, pridaj si aj macu a vitex. Naozaj sleduj cyklus meraním bazálnej teploty a ak ti doktor nenasadi progesterón, kup si progesterónovy krem dopln ho ním.

renatka1985
20. júl 2020

@kikus1452 vyziadaj si od lekara vysledky ako pise @kikusha2212.

drzim palce

kikus1452
autor
20. júl 2020

Ďakujem vám za rady. 🙂

viera235
28. júl 2020

skús si vypočuť názor aj iného gynekológa čo robiť...sestra mala PCO a má tri deti...všetky prirodzene...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre