Milé snažilky. Som na MODROM KONÍKOVI "novorodeniatko". Ešte nemamička a nesnažilka. Postupne si pozerám témy jednu po druhej a zisťujem čo ma v budúcnosti čaká. Som mladučká, mám skoro 19 rokov, ale milujúceho priateľa a dieťatko plánujem splodiť niekedy na konci tohto roka. Možno si poviete, že som len dieťa, že je to rozmar, že neviem do čoho idem, ale po dieťatku veľmi túžim a chcem ho mať popri vysokej škole (externe) 🙂 Zdá sa mi to ako vhodný čas a myslím že mladá mamina sa skôr k dieťatku priblíži ako staršia. Chcem ale prejsť k téme! OBDIVUJEM VÁS SNAŽILKY za vašu trpezlivosť. Ste také odhodlané po roku alebo aj viac snaženia a nevzdávate to. Ja si to tak ľahko plánujem, otehotnieť v novembri. Neviem čo urobím keď sa mi to nepodarí hneď... Alebo viem? Budem od vás čerpať túto krásnu trpezlivosť. 🙂
A len tak na povzbudenie príklad zo života. Moja mamina sa o moju sestru snažila takmer jeden a pol roka. Až napokon na dovolenke v Španielsku ju splodili. Zmena prostredia nádherne prospieva. Veľa trpezlivosti vám prajem, ľúbim vás tu všetky 🙂 🙂
@denise.v Ďakujem veľmi pekne. Aj moja mamina ma mala v dvadsiatke a potom okrem mňa už ako staršia mala dve sestry, ale skonštatovala, že so mnou to bolo asi najlepšie, lebo bola trpezlivá, mladá a že všetko sa dá zvládnuť 🙂
@pauliesivackova ....v pohode 😀 ....ja som otehotnela 2 mesiace po 20-tke 😀 ....porodila mesiac pred 21-tkou.
Vitaj ! 🙂 ja mám 21 a snažíme sa pol roka cca, možno viac.. Čakala som že to bude na prvý ,,šup" 😀 a riť palovu 😀 aj som si poplakala nad negatívn. tehu tes. Ale verím, že to už výjde 😉 To že sme mladé, to sa ešte napočúvame.. Ale ak to chceš na 10000% tak si to prestaneš všímať 🙂 si predstav tie babky dedinské,ako budú čumieť, keď budem mať bruško 😀 im zabehne. 😀 ale aj to musí byť, pre moje dieťatko pretrpim všetko 🙂 držím ti palce !!! 🙂
"myslím že mladá mamina sa skôr k dieťatku priblíži ako staršia." tymto si ma velmi pobavila, naozaj si este dieta ked mas taketo nazory :DDDD
Mozem ta ubezpecit ze kazda normalna zena ktora dietatko chce, sa nan naladi a priblizi sa jeho potrebam. Vek s tym nic nema.
Poznam vela mladych zien, ktore maju velky problem otehotniet (alebo velakrat potratili) a vela zien okolo 35-tky, ktorym to nerobi najmensi problem. Vacsina zien okolo tridsiatky mala gynekologicke problemy uz od mlada, akurat nemali mozno partnera, s ktorym by mohli planovat rodinu, nemali zazemie atd a preto sa ich snazenie presunulo do "vyssieho" veku.
Posudzovat mamicky podla veku a fandit si, aka si super, lebo si mlada je detinske a hlupe.
@olivia6 Ja som tým nechcela pre Boha uraziť staršie mamičky. Byť takáto vzťahovačná, to je podľa mňa trošku viac detinské. Ja som to napísala preto, lebo pochádzam z troch detí. Mame som sa narodila ako prvá (v dvadsaťjednotke) , potom sestra sa narodila o deväť rokov neskôr (v tridsiatke) a druhá sestra potom o ďalších 6 rokov (v tridsaťšestke) ... Mama povedala, že pri mne mala síce najmenej skúsenosti ale čo najviac trpezlivosti. Užívala si tehotenstvo, v noci sa jej ku mne vstávalo lahšie, mala viac energie a doteraz sa jedna druhej zdôverujeme s tajomstvami a takýmito vecami ako najlepšie kamarátky. Kdežto, síce ona je aj k mladším tolerantná, ale už priznáva, že učiť sa napríklad so setrou nemá trpezlivosť, chcela by už vo vyše štyridsiatke oddychovať a nie sa naháňať za štvorročnou sestrou. A každá mladá mamička čo poznám si to nevie vynachváliť a má rovnaký postoj ako ja.
Tak prosím neútoč do názorov druhých ak sú oprávnené.
@pauliesivackova byt mamou po 30 má tiež výhody...myslim, že oveľa vacsie nez v tvojom veku 😉
@olivia6 to by nebol modry konik,keby sa hned nenasla vyryvacka 😀 co take napisala autorka temy? len jej pohlad na vec, nikoho neurazila, a zapajat sa nemusis ked mas vypisovat kraviny..
@pauliesivackova prajem vela stastia v zivote, budes dobra mamina🙂
@savanah111 nenapisala nic zle...a rozhodne nie vyryvacne...bol to tak isto jej názor a má pravdu.
Treba počúvať srdce 🙂 ako ti radi, ja mam teraz 33 rokov a som šťastná, že som deti do 30 tky porodila
Ja som porodila v 32ke, po skoro dvojročnom snažení a nakoniec po IVF a teraz s odstupom času si uvedomujem, že by to po fyzickej stránke bolo jednoduchšie, keby som bola mladšia. Ale byť mamou je super v každom veku.
@olivia6 fííííha 😕
@pauliesivackova držím palce 😉
Rozhodne je výhoda to že ste určite viac zabezpečené, že máte stabiltu vo vzťahu i v rodine. A aj v práci. Ale takisto myslím ekonomicky. Dieťatko chcem skoro aj pretože chcem hneď po výške nastúpiť do práce. Dieťatko už bude v škôlke. A nebudú problémy 🙂 ... Ďakujem vám za všetky názory. Či dobré či zlé. Ešte raz chcem podotknúť, že neodsudzuje staršie mamičky, ale ja to cítim tak, že chcem byť mladšou matkou.
ja som porodila dcerku v 22rokoch a nikdy som to ani na sekundu neolutovala...teraz ma 7 mesiacov a uzivame si spolu kazdy den, sme velmi stastne, ze sa mame...a viackrat ma napadlo, ze preco sme do toho nesli aj skor...alebo ze co so surodencom pre malu 🙂 ked sa na to citite s partnerom, tak do tohooo 🙂
@pauliesivackova ja som otehotnela (planovane) ako 19 rocna 🙂 ... rodila som v 20ke a teraz druhy kat budem rodit v 22 rokoch 🙂 .. podla mna je len na kazdej jednej z nas kedy babatko porodi .. ja tiez neodsudzujem mamicky ktore si najskor buduju karieru a dieta maju v 40ke .. 🙂 ..kazdy ma svoj rebricek hodnot a priority inak poukladane 🙂 ..ja som vzdy chcela byt mlada mamina a nastastie sa mi to splnilo 🙂 .. nevymenila by som moj zivot za ziadnu superkarieru 😉
@pauliesivackova co je to opravneny nazor? :DDD
Ja ti poviem svoj nazor, mame to v rodine skoro rovnako, akurat ja som bola to tretie dieta. Moja mama si to neskutocne chvalila, ze si konecne uzila byt mamou, bola so mnou dlhsie doma ako pri prvych, vtedy musela volit jasle alebo svokru na opateru a po pol roku do prace a dalsia sichta domacnost do noci, bez tych uzasnych spotrebicov co mame teraz my... rozumieme si najviac my dve, napriek velkemu vekovemu rozdielu, prezili sme toho spolu najviac, odkazane same na seba ked sa rodinne pomery zmenili.
Kazdy ma tu svoju zivotnu skusenost a pohlad, skusenost je neprenosna. Ty si chvalis to svoje, ja som spokojna s tym ako zijem ja. ja to nemam ako porovnat, lebo ako mlada som deti nechcela, chcela som sa najprv zorientovat v zivote a potom sa zariadit. Ty to nemas ako porovnat, lebo ak budes mat prve dieta teraz, ak sa ti podari, tak ho zasa nebudes mat po tridsiatke.
Ale aj by som si prave kvoli zivotnym skusenostiam nedovolila hadzat mlade mamy do jedneho vreca a fandit si aka som super zrela a skusena a aky mam nadhlad, lebo som toho preskakala nepochybne viac ako dvadsiatka.
"Dieťatko už bude v škôlke. A nebudú problémy" - ked chces rozosmiat Boha, povedz mu svoje plany. Mozno ti zlyha antikoncepcia a budes mat po skole dvojcata, mozno bude to prve dieta stale chore ked pojde do skolky, mozno ta opusti priatel (priatelia sa obcas v zivote prestriedaju)...zivot nie je taky aky si ho vo svojej naivite nalinkujes.
Skus najprv nazbierat nejake zivotne skusenosti, zisti o com je to teraz v zamestnaniach, popracuj trosku a pockaj s rozmnozovanim 🙂 ak si zdrava, budes v pohode ako matka aj o pat rokov, neboj sa, nebudes este stara.
@savanah111 myslim za najvacsia kravina co som tu citala je napisat cudzej zene z netu, ze bude dobra mamina :DDD prelesti si vestecku gulu.
@pauliesivackova Drzim Ti palce, aby sa Tvoje sny stali skutocnostou. Myslim, ze si si veci zvazila a je to dobre. Moj postreh zo zivota je taky, ze moja ozaj dobra kamoska neplanovane otehotnela v 20. v tom case studovala na VS. Necakala to, neplanovala to, ale teda zvladla to. S odstupom casu jej to aj tak trocha "zavidim". Fakt v case, ked mala ona dieta, okruh kamaratov bol bezdetny, nemal vlastne rodiny, takze nebol kedykolvek problem jej pomoct s cimkolvek. Neprisla myslim si o nic z mladosti a zo zivota, vsetko si uzila. Jedine negativum bolo, ze nemala to financne zazemie. Ale zas, ked je clovek mladsi, mnohe veci lepsie znasa. Musim povedat, ze mladsi clovek ma viac jednak aj energie, trpezlivosti...Teraz ma ta kamoska 38, dcera je skoro dospela - vlastne uz samostatna jednotka a teraz to tej kamoske ozaj v dobrom zavidim. Fakt je este mlada na uzivanie si, s manzelom si teraz uzivaju uzasne dovolenky, vedie zaujimavy ci uz sukromny, ale tiez profesny zivot. Je ozaj stastna a spokojna. Naproti tomu, ja mam mensie deti - sice uz nie takychdrobcekov, ale teda este takych 10 rokov nebudu samostatne jednotky. Jednak ked si vsetko tak premietnem, ten vypadok pri materskej z profesneho zivota nie je nic moc, mam pocit, ze po tej materskej som musela zacinat od znova. Sama citim, ze uz ani tej energie nemam tolko, ako za mlada. A o nejakych spolocnych dovolenkach iba s manzelom mozem len snivat... ked sa k tomu dopracujeme, tak neviem, ci niektori z nas dvoch bude mat na to energiu 🙂
Zas aby som niekoho nepohorsila, berte to zlahka 😉 Chcela som tym len povedat, ze v case, ked som mala 20, tak myslim, ze moje okolie by dieta bralo ako "pohromu"... Ja zase viem, ze keby sa pre take "naplanovanie" ako ty rozhodla moja dcera, branit jej nebudem a urcite ju povzbudim. 😉
Vitaj na "Koni" 😉 V prvom rade sa priprav na to,ze casto krat,ked tu vyjadris svoj nazor,nebude akceptovany,ba dokonca ta mozno aj slovne napadnu.....Treba si vsak vybudovat proti tomuto imunitu,naucit sa mat na haku a vsimat si len to co ta skutocne zaujima...Musim skonstatovat ze som sa tu na 90% stretla len s prijemnymi osobami 😉
Ja som otehotnela s prvym dietatom ked som mala 20 a nelutujem to,bolo to najlepsie rozhodnutie v mojom zivote...Nerozmyslala som nad tym,ci som na to mlada alebo nie,proste som sa na to citila 🙂 a v tom sme kazda zena ina,jedna sa na "to" citi v 20tke,ina az v 30tke...moja teoria je taka,ze do 30tky mat odrodene 😅 Mam dve deti,26 rokov a mam pocit ze este jedno posledne dieta potrebujem aby sa naplnili moje sny 😉 Prajem ti aby vam babo vyslo kedy si budete zelat,mne to s druhym tak vyslo,presne na den ako sme si naplanovali 😉
@pauliesivackova
@olivia6 ako vies, ze je cudzia?? co ak sa pozname?? ako to mozes vediet?? ja som jej to napisala preto, lebo ak to myslela uprimne, vyzera, ze je dobry clovek, citliva baba, ktora aj napriek tomu, ze je mlada uvazuje nad tym mat dieta.. baby v jej veku sa k...via a pod 😒 preto sa mi zdalo vhodne napaisat jej, ze z nej bude dobra mama. ale ako som napisala, vzdy sa najdu truby ako ty, ktore len vyrvvaju, a chytaju za slovicka. je mi zle z neprajnych ludi 😒 hlavne, ze ty si urcite skvela a svojmu dietatu ides prikladom
Tak v prvom rade chcem ešte trošku objasniť (aj keď nemusím, alebo nepotrebujem, ale chcem!) moje pomery. Mám priateľa a ešte nie sme zobratí len pretože by som zbytočne prišla o sirotské na ktoré mám nárok a 150€ je predsalen síce menšia ale nie zanedbateľná čiastka. Môjmu vzťahu s priateľom verím, ale samozrejme nevylučujem, že aj v tom najkrajšom vzťahu sa môže pokaziť ľudovo povedané "ledačo". Ale môj priateľ je tolerantný, pracovitý a skvelý. Budeme prerábať dom, v ktorom síce ešte nebývame ale je takpovediac už náš. (Dedičstvo.) ... Takže sme celkom zabezpečený. Neviem si predstaviť že v dvadsiatke skončím strednú a potom ešte päť rokov vysokej, potom kariéru pár rokov budovať a potom až dieťa. Jednoducho si myslím že je lepšie obetovať päť rokov školy a nie päť rokov školy plus tri roky materská.
@olivia6 v poriadku, to čo si napísala akceptujem a tvoju skúsenosť takisto, ale tak ako ja nebudem môcť posúdiť deti v neskoršom veku, ty zase nebudeš nikdy vedieť posúdiť aké je to byť mladou maminou... Ja si myslím že dobrou maminkou budem, vzťah k deťom mám výborný, čo sa nakoniec potvrdilo aj pri mojich sestrách... Takisto viem, že môžu prísť ďalšie deti ale proti tomu sa chcem zabezpečiť buď to priateľovou vazektómiou alebo mojou sterilizáciou, lebo jednoducho chcem len jedno dieťa. A ak prídu dvojíčky na prvý krát, nevadí... budem ich ľúbiť , o to pokoj. Choré dieťatko je v škôlke prvé roky stále, ja si to uvedomujem, ale chcem vykonávať zamestnanie pri ktorom si budem môcť dovoliť buď to opatrovateľku a ktoré koniec-koncov nebude časovo náročné. Mám pocit, že čokoľvek napíšem nebudeš so mnou súhlasiť, ale nevadí. Ty si si možno v živote preskákala veľa, ale hoci mám 18 prežila som si toho takisto dosť, ver mi, až by sa ti hlava zatočila nad mojim životom... Myslím že mnoho slabších bytostí by si už hodilo mašľu. :D
@clarissa a
@savanah111 baby, nič si z toho nerobím, každý je nejaký, ja vám ďakujem za krásne slová 🙂 a verím že aj vy ste super mamičky.... 🙂
@parker36 aj tebe ďakujem za skúsenosti, si veľmi zlatá 🙂
Ja som vzdy hovorila, ze keby som na to mala moznosti (samostatne byvanie + zarabajuci partner), mala by som dieta pocas vysokej. Presne z tych dovodov, ako pises. Ked skoncis skolu, dieta uz moze ist do skolky a ty pokojne do prace. A v 35ke uz budes mat samostneho potomka. Drzim ti palce, nech vsetko dopadne podla predstav.
@ammellia ďakujem 🙂 na modrom koníkovi sa mi páči, takže budem vás rozhodne informovať :3
@pauliesivackova tvoj priateľ vie, že chceš, aby išiel na vazektomiu? Žiaden normálny chlap to nepodstupi...tomu ver 😉
@billam on to sám navrhol
@billam myslis na slovensku. v zahranici to bezne podstupuju "normalni" chlapi!!
@pauliesivackova "myslím že mladá mamina sa skôr k dieťatku priblíži ako staršia" 😀 😀 to je pekna blbost co si teda napisala! Myslim ze to vobec nie je o veku ale o skutocnej tuzbe..poznam vela este pubertalnych mamiciek (19-21r) co porodili dietatko a uz po par tyzdnoch si ich videla v bare s cigaretou v ruke a o male sa starala ich matka! Ja osobne si myslim ze z fyzickeho hladiska je urcite lepsie mat dieta do 25tky, ale z hladiska mentalneho je to naozaj velmi rozdielne! Ja som bola zrela na dieta az po tridsiatke a teraz si to velmi uzivam. Keby som mala babo skor, velmi by ma to otravovalo, nemohla by som si totiz splnit vsetky sny, cestovat, uzivat si, kariera a pod..takze je to o zaujmoch a cieloch kt. mas..
a to ze si sa rozhodla studovat popri tehu a materstvu - klobuk dolu..ja som studovala posledne roky externe popri praci a dalo mi to fakt velmi zabrat. Noo ale pri babatku, by som to uz asi teda vobec nestihala..hlavne chut a sila ucit sa by mi chybala..! Predsa len, prve tyzdne/mesiace su velmi vycerpavajuce a to mam muza kt. mi hrozne pomaha (v domacnosti upratuje, malicku mi kupe, vymiena plienky, robi nakupy a pod) co bohuzial na svk velakrat neni samozrejmost, tak aby ti nezostala na krku skola a dve deti k tomu! Uz ste vobec zili s tvojim priatelom v jednej domacnosti? mas ho poriadne otukaneho? Pretoze mat dieta fakt nie je med lizat..treba si radsej trikrat premysliet s kym si to dietatko urobis! Ako ked som sa spytala mojho gynekologa ze kedy je najlepsi cas na tehu mi odpovedal ze nejde o to kedy, ale s kym!!!! 🙂
Prajem vela spravnych rozhodnuti! Zivot mas vo svojich rukach! 🙂
@pragmaticka už žijem s priateľom rok , zatiaľ iba v podnájme... externé štúdium mám zariadené aj na strednej škole na ktorej momentálne som, čiže aj to už mám odskúšané... :D a kariéru si chcem budovať naplno a nie ju potom prerušovať materskou 🙂 .. rozhodne nie som typ barovej pipky - nefajčím, nepijem, nedrogujem a nebehám po disco...som skôr naviazaná na partnera a rodinný typ.
@pauliesivackova to znie dobre..vidiet ze vies presne co chces..tak ked mate aj dost financii, aby ste zabezpecili babatku vsetko co potrebuje, tak vam drzim palceky..nech ti to vyjde vsetko tak ako si si to naplanovala a vysnila.. 😉
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Vítam ťa na modrom koníku 🙂 .Ja k tvojej téme len toľko,že ja som sa vydala v 19-tich, muž mal 21 rokov a syn sa nám narodil o rok / mala som 20 muž 22 / a teraz máme skoro 3 ročné druhé diaťatko a je nám fajn 🙂 Vôbec nelutujem,že som CHCELA prvého tak skoro.Teraz končí 9. ročník na základnej a malý nastupuje do škôlky 🙂
Ja ti držím palce ,aby sa tvoje sny splnili 😉