Začať, či nezačať snažilkovať?

medulienka88
20. jún 2012

Ahojte babulky ..som tu nova, stranku poznam uz dlhsie ale az teraz som sa odhodlala zaregistrovat, pretoze by som vas chcela poprosit o vas nazor, kedze sama sa neviem na isto rozhodnut :/ a mozno po precitani vasich rad sa mi rozhodovanie stane lahsim ..Situacia je taka ze mam 24 rokov, s priatelom (28) som uz skoro 4 roky. On pracuje ( podnika) taze z jeho strany je staly prijem, problem je ale v tom ze ja studujem medicinu do konca mi chybaju este dva roky a potom ma cakaju atestacie atd, ale poslednu dobu mam neuveritelnu tuzbu po babetku. S priatelom sme sa o tom dost bavili, a on je aj za, len problem je v tom, ze ci to budeme zvladat. Aj po financnej stranke aj koli tomu ze by ma cakali statnice s malym babetkom. Zatial spolu ani nebyvame, mohla by som ist ale byvat ku priatelovi a jeho rodicom, lenze obidvaja sme toho nazoru ze chceme byvat sami. Tak chcela by som vas poprosit o vas nazor, co by ste robili vy v mojej situacii alebo ci ste nieco podobne zazili a ako ste sa rozhodli. Ci radsej pockat, dokoncit si skolu, zacat robit, zabezpecit byvanie ( co by bez velkej hypoteky urcite neslo) alebo ist do toho uz teraz s tym ze sa to nejak zlvadne a na nas vysnivany domcek si trosku pockame. Ja sama mam momentalne zmiesane stavy, lebo by som aj velmi chcela babetko, ved uz je aj vek na to, a kedze studujem medicinu na kazdom kroku vidim choroby, problemy s pocatim atd taze toho sa bojim najviac, kebyze som to odlozila, aj si myslim ze vsetko sa da zvladnut ak clovek chce...ale na druhej strane ma brzdi to ze by sme chceli vlastne byvanie, ze este nezarabam a boli by sme odkazani len na priatelov plat a ci si vobec najdem miesto v nemocnici ked budem mat male dieta :/...dakujem velmi pekne za vase nazory ...pekny dnik ( uz som to otvorila v otazke, ale otvaram to aj v diskusii kedze mi bolo poradene . Este s tym nemam velmi skusenosti co ako frci tak sa ospravedlnujem 🙂 )

kaja73
20. jún 2012

@medulienka88 ja osobne by som skolu dokoncila,zamestanala a potom sup na matersku-tak som to mala aspon ja a bolo to fajn-atestacie si mozes spravit neskor ,uz pri vacsom dietati.
Robila som cca 10m,ked som nastupila na rizikove tehu a uz som zostala doma az do konca materskej a potom som sa mala kam bez problemov vratit.
Nemala som stresy okolo babena a skoly zaroven,plus sme uz mali byvanie.
Mne by tie stresy okolo skoly a babatka velmi vadili-nic by som nerobila dobre-na to sa uz poznam 😝 a bola by som len klbko nervov.
Ty si mozno ina,takze si to aj tak musis rozhodnut len a len ty . Priatel je podla mna len poradca,lebo on v tom nebude tak "namoceny" ako budes ty.
Ine je ked sa to proste takt zadari-tak nie je o com-treba to len ustat-ale rozhodnut sa ist do toho dobrovolne ,na to ja osobne odvahu nemam-teda -nemala som.

hradnapani
20. jún 2012

@medulienka88 poviem moju skusenost. Ja som nastupila na doktorandske a tesne potom otehotnela. K studiu nestiham absolutne nic. Nikdy nevies, ake budes mat babo, ci take, ze ani nevies, ze ho mas a bude ti pekne spinkat, alebo to bude narocnejsi tvorcek (moj pripad), ktory ti zo zaciatku mozno neda ani vydychnut. Ja by som urcite pockala aspon na koniec skoly, tie dva roky. Aby si mala ukoncene aspon nieco a diplom v ruke. A zatial skuste spolocny zivot s priatelom. Aj o dva roky budes mat vek na babatko, aj neskor 🙂 Ale chapem, profesionalna deformacia 🙂
Byt mamou je fakt narocne, unavne (ale samozrejme i krasne). Zavisi aj od toho, aky typ studenta si. Ci taky, ze mas na haku a skusku das aj tak, alebo stresujes pred kazdou skuskou, aj ked si sa poctivo ucila...

bambola
20. jún 2012

@medulienka88 najprv minimalne dostuduj, ostatne uvidis potom. mas cas 🙂

lenka_b
20. jún 2012

Ja som tiez mala babato pred dokoncenim vysokej skoly. Musim sa ti priznat, ze to bolo pre mna narocnejsie, ale zvladla som to a vsetko je ok. Ale ja som v inej situacii. Uz som bola vydata, zili sme spolu a mali sme zazemie. Chybalo mi len rok do konca skoly. Ale kedze ty mas po skole este aj atestacia a podobne.. poriadne si to premysli. V ziadnom pripade ta neodhovaram, len ti davam svoju radu... Ja by som si to poriadne premyslela, lebo deti si vyzaduju vela pozornosti. Ale ak budes mat oporu u rodiny, tak to bude na vas lahsie...

Este jedna vec, ktora ma napadla. Ja kedze som chodila aj do skoly a aj som pracovala, dost som sa citila previnilo, ze tie chvile netravim s malou. Trvalo mi dost dolho sa cez to preniest. A mozem ti povedat, ze to nebolo jednoduche po tej dusevnej stranke ju stale nechavat doma ked som isla do skoly alebo som musela studovat na skusky...

Vela rozumnosti pri rozhodovani 🙂

ludka77
20. jún 2012

@medulienka88 bola som na tom podobne. Chcela som dieťa ale som študovala. Priateľ ten trval na to že najprv nech si dokončím školu. Štátnice som robila v 8mesiaci tehotenstva (od 5som bola na rizikovom.) a poviem ti mal pravdu neviem si predstaviť ako by som to stíhala a to som neštudovala medicínu. A hlavne si skúste bývať samy pre začiatok stačí podnájom ale uvidíš sama vztah dostane iný rozmer. Tak ja navrhujem ked budeš mať diplom v ruke poroď trebárs aj na druhy deň ale určite to bude lepšie.

xenicka13
20. jún 2012

ako pises, vsetko sa da zvladnut, treba pocuvat viac srdce ako rozum, keby som ja cakala na karieru, peniaze, dom... nemala by som deti ani v 35 rokoch, mam 3 a byvame zatial v dvoch izbach 😀 a nebudes prva ani posledna co studuje a ma babo a zvlast, ked ho chce aj priatel 🙂

zbibo
20. jún 2012

Tiez si myslim ze by si mala najskor dokoncit skolu, si este mladucka, do 28micky mas kopec casu, to je podla mna idealne na 1. dietatko, skuste sa troska zabezpecit, nieco posporit, a vyriesit ako tak tuto situaciu a potom dietatko.....ako da sa vsetko zvladat ale urob si to pohodlnejsie, lebo sa lahko moze stat ze pris stresoch zo skoly a riesenia financii si nebudes svoje prve babo ani uzivat......maaas kopec casu, porieste najskor tuto stranku a potom vam nic nebude branit, moj nazor 😉 😉 😉 😉 😉

carodejnica
20. jún 2012

Tak zase moja skúsenosť. Ja som materstvo odkladala, najskôr nebolo s kým, potom nebolo kde. S mužom sme začali svojpomocne prerábať starší domček... Ani som sa nenazdala prišla 30tka, potom 33... prvé dieťa som mala v 34, teraz v 37rokoch čakám druhé... má to svoje výhody, napriek veku som stále mladá mamička 😅 a užívam si to bez stresov... na strane druhej mám dojem, že to telo už nie je telo dvadsaťročnej a pýta svoju daň, prvé dieťa išlo nakoniec cisárskym kvôli nepostupujúcemu pôrodu, toto druhé tehotenstvo akosi blbo zvládam, nevládzem, gúľam sa.. neviem, ako dopadne pôrod... a aj tej trpezlivosti je možno pomenej, moje rovesníčky, ktoré rodili v dvadsiatke, majú 17-ročné dospelé deti a užívajú si život (tak zase ja som si pred tým, že...) a ja riešim plienky, výbavičku... nie, nesťažujem si, sme zdraví, jesť nám chutí (mne až moc), ale asi keby som si mala vybrať, zrejme by som išla do toho skôr... ale niekedy sú okolnosti všelijaké, človek si moc nenavyberá... každopádne prajem dobré rozhodnutie.

tinki
20. jún 2012

@medulienka88 máš náročnú školu, najprv doštuduj...ja pri svojich deťoch ledva niečo stíham...neviem si predstaviť, že by som mala študovať..
Ale sú mamičky, ktoré to zvládajú...aj keď si myslím, že medicína je dosť náročné štúdium aj bez dieťatka..
Ešte ma napadlo, nemyslím to v zlom, ak ti tikajú biologické hodiny, čo tak psík, načas ti zaplní túžbu po dieťatku...

ladyjh
20. jún 2012

@medulienka88 Mas tu vela dobrych odpovedi. Ja som planovala a planovala.......... Najprv dom, potom som si robila VS (externe), potom svadba..........Zamestnani sme obaja. A tolko som planovala, ze teraz sa nam nedari........... a vsetci hovoria, ze sa nam nedari preto, lebo moc planujem a moc na to myslim........... Vsetko sa da zvladnut, len treba chciet.

Jedinu odpoved co by som ti ja dala by bolo - skuste si na chvilku zit spolu, ci uz je to v prenajatom byte alebo u rodicov........... Je to uplne ine, ked spolu chodite ako ked spolu zijete. Ja mam v rodine podobny pripad - chodili spolu dost dlho, ona otehotnela, prerusila skolu, vzali sa, nastahovali spolu k jeho rodicom a nefungovalo to. Prestahovali sa spolu k jej rodicom, a zase to nefungovalo. Ked si vobec neskusili spolocny zivot 24/7 spolu, jeden o druheho sa starat a mat zavazky, tak to vobec nevedeli, a este aj s babatkom.............Vzdy sa spoliehali na rodicov, nevedeli nic o plateni uctov, sporeni............

Tak v skratke - jasne samozrejme mozte skusit, vsetko sa da zvladnut ked sa chce. Len by som sla byvat s priatelom spolu na nejaku dobu - aby si zistila, ako sa s nim zije, nie len randiiiiiiiii a kavickuje 🙂 😅

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre